Menu
• Indhold

Stor sapote (mamey)

Pouteria sapota eller Calocarpum sapota eller Calocarpum mammosum



1 hel og 2 halve frugter

En stor sapote ligner en bagekartoffel. Brun, ru og rynket. Men springer man denne frugt over, snyder man sig selv. Bag den kedelige overflade finder man en frugt, der ikke kan sammenlignes med nogen andre. Sød, eksotisk og krydret. Frugten er meget populær i Latin-amerika. Den spises som frisk dessert og bruges til milkshake og marmelade. Blandt mayaindianerne har frugten spillet en stor rolle i flere hundrede år. Da det er en skrøbelig frugt, eksporteres den endnu kun i begrænset omfang.

 

Generelt

Stor sapote (mamey) - 1 hel og …

Denne frugt er et tydeligt eksempel på, at man ikke altid skal gå efter et godt udseende. For inde bag den lidt kedelige facade gemmer der sig en spændende eksotisk oplevelse.

Stor sapote er normalt 8-12 cm lang med en oval form (eller elipseformet). Der findes dog frugter med en længde på 20 cm, der kan veje op til 3 kilo! men det hører til sjældenhederne. Den kanelbrune frugt har en ru og rynket overflade. Når man ser på den, kan man godt komme til at tænke på en kedelig bagekartoffel. Ved modenhed får skindet ofte et rødligt skær. Samtidig giver frugten efter for et let tryk.

Stor sapote (mamey) - masser af …
Stor sapote (mamey) - masser af frugt
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - 1 hel frugt
Stor sapote (mamey) - 1 hel frugt
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …

På langs af frugten ligger der et stort frø. Derfor kan man ikke skære frugten igennem, når den halveres.

Det kan gøres på langs eller tværs, men er mest pynteligt, hvis frugten halveres på tværs. Man skærer gennem det bløde frugtkød indtil man støder på kernen og drejer så kniven en omgang rundt. Nu kan de to 'låg' trækkes fra hinanden nogenlunde som med avokado. Blot slipper kernen hos stor sapote meget lettere.

Stor sapote (mamey) - 2 halve på …

Det røde eller gulbrune frugtkød er blødt, nærmest cremet. Det virker som en færdiglavet dessert, der i sit bæger er klar til at blive spist med en teske. Hos nogle frugter ligger der i frugtkødet nogle trævler, der mens frugten er umoden udskiller en mælkesaft. Ved modenhed går disse trævler oftest i opløsning.

Man kan roligt spise trævlerne, hvis de da ikke virker alt for forstyrrende. Skrællen og kernen spises ikke med, men det giver nærmest sig selv.

Kernen kan dog males til mel og benyttes i nogle latinamerikanske retter. Men smagen vil være for bitter for mange. Det aflange frø er meget stort (5-8 cm) og ligner en krydsning mellem en blank kastanje og en kano. Efter sigende kan frugten have flere frø (op til 4), men det sker vist sjældent.

Frugten har muligvis det højeste sukkerindhold blandt tropiske frugter. Smagen er derfor sød, men ikke kvalmende sød. Smagen er krydret og så speciel, at den ikke kan sammenlignes med noget. Den er uhyre populær på sin hjemegn.

Frugten kan nydes frisk i sig selv som en dessert eller et mellemmåltid. Man kan eventuelt drysse lidt citron- eller limesaft på frugtkødet.

I Latinamerika er det meget populært at blende frugtkødet med mælk (milkshake) eller vand. Den bruges også til is (icecream) og forskellige former for dessert. Der kan endvidere laves marmelade og kompot af frugten.

Stor sapote har et pænt indhold af C-vitamin ( 20-40 mg pr. 100 g). Indholdet af kalcium og magnesium er højt. Frugten indeholder endda 1-2 g protein og må siges at være ganske nærende.

 

Historisk

 

Historie

Stor sapote (mamey) - 3 frugter …

I naturen stammer stor sapote fra Mellemamerika. I dette og naboområderne har indianerne i flere hundrede år haft frugten på menukortet. Især for mayaindianerne har frugten haft stor betydning.

Spanierne førte tidligt frugten til deres koloni, Filippinerne. Derfra er den ført videre i Syd- østasien til Indonesien, Malaysia og Vietnam, men dens asiatiske udbredelse er næsten ude- lukkende begrænset til Filippinerne.

Udbredelsen er nogenlunde begrænset til det nordligste Sydamerika over Mellemamerika til

Mexico samt øerne i Caribien. Her er frugten til gengæld verdensberømt. Frugten findes på de lokale markeder, i butikker og supermarkeder på linie med de mest kendte frugter.

Stor sapote blev indført til Florida for over hundrede år siden som en ny lovende frugt. Alligevel dækker produktionen ikke behovet hos bl.a. de cubanske flygtninge i USA, hvorfor landet importerer frugten fra Caribien. Der findes også mindre plantager i Australien.

Stor sapote dukker med mellemrum op i Europa, hvor den i princippet har gode muligheder.

Den har været eksporteret siden midten af 1960'erne, men der er problemer med frugtens egnethed til transport over større afstande.

 

Historien bag navnet

På latin har frugten tre forskellige navne, der bruges i flæng i den botaniske litteratur. Går man længere tilbage i tiden, har den også hørt under slægtsnavne som Achras, Lucuma og Vitellaria. Det kan man vist rolig kalde en gang rod! Men her stopper forvirringen absolut ikke. Lokalt har den næsten uendeligt mange navne. Bare på danske er frugten i tidens løb blevet kaldt mammei, mammee-sapote, manney-æble, sapote og sapotill. Hvis man blot holder sig til disse danske navne, kommer man automatisk til at støde ind i navnene på 2 andre frugter: sapodilla (Manilkara zapota) og mammei æble (Mammea americana).

En trøst er det dog, at frugterne, hvor de vokser mest (det nordlige Latinamerika) lettere kan skelnes på spansk. Her ved man, hvilken frugt der tales om, hvis frugterne har følgende navne:

Stor sapote: mamey sapote eller bare mamey.

Sapodilla: zapotillo eller chico zapote.

Mammei æble: mamey de Santo Domingo.

En endnu større trøst er det, at uanset hvilken af de 3 frugter, man har fået fat i, så står man med en spændende frugt i hånden!

Selve ordet sapote stammer fra det indianske zapotl.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Stor sapote er et pænt træ, der normalt bliver 10-15 m højt. Der findes dog eksemplarer på op til 30-40 meter. Træet er højt med stærke grene, men sjældent bredkronet. Stammen kan blive op til en meter i diameteren. I plantager beskæres træerne ofte i toppen, så træerne ikke bliver for høje. Derved bliver træet lavere og lettere at høste.

Stor sapote (mamey) - stort træ
Stor sapote (mamey) - stort træ
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - træ i sol
Stor sapote (mamey) - træ i sol
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …

Grenene er gulbrune med et gråt skær. De store blade sidder i grupper på 8-10 for enden af grenene.

Stor sapote (mamey) - blade

Bladene er ofte ordnet i en roset, hvor bladene sidder som i en spiral. Hvert blad er omvendt oval eller lancetformet, det vil sige, at bladet er bredere ved spidsen end ved stilken. Bladene er skinnende, mørkegrønne på oversiden og lysere på undersiden.

Stor sapote (mamey) - frugter og …

Bladets nerver er meget tydelige. Nye blade er rødlige i starten. Ved køligere temperaturer bliver bladene undertiden også rødlige. Bladene falder af efter en længere tid med kulde eller en kort tid med tørke. Ellers er træet stedsegrønt.

Blomsterne og senere frugterne dukker så op i grupper på de nøgne grenstykker bag bladene. Da frugterne sidder tæt indtil grenen, kan de vende i mange retninger.

Stor sapote (mamey) - gren og blå …
Stor sapote (mamey) - gren og blå himmel
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - frugter op …
Stor sapote (mamey) - frugter op og ned
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …

Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Kernen

Stor sapote (mamey) - 2 halve frugter …

Det store frø (kernen) er meget olieholdigt og har en bitter smag. Alligevel indgår kernen, ofte ristet og derefter malet til mel, i flere opskrifter. Dette mel blandes også i chokolade for at give chokoladen en speciel bitter aroma. Især i Mexico anvendes melet på mange måder.

Olien, der kaldes sapuyulo eller zapoyola, anvendes på mange måder. Det bruges som beroligende middel mod lidelser i øjne og ører. Det anvendes som hudplejemiddel og er klinisk testet som et effektivt middel mod hårtab.

Endelig bruges frøet også på grund af sin form og sit udseende til forskellige former for kunsthåndværk.

 

Produkt: Tørret frugt

Stor sapote (mamey) - 3 stykker …

På Samoa og muligvis også i Australien tørrer man tynde skiver frugten i solen og får derved en sund slags slik.

 

Produkt: Træ og tømmer

At træet smider sine blade under en tørtid, hvis der ikke kunstvandes, bliver undertiden udnyttet i Mellem- amerikas kaffeplantager. Derved giver træet den fornødne skygge og læ det meste af året og så den ligeså fornødne sol i tørtiden. Dette går dog ud over mængden og kvaliteten af frugterne.

Selve veddet er rimelig stærkt og bruges bl.a. i møbelindustrien.

 

Produkt: Mælkesaft

Den mælkesaft, der findes i træets bark og grønne frugter, kan ikke bruges til tyggegummi, som hos nogle af familiens medlemmer. Den er ætsende og virker irriterende på huden. Til gengæld bruges den lokalt til at fjerne vorter med samt til behandlingen af svampeinfektioner på huden.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den trives bedst i det varme, fugtige lavland og op til ca. 1.000 meters højde.

Træet tåler hverken frost eller tørke. Træet taber bladene selv efter en kort tid med tørke. I en plantage klares dette med kunstvanding. Ældre træer kan dog tåle en kort periode med mild frost.

 

Vækst

Stor sapote (mamey) - ungt træ

Stor sapote kan formeres ved frø, men træet vokser noget langsomt.

Derfor benyttes der ofte specielle former podning eller air layering. At podning ikke er så ligetil, skyldes plantens indhold af mælkesaft, der løber ud, når der skæres i planten. Der er efterhånden fremavlet forskellige sorter af stor sapote, der er tilpasset forskellige forhold. Disse egenskaber sikres samtidig ved vegetativ formering.

De små planter vokser bedst i veldrænet jord. I plantager plantes de ud i en afstand af ca. 8 meter.

Mens planterne er små, skal de helst vokse i delvis skygge. Træerne kan trives i mange forskellige jordbundstyper. Blot skal jorden være godt fugtig, men veldrænet, da planterne ikke kan tåle at stå i vand.

Det tager 6-8 år før en plante, sået ved frø, blomstrer og sætter frugt. Ved vegetativ formering går det en anelse hurtigere. Til gengæld kan træet give frugter til det er ca. 100 år gammelt. Frugterne er også længe om at udvikles. Ofte kan man se små frugter eller blomster hænge ved siden af høstmodne frugter.

Stor sapote (mamey) - 1 stor frugt …
Stor sapote (mamey) - 1 stor frugt og mange små
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - små frugter …
Stor sapote (mamey) - små frugter foran stor
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Stor sapote blomstrer ikke hele året, men har en længere sæson. Der går ca. 1 år fra blomstring til frugten er moden. Derfor kan der godt hen på blomstringstiden sidde næsten modne frugter, mens andre grene har blomster.

Stor sapote (mamey) - gruppe af …
Stor sapote (mamey) - gruppe af blomster
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - blomster …
Stor sapote (mamey) - blomster og små frugter
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …

Blomsterne sidder i grupper på 6-15 blomster direkte på grenene, hvor grenene er bladløse.

Blomsterne har hvide eller blegt gule kronblade. Blomsten er 5-tallig med 8-12 bægerblade.

 

Pasning

Selvom træet normalt ser struttende sundt ud, så er det noget sårbart. Jorden skal være veldrænet, så overskydende vand kan løbe bort. Nærmest modsat, så kan træet ikke tåle tørke. Efter en ganske kort tørtid vil træet tabe alle bladene. Derfor er det nødvendigt hurtigt at kunstvande, hvis frugternes kvalitet skal reddes.

Skjoldlus og mikroskopiske svampe angriber ofte træet. Dette går dog sjældent ud over ældre frugter.

Bortset fra lidt beskæring og tilsætning af gødning mens frugterne vokser, så kræver træet dog ikke særlig meget pasning.

 

Høst og pakning

 

Høst

Det store træ kan give mange frugter. Mange hænger dog så højt oppe, at det nærmest er umuligt at høste dem. Frugter til eksport høstes derfor fra de nedre grene og yngre træer. De høstes lige når frugtens farve begynder at blive rødlig og frugten stadig er hård og umoden. Det er dog ikke alle sorter, der får et rødligt skær ved modenhed. Så må man skære frugter op for at kunne se, om frugterne er høstmodne. Frugterne må ikke høstes, mens bladene i spidsen er i vækst, da frugterne i så fald har svært ved at eftermodne.

Stor sapote (mamey) - mand i træ
Stor sapote (mamey) - mand i træ
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - mange frugter
Stor sapote (mamey) - mange frugter
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - 1 lys frugt
Stor sapote (mamey) - 1 lys frugt
Navn: Stor sapote (mamey) Latinsk navn: Pouteria …
Stor sapote (mamey) - mand i træ …

Frugterne i toppen af høje træer høstes ofte med lange pæle, net og kurve. Der er selvfølgelig også barske høstfolk, der kravler op i træet og forsigtigt kaster frugterne ned

 

Pakning

Stor sapote (mamey) - hænder holder …

Frugter til eksport bliver ofte pakket i små bakker og overdækket med plastfolie, så de ikke kan trille rundt. Stor sapote er meget skrøbelig overfor transport. Derfor er der stor interesse for at få løst dette problem, så eksporten kan komme i gang. Denne forskning foregår især i USA. Foreløbig bliver frugterne tilbage i troperne, hvor man til gengæld nyder den lækre frugt.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

De få frugter, der kommer hertil, er kommet med fly (air cargo). Frugterne høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten. Modne frugter egner sig ikke til transport.

 

Opbevaring

Når stor sapote først er moden, er holdbarheden meget kort. Derfor høstes frugterne før de er helt modne og hårde. Når frugterne får et rødligt skær (gælder ikke alle sorter) og mærker bløde er de modne.

Umodne frugter opbevares bedst ved stuetemperatur, men høj luftfugtighed, da de ellers har svært ved at eftermodne.

Ved 6-8°C (og 80% RF) kan frugten holde sig i ca. 1 uge efter modning.