Menu
• Indhold

Vandmelon

Citrullus vulgaris eller Citrullus lanatushalve røde og gule

I Danmark er vandmelonen en af de mest kendte eksotiske frugter. Oprindelig stammer den fra Afrika. De vilde vandmeloner er stadig livsvigtige for nomaderne, når de færdes i den knastørre Kalahari Ørken. Planten trives bedst med masser af sol. Jorden skal være fugtig og luften tør. Ved Middelhavet er klimaet perfekt til vandmeloner, men nord for alperne er der for koldt. Selv ikke i drivhus er det umagen værd at forsøge at dyrke dem. Banker man let på vandmelonens skal, giver den en rungende lyd, når den er moden.

 

Generelt

Vandmelon - halve røde og gule

Der findes efterhånden ikke mange mennesker, der ikke på et eller andet tidspunkt har set denne store frugt. Den er i hvert fald svær at undgå at få øje på, når denne frugt på størrelse med en basketball ligger på hylden. Alligevel kan det være lidt svært at beskrive dens udseende kort.

Vandmelon - 3 hele frugter

De første eksemplarer, vi så, var store næsten kuglerunde mørkegrønne eksemplarer med en diameter på 25-40 cm. På nogle vandmeloner kunne man ane en marmoreret overflade med lysere grønne felter. Efterhånden er der dukket mange varianter op.

Formen kan variere fra den almindeligste næsten kuglerunde til aflang cylinderformet (men alligevel afrundet). Ved mange eksemplarer træder det marmorerede tydeligt frem. Mønsteret i felterne har som regel striber på langs af frugten. Farven varierer fra helt mørkegrøn til lyst gulgrøn uden felter.

Vandmelon - aflang frugt
Vandmelon - aflang frugt
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - frugter i kasse
Vandmelon - frugter i kasse
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - lyse meloner
Vandmelon - lyse meloner
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …

Derimellem findes utallige varianter af marmorerede felter i lyse eller mørkere grønne farver.

Overfladen vil altid være blank, da frugterne bliver pudset under pakningen. På marken har de en mat, lidt melet overflade.

De vandmeloner, vi får, er store set med vore øjne. Sammenlignet med eksemplarerne i de varme lande, er der dog tale om mellemstore eller små eksemplarer. Rigtig store vandmeloner kan veje 15 kilo ja endda over 20 kilo! Det siges, at der i Indien bliver dyrket vandmeloner, der kan blive 120 cm lange.

Derved hører vandmelonen til blandt de største frugter i verden men det kan vel heller ikke komme bag på nogen.

Indeni er det sprøde,saftige frugtkød som udgangspunkt fra lyserødt til mørkerødt med sorte eller brune frø.

Vandmelon - hel + halv gul

Der findes dog også eksemplarer med gult frugtkød (og i sjældne tilfælde med hvidt eller lysegrønt frugtkød).

Ligesom den gule farve er fremkommet ved forædling, så findes alle varianterne også med færre frø eller helt uden frø (seedless).

Hos ægte meloner er der i centrum af frugten et hulrum fyldt op med frø. Sådan er det ikke hos vandmelon.

Hvis der er frø, så sidder de ikke i centrum, men ude i frugtkødet. Frøene ligger i 3 lag eller rækker som ringe i frugtkødet. Ligesom vindruekerner må man derfor hele tiden spytte kerner ud, men vandmelonens frø er meget nærende og kan helt uden betænkning synkes.

Smagen er mild og svagt sødlig. Sukkerindholdet er lavere end hos ægte meloner og aromaen er meget svag.

Den sødeste smag findes som hovedregel i centrum af frugten. Der er en tendens til, at de lysere marmorerede frugter (ofte kaldet tigermeloner) har lidt højere sukkerindhold. Men afgørende herfor er dyrkningsforholdene og solmængden.

Vandindholdet er omkring 95%, hvilket gør vandmelon til en god tørstslukker i de varme sommermåneder.

Som frisk frugt nydes den som regel ved, at frugten skæres i både på langs af frugten, der igen deles i mindre stykker (da frugten er stor).

Det er også blevet moderne at grave små melonkugler ud med en ske eller teske. Der er endda fremstillet en speciel kugleformer til at stikke melonkuglerne ud med. Denne kan også bruges til vandmelon, især hvis der er tale om en kerneløs vandmelon.

Smagen træder allerbedst frem, hvis frugten er afkølet.

Vandmelon kan (som næsten alle frugter) kombineres med utallige frugter i frugtsalat. I troperne får man den serveret sammen med ananas, papaya og banan om morgenen. Netop i troperne kan man på mange gade- hjørner købe afskårne stykker af vandmelon. Hvor det er vanskeligt at købe noget at drikke, er der her en god tørstslukker i den brændende hede. Man bør dog være opmærksom på, at det er et velkendt trick at sprøjte vand ind i skrumpne meloner, når vandet i løbet af dagen fordamper. Det tvivlsomme vand kan være en tikkende bombe for sarte europæiske maver.

Vandmelon - melonstykker på bananblad

Vandmelon er først og fremmest en tørstslukker, men på grund af en vis pynteværdi, kan melonstykker ligesom ægte meloner lægges sammen med skinke, ost og fjerkræ.

Vandmelon - dame og 'rose'

Selve skallen kan skæres ud på forskellige måder. Frugten kan udhules og bruges som frugtbowle eller der kan skæres øjne og mund ud til en 'græskarmand'. Endelig den bruges som 'lygtemand' som en festlig lampe i sommermånederne med hyttefadslys eller stearinlys indeni.

Vandmelon - pose med grønne frugter

Umodne grønne frugter spises i Asien som en grøntsag.

Frugten har et lavt indhold af vitaminer og mineraler.

Vandmelon egner sig ikke til frysning.

 

Historisk

 

Historie

Vandmelon - barn ved 'pyramide'

Mens der hersker nogen tvivl om, hvor de ægte meloner stammer fra, er man ganske overbevist om, at vandmelonen oprindeligt må stamme fra Afrika syd for Sahara Ørkenen. Højst sandsynligt er den nuværende vandmelon opstået som en forædling af den vilde vandmelon, Citrullus lanatus, der vokser på stepperne i dette område.

Endnu i dag udnytter nomadestammer i det vestlige Botswana denne vilde form som leverandør af væske i den varme og knastørre Kalahari Ørken. Hver person kan 'drikke' op imod 20 af disse appelsinstore frugter.

Der findes eksperter, der hævder, at der findes meloner på nogle egyptiske vægmalerier fra år 2.400 f. Kr.I bibelen nævnes israelitternes tid i Egypten som tiden, hvor man kunne spise agurker og meloner. Om disse meloner var ægte meloner eller vandmeloner er ikke til at vide, men man mener, at vandmelonen på sin vandring ud i verden startede i Egypten.

Vandmelon - 3 mænd ved vogn (Tyrkiet

Allerede før vor tidsregning blev flere sorter af vandmelon dyrket i Middelhavslandene og Lilleasien.

Siden Anden Verdenskrig er vandmelonen efterhånden blevet spredt ud til alle tropiske og subtropiske lande.

Vandmelon - dreng ved frugter
Vandmelon - dreng ved frugter
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - mand ved lastbil (Brasilien
Vandmelon - mand ved lastbil (Brasilien
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
 

Historien bag navnet

Vandmelon følger navnet på engelsk, Water Melon, og tysk, Wassermelone. Navnet hentyder til, at vandindholdet er højt (ca. 95%). Melonen er derfor en god tørstslukker.

På spansk hedder vandmelon dog sandía og på fransk, pastèque. Hvis disse navne står på pakkerne, er der altså ikke tale om en speciel type af vandmelon.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Vandmelonerne vokser på en klatrende plante, hvis rødder ligger lige under overfladen. Planten er en-årig og dør automatisk, når der bliver koldt. Bare en anelse frost gør ubodelig skade på alle grønne dele. Bladene er håndstrengede og mere eller mindre lappede (3-5 lapper). Både blade og stængel er stærkt hårede.

Vandmelon - 1 frugt og planter
Vandmelon - 1 frugt og planter
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - sand + blomster + små …
Vandmelon - sand + blomster + små frugter
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - lille frugt på jorden
Vandmelon - lille frugt på jorden
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - blomst på jord

Fra 'hoved-stammen' breder der sig ranker ud til siderne. På rankerne går der igen omdannede grene ud. De krøller sig i en spiral og er beregnet til at gribe fat i omgivelserne.

Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Tørret frugt

Vandmelon - rødt tørret frugt

Man skulle tro, det var en dårlig joke, at der fremstilles tørret frugt af vandmelon. Men det gør der faktisk.

Vandmelon - tørret frugt i plast

Selvom frugtkødet hos vandmelon består af mellem 93 og 95% vand, er der en fabrik i Honduras, der dehydrerer vandmelon. I varmluftsovne tørres frugten ind, mens vitaminer og mineraler næsten bevares.

Resultatet er ganske velsmagende, da smagen og sukkerindholdet på denne måde bliver koncentreret.

 

Produkt: Frø

Vandmelon - kniv ved frø

Vandmelonens frø indeholder 30-40% protein og er derved meget nærende. Samtidig kan der udvindes en spiseolie af kernerne. De tørrede kerner bruges som en slags snack især af kineserne i Asien. Produktet bliver mere og mere udbredt på kloden.

 

Produkt: Pynt

Vandmelon - rose af vandmelon

Man kan udhule en vandmelon, ligesom man gør med græskar omkring allehelgensaften (haloween) den 31. oktober. Det kan selvfølgelig også foregå en lun sommeraften. Sætter man et stearinlys i midten, får man en hyggelig (eller uhyggelig) lampe til terrassen. Fordelen ved vandmelon er, at under udgravningen kan spise af det lækre frugtkød.

Man kan også lave en ornamental bordpynt, hvis man er snild på fingrene. Ved at skære ind i frugten udefra, dukker farvespillet fra det indre frugtkød frem

 

Klima og vækst

 

Klima

Vandmelon - små drivhuse i ørkenen

Planten er tilpasset et liv i ørken, halvørken eller steppe. Jorden skal helst være fugtig, mens luften skal være tør og solrig. Når mennesket dyrker en sådan plante, vil det automatisk betyde, at man må kunstvande de fleste steder. I Middelhavsområdet er klimaet perfekt til dyrkning med kunstvanding. Klimaet er subtropisk med en lang tør sommer. Udplantningen sker i det tidlige forår, hvor jorden stadig er fugtig. Derefter følger en periode med masser af sol. Hvis dyrkningen foregår i et ørkenagtigt klima, plantes de små planter ud under et dække af plast, så vandet ikke fordamper.

Mange meloner dyrkes også i troperne på steder med en tørtid. Her udplantes der også i slutningen af regntiden.

Vandmelon kan endda dyrkes i tempereret klima med en meget varm og tør sommer. Desværre findes sådan en sommer ikke rigtig nord for Alperne. Ikke engang i et drivhus vil man kunne opnå et tilfredsstillende resultat.

 

Vækst

Vandmelon - mand stirrer på vandmeloner

Meloner til eksport bliver altid sået af frø, der er købt ved en frø-producent.

Inden frøene sås, bliver de lagt i vand i et halvt døgn. Derefter er det klogt at lade dem ligge endnu 12 timer i en fugtig klud. Det fremmer spiringsevnen. Vigtigere er det dog, at temperaturen er mindst 18°C. Ellers dannes der ingen kim.

Frøene bliver sået i en afstand af ca. 2,5-3 meter i en sandet eller porøs jord. Der bliver ofte lavet dræningsgrøfter på langs af marken, der herved bliver til en masse bølgede rækker. Frøene kan sås direkte i marken, men ofte bliver de sået i små plasticsække eller potter med 6-8 frø i hver. Efter 3-4 dage er frøene spirede og har to fuldt åbne blade. De kan nu tages ud af sækken/potten og plantes ud, når 3 eller 4 blade er foldet helt ud. Hver potte tyndes ud til en eller to planter (de bedste).

Fra stilken udvikler der sig ranker (som på vinplanten og passionsfrugt).

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Planten udvikler sig ret hurtigt og efter kort tid dukker de første gule blomster op. På planten er der hanblomster på en lang stilk og hunblomster på en kort. Hanblomster udvikler sig før hunblomsterne. Blomsterne er altid gule uanset type faktisk så findes der kun gule eller orange blomster i hele denne plantefamilie.

Vandmelon - gul blomst i centrum
Vandmelon - gul blomst i centrum
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - 2 åbne + 1 lukket blomst
Vandmelon - 2 åbne + 1 lukket blomst
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - blomst ved frugt

Planten vil fortsætte med at blomstre indtil den dør. Derfor kan man på planten se både blomster og store og små frugter.

 

Pasning

Vandmelon - mark med dræn

Pasningen af vandmelon foregår især under forberedelsen af jorden samt omkring udplantningen. Jorden skal vendes og gøres luftig og luges fuldstændig for ukrudt. Ofte tilsættes der en del organisk gødning til jorden. Den kan også blandes med sphagnum, da den optimal pH-værdi for planten ligger på 4,7-6.

Hvis det ikke regner, er det vigtigt at vande jorden cirka hver femte dag. Når frugterne skal modnes, stoppes al kunstvanding. Hvis det regner for meget i et område, mens planterne skal vokse og frugterne skal modnes, så er det nødvendigt at lave dræn omkring planterne. Ellers kan planterne 'drukne' i vand.

I forhold til de ægte meloner er vandmelon dog en taknemmelig plante at dyrke. Under hele opvæksten er det ikke nødvendigt at luge.

 

Høst og pakning

 

Høst

Der er stor forskel på, hvor lang tid der går, før vandmeloner er modne. Det kan ske allerede 60 dage efter udplant- ning, men der kan også gå op til 5 måneder afhængig af sort og voksested.

Vandmelon - 3 mænd ved dynge
Vandmelon - 3 mænd ved dynge
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - 4 meloner
Vandmelon - 4 meloner
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …

Når et hold vandmeloner er modne, går høst-holdet først marken igennem og finder de modne frugter. Da vandmelonerne modnes på forskellige tidspunkter, kan høsten på en mark foregå over næsten en måned.

Vandmelon - gulgrøn melon tæt på
Vandmelon - gulgrøn melon tæt på
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - mand med rød kasket
Vandmelon - mand med rød kasket
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - mand holder melon ved …

Ved et let slag på melonen med hånden giver en moden vandmelon en rungende lyd. Modne vandmeloner skæres bedst fra stilken med en kniv. Dernæst trilles den til side, så den senere kan hentes.

Da vandmeloner kan være ret tunge, bliver de ofte hentet i en trillebør. Hele vejen igennem skal vandmelonerne behandles varsomt, da stød vil få den hårde skal til at revne.

Vandmelon - mand ved trillebør
Vandmelon - mand ved trillebør
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - trillebør ved dynge
Vandmelon - trillebør ved dynge
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - 3 mænd ved lastbil

Den mest effektive måde at læsse et lad eller en kasse på, er at flere personer kaster én melon ad gangen videre.

Sidste person lægger så vandmelonerne ned i lad eller kasse.

Den årlige ydelse af vandmelon ligger på mellem 15 og 45 tons pr. hektar.

 

Pakning

Ved pakkeriet ankommer hele tiden traktorer og små og store lastbiler med vandmeloner. Første punkt er, at læsset skal vejes. Derefter skal der læsses af og melonerne skal sorteres efter type, kvalitet og størrelse.

Vandmelon - masser af meloner
Vandmelon - masser af meloner
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - truck ved kasser
Vandmelon - truck ved kasser
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - 3 mænd smider meloner

Igen bliver vandmelonerne kastet ned en efter en. Hver melon får et lille slag for at tjekke om den er moden.

De forskellige typer og størrelser lægges så i store kasser.

Senere begynder pakningen. Her er første trin, at vandmelonerne skal vaskes og pudses. Dette gøres ved at vandmelonerne ruller hen over en ujævn overflade med skumgummi eller børster. Overfladen sørger hele tiden for, at melonerne ruller rundt og bliver polerede overalt.

Vandmelon - melonerne læsses af
Vandmelon - melonerne læsses af
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - melonerne ruller rundt
Vandmelon - melonerne ruller rundt
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - pakkehal

For enden af dette apparat står pakkedamerne og tager hver sin størrelse vandmelon. Første dame sorterer dog de dårlige eksemplarer fra.

Selvom kasserne næsten ser ens ud og har samme størrelse, så kan antallet af vandmeloner i kasserne variere fra to kæmpestore til otte mindre vandmeloner. Der eksporteres sjældent store vandmeloner. For os kan de virke store, men det er alligevel de mindre vandmeloner, der sendes af sted.

Vandmelon - damer smiler!!
Vandmelon - damer smiler!!
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …
Vandmelon - kasse med frugter
Vandmelon - kasse med frugter
Navn: Vandmelon Latinsk navn: Citrullus vulgaris …

Til sidst bliver kasserne samlet på paller og hæftet sammen med plast eller snore, så de ikke falder ned under transporten. Hver palle har samme type vandmelon, samme størrelse og samme kvalitet. Alle disse informationer bliver stemplet eller klistret på hver kasse i pallen.

Vandmelon - frugter på køl

Nu skal melonerne ind i et kølerum, hvor de køles ned til 10-12°C. Det er den temperatur, melonerne skal have, når de skal transporteres med lastbil.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Vandmelon - kasser med vandmelon …

Vandmeloner har ligesom honningmeloner en ret lang holdbarhed. Det gør den mere velegnet til eksport end f.eks. de ægte meloner. Fra Sydeuropa foregå al transport med lastbil.

Da vi også får honningmeloner fra troperne (især Mellemamerika), kommer der dog også vandmeloner hertil med lufttransport (air cargo). På grund af den lange holdbarhed, er det endda muligt at sende melonerne med køle- eller containerskib.

 

Opbevaring

Ved 5-6°C (og 0-85% RF) kan frugten holde sig i maksimalt 1 måned efter ankomsten.

I et svaleskab kan frugten holde sig i op til 3 uger.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 10-12 dage.

Vandmeloner eftermodner ikke og har det største sukkerindhold, når de høstes.

Melonstykker opbevares bedst i køleskab ved 5°C.