Menu
• Indhold

Star gooseberry (Grosella)

Phyllanthus acidusTager man til Indien, vil man se den lokale befolkning gå og spise den sjove lille frugt, star gooseberry. Direkte oversat betyder det Stjerne-stikkelsbær. Frugten er syrlig, og passer godt som forfriskning i varme egne. Den bruges også til pickles og koges med sukker til en delikat marmelade. Star gooseberry dyrkes i private haver i landene omkring det Indiske Ocean. Hvis klimaet egner sig, kan man være sikker på, at finde denne tropefrugt i haverne overalt, hvor der findes en indisk befolkning. Indtil videre eksporteres den ikke.

 

Generelt

Star gooseberry er en sjov lille frugt, som næsten med garanti aldrig vil dukke op herhjemme. Men er man på en rejse i Asien, vil den ofte ligge i dynger på det lokale marked.

Frugten er karakteristisk i sin form. Det er en lille fladtrykt frugt, der er mere bred end lang. På langs af frugten går der 3-8 noget utydelige ribber, der giver frugten en lidt bulet stjerneform. Størrelsen varierer fra 1 cm til 2,5 cm i bredden. Ofte sidder der en lille lysegrøn stilk tilbage på frugten.

Star gooseberry (Grosella) - frø

Indeni er frugtkødet hvidgult eller hvidt. Jo nærmere man kommer kanten, desto mere har frugtkødet samme farve som udenpå. Skindet er glat, fast og noget voksagtigt. Det glider ubemærket over i det faste og seje frugtkød, der har meget svært ved at slippe det lille frø i centrum. Frugten er samtidig sprød og saftig. Frøet er kantet og afspejler nærmest frugtens form.

Star gooseberry kan spises frisk med en temmelig syrlig smag. Det er ikke den store oplevelse, men de lokale går og gnasker frugterne som et frisk pust i varmen og så er de billige.

Efter kogning (som regel med sukker) åbenbarer der sig en meget delikat smag, samtidig med at frugtkødet skifter farve fra gult til rødt.

Inderne, der elsker en kraftig smag, laver pickles af frugterne. Kogt med sukker laves der lokalt syltetøj, gelé og sirup.

Star gooseberry kan også koges sammen med sukker og æbler.

Star gooseberry (Grosella) - frugter …

I Thailand lader man ofte frugterne fermentere (gære). De dyppes derefter i chili, sukker og salt eller kandiseres.

Endelig kan man laves saft af frugterne ved at tilsætte vand og sukker.

Selvom frugten ikke har helt så højt et indhold af C-vitamin som sin slægtning, myrobalan, så regnes den for temmelig vitaminrig.

 

Historisk

 

Historie

Star gooseberry (Grosella) - træ …

Star gooseberry stammer i naturen muligvis fra Asien. Det er ikke nemt at sige præcist hvorfra, da det er et typisk træ i haver. Der er folk, der hælder til, at planten oprindeligt stammer fra Madagaskar. I hvert fald så findes den nu i hele det tropiske område, men mest omkring Asien.

Et træ kan give ganske mange frugter og da frugterne også spises friske, kan frøene hurtigt blive spredt i et område. Hvor der i den tropiske verden findes en indisk befolkning, er der også star gooseberry i haverne. Så træerne vokser nu overalt i landene omkring det Indiske Ocean.

Der er dog ikke tale om egentlige plantager. Et træ kan give så mange frugter, at der også kan sælges nogle af dem på det lokale marked.

 

Historien bag navnet

Dette er en frugt med mange navne. Star gooseberry er det engelske navn for frugten, der er mest brugt.

Direkte oversat betyder det stjerne stikkelsbær og hentyder til, at frugten kan minde om et stikkelsbær, der blot har en lidt stjerneagtig form.

Malay gooseberry, Otaheite gooseberry, Sri Lanka gooseberry er andre navne for frugten, der hentyder til, at der er tale om stikkelsbærret fra det bestemte sted. der er dog ikke tale om et ægte stikkelsbær blot en frugt på omtrent den samme størrelse.

Grosella er et andet navn, der samtidig har fulgt med frugten på forskellige sprog.

Den kaldes også rund bilimbi på mange sprog. Det hentyder til, at frugten og hele træet bare ligner en variant af bilimbi, der dog hører til surkløverfamilien.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Det stedsegrønne træ eller busk bliver 2-9 m højt. Der er tale om et meget smukt træ, hvorfor det også er plantet i haverne for pyntens skyld. De brune grene har en vortet overflade. Det skyldes, at der efterlades et ar, når grenene med blade falder af. Der bliver hele tiden ved med at komme nye vårgrønne blade i spidsen af hovedgrenene, hvilket får træet til at ligne nogle elegante grene med fjer på. Bladene er toradede og virker nemlig samlet som en fjer på langs af grenen. De aflangt ovale blade bliver 2-7 cm lange og indtil 3 cm brede.

Star gooseberry (Grosella) - grene …
Star gooseberry (Grosella) - grene og blade
Navn: Star gooseberry (Grosella) Latinsk …
Star gooseberry (Grosella) - vortet …
Star gooseberry (Grosella) - vortet gren med grønne frugter
Navn: Star gooseberry (Grosella) Latinsk …
Star gooseberry (Grosella) - vifte …
Star gooseberry (Grosella) - vifte af blade
Navn: Star gooseberry (Grosella) Latinsk …

Frugterne sidder i klaser med korte stilke på grenene.

Botanisk set er frugten en stenfrugt.

 

Produkt: Marmelade og pasta

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge frugterne med sukker, så der fremstilles marmelade. Stilken fjernes inden kogning. Frøene fjernes eventuelt efter kogning.

I Thailand laves en speciel pasta af frugterne. 1 kilo frugt knuses og blendes. Det blandes sammen med 1 kilo sukker (fra palmyra palmen), 1 tsk salt og 4 kopper vand. Ingredienserne koges sammen til der bliver en klæbrig pasta.

 

Produkt: Blade

Unge blade serveres rå sammen med papaya. De kan også dyppes i mel og steges indtil de er sprøde. Derefter serveres de sammen med nudler og karrystegt fisk.

 

Produkt: Medicin

Rødderne virker afførende. Alligevel bruges et udtræk af dem til at lindre astmaanfald. Det bruges samtidig imod hudsygdomme.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, men vokser nu også i subtropisk klima. Den trives bedst i det fugtige lavland og op til ca. 1.000 meters højde.

 

Vækst

Star gooseberry (Grosella) - gule …

Star Gooseberry formeres næsten udelukkende ved frø. Inde i kernen ligger der 4-6 små frø, der alle kan blive til en ny plante. Det er dog også muligt at formere ved podning eller rodskud i tilfælde af et ekstra godt træ.

Træet kan vokse i mange forskellige typer af jord.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Star gooseberry (Grosella) - gren …

Træet blomstrer og giver frugt 2 gange om året. Blomstringen er ofte knyttet til en længere periode med regn. Træet har sambo, det vil sige både han- og hunblomster på samme træ. De små lilla eller rosa blomster sidder i små klaser på korte stilke, der kan blive indtil 12 cm lange.

 

Pasning

Star gooseberry (Grosella) - sollys …

Der er ikke nogle særlige oplysninger om pasningen, da der er tale om et ganske hårdført træ. Blot jorden være fugtig mens frøet spirer og det lille træ får fat.

 

Høst og pakning

 

Høst

Når de umodne grønne frugter skifter farve til gulgrøn eller gul, er det tid til at høste. På de steder, hvor en længere periode med jævn regn bliver afløst af en markant tørtid, kan træet være oversået med gule klaser. Der er ikke tale om sarte frugter, så klaserne kan bare rages ned med en rive eller lignende og hældes i poser.

I sådanne tilfælde er der mer end rimeligt til husets beboere og overskuddet går derfor til det lokale marked.

Star gooseberry (Grosella) - grønne …

Frugterne modnes nogenlunde samtidigt. Kun frugter, der har hængt i skygge, tager lidt længere tid om at modnes.

 

Pakning

Der er ikke tale om en eksportfrugt, selvom frugten ellers ville være behagelig nem at pakke, da den er ret hårdfør. Blot skal frugterne ikke være fugtige.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Frugten eksporteres ikke, men egner sig godt til lufttransport (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen, men frugten kan udmærket holde sig et par uger efter høst ved stuetemperatur. Frugterne skal helst ikke være fugtige, da de ellers let mugner.