Menu
• Indhold

Sharon

Diospyros kaki



mange frugter

Sharon er ny stjerne på den eksotiske frugthimmel. Sød, sund og fuld af energi – uden at fede. Frugten dyrkes især i Israel, hvor den er fremavlet. Når den plukkes, indeholder den garvestoffer, som snerper i munden. Det problem kan man løse ved enten af lægge den i vand i 24 timer, eller anbringe den i et iskoldt kølerum. Derefter smager den af abrikos med et stænk vanille. Sharonfrugter kan spises friske, men de egner sig også fortrinligt i frugtsalat og dessert.

 

Generelt

Sharon - mange frugter

Sharon er en orangefarvet frugt med en diameter på normalt 5-6 cm. Mest af alt ligner sharon en forstørret tomat.

Den kan kendes fra tomaten på de fire bægerblade i toppen og en anelse firkantet form. Sharon er en forædlet kakifrugt og de fleste vil nok mene, at frugten er en kæmpemæssig forbedring af kaki. Det er både rigtigt og forkert på en gang. Sandt er det i hvert fald, at sharon frugten har gjort den gammeldags kaki mere populær og sharon vil nok efterhånden fortrænge almindelig kaki i plantagerne rundt omkring i verden.

Sharon har nogle åbenlyse fordele i forhold til andre sorter af kaki. Man skal ikke vente med at spise den til den nærmest er overmoden. Frugtkødet er mere fast, hvilket gør den mere transportvenlig og så er risikoen for, at den griser tøjet til langt mindre.

Smagen er, som kaki, sød og lidt abrikos-agtig med et stænk af vanille. Samtidig kan den også være lidt syrlig.

Sharon - hel + 2 halve på langs

Ved kaki frugt er der altid en risiko for, at frugtkødet eller skindet indeholder stoffet tannin, der snerper i munden. Den risiko er væk hos sharon, da stoffet er fjernet inden afsendelsen. Frugten kan spises fra den dag, man køber den, uanset om den er hård eller blød. Men alle smagsstofferne er først færdigudviklede, når frugten er helt orange og skindet glasagtigt. Nogle kakifrugter kan indeholde op til 8 frø. Sharonfrugter er altid kerneløse.

Sharon - hel + 2 halve på tværs

Frugten kan nydes frisk evt. med et stænk citron eller lime, da frugten er meget sød i smagen. Kaki egner sig derfor også til en frugtsalat, hvor de andre frugter har en syrlig smag. Sharon har den fordel i forhold til andre slags kaki, at frugtkødet er fast og derfor kan skæres i tern. Skæres frugten i skiver på tværs af frugten, ses ofte et fint mønster i midten, som en strålende sol eller skinnende stjerne, der som f.eks. skiver af kiwi kan pynte på bordet.

Der er talrige muligheder for at benytte sharon i desserter: sorbet, mos, kompot, til syrnede mælkeprodukter osv.

Sharon har ligesom andre kakifrugter et højt indhold af karotin, der er en forløber for A-vitamin (karotin omdannes i maven til A-vitamin). Vitaminet siges at have en gavnlig virkning på tømmermænd. 100g sharon dækker det daglige behov for A-vitamin. Indholdet af C-vitamin er også pænt. Sharon og andre kakifrugter er rig på mineralet kalium. Det er samtidig en energirig frugt, der ikke feder.

Har man 'af en eller anden grund' fået fat i en nyplukket sharon frugt, så kan man ikke bare spise den uden videre.

Sharon - frugt i et glas vand

Hvis man sætter frugten under vand i 24 timer, er der en stor sandsynlighed for, at bitterstofferne er forsvundet fra frugten.

 

Historisk

 

Historie

Sharon - sandjord med træer

Kakifrugternes historie går langt tilbage i tiden (se kaki). Sharons historie er dog ret ny. Frugten blev fremavlet i starten af 1980'erne i Sharon Dalen i Israel. Israelerne har længe været dygtige til at mar- kedsføre deres frugt. Sharon har en konstant stigende popularitet. Den er efterhånden et velkendt produkt på vore hylder i årets første måneder.

Sharon bliver nok snart dyrket i andre områder, så vi også kan nyde den i andre perioder af året. De første frugter er allerede begyndt at komme hertil fra Spanien. Derved er navneforvirringen allerede begyndt, da man her kender den almindelige kaki (persimone) og derfor selvfølgelig bare betragter sharon som en fast kaki.

 

Historien bag navnet

Det latinske navn diospyros er græsk og kan nogenlunde oversættes som guddommelig ild.

Navnet sharon har frugten fået, fordi frugten blev fremavlet i Sharon Dalen i Israel. Den er altså ikke opkaldt efter en kendt (eller berygtet) israeler med samme navn.

Sharon bliver ofte kaldt kaki. Dette navn er lige så korrekt, da sharon er en forædlet kaki. Det var israelerne, der i sin tid valgte at markedsføre denne nye type kaki under navnet sharon.

Omvendt kan man dog ikke kalde de andre typer af kaki for sharon.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Det løvfældende træ er 3-15 meter højt. Bladene er brede, ovale og kan blive indtil 20 cm lange. Et sharon-træ kan give op til 100 kilo frugt pr. sæson. Det er et smukt syn at se et træ med så mange "lysende' orange kugler når efterårets mørke og kulde falder på. Ofte er frugterne først modne til høst, når bladene er faldet af.

Sharon - træer uden blade
Sharon - træer uden blade
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - træ og 2 rækker
Sharon - træ og 2 rækker
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - hængende frugter
Sharon - hængende frugter
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - træ med frugter
Sharon - træ med frugter
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
 

Klima og vækst

 

Klima

Kaki er en typisk subtropisk plante. Den trives bedst på den nordlige halvkugle indtil 30. Breddegrad. Det er en robust plante, der kan modstå kulde og tørke. Men tropisk varme og fugtighed eller frost tåler den ikke.

 

Vækst

Da sharon ikke har frø, siger det sig selv, at man ikke kan bruge frø til formeringen. I stedet podes (okuleres) denne forædlede kaki over på et andet træ (som regel et kaki træ).

Træet vokser fint selv i ørkensand.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Blomstringen foregår sidst på foråret. Blomsterne er gule med 4 blomsterblade over de 4 grønne bægerblade (der kan ses på frugten). Blomsterne er gulgrønne. Hanblomster sidder i små kvaste med 3-5 blomster. Hunblomsterne sidder enkeltvis.

Hos hanblomsterne er blomsterkronen dobbelt så lang som bægeret. De 12-24 støvdragere sidder parvis ved kronens basis.

Hunblomsterne hænger og har 2 dækblade. Bægeret er klokkeformet og firdelt. Det er op til 4 cm langt og 6 cm bredt. Kronen er også klokkeformet og firdelt med 8 eller 16 sterile støvdragere.

Man har endnu ikke forstået bestøvningsforholdene. Muligvis kommer frugterne frem uden bestøvning, eller også sætter bestøvningen bare frugtdannelsen i gang.

Der går 5-7 måneder fra bestøvning (blomstring) til frugterne er modne.

 

Pasning

Sharon - mand med vandslange

I modsætning til mange andre frugttræer, er alle træer fra slægten Diospyros meget robuste.

Da klimaet dog er temmelig ørkenagtigt i Israel, bliver der ofte kunstvandet for at sikre en stabil vækst for træet og derved også frugterne.

Træet kan bliver meget højt, hvilket gør høsten besværlig. Derfor beskæres træet for at holde træet i en højde, der er mere venlig at plukke i.

 

Høst og pakning

 

Høst

I Israel og Spanien foregår høsten af sharon i oktober og november måned. Frugterne plukkes i hånden. De høstes i store kasser, da de skal behandles for den bitre smag inden pakning. hvis man selv har plukket sharonfrugter og ønsker bitterstofferne fjernet, skal man blot lægge frugterne i vand i 24 timer.

Sharon - 1 hængende frugt
Sharon - 1 hængende frugt
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - høstede frugter tæt på
Sharon - høstede frugter tæt på
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - kasse med frugt
Sharon - kasse med frugt
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
 

Pakning

Sharon - pakkehal

I Israel er et pakkeri for sharonfrugter en blanding af et stort lager og så selve pakkeriet. Pakningen foregår nemlig ikke lige efter høsten som for mange andre frugter. Hele høsten skal først på lager.

Ligesom hos andre sorter af kakifrugt, indeholder de høstede sharonfrugter forskellige garvestoffer (især tannin), der snerper i munden. Men hos israelske sharonfrugter er disse stoffer altid fjernet, inden frugterne bliver pakket. Der findes to måder at gøre det på.

En type af sharon bliver udsat for et højt indhold af kuldioxyd i et rum i 24 timer. Sådan blev alle sharon behandlet i starten. Nu findes der andre typer. Hvis de bliver udsat for kulde (0°C) i en periode, får de på denne måde neutraliseret garvestofferne.

Sharon - truck i lager
Sharon - truck i lager
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - kolde frugter
Sharon - kolde frugter
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - truck med kasser

Sharon har en temmelig lang holdbarhed, hvis frugten opbevares mellem 0°C og 4°C. I de store lagerrum ved pakkerierne er temperaturen 0°C. Derved kan man i en periode på ca. 3 måneder efter høsten hele tiden hente frugter ud fra lageret.

Det første, der sker efter frugterne er taget ud af lageret, er at frugterne bliver hældt ned i et kar med vand.

Sharon - truck løfter kasser
Sharon - truck løfter kasser
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - grøn 'løftedims'
Sharon - grøn 'løftedims'
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …

Det renser frugterne. Derefter ruller de op ad et transportbånd og passerer nogle roterende børster, mens de oversprøjtes med vand - akkurat som var det en bilvask.

Sharon - frugter i vand
Sharon - frugter i vand
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - frugter ruller
Sharon - frugter ruller
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - vaskemaskine
Sharon - vaskemaskine
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - ventilator

Så passerer de et "tørrerum', hvor store ventilatorer blæser luft på frugterne så de tørres.

Sharon - vægtskåle

Derefter skal frugterne sorteres efter størrelse (kalibreres). Frugterne ledes fra transportbåndet ud på et andet transportbånd, der består af ene små vægtskåle. Der er kun plads til en frugt på hver skål.

Egentlig sorteres sharon efter vægt og ikke efter størrelse. Men jo større en frugt er, desto mere vejer den.

Sharon - 2 mænd i blåt

De mange små vægtskåle passerer hen over flere transportbånd beregnet til frugter af hver sin størrelse.

Sharon - skål tipper

Når en frugt passerer det transportbånd, der svarer til frugtens vægt, tipper vægtskålen og frugten ruller ned på netop dette bånd.

Langs hvert af disse bånd står der pakkefolk. De sorterer så frugterne yderligere efter kvalitet og modenhed.

Sharon - mænd pakker
Sharon - mænd pakker
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - mænd pakker
Sharon - mænd pakker
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - mand med hjelm

Selv om der kun sorteres en slags frugt, så bliver det til mange forskellige typer af kasser, hvor mærkater sættes på, der fortæller, hvilken kvalitet, størrelse og modenhed, frugterne har.

Fordelen ved at kunne lagre frugter ved ca. 0°C er, at frugterne er hårde på grund af kulden, mens de bliver vasket og pakket. Risikoen er derved mindre for at frugten bliver beskadiget. Alligevel pakkes sharon ofte i kasser, hvor der er et "rum' til hver frugt (som en kasse med flødeboller). Det gøres for at forhindre at frugterne triller rundt under transporten.

Sharon - mand ved kasser
Sharon - mand ved kasser
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
Sharon - kasser med frugt
Sharon - kasser med frugt
Navn: Sharon Latinsk navn: Diospyros kaki …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Fra havnene i Israel sejles frugterne med køleskib over Middelhavet til Marseille i Frankrig eller videre op langs Atlanterhavskysten til Rotterdam eller Antwerpen. Fra disse havnebyer køres frugterne videre i lastbil. frugter fra Spanien køres med lastbil.

 

Opbevaring

Er der et glasagtigt skær over skindet, bør frugten spises (nydes) hurtigst muligt.

Sharon kan opbevares i køleskab mellem 2 og 4 uger, hvis de opbevares i en plastpose.

Ved servering bør frugten have rumtemperatur.

Ved stuetemperatur er holdbarheden maksimalt 1 uge.

Sharon egner sig ikke til nedfrysning, men kan holde sig i et par måneder ved 0°C.