Menu
• Indhold

Pulasan

Nephelium mutabile eller Nephelium ramboutan-ake2 hele frugter på gren

Bag pulasanens røde skal dukker den hvide frugt frem. Det er en spændende, frisk og krydret asiatisk frugt. Den smager godt, som den er, men passer også fint sammen med andre frugter, ost, ris, fisk og fjerkræ. Pulasan hører hjemme i områder med tropiske regnskove. Frugten minder meget om rambutan, som den er i familie med. Nogle hævder, at pulasan smager bedre end rambutanen. Som så mange andre frugter bruges pulasan som plantemedicin. Den siges at fordrive parasitter i tarmene.

 

Generelt

Pulasan - 2 hele frugter på gren

Pulasan er en spændende frugt, der sagtens kunne eksporteres på lige fod med de andre medlemmer af denne plantefamilie: Litchi, rambutan og longan.

Den minder mest om rambutan i smag og udseende. De mange hår på skallen af rambutan er her skiftet ud med nogle kortere og kraftigere "horn', der dog kan blive indtil 1,5 cm lange. Dette får frugten til at virke mere robust end en rambutan. Mange i Sydøstasien mener, at frugtsmagen er en anelse bedre end hos rambutan.

Frugten er ellipseformet eller fladtrykt rund. Den bliver 4-6,5 cm lang og 2,5-5 cm bred. Frugternes farve kan variere fra lys rød til purpurrød eller endda sort.

Pulasan - 2 halve frugter

Skallen kan let pilles af. Frugtkødet er geléagtigt eller glasagtigt hvidt med en krydret frisk smag, der både er sød og en anelse syrlig. Det omgiver et frø, der ikke bør spises. Nogle frugter har slet ingen frø.

Den friske frugt smager fortrinligt og passer fint sammen med andre frugter, ost, ris, fisk og fjerkræ.

Det er dog en frugt, der i høj grad kan nydes i sig selv.

 

Historisk

 

Historie

Pulasan - 5 rødlige frugter på …

Man mener, at pulasan oprindeligt stammer fra Den Malajiske Halvø. Her vokser planten stadig vildt i skovene i lavlandet.

Planten har været dyrket i mange år. Indtil nu er pulasan dog ikke blevet spredt andet end til nabolandene i Sydøstasien. Det skyldes nok især de store krav, planten stiller til voksestedet og pasningen ligesom de andre asiatiske medlemmer af plantefamilien.

Man har i tidens løb fremavlet mange typer af pulasan, der varierer i farve og smag. Den bedste frugt siges at komme fra Vest Java omkring byen Bogor. Her trives planten bedst i 200-400 meters højde over havets overflade. Selve frugtkødet bliver her mere gulligt end normalt for pulasan og for den sags skyld rambutan.

Pulasans udbredelse er foreløbig Indien (Assam), Burma, Indonesien, Malaysia, Thailand og Filippinerne.

 

Historien bag navnet

Kapulasan eller pulasan hedder frugten på malajisk og indonesisk. Den hedder også pulasan på engelsk, så man må vel formode, at den også hedder sådan på dansk. I ældre dansk litteratur hedder frugten pulassan altså med 2 s'er.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Pulasan - træ

Træet ligner til forveksling rambutan.

I naturen kan træet blive op til 20 meter højt. I plantagerne beskæres træet, så det ikke bliver mere end 5 meter højt. Det stedsegrønne træ vokser meget langsomt.

Bladene er sammensatte og består af 1-7 småblade. Bladstilken bliver indtil 11 cm lang. Småbladene bliver 4-20 cm lange og 2-11 cm brede. Træet får nye blade to gange om året.

Botanisk set er det, vi spiser hos frugten pulasan, en opsvulmet frø-kappe.

 

Produkt: Planteolie

Den mandelstore frø-kerne indeholder ca. 30% fedt. Den bruges derfor lokalt til udvinding af olie.

 

Produkt: Medicin

Af rødderne udvindes en drik til fordrivelse af parasitter i tarmene.

 

Klima og vækst

 

Klima

Pulasan trives i fugtig tropisk klima. Tørtiden skal være kort. Planten har det faktisk

 

Vækst

Pulasan - 4 grønne frugter

Planten kan formeres ved frøet. Men frøet har en kort spiringsevne.

Derfor bruger man ofte podning eller air layering, når der skal laves nye planter.

Nye planter skal helst vokse op under skygge.

I naturen vokser pulasan især i skove tropisk lavland nær ved flodbredder. Planten trives dog ikke i sumpede områder.

De bedste jordbundstyper er sand- og lerjord.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Pulasan blomstrer til forskel fra sin nære slægtning rambutan kun en gang om året. Der kan endda være år, hvor træet slet ikke blomstrer. Træet kræver sandsynligvis en tørtid, der ikke er for lang, for at blomstre.

De tvekønnede blomster er små og hvide. Der findes også hantræer (kun hanblomster). I det hele taget kræves der næsten altid krydsbestøvning, da pollen fra tvekønnede træer sjældent er særlig levedygtigt.

Blomsterne mangler kronblade og har 5-8 støvdragere. Bestøvningen foretages af insekter (især bier). Blomsterstandene sidder for enden af grenene og rager ofte ud som små toppe.

 

Pasning

Der kan somme tider være lidt meldug på frugter indsamlet i naturen. Det ser dog ikke ud til at skade hverken træ eller frugt.

 

Høst og pakning

 

Høst

Pulasan - 3 rød-grønne frugter …

Omtrent en måned efter at blomstringen er begyndt, modnes de første frugter. Det kan ses ved, at frugtens farve skifter fra grøn til gul-orange eller rød. I modsætning til rambutan, kan der være modne frugter på træet i op til 3-4 måneder.

 

Pakning

Foreløbig er pulasan ikke en eksportfrugt. Den har dog en robust skal og vil fint kunne pakkes i kasser som f.eks. litchi og longan. Men frugterne vil sandsynligvis blive sendt hertil i små plastbakker (overtrukket med plastfolie) med 5-10 frugter i hver bakke.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis pulasan en dag dukker op i vore butikker, vil den være kommet hertil med luftfragt.

 

Opbevaring

Der foreligger ikke nogle oplysninger om opbevaring af pulasan.

Det tilrådes derfor at spise frugten indenfor en uge efter plukning, da familiens frugter har en kort holdbarhed.