Menu
• Indhold

Sentul (Santol)

Sandoricum koetjape7 hele frugter med stilk og blade

Hvis man har været i Asien uden at smage sentul-frugten, er man gået glip af en lækkerbisken. Den friske, syrlige og søde frugt er en af asiaternes yndlingsfrugter, og den er tilmed blød og fløjlsagtig at røre ved. Også fugle og insekter er vilde med de gyldne frugter, og spiser dem gerne. Derfor pakkes sentul-frugter ind i papir, når de hænger på træerne. Det er et stort arbejde at dyrke sentul i plantager, og der er næsten ingen eksport af denne eksotiske frugt. Men det er formentlig et spørgsmål om tid, før vi ser dem i danske forretninger.

 

Generelt

Sentul (Santol) - 7 hele frugter …

Denne næsten runde frugt er på størrelse med en appelsin. Farven kan variere fra mat og lys gul over gyldent gul til rød. Skallen er tyk og fast med en fløjlsagtig overflade, på grund af små bløde hår.

Sentul er uhyre populær i Sydøstasien. Desværre er man først nu begyndt at lave små plantager med sentul. Men noget tyder på, at den om nogle år også dukker op i vore butikker.

Størrelsen af frugterne varierer normalt fra 4 cm til 7,5 cm i diameter, men kan undertiden blive op til 10 cm.

Sentul (Santol) - 3 halve

Skæres frugten over langs midten, ligger frugtkødet arrangeret indeni på samme fine måde som hos mangostan.

Frugtkødet er glas-agtigt hvidt, saftigt og meget velsmagende. Smagen er både sød og frisk syrlig. Gamle sorter havde sure frøkapper. dem kan man stadig støde på ved de lokale markeder. Eksportfrugter er som regel fantastiske!

Skæres frugten op langs 'ækvator' af frugten, kan den øverste halvdel ('låget') løftes af. Derved fås en spændende pynt til enhver anretning. De ca. 5 små opsvulmede frø-kapper kan spises enkeltvis som en absolut lækkerbisken! Man skal dog passe på, ikke at få noget af frugtkødet på tøjet, da det undertiden kan være umuligt at vaske af. En frugt indeholder 2-5 store brune frø.

Selv skrællen kan spises. Det er svagt syrligt og har farve som lyst kød. Man bør dog undgå at spise det yderste tynde lag skind. Det svampede væv i skrællen er på en gang saftigt, blødt og fast. Størrelsesforholdet mellem skræl og frøkapper svinger meget mellem sorterne. Nogle sorter har også frøkapper, der hænger fast til frøene, mens andre slipper frøet med det samme.

Sentul nydes først og fremmest frisk. Den bruges også til at give smag til asiatiske retter, både frisk og sammenkogt.

I Asien laves frugten også til marmelade, gelé, syltetøj, chutney og konserves.

Frugten indeholder en rimelig pæn mængde C-vitamin (14 mg pr. 100 g) samt mineralerne jern, fosfor, kalcium og kalium.

 

Historisk

 

Historie

Sentul (Santol) - dame med hat …

Sentul stammer oprindeligt fra den Malajiske Halvø og sandsynligvis også andre områder i Sydøstasien (nord og vest). Herfra er den først spredt ud til alle landene i tropisk Asien, hvor den både dyrkes og findes forvildet.

I dag dyrkes den især i Sydasien, Filippinerne, Indonesien, Thailand, Vietnam og Vestafrika (specielt Ghana).

Der er i høj grad tale om en frugt, der vil tiltale de fleste så mon ikke fremtiden vil kunne berette om et større dyrkningsområde for denne fantastiske frugt.

 

Historien bag navnet

Navnet skrives skiftevis sentul og santol i udenlandsk litteratur. Der findes så vidt vides ikke noget dansk navn for frugten.

Der findes to forskellige typer af sentul: Gul sentul og rød sentul. Den gule har en tyndere skal, mere frugtkød og en sød smag. Den kaldes også for sentieh. Rød sentul bliver også kaldt for kecapi. Den har en ret tyk skal, mindre frugtkød og en syrlig smag.

Sentul kaldes på flere sprog for falsk mangostan. Det er ikke helt fair, da begge frugter smager fortræffeligt. Men navnet hentyder til ligheden mellem frugterne, når de er åbnede. Så ligger frugtkødet arrangeret på samme måde i midten - selv om frugterne tilhører forskellige plantefamilier.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

I naturen bliver sentultræet 30-50 meter højt, hvor stammens diameter bliver op til 90 cm. Det er dog ikke særligt praktisk i en plantage eller have, da de øverste frugter nærmest er umulige at plukke. Derfor beskæres træerne oftest i toppen i en ung alder, så træet mere kommer til at minde om en busk. Træet er halvt løvfældende, idet en del af bladene smides i forbindelse med en tørtid. Stammen indeholder mælkesaft (latex).

Sentul (Santol) - træer i sol
Sentul (Santol) - træer i sol
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …
Sentul (Santol) - top af træ
Sentul (Santol) - top af træ
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …
Sentul (Santol) - højt træ
Sentul (Santol) - højt træ
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …
Sentul (Santol) - stamme og rødder
Sentul (Santol) - stamme og rødder
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …
Sentul (Santol) - blade

De spredtstillede blade er 3-delte, hvor de 3 småblade sidder på en bladstilk, der bliver op til 18,5 cm lang. Småbladene (som de kaldes botanisk) har en elliptisk form. Det yderste småblad bliver 6-26 cm lang og 3-16 cm bred og har sin egen stilk på 2-9 cm. De 2 småblade i siderne bliver 4-20 cm lange og 2-15 cm brede. Deres stilk bliver kun ca. 1 cm lang. De er skinnende grønne på oversiden og blegt grønne på undersiden.

Ser man et sentultræ i en tropisk have, er det et flot syn. På afstand ligner det et kæmpestort appelsintræ. Frugterne hænger ofte i klaser med 2-3 frugter i hver klase. I plantagerne ser det dog lidt besynderligt ud, fordi hver frugt er pakket ind med papir. Det gøres for at forhindre fugle og insekter i at ødelægge frugten. Samtidig holder det frugten ren. Det gør dog arbejdet med frugten noget arbejdskrævende.

Sentul (Santol) - 3 grønne frugter
Sentul (Santol) - 3 grønne frugter
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …
Sentul (Santol) - mand og kvinde …
Sentul (Santol) - mand og kvinde pakker frugter ind
Navn: Sentul (Santol) Latinsk navn: Sandoricum …

Sentul er et populært træ i haven. Det giver dejlig skygge, det plantes også som prydplante og så giver det dejlige frugter.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Ved

Veddet af sentul er af fin kvalitet. Det bruges både som byggemateriale og til finere snedkerarbejde som bl.a. redskaber til husholdning eller værktøj.

 

Produkt: Konserves

Planerne om at lave konserves af sentul har allerede været undervejs i nogle år. Foreløbig eksporteres der en del sentul i form af sirup fra Filippinerne til USA og Saudi Arabien. I mindre omfang fremstilles også bl.a. slik og marmelade af sentul.

 

Produkt: Medicin

Pulveriseret bark bruges som et effektivt middel imod ringorm.

Rødderne bruges til mange formål. De bruges imod diarré, spasmer, luft i mave og tarmsystem. Oveni købet så fremmer de fordøjelsen. Derfor giver man mange steder dette 'mirakelmiddel' som et tonikum til kvinder i forbindelse med en børnefødsel.

Hvis man kommer friske blade på huden, fremkalder det sved. Et udtræk af bladene bruges til at nedsætte feber.

At plante sentul i haven er nærmest som at plante et medicinskab!

 

Klima og vækst

 

Klima

Sentul er en rigtig regnskovsplante. Den vokser bedst i tropisk varme og fugtighed fra havets overflade til lidt over 1.000 meters højde. Nedbøren skal helst fordeles jævnt over hele året. Der er dog tale om en hårdfør plante, der også trives i områder med en lang tørtid, helt uden kunstvanding.

 

Vækst

Sentul (Santol) - små frugter

Sentul kan formeres ved frø. De sås i fint sand med en afstand af 5 cm. De spirer efter 20 dage og planten vokser meget hurtigt. Efter 5-7 år begynder planterne at blomstre.

Træet kan dog også formeres vegetativt. Så starter blomstringen allerede 3-4 år efter udplantning. Det bruges mest i plantager, hvor man ønsker frugter så hurtigt som muligt samt en bestemt sort af sentul.

Ved denne slags formering, kan man pode træerne på forskellige måder. Som podeplante bruger man dog normalt et år gamle frøplanter. På dette tidspunkt er frøplanterne 40-50 cm høje.

Man kan også bruge air layering, hvor en pose med jord bindes omkring en god kvist fra et godt træ. Når kvisten har slået rødder i posen, klippes den af og plantes ud.

Afstanden mellem planterne i en plantage er meget forskellig. Den varierer mellem 4 og 12 m. I nyere plantager er afstanden ofte 4-6 m. Udplantningen foretages normalt i starten af en regntid.

Den bedste jord for sentul er en løs lermuld eller sandmuld. Næsten alle træer får kunstgødning lige fra starten af. Et udvokset træ kræver 2 kilo kunstgødning om året for at kunne give et udbytte svarende til det forrige år.

I løbet af de første par år sørger man for, at 2-3 grene overtager stammens vækst opad. derved bliver træet lavere, bredere og lettere at høste.

Et træ giver frugt i 50 år eller mere.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Sentul (Santol) - små knopper på …

Blomstringen foregår over en periode på ca. 3 måneder. Den falder i forbindelse med at nye skud kommer frem efter et løvfald. De tvekønnede blomster er gulgrønne og har en længde på 1-1,3 cm. De sidder sammen i klaser. En sådan blomsterstand bliver op til 25 cm lang. Blomsterstandene sidder ved bladskederne på nye skud.

Blomsten har et 5-delt bæger, der minder om en lille kop. De 5 kronblade er omvendt lancetformede og har en længde på 1 cm. den 'strittende' lille blomst har 10 støvdragere.

Selvom der er mange blomster i hver blomsterstand, så bliver der forbavsende få frugter i hver klase. Træet kræver krydsbestøvning for at udvikle frugter. Blomsterne bestøves af insekter.

Fra bestøvning går der ca. 5 måneder, før en frugt er moden.

 

Pasning

Sentul (Santol) - 1 træ + 1 person

Sentul er temmelig arbejdskrævende, da frugterne ofte pakkes ind i poser af papir. Det gøres for at forhindre fugle og insekter i at gnave sig ind i frugten og især frugtfluer i at lægge æg i frugten.

Omkring træet skal der jævnligt luges, så ukrudt ikke tager vand og næring fra planten. Nogle steder lægger man halm eller strå ud, så fugtigheden bevares samtidig med, at ukrudtet ikke kan vokse.

Udover frugtens fjender, så er de alvorligste fjender for træet små svampe (især Corticium salmonicolor) samt en mide (Eriophyes sandorici). Miden bekæmpes med gift, men ofte fjernes angrebne plantedele, hvorefter de brændes.

 

Høst og pakning

 

Høst

Høstsæsonen strækker sig over 2-4 måneder. Da frugterne ofte er pakket ind i papir, skal man derfor have et godt kendskab til modenhed og høsttidspunkt for at kunne bestyre en plantage med sentul.

Frugterne høstes, når de skifter farve fra grøn til gyldent gul. Ved store træer må man klatre op i træet og plukke frugterne eller bruge et net for enden af en lang bambusstang. I moderne plantager er træerne mindre. Her kan man ofte stå på jorden og klippe frugterne af med en tang.

På Filippinerne giver et 30-årigt træ 18.000-24.000 frugter om året. Ud fra dette tal har man anslået den årlige ydelse pr. ha i en plantage med sentul til 14-19 t.

 

Pakning

Hver frugt bliver som regel pakket ind i papir, så den ikke bliver beskadiget under transporten. Frugterne lægges i en kasse med kun ét lag frugt.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Endnu er der kun en minimal eksport af sentul fra Thailand. Det kan dog hurtigt ændre sig. Den asiatiske befolkning elsker sentul. Det er derfor meget sandsynligt, at den for eftertiden kan fås i de asiatiske specialbutikker. Frugten kommer hertil med fly (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaring af sentul udover at den er holdbar i mindst 7 dage efter høst ved stuetemperatur.

Det tilrådes derfor at spise frugten ret hurtigt efter køb.