Menu
 

Generelt

Tornet corosol (Guanabana) - mange …

Når man står med en hel frugt af tornet corosol i hånden, kan det godt være noget svært at forstå, at der indeni gemmer sig en af de mest delikate smagsoplevelser indenfor eksotiske frugter. Faktisk ville man blive mindre overrasket, hvis der kravlede en lille øgle ud af dette 'fortidsøgle-æg'.

Tornet corosol, guanabana, soursop og sirsak er blot nogle af navnene, som denne frugt har. Frugten er den største blandt annonerne eller cherimoyaerne og hører til blandt de mest populære frugter i troperne. Normalvægten for frugten ligger mellem et halvt kilo og 2 kilo, men der findes eksemplarer på 3-4 kilo! Længden ligger mellem 15 og 35 cm og bredden på 10-20 cm.

Formen hos en tornet corosol kan variere meget, men er alligevel let at kende. Den kan være hjerte- formet, bredt oval, elliptisk eller noget helt andet. Kendetegnende er de små bløde torne på indtil 6 mm, der buer ud fra det ellers jævne skind. Hver torn repræsenterer i virkeligheden en småfrugt, der er smeltet sammen med alle de andre småfrugter til én samlet frugt. En umoden frugt er skinnende grøn. Ved modenhed skifter farven til mat grøn eller gulligt grøn. Skindet hos en moden frugt ser sejt ud, men går let i stykker.

Indeni ligger det snehvide frugtkød, der omgiver en masse brune eller sorte frø. I midten på langs af frugten går et marvfyldt eller trævlet væv, der er lidt svært at fordøje. Skind og frø bør absolut ikke spises med, da de indeholder et alkaloid, der giver kvalme. De 60-80 frø er sorte eller brune.

Tornet corosol (Guanabana) - 2 …
Tornet corosol (Guanabana) - 2 halve frugter
Navn: Tornet corosol (Guanabana) Latinsk …
Tornet corosol (Guanabana) - 7 …
Tornet corosol (Guanabana) - 7 frø
Navn: Tornet corosol (Guanabana) Latinsk …

Smagen er lækker. Der findes to typer. En let syrlig og sød smag eller en mindre sød smag, der så kommer til at virke syrlig. Dette kan dog let justeres med lidt sukker. Frugten har samtidig en helt speciel aroma, der er forsøgt sammenlignet med jordbær, vindruer og kanel. Andre nøjes med at sige, at smagen er uimodståelig!

Frugten kan spises frisk. Det er der højst sandsynligt folk, der står og gør lige nu et sted i troperne. Men det er klogt at have en serviet eller to i nærheden, da frugten på én gang er både blød, 'splattet', saftig og sammenhængende. Derfor presses frugten ofte gennem en si, så man i stedet får en aldeles lækker saft.

Saften kan blandes med vand, mælk eller saft af sukkerrør til fortræffelige drikke. Den kan også laves til gelé, kommes i kage, yoghurt, creme eller is. Endelig kan den også koges ind til sirup. Desværre er holdbarheden meget kort, så saften er en god løsning til at holde lidt længere på smagen. Saften kan fryses ned. Den hvide farve beholdes også under opvarmning.

På Filippinerne koges umodne frugter som en grøntsag.

Frugten har et pænt indhold af C-vitamin (20 mg pr. 100 g) og B-vitaminer. Desuden et pænt indhold af mineralerne fosfor og kalcium. Frugten indeholder også ca. 1 g protein pr. 100 g plus ca. 68 g sukker.

 

Historisk

 

Historie

Tornet corosol (Guanabana) - marked

I naturen stammer tornet corosol fra tropisk Amerika, hvor den tidligt blev dyrket af inkaerne i Sydamerika. Sandsynligvis stammer den fra Caribien, da den var en af de første frugter, som spanierne bragte med sig ud i verden. Derfor er frugten kommet til Asien via Filippinerne meget tidligt. I dag vokser den næsten overalt i den tropiske verden, hvor den vokser i mange baghaver. Træet giver ikke så mange frugter og er derfor dyr, selv i troperne.

Desværre har denne populære frugt en begrænset holdbarhed. Derfor kan man kun i mindre omfang støde på frugten herhjemme i form af saft.

 

Historien bag navnet

Det danske navn, tornet corosol, læner sig til det franske corossol épineux. At den kaldes tornet, er let at se, hvis man står med frugten i hånden, da frugten har nogle stilkede, men bløde udvækster.

Frugten har uendeligt mange navne på diverse lokale steder. På engelsk hedder den sour sop, mens den på tysk hedder Stachelannone.

I hele Latinamerika og på Filippinerne hedder den guanabana. Det må nok siges at være det mest internationale navn, som man kan give frugten.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af tornet corosol er et mindre træ på 3-10 meter. Det er et tæt træ, der er grenet lige fra jordens overflade og opefter. Da ældre grene bøjer skråt opad, er det ofte svært at afgøre, hvad der egentlig udgør stammen.

Tornet corosol (Guanabana) - træ …
Tornet corosol (Guanabana) - træ og blå himmel
Navn: Tornet corosol (Guanabana) Latinsk …
Tornet corosol (Guanabana) - træ …
Tornet corosol (Guanabana) - træ fra siden
Navn: Tornet corosol (Guanabana) Latinsk …

Bladene er store, aflange og omvendt ovale (det vil sige tyndere i stilkenden). De opnår en længde på 8-16 cm og en bredde på 3-7 cm. De læderagtige blade er smukt lysegrønne og stærkt skinnende.

Træet er stedsegrønt, men taber mange blade i forbindelse med en tørtid. Det bliver dog hurtigt efterfulgt af en forstærket vækst og blomstring. Blomstringen ser ud til at have forbindelse med det stykke af grenen, som så vokser ud. Træets vækst er ikke så let at blive klog på selv for forskere.

Det virker som om træet vokser i intervaller, der til dels er tilpasset stedets årstider.

Botanisk set kaldes frugten for en flerfoldsfrugt.

 

Produkt: Saft

Tornet corosol (Guanabana) - kvart …

Der findes en ganske betydelig saftindustri i troperne, der konserverer saften af tornet corosol. Det er især i Syd- og Mellemamerika. Juicen eller nektaren sælges under navnene guanabana eller soursop. Saften med den gode smag tilsættes også yoghurt eller is. I Asien skal man især kigge efter frugtens indonesiske navn, sirsak. Frugterne bliver ofte skrællet i hånden, hvorefter saften presses ud gennem en si.

I Puerto Rico kaldes saften fortyndet med vand for 'carato'. På Cuba blander man mælk og sukker i saften og kalder det 'champola'. Andre steder blander man saft, vand og mælk. Endelig er der en drik, 'guarapo', der består af 1 del saft og 4 dele saft af sukkerrør.

Saften kan også kommes i kager, hvilket er populært i Indonesien, eller kommes i frugtbolsjer. Man kan også kandisere frugtstykker mens frugtkødet stadig er lidt fast. Disse ting bliver også fremstillet af fødevareindustrien.

 

Klima og vækst

 

Klima

Tornet corosol (Guanabana) - grene …

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den vokser den i op til 1.000 meter over havets overflade.

Tornet corosol trives bedst i varme og høj fugtighed. Den er ikke så hårdfør som sine familiemedlemmer.

Kulde slår plantens vækst tilbage og forhindrer dannelsen af frugterne. Direkte frost slår træet ihjel.

Planten kræver meget vand (ca. 1.800 mm om året), men skal alligevel vokse i drænet jord, da planten ikke tåler at stå i vand ret længe.

I områder med en længere tørtid skal planten vokse i læ for at begrænse fordampning fra jorden.

 

Vækst

Alle former for formering kan bruges hos tornet corosol. Frøene leverer en plante, der er nogenlunde identisk med moderplanten. Stiklinger, air layering og forskellige former for podning benyttes, hvis man vil være helt sikker på at få en bestemt type frugt. Formering ved frø er stadig den mest udbredte form. Det skyldes også at træets ungdomsfase er nogenlunde kort (2-4 år).

Frøene kan sås direkte på marken, men sås ofte i små plantesække. Udplantningen foregår, når planterne er 6-8 måneder gamle. Afstanden mellem planterne er som regel 3-4 meter eller lidt mere. Planterne kan vokse i mange typer af jord, men trives allerbedst i lettere sur jord (pH 5-6,5). Det er vigtigt, at de små planter får skygge under opvæksten. I det hele taget egner tornet corosol sig fortræffeligt til at vokse i skyggen af større frugttræer (intercropping).

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Tornet corosol (Guanabana) - blomst …

Det lille træ kan blomstre hele året rundt. Blomstringen falder i perioder i forbindelse med en vokseperiode for træet. Blomsterne, der kan minde meget om en gul eller gulgrøn tulipan, sidder enkeltvis eller 2 sammen på korte stilke (maks. 2,5 cm)tæt ind til grenen. Ofte sidder de på det nøgne grenstykke bag grenens tilvækst eller også sidder de for enden af korte grene ude mellem bladene. Undertiden sidder de også på stammen.

Ved blomsten er det ikke de 3 blivende bægerblade, man lægger mærke til. De er trekantede og under en halv cm lange. Det er de 3 ydre af i alt 6 kronblade, der får blomsten til at minde om en tulipan. Hvert af de ydre kronblade er ovale, 3-5 cm lange og 2-4 cm brede. De 3 indre kronblade er en anelse mindre.

Støvfanget kan ikke modtage pollen mens støvdragerne har pollen. Det meste af dagen er blomsterne tillukkede.

Sidst på eftermiddagen åbner de 3 yderste kronblade sig. Først senere åbnes de 3 indre og kun så lidt, at små insekter lige kan kravle ind og bestøve blomsten. Inde bag kronbladene sidder talrige støvdragere og frugtknuder.

Der er derfor ikke tale om én frugt, men derimod mange frugter, der efter bestøvning smelter sammen til det, vi opfatter som én frugt. Det kaldes en flerfoldsfrugt. Hver enkelt frugt kan til sidst kun kendes på ydersiden af 'frugten' på sin bløde torn.

Tornet corosol (Guanabana) - frugt …

Hos tornet corosol er bestøvningen sjældent helt perfekt. Mange frugtknuder bliver ikke bestøvet og vokser derfor ikke ud. Derfor ser man ofte frugter med en besynderlig form, da et eller flere områder ikke har haft nogen vækst.

Hvis man vil være nogenlunde sikker på at få mange og jævne frugter, så må man håndbestøve og krydsbestøve.

 

Pasning

Tornet corosol (Guanabana) - frugt …

I en plantage kræver tornet corosol nogen pasning. Træet har et rodnet, der ligger tæt ved overfladen. Det er meget sårbart overfor fordampning. Ved små planter lægger man derfor et beskyttende lag halm eller andet for at forhindre alt for meget fordampning i tørre perioder. Det er også nødvendigt at kunstvande i en længere tørtid især mens træ eller frugter er i vækst. Samtidig bliver der ofte kunstgødet.

Både træ og frugt har forskellige fjender. Det skal dog understreges, at de fleste ikke kan bekæmpes med sprøjtegifte. I nogle områder kan det være nødvendigt at pakke hver frugt ind i en plastik- eller papirpose. Det er dog noget arbejdskrævende.

 

Høst og pakning

 

Høst

Tornet corosol (Guanabana) - mat …

Fra udplantning går der 2-4 år, før de første frugter kan høstes. Der går dog endnu et par år, før ydelsen er høj.

Tornet corosol (Guanabana) - frugt …

Efter bestøvning går der ca. 3 måneder, før frugterne er klar til at blive høstet. Frugterne høstes før de er helt modne og stadig faste. Det skyldes dels at de har en kort holdbarhed, men også at flagermus (flyvende hunde) og andre levende væsner elsker at sætte tænderne i de modne frugter. En frugt betragtes som moden, når tornene er spredt jævnt ud på frugten og farven skifter fra skinnende grøn til mat grøn eller gulligt grøn.

Da frugterne ikke modnes på samme tid, bliver de høstmodne frugter valgt ud. De skæres som regel af træet med en kniv eller klippes af med en tang. Frugtens stilk er noget kraftig.

Frugterne lægges forsigtigt i en kurv eller andet, der er foret i bunden.

Selvom træet kan få flere hold frugter (1-3) i løbet af et år, så er antallet af frugter ikke ligefrem højt. Det svinger mellem 10 og 70 frugter. Det opvejes dog noget af vægten for hver enkelt frugt, der 1-2 kilo. I plantager ligger ydelsen omkring 18-20 tons pr. ha om året.

 

Pakning

Man mener, at frugtens færdigmodning sættes i gang, ligeså snart frugten fjernes fra træet. Frugten er moden og blød allerede efter 3-5 dage. Ofte bliver frugterne skyllet i klorvand for at rense dem. Frugterne er meget skrøbelige, når de er modne. De skal derfor behandles meget varsomt. De bliver altid kun lagt i ét lag. Selv et lettere tryk kan let få en moden frugt til at splatte ud. Derfor er frugten desværre en sjælden gæst i Europa.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da tornet corosol har en meget kort holdbarhed, kan den kun komme hertil med luftfragt (air cargo).

Frugterne høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges straks efter ankomsten.

 

Opbevaring

Tornet corosol har en ekstrem kort holdbarhed.

Fra høst til modenhed går der kun 3-5 dage. Frugten er moden, når den mærkes blød.

En moden frugt kan kun opbevares i 2-3 dage uanset om den køles ned eller ej.

Saften kan til gengæld nedfryses.