Menu
• Indhold

Vandæble

Syzygium aqueum eller Eugenia aqua5 hele + 2 halve frugter

Vandæblet kan ved første øjekast forveksles med en peberfrugt. Men når man ser nærmere på den, er ligheden ikke særlig stor. Vandæbler er let syrlige og minder om æbler eller abrikoser. Sammenlignet med andre eksotiske frugter er de ikke noget særligt - men i varme egne virker de dejligt forfriskende. I Asien ser man ofte børn, der går og gnasker i dem. Vandæblet dyrkes i private haver og mest til eget forbrug. Det bruges gerne til krydrede kød- og fiskeretter i det asiatiske køkken.

 

Generelt

Vandæble - 5 hele + 2 halve frugter

Hvis man ikke lige kender denne frugt, vandæble, eller dens fætter, javaæble, skulle man tro, at der var tale om en slags peberfrugt. Vi har efterhånden erfaret, at peberfrugter kan have vidt forskellige former, farver og størrelser (og selvfølgelig styrke i smagen!). Men peberfrugter er grøntsager, der tilhører samme familie som tomat og vokser på små planter. Vandæble (og javaæble) er derimod frugter, der vokser på store træer.

Frugten har som regel en form, der minder om en lille klokke. Modsat stilkenden sidder de kødede bægerblade og får en til at tænke på en knytnæve.

Frugten er som regel ca. 1,5-2 cm lang og 2,5-3,5 cm i diameteren ved bægerbladene, hvor den er bredest. Overfladen er blank og voksagtig. På nogle frugter kan man ane nogle svage længdestriber eller riller. Umodne frugter er lyst grønne. Farven ved modenhed varierer noget. Nogle er helt røde, andre er rødbrune og nogle er hvidgule eller lysegrønne.

Vandæble - 9 røde frugter
Vandæble - 9 røde frugter
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …
Vandæble - 4 'klokker' …
Vandæble - 4 'klokker' på grene
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …

Skæres frugten over i to halvdele på langs, minder frugten om en klokke. Frugtkødet er i den yderste del sprødt, saftigt og lyst, men farvet, som om farven på ydersiden er smittet af på frugtkødet. Mod centrum bliver frugtkødet gradvist mere et hvidt, svampet væv. Det midterste væv er dog stadig sprødt.

Vandæble - 2 halve frugter
Vandæble - 2 halve frugter
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …
Vandæble - 2 hele og 4 halve
Vandæble - 2 hele og 4 halve
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …
Vandæble - 1 hel + 2 halve
Vandæble - 1 hel + 2 halve
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …

I centrum er der et lille hulrum, hvori 1-2 (sjældent op til 6) små mørke frø ligger. Der findes også frugter helt uden frø.

Frøene bør man undgå at spise. Resten kan spises, men det er klogere at skrælle det yderste lag af med en kartoffelskræller eller skylle frugten meget grundigt. Især hulrummet bag bægerbladene kan gemme på skyllevand af tvivlsom kvalitet.

Smagen er ikke himmelråbende god. Den er mildt syrlig og svagt sød med en svag aroma, der kan minde lidt om æble eller abrikos. Der findes dog både søde og syrlige former af vandæble. Sammenlignet med javaæble er vandæblet en smule sammensnerpende i smagen.

Frugten virker forfriskende i varmen med sin sprødhed og sit høje vandindhold - og så passer den fint sammen med næsten alle andre frugter i frugtsalat eller sammen med grøntsager.

I Asien er vandæble en frugt, som børnene elsker at gå og gnaske i.

Små stykker frugt kan kommes i sammenkogte retter. Vandæble og javaæble er meget benyttet i det asiatiske køkken til kraftigt krydrede kød- og fiskeretter. Vandæble er dog først og fremmest en tørstslukker.

Endelig kan frugtsaften plus sukker laves til en slags sirup.

Frugten har et højt indhold af A-vitamin og et rimeligt højt indhold af C-vitamin (omkring 20 mg pr. 100 g). I mindre omfang findes der også B-vitaminer.

 

Historisk

 

Historie

Vandæble - marked

Vandæble stammer i naturen fra Sydindien eller (nok mere sandsynligt) Sydøstasien. Den har været dyrket i flere århundreder, mest på grund af plantens, blomsternes og frugternes pynteværdi.

I dag er den udbredt over hele Sydasien og Sydøstasien samt øerne i det Indiske Ocean. Der vokser også nogle få træer i Latinamerika.

 

Historien bag navnet

Navnet vandæble følger det engelske, water apple og det tyske, Wasserapfel.

Der er ikke tale om et æble, men smagen kan med lidt fantasi godt minde om et æble. At der så sættes vand- foran i navnet, skyldes at frugten er meget saftig.

På engelsk har frugten også navnet water roseapple (vandrosenæble).

Ligesom nogle af sine slægtninge bliver den, meget forvirrende! også kaldt rosenæble på forskellige lokaliteter og sprog. Det skyldes, at variationen i udseende er stor blandt arterne og hos arterne indbyrdes. I det hele taget er det svært at skelne mellem disse frugter men skidt med det! De er alle forfriskende at sætte tænderne i.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Vandæble - 4 grønne frugter

Det pyntelige stedsegrønne træ bliver 3-8 meter højt (sjældnere 10 m). Stammen er kort og kroget med en diameter på 30-50 cm. Bladene er store og lancetformede eller omvendt ovale, men aflange. De bliver 7-25 cm lange og 2,5-16 cm i bredden. Bladstilken er en halv til halvanden centimeter lang. Hvis bladene knuses, har de undertiden en fin aroma.

Vandæble - 7 frugter

Træet har smukke blomster og senere frugter, der hænger i grupper. Det plantes meget på grund af sin skønhed. Træet bærer ofte mange frugter. Frugternes farve varierer fra træ til træ mellem hvid, grøn og rød.

Vandæble - 2 røde frugter

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Det tilrådes at anvende frugterne i løbet af et par dage efter køb. Holdbarheden forlænges lidt, hvis frugterne opbevares i en plasticpose i køleskabet. Men frugterne har det med at væske og synke sammen lige pludselig.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske lande, hvor den vokser i lavlandet og et godt stykke op i bjergene (ca. 1.200 meters højde). Vandæble trives bedst, hvor der er en rimelig lang tørtid, men kræver alligevel vand hele året. Træet plantes derfor ofte tæt ved vandløb eller damme, hvor der er en jævn vandforsyning selv i tørtiden.

 

Vækst

Vandæble - små frugter i klaser

Der findes ikke store plantager med vandæble. Men lægger man alle de træer sammen, der vokser i haver og frugtplantager med blandede træer, ville det blive en gigantisk plantage.

Til formeringen kan man bruge frø. De sås direkte fra frugten, da de hurtigt mister deres spireevne.

Det er også muligt at formere gode træer vegetativt. Man kan pode en kvist over på en frøplante eller en anden art fra slægten Syzygium. Man kan også bruge stiklinger. Den mest almindelige metode er dog air layering. Her bindes en pose med jord omkring en god gren, hvor barken forinden er fjernet ud for posen. Når kvisten har slået rod i posen, kan kvisten klippes af og plantes ud.

En frøplante skal først igennem en ungdomsfase, hvor den ikke blomstrer. Denne fase varer 3-7 år. Ved vegetativ formering går der 3-5 år før planten blomstrer og sætter frugt.

Javaæble plantes ud i en afstand af 5-7 m. De små planter skal have rigeligt med vand under opvæksten. I de første 2 år er det vigtigt også at gøde og luge omkring planterne. Det er en fordel at dække jorden omkring planten til med halm eller strå. Derved forhindres ukrudt i at vokse samtidig med, at fugten bevares i jorden.

Efter flittig pasning i de første par år, bliver træerne normalt overladt til sig selv. Træet har perioder i løbet af året, hvor det er i kraftig vækst.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Vandæble - 2 blomster i sol

Træerne kan blomstre og sætte frugt op til 3 gange om året. Tidspunkterne varierer fra år til år. Ofte sættes blomstringen i gang i begyndelsen eller enden af en tørtid.

Når træet blomstrer, er det let at forstå, hvorfor mange mennesker også dyrker træet for pyntens skyld. Træet har ligesom mange af sine slægtninge nogle særprægede og smukke blomster.

De er 2,5-3,5 cm i diameteren og hænger i små grupper med 3-7 blomster. Bægeret ligner en lille klokke. De 4 kronblade bliver op til 7 mm lange. Blomsterstandene sidder for enden af grenene eller ud fra grenene.

De cremehvide til gulhvide blomster har mange og lange støvdragere, der stråler ud som nåle i en nålepude. efter bestøvning drysser kronbladene og støvdragerne ned og kan danne et hvidt tæppe under træet. Bægerbladene bliver dernæst kødfulde og omslutter næsten frugten til sidst. I centrum sidder griflen ofte tilbage som en op til 1,7 cm lang 'antenne'.

Vandæble - blomster i skygge
Vandæble - blomster i skygge
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …
Vandæble - bi i blomst
Vandæble - bi i blomst
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …
Vandæble - støvdragerne mangler
Vandæble - støvdragerne mangler
Navn: Vandæble Latinsk navn: Syzygium aqueum …

Træet blomstrer og sætter frugt i en periode, der varer 3-4 måneder. I denne periode kan der sidde grupper af modne frugter tæt ved en gruppe med nyudsprungne blomster. Blomsterne ser ud til at være selvbestøvende.

Fra bestøvning går der 30-40 dage før frugterne er modne.

 

Pasning

Pasning af vandæble foregår hovedsageligt de første par år af plantens liv. Den skal vandes, gødes og ukrudt skal holdes væk omkring planten. Dernæst får planten normalt lov til at passe sig selv.

Træet lider ofte af forskellige plantesygdomme forårsaget af f.eks. svampe og bakterier, men der gøres meget lidt for at forhindre det. Man kan derfor opfatte vandæble som et træ, der dyrkes halvt økologisk.

Ved dyrkning med salg for øje får træet dog kunstgødning lige efter høst i en hovedsæson samt en mindre portion under blomstring.

 

Høst og pakning

 

Høst

Vandæble - 5 røde frugter

Et enkelt træ kan give masser af frugt. Frugterne plukkes normalt med hænderne. Frugterne har et tyndt skind og er skrøbelige. de skal derfor behandles varsomt. Frugterne modnes ikke på samme tid. træet skal derfor gennemgås et par gange om ugen for modne frugter. Da træet hovedsageligt dyrkes til eget brug, er det som regel overskuddet, der går til det lokale marked.

Et træ kan give mange hundrede frugter om året.

 

Pakning

Vandæble - jordnødder og frugtposer

Det er ikke mange frugter, der i tidens løb er blevet eksporteret til Europa. Når det sker, er det ofte fra

Thailand omkring juletid. De pakkes ofte i små bakker pakket ind i plastfolie, så frugterne ikke beskadiges under transporten. Næsten alle frugter forbliver i landet, hvor de sælges på lokale markeder.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da vandæble har en kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Det tilrådes at anvende frugterne i løbet af et par dage efter køb. Holdbarheden forlænges lidt, hvis frugterne opbevares i en plasticpose i køleskabet. Men frugterne har det med at væske og synke sammen lige pludselig.