Menu
• Indhold

Stikkelsbærguava

Psidium guineense



frugter på gren

Stikkelsbærguava er en frugt, man ikke umiddelbart skal sætte tænderne i. De kan være sure, bitre og harpiksagtige. Alligevel er stikkelsbærguava en frugt, mange sydamerikanere sætter pris på. Frugterne kan nemlig være delikate med en fin aroma. Stikkelsbærguava finder man i Afrika og Latinamerika. De eksporteres ikke, men sælges af og til på lokale markeder. De vokser både vildt og i private haver. Af stikkelsbærguava laves saft og is med et stort indhold af C-vitaminer.

 

Generelt

Stikkelsbærguava - frugter på gren

Stikkelsbærguava er eksempel på nogle af de talrige frugter, man kan støde på under en rejse til troperne. I dette tilfælde skal rejsen foregå i Latinamerika, hvor man lokalt kan støde på frugten på det lokale marked. Det er dog ikke en frugt, man bare lige skal sætte tænderne i. Den kan være ganske sur!

Frugterne ligner de andre guavaarter, men er ganske små. De bliver 2-4 cm lange med en diameter på ca. 2,5 cm. Ved modenhed bliver bægerbladene siddende i spidsen af frugten. Det kan få frugten til at ligne en krukke eller vase, da frugten nærmest munder ud i en tragt.

Indeni er frugtkødet lyst gult. I midten ligger en del frø, der kan spises med.

Frugterne varierer meget, da de ofte er fra vildtvoksende træer. Derfor kan smagen undertiden være bitter eller harpiksagtig. Andre frugter har dog en fin syrlighed og guavaagtig aroma.

Brasilianerne elsker denne frugt og spiser den også fra hånden. Det vil dog være bedst at spørge sig til råds (hvis man altså kan sproget!), da lokalbefolkningen har større erfaring med frugterne og deres anvendelse.

Lokalt fremstilles der forfriskende saftdrikke og is af frugterne. Det vil absolut være den bedste måde at lære frugten at kende på.

Man kan lave en god gelé eller kompot af frugterne, hvis der tilsættes sukker.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin.

 

Historisk

 

Historie

Stikkelsbærguava stammer sandsynligvis fra Brasilien. Den stammer i hvert fald fra tropisk Sydamerika. Allerede i 1500-tallet blev planten bragt til Afrika af portugiserne.

Plantens udbredelsesområde er i dag den nordlige del af Sydamerika samt Mellemamerika og Caribien. Den dyrkes dog også i Indien, Indonesien (Java) og nogle af øerne i Polynesien.

Det er kun i Sydamerika, at frugten virkelig er værdsat.

 

Historien bag navnet

Stikkelsbærguava er blot et af mange navne for denne frugt. På mange sprog kaldes den brasiliansk guava.

Det er et meget passende navn, da frugten rent faktisk kommer fra Brasilien. Det latinske guineense betyder: fra Guinea i Afrika. Da frugten skulle navngives videnskabeligt, troede man fejlagtigt, at denne art stammede fra Afrika. Men det var træer, som portugiserne havde taget med fra deres koloni (Brasilien) i Sydamerika til deres kolonier i Afrika.

Frugten kaldes også vild guava ligesom mange andre af de ca. 150 andre guavaarter, der findes.

I Latinamerika kaldes den bl.a. guisaro og guaybilla.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Stikkelsbærguava - træer på række

I naturen bliver træet højt i forhold til mange af de andre guavaarter. Den kan blive op til 7 m høj. I haver holdes det dog nede i en højde af 1-3 meter. Derved er frugterne lettere at plukke. Samtidig bliver mange træer kun til en buskagtig plante.

Stikkelsbærguava - grene, blade …

Træet har ikke så mange grene, som artsfællerne normalt har. Barken er gråbrun. Bladene er store og aflangt ovale. De er læderagtige og dækket med små hår.

Stikkelsbærguava - blade, små frugter …

Træet har ligesom mange af sine familiemedlemmer smukke blomster med mange støvdragere.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Saft

Der findes lokalt en lille saftproduktion fra stikkelsbærguava. Saften bruges til forfriskende drikke og produktion af flødeis.

 

Produkt: Ved

Veddet af stikkelsbærguava er stærkt. Det bruger man især til at fremstille små redskaber af.

 

Produkt: Garvesyre

Barken indeholder store mængder garvesyre (tannin). Det anvendes til garvning af læder.

 

Produkt: Medicin

Afkog af rødder, bark og blade bruges i den traditionelle medicin imod forkølelse, sår og diarré.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den trives både i lavlandet og et stykke op i højderne. Træet kan tåle en længere periode med tørke.

 

Vækst

Stikkelsbærguava kan let formeres ved frø. Dette giver stor variation i frugternes kvalitet.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Stikkelsbærguava - blomst og små …

Træet kan blomstre og sætte frugt hele året rundt.

De smukke hvide blomster er store, ca. 2 cm i diameter. De ligner til forveksling blomsterne fra den almindelige guava.

Botanisk set er de oversædige. Blomsterne har mange støvdragere, der efter bestøvning drysser ned.

 

Pasning

Træet er ganske robust. Træer i haver bliver ofte beskåret, så frugterne er lettere at plukke. Samtidig bliver frugternes størrelse og kvalitet bedre.

 

Høst og pakning

 

Høst

Der findes ikke egentlige plantager med frugten. Frugter på lokale markeder stammer i Sydamerika ofte fra vildtvoksende eller forvildede træer. Stikkelsbærguava plukkes i hånden.

 

Pakning

Der er ingen eksport af stikkelsbærguava. Frugter kommer til det lokale marked i kurve eller andet.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis frugten skulle dukke op herhjemme, vil det være med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Der findes ingen oplysninger om opbevaringen af stikkelsbærguava. Det tilrådes derfor at fremstille saft hurtigt efter modningen og sætte det på køl.