Menu
• Indhold

Trætomat (Tamarillo)

Cyphomandra betacea



2 hele frugter

Trætomaten er en mellemting mellem en frugt og en grøntsag. Den bruges både i frugtsalat og til madlavning. De eksotiske retter bliver sødere og mere eksotiske i smagen, når der bruges træ-tomater i stedet for almindelige tomater. Frugten kan dog også spises frisk. Den træagtige busk stammer oprindelig fra Andesbjergene. De er nu blevet kendte og populære mange steder, og bruges også til eksport. Hvis frugterne skal eksporteres, må de plukkes før de er helt modne. Det tager de ikke skade af, da de har mulighed for at eftermodne undervejs.

 

Generelt

Trætomat (Tamarillo) - 2 hele frugter

Trætomat (eller tamarillo) har form og størrelse omtrent som et stort hønseæg. Frugten er dog spids i begge ender. I moden tilstand er frugten oftest rød. På langs af frugten kan der gå et par striber med brunlig eller grønlig farve. Det skyldes ikke, at frugten er ved at revne. Der er blot tale om en farvenuance. Trætomat kan blive 8-10 cm lang.

I de senere år har denne frugt, der ligger på grænsen mellem frugt og grøntsag, vundet stor popularitet i den vestlige verden. Derfor er den også blevet spredt ud i hele verden. Det giver lidt variation i dens farve udenpå og indeni. En trætomat kan derfor godt være gul, orange, eller brunrød i moden tilstand. Frugten bør dog ikke spises, hvis frugten er overvejende grøn. Så er den ikke modnet færdig endnu og vil smage bittert, indtil farven skifter. I øvrigt vil umodne trætomater aldrig kunne eftermodne korrekt. Grønne frugter anvendes til varme retter.

Trætomat (Tamarillo) - 2 hele + …
Trætomat (Tamarillo) - 2 hele + 4 halve
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - 4 hele frugter
Trætomat (Tamarillo) - 4 hele frugter
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - mange frugter
Trætomat (Tamarillo) - mange frugter
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …

Den tynde skal er glat og omgiver et fast lag frugtkød, der omgiver kernemassen ( som hos tomat).

Trætomat (Tamarillo) - 4 halve …

Frugten er indeni delt i to kamre, hvori de bløde kerner (frøene) ligger i en geléagtig masse. Farven af frugtkødet i kamrene varierer også fra gult, rødgrønt, kraftigt rødt til næsten sort.

Skindet smager bittert og bør undgås, hvorimod det saftige frugtkød har en lækker frisk syrlig smag, der samtidig er sødlig. Smagen kan udmærket sammenlignes med smagen af ekstra gode solmodne kryddertomater fra de Kanariske Øer tilsat lidt sukker. Smagen er også beskrevet som en mellemting mellem tomat og stikkelsbær. Gule trætomater har en sødere smag end røde. Man kan også sige, at røde frugter er pænere, men har en kraftigere og mere syrlig smag.

Trætomat ligger midt imellem frugt og grøntsager og kan derfor anvendes som begge dele. Som frugt passer den fint i frugtsalater. Smagsmæssigt passer det fint at kombinere trætomat og kiwi. Frugten kan også nydes alene. Den skæres over og frugtkødet graves ud med en teske. Det skal dog siges, at nogle mennesker skal vænne sig til smagen. Frugten passer fint sammen med ost og forskellige slags pølser. Til gengæld egner den sig ikke i samme grad til kager og søde desserter. Rigtigt modne og søde frugter bruges dog til gelé, marmelade, desserter og som pynt på dessert-is. På den friske frugt kan man alt efter behag drysse lidt sukker, limesaft (evt. citronsaft) eller salt.

Som grøntsag kan den mange steder træde i stedet for tomat og gøre retten mere eksotisk. Trætomat flås (ligesom tomat) ved at skolde frugten med kogende vand (i ca. 4 minutter), hvorefter skindet let kan trækkes af.

Moses frugterne til puré, kan der fremstilles en lækker marmelade, chutney (sammen med mango og krydderier) eller som sovse-bestanddel i stedet for tomat til asiatiske og latinamerikanske retter. Af puréen kan man også fremstille lækker is, men hele frugter tåler ikke nedfrysning.

Halve frugter kan krydres og bages i ovnen eller grilles som en grøntsag.

Skindet kan også fjernes med en kartoffelskræller. Samtidig bør stilken fjernes.

Umodne frugter kan være meget bitre. Det kan fjernes ved at koge dem i 3-4 minutter, hælde vandet væk og så koge dem igen. Efter kogning kan de hårde frø eventuelt fjernes. Umodne frugter bruges i troperne til fremstilling at chutney, karryretter og sambal (baseret på chili).

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (25-30 mg pr. 100 g) og Provitamin A. Desuden et indhold af mineralerne fosfor, jern, kalcium, kalium, og magnesium. Frugten indeholder også ca. 1,5 g protein pr. 100 g. Det meste C-vitamin går tabt ved opvarmning.

 

Historisk

 

Historie

Trætomat (Tamarillo) - mand med …

I naturen stammer trætomaten fra bjergegnene i Peru. Herfra er frugter for længe siden blevet spredt langs Andesbjergene. I 1882 blev frugten bragt til Sri Lanka. Det har betydet, at der i dag dyrkes større mængder trætomat i Sydøstasien end i Sydamerika. I nyere tid er den blevet bragt til Madeira og New Zealand.

Trætomat (Tamarillo) - plante i …

Efterhånden er trætomat blevet spredt til alle tropiske bjergeegne, hvor den mange steder også er forvildet. Den dyrkes også i mindre omfang i mange subtropiske lande og endda enkelte varmere tempererede lande.

I dag produceres der større mængder til eksport i landene Australien, Brasilien, Colombia, Ecuador, Japan, Kenya, New Zealand og USA. Europa importerer i øjeblikket ingen frugter fra Australien, Japan og USA.

 

Historien bag navnet

Navnet trætomat er ret logisk. Det følger det engelske, tree tomato, det tyske, Baumtomate og mange andre sprog (fransk: tomate en arbre og spansk: tomate de arbol) Frugten minder både udenpå og indeni om tomat, der tilhører samme familie. Planten er større og kraftigere end en tomatplante og kan derfor virke som et træ i forhold til denne. Frugten markedsføres dog ofte under dens sydamerikanske navn, tamarillo (udtales tamariljo).Derfor er begge navne medtaget i overskriften.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af trætomat er en indtil 6 meter høj træagtig busk. De fleste planter er dog kun 2-3 m høje. Den kortestamme har tykke grene. Den stedsegrønne plante har store hjerteformede og skinnende blade. De er spredtstillede, har en længde på 10-35 cm og en bredde på 4-20 cm. Bladstilken bliver 7-10 cm lang. Bladene har moskusduft og tydelige bladnerver.

Trætomat (Tamarillo) - 2 mænd + …
Trætomat (Tamarillo) - 2 mænd + hund i plantage
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - blade + …
Trætomat (Tamarillo) - blade + blomster + lille frugt
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - grupper …

De modne frugter hænger på ekstra lange stilke i klaser med 2-3 frugter, der er lette at høste. Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Marmelade

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge trætomaterne med sukker, så der fremstilles en lækker abrikosagtig marmelade. Stilk og skind bør fjernes inden kogning.

 

Produkt: Konserves

Trætomat (Tamarillo) - glas med …

Undertiden dukker der en smule konserveret trætomat op på hylderne herhjemme. De afskallede frugter koges og kommes på glas eller dåse. Gule trætomater egner sig bedst til konservering.

 

Produkt: Juice

Trætomat (Tamarillo) - glas med …

Industrielt bliver der fremstillet puré af trætomat. Det kan fortyndes og laves til juice eller f.eks. bruges i drinks. Ligesom konserves bruger man gule trætomater i fremstillingen. Saft af røde frugter kan have en frastødende smag.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne. Men her vokser den i 1.500 til 2.000 meters højde over havets overflade, hvor temperaturen kan være 15-18°C hele året. I disse højder kan der være overskyet en stor del af tiden.

Dette klima kan nogenlunde findes i subtroperne nær havets overflade, hvorfor planten også trives på New Zealand og eksempelvis Madeira. I andre tropiske egne end Sydamerika, vokser planten også i bjergegne i højder fra 1.000 m til lidt over 2.000 m, hvis den månedlige gennemsnitstemperatur er over 10°C og frost er en sjældenhed. Unge planter, blade og skudspidser på modne planter dør under frost.

 

Vækst

Trætomat (Tamarillo) - træ med …

Trætomat formeres ved frø eller stiklinger. Nogle sorter får frøplanter, der nærmest er identiske med moderplanten. I Brasilien vasker man først frøene og tørrer dem derefter under skygge. Så lægges de i fryseren i 24 timer. Det påstås, at denne metode får alle frø til at spire indenfor 4-6 dage.

Frøene sås i hver sin bakke (eller polybag). Det mindsker tabet ved udplantning.

Ved at bruge stiklinger sikres en mere ensartet smag i frugterne. Hvis moderplanten er inficeret med en virus, føres denne dog videre til de nye planter ved brug af stiklinger. Ved denne metode bruger man ofte 45-100 cm lange stykker af 2- eller 3-årige planter med en tykkelse på 1-3 cm. Bladene fjernes og stiklingerne kan plantes direkte ud i marken. Det giver lavere planter, der er lettere at høste. Det kan dog være nødvendigt at fjerne blomster det første år, da frugter ellers tager kraften fra den nye plantes vækst.

De små planter plantes ud i en afstand af ca. 2 meter. I New Zealand, der nok stadig er den største producent, plantes trætomat i rækker (undertiden i dobbeltrækker). Det giver 1.000-2.000 planter pr. ha. Andre steder er antallet af planter langt større.

Trætomat (Tamarillo) - mange frugter …

Når man går rundt i en mark med trætomat, virker det som om, man går under et halvtag. Stammerne er tynde, mens der over én er fyldt ud med brede blade. Det hele er pyntet op med lyse blomster og grønne (umodne) og røde (næsten modne) frugter, der kan få det hele til at minde om påskepynt, fordi frugterne har form og størrelse som æg.

Planter, der i haver vokser i kanten af en hønsegård, bærer normalt fantastisk mange frugter. Derfor anbefales det at dyrke trætomat i en veldrænet (tør) jord med masser af organisk materiale (husdyrgødning).

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Trætomat (Tamarillo) - blomster

Den træagtige busk (eller det lille træ) kan blomstre hele året rundt. Blomstringen sættes i gang af køligt vejr. Derfor sker blomstring og frugtdannelse om vinteren i subtropiske lande. I troperne kan planten godt vokse i det varme lavland, men planten vil aldrig blomstre.

Blomsterne dukker op nær ved enden af nye skud. Blomsterne er hvide, svagt lyseblå eller lyserøde og har en behagelig duft. Botanisk set er blomsterne 5-tallige og sidder i en kvast (også kaldet en svikkel), der rager ud ved bladenes basis. De er ca. 1 cm i diameter. Blomsterkronen er klokkeformet. De gule støvknapper pynter flot i centrum af klokken.

Blomsterne er selvbestøvende, men bestøves også ved hjælp af vinden og forskellige insekter.

Det tager flere måneder, før frugterne er modne.

 

Pasning

Trætomat (Tamarillo) - hånd ved …

I plantagen skal jorden helst gødes og luges ret ofte, da planten er hurtigtvoksende og ret næringskrævende. I mange plantager dækker man jorden til omkring planten med halm eller strå. Det forhindrer ukrudt i at vokse samtidig med at en let fugtighed bevares.

Frøplanter bliver ofte skåret tilbage til en højde af 1 m for at stimulere dannelsen af solide grene.

Planterne bliver som regel udtyndet for grene, der tidligere har båret frugt. Denne 'opstamning' gør planten mere overskuelig og forynger planten.

Jorden skal også drænes grundigt, så overflødigt vand kan rende væk fra plantens rødder. Hvis der på planten er mange frugter, kan det være nødvendigt at støtte planten med pinde eller binde den fast med snore, da stammen kun er træagtig og ikke særligt fast.

Infektion af virus er mange steder et alvorligt problem. Dette kan nogenlunde styres ved at bruge frøplanter frem for stiklinger i formeringen. Angreb af små svampe klares ved sprøjtning med fungicider eller fjernelse af angrebne plantedele.

 

Høst og pakning

 

Høst

Trætomat (Tamarillo) - mand løfter …

Når planten er mellem halvandet og to år gammel kan de første frugter høstes. Derefter giver planten frugt i 5-7 år, hvorefter ydelsen falder og arealet plantes om. Den maksimale alder for en mark med trætomat er 12 år inden omplantning.

I bjergegnene, hvor plantagerne med trætomat ofte ligger, er jordarealet næsten altid meget skrånende og ujævnt. Derfor er det en stor fordel, at frugterne er lette at høste. Men trætomat kan ikke eftermodne til en ordentlig kvalitet, hvis de høstes umodne. Derfor høstes de altid, når de er fuldmodne. Det giver meget arbejde, da marken jævnligt skal efterses for modne frugter. Mange steder strækker høstsæsonen sig over 5-7 måneder. I Andesbjergene foregår høsten stort set hele året så det bliver til mange vandreture i bjergene.

Trætomat (Tamarillo) - mand plukker

Den lange stilk, frugten hænger i, brækker let ca. 3,5-5 cm fra frugten. Det er dog mere normalt, at stilken klippes over med en tang. Frugten er nemlig meget følsom overfor rådangreb ved stilkenden. frugterne lægges forsigtigt i kurve eller kasser.

Trætomat (Tamarillo) - oksekærre

Det er straks sværere at få bragt frugterne hjem fra 'markerne'. Ofte må frugterne i f.eks. Colombia bæres hjem i høstkasserne eller transporteres med oksekærrer. Traktorer er dyre og nærmest umulige at køre rundt med i bjergene.

Trætomat (Tamarillo) - 3 gule frugter

En god plante giver 20-30 kilo frugt om året. Den årlige ydelse pr. ha ligger i New Zealand på 15-17 t. Her dyrker man i øvrigt mange gule trætomater.

 

Pakning

Plantager med trætomat er sjældent ret store. Der er tit tale om små brug, der har sluttet sig sammen i et kooperativ omkring eksporten. Det sikrer dem en fast afsætning af frugterne og mere konstante priser. Men eksportfirmaerne kan ikke leve af at eksportere trætomat alene og mængden er stadig ikke stor nok til at fylde et læs til lufttransporten. Derfor pakkes trætomat næsten altid samtidig med at andre af de mere eksotiske frugter bliver pakket, så de kan blive afsendt på samme tid.

Trætomat (Tamarillo) - masser af …
Trætomat (Tamarillo) - masser af kasser
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - mand ved …
Trætomat (Tamarillo) - mand ved kasser
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …

Trætomater har næsten altid sit eget rum eller 'lomme' i pakken. Dyrkningen af trætomat er meget arbejdskrævende. Det smitter af på priserne. Derfor skal de små 'guldklumper' behandles varsomt. I New Zealand pakkes frugterne undertiden i bakker, overtrukket med plast akkurat som om der var tale om tomater.

Trætomat (Tamarillo) - frugter …
Trætomat (Tamarillo) - frugter i 'rum'
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - frugter …
Trætomat (Tamarillo) - frugter i rum
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
Trætomat (Tamarillo) - frugter …
Trætomat (Tamarillo) - frugter i kasse og bakker
Navn: Trætomat (Tamarillo) Latinsk navn: …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da trætomat har en ret kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo).

Trætomat høstes altid modne. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten.

 

Opbevaring

Ved 4°C (og 85-95% RF) kan frugten holde sig i 8 uger eller mere efter høst. Derfra skal så trækkes transporttid og lagertid. Trætomat høstes altid modne, da de ikke kan eftermodne (hvis høstet umodne). frugterne er derfor på deres højeste lige når de er høstet.

I en plasticpose i køleskabet kan frugten holde sig i ca. 1 uge.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun ca. 3 dage.

Trætomat egner sig ikke til nedfrysning.