Menu
 

Generelt

Pomelo er så absolut den største af alle citrusfrugter. Den kan i sjældne tilfælde blive op til 60 cm i diameteren og veje omkring 10 kilo! De fleste frugter vejer dog 'kun' mellem 500 og 1.500 g, men pomelo, selv i denne størrelse, må alligevel regnes blandt de største frugter i verden sammen med jackfrugt, vandmelon og papaya.

Pomelo (Pompelmus) - mange frugter
Pomelo (Pompelmus) - mange frugter
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - 2 stor og …
Pomelo (Pompelmus) - 2 stor og 2 små
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …

Pomelo er en pæreformet eller næsten rund frugt med en diameter på 10-25 cm. Farven er blegt grøn, broncegul eller lysegul som en hvid grapefrugt. En grøn frugt er ligeså moden som en gul frugt. Farven er ofte bestemt af de klimatiske forhold, som frugten har vokset under. Først på sæsonen er modne frugter ofte grønne, mens de sidst på sæsonen bliver gule.

Overfladen er jævn, men svagt nopret især hos frugter fra Israel. Den er fra naturens side mat til halvblank, men frugterne skinner ofte flot på grund af vask og overfladebehandling i pakkeriet. Skrællen kan have en tykkelse på 10-30 mm. Det yderste tynde lag skind indeholder små sække med olie og bør ikke spises med. Derunder ligger det tykke hvide lag, kaldet albedoen. Hos pomelo kan albedoen også have en svagt lyserød farve. Vævet indeholder bitterstoffet naringin, der også kendes fra grapefrugt og som i øvrigt er ganske sundt. Dette lyse væv er svært at adskille fra frugtsegmenterne, men bør i videst mulige omfang fjernes, når frugtstykkerne skal nydes, da smagen i vævet som nævnt er bitter. Det hvide væv er dog spiseligt og er i tidens løb blevet kandiseret til sukat.

Indeni ligger frugtkødet i 16-18 segmenter med en gulgrøn farve. Der findes også sorter med en svagt rød farve, der i fagsproget kaldes pink eller en kraftigere rød farve. Det skyldes farvestoffet lycopin, der også kendes fra grapefrugt.

Pomelo (Pompelmus) - halv frugt
Pomelo (Pompelmus) - halv frugt
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - 1 hel + 2 …
Pomelo (Pompelmus) - 1 hel + 2 halve røde
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …

Hvis frugten skæres over på tværs, kommer en halvdel til at ligne et underligt cykelhjul. Segmenterne har vidt forskellige størrelser og mønsteret bliver derfor ikke så jævnt som det er for andre citrusfrugter. Store segmenter ligger yderst i frugten. Hvert segment holdes sammen af et gennemsigtigt fast væv. Indeni segmentet (en båd) ligger saften i aflange 'sække' (kaldet safthår) af et ligeledes gennemsigtigt væv. I pomelo ligger disse safthår ikke så tæt op til hinanden som det er tilfældet hos andre citrusfrugter. Man kan også sige, at safthårene ikke hænger helt så godt sammen som i andre citrusfrugter og de er heller ikke helt så saftfyldte. Hvert segment kan indeholde et til flere frø eller slet ingen. Nogle sorter indeholder mange frø, men frugter i handelen indeholder som regel 0-5 gullige frø. Det er ikke ret mange, da frugten kan indeholde op til 150 store frø! Frøene ligger som regel ind mod centrum af frugten, der kan være hul eller fyldt med lyst væv.

Smagen af pomelo er både syrlig, sød og en anelse bitter. Smagen forandres alt efter, hvilke klimatiske forhold, frugten er dyrket under. I den store verden varierer smagen fra næsten smagsløs til kraftigt syrlig. Frugter fra Sydøstasien er generelt de mest syrlige og søde. Frugter fra tropisk Amerika er mere bitre. Derfor er der kommet en tradition med at drysse dem med sukker eller konservere dem til marmelade. Israelske pomelo er nok de mest neutrale i smagen.

Pomelo er først og fremmest en fortræffelig frisk frugt. Hvis man ikke er alt for begejstret for den bitre smag i en grapefrugt, så virker pomelo mildere. I de engelsktalende lande spises pomelo ligesom grapefrugt ved morgenbordet. En pomelo kræver dog for det meste mere arbejde end en grapefrugt. En halv frugt er ikke helt så nem at grave ud med en teske og segmenterne er noget vanskellige at skille fra det noget bitre hvide væv. Mange tager dog gladelig 'kampen' op med frugten. Til gengæld kan man skære i segmenterne med en kniv uden at miste ret meget saft og derefter servere frugtstykker i forskellige former.

Som dessert kan den halve frugt også overhældes med eksempelvis rom, cognac eller muskat (hedvin).

Den kan også blandes i frugtsalat eller grøn salat. Pomelo indgår ikke i så mange opskrifter, men kan med held bruges i mange opskrifter for andre citrusfrugter.

Frugterne kan også halveres og presses til saft i en citronpresse. Derved får man sin egen saft, der ofte blandes med anden saft til en forfriskende alkoholfri drik. Man skal være opmærksom på, at saftmængden er ringe i forhold til frugtens størrelse.

I Europa anvendes frugten ofte til marmelade. Nogle laver en blandingsmarmelade med pomelo og andre citrusfrugter.

I Asien kan man støde på frugter med en mindre god smag. Det klarer befolkningen ved at anvende sådanne frugter i en grøn salat. Man dypper også de mindre gode frugtstykker i stærk chilisovs men det kan man jo i princippet gøre med alt spiseligt, hvis man ønsker at fjerne opmærksomheden fra selve smagen.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (44 mg pr. 100 g) samt et højt indhold af A-vitamin end de andre citrusfrugter. Foruden B-vitaminerne B1, B2 og niacin er der også et betydeligt indhold af mineralerne jern og kalcium.

Mens appelsin indeholder et sødestof (glucosid) kaldet hesperidin, så er det i pomelo delvist erstattet med et bittert, men sundt glucosid kaldet naringin.

 

Historisk

 

Historie

Pomelo (Pompelmus) - mand og frugter

Pomelo stammer i naturen sandsynligvis fra Sydøstasien i området Thailand, de Malajiske Halvø og Indonesien. Her findes enkelte vildtvoksende eksemplarer. Herfra har den for længe, længe siden spredt sig til Vietnam, Laos, Cambodia og det sydlige Kina. I udemærkethed fra resten af verden er der her udviklet forskellige sorter, der er tilpasset det lokale klima og den lokale smag. Man taler derfor om grupper af sorter fra henholdsvis Thailand, Kina og Indonesien.

Meget langsomt har frugten spredt sig fra dette område. Den har først spredt sig mod nord til Japan og mod vest til Indien og Iran.

Man mener, at grækerne allerede lærte frugten at kende omkring 325 f.Kr. på Alexander den Stores tid. Uanset hvad, så har det ikke været en frugt, den vestlige verden har interesseret sig særlig meget for. Planten er blevet spredt uden den store opmærksomhed.

Pomelo eller pompelmus, som den tidligere blev kaldt, har altid stået i skyggen for grapefrugt som pomelo ellers med stor sandsynlighed er forfader til. Grapefrugt dukkede op på øen Barbados (Caribien) omkring 1750. Man anser, at baggrunden for begivenheden må være nogle frø af pomelo, som den engelske Kaptajn Philip Shaddock sikkert bragte til øen omkring 1649-96 fra Ostindien. Andre beretninger peger dog på Jamaica som stedet for grapefrugtens oprindelse.

Nogle hælder til den opfattelse, at de nye vækstbetingelser for pomelo i Caribien var grundlaget for, at grapefrugt blev skabt som en mutation af pomelo. Planten stammer jo fra Sydøstasien, hvor klimaet er helt anderledes. I så fald er grapefrugt bare en varietet af pomelo og slet ikke en selvstændig art. Andre mener, at grapefrugt er opstået som en krydsning mellem pomelo og appelsin, men her regner man jo stadig pomelo som en af forældrene.

Indtil for ganske nylig har pomelo i den vestlige verden levet i skyggen af sit berømte 'barn', grapefrugten. Det slår slet ikke mål til den berømmels, pomelo har haft i umindelige tider i Asien. I ubemærkethed er pomelo blevet spredt til hele den tropiske verden. Men der er kun tale om ganske få træer udenfor Asien.

Pomelo (Pompelmus) - marked

Kendere af pomelo er enige om, at frugter fra Thailand er de bedste. Thailand har da også en eksport af pomelo til nabolandene. Frugterne går her under navne som siam og siamese. Filippinerne har en lignende eksport. Desværre har EU foreløbig forbudt import af citrusfrugter fra dette område.

Efterhånden er det lykkedes i Californien (USA) og Sydafrika/Swaziland at dyrke sorter, der kan trives i varmere subtropisk klima der kan eksporteres.

Man troede længe, at det var umuligt, at dyrke pomelo i Middelhavsområdet selvom man i Kina havde udviklet sorter til varmere subtropisk klima. I Israel havde man dog længe haft en gruppe af træer dyrket langs kysten. Disse frugter kommer sandsynligvis fra Kina, men er nu blevet dyrket langs Jordan Floden under navnet Goliath.

Pomelo (Pompelmus) - kasser med …

Det er frugterne fra Israel, der bærer skylden for, at pomelo i dag har en stigende popularitet i Danmark. Der eksporteres også pomelo fra det sydlige Afrika, men dem ser vi sjældent herhjemme.

 

Historien bag navnet

Pomelo har indtil for nylig heddet pompelmus (eller pampelmus) i dansk litteratur. Pompelmus menes at stamme fra et gammelt nederlandsk (hollandsk) ord, pompelmoes. Det skulle betyde 'stor citron' og kan genkendes i frugtens franske navn, pamplemousse, samt det tyske, Pampelmuse. I de senere år er frugten dog blevet lanceret under handelsnavnet pomelo i de fleste europæiske lande.

Udtalen af navnet pomelo deler menneskeheden op i 2 grupper. Den ene halvdel lægger trykket på det første o (pómelo), mens den anden halvdel lægger det på e (pomélo). Foreløbig må man derfor anse begge udtaleformer for at have den samme gyldighed.

Frugten kaldes altid for pomelo i butikkerne herhjemme. Internationalt er der dog en del forvirring omkring dette navn. Det skyldes at pomelo på spansk betyder grapefrugt, hvorimod pomeloen her kaldes toronja. På engelsk hedder frugten pummelo, men benævnes ofte shaddock netop af frygt for en forveksling mellem frugterne grapefrugt og pomelo.

Man inddeler normalt pomelo i 3 grupper, thailandske, kinesiske og indonesiske. Det skyldes, at der i tidens løb er udviklet forskellige sorter i netop disse regioner med hver sine egenskaber. Disse er så blevet flyttet ud i verden og hybrider er dannet mellem dem. Som forbruger er det derfor svært at vide, hvad man skal bruge disse oplysninger til. Mere interessant er det nok at vide, om frugten har lyst eller rødligt frugtkød indeni.

Til hvid pomelo (kødgult eller gulgrønt) regnes: Kao Panne (Thailand), Kao Phuang (Thailand), Goliath (Kina), Mato (Kina), Wendangyu (Kina), Shatinyu (Kina), Banpeyou (Indonesien) og Reinking (krydsning fra USA).

Til pink eller rød pomelo regnes: Chandler (Thailand), Kao Thong Dee (Thailand), Djeroek Deleema Kopjor (Indonesien), Java Shaddock (Indonesien), Pandan Bener (Indonesien), Pandan Wangi (Indonesien) og Red Shaddock (nyere krydsning fra Swaziland).

Udover disse 'rene' varianter eller hybrider af arten pomelo (Citrus Maxima), findes der en række citrusfrugter, der har en nær forbindelse til pomelo. Nogle mener f.eks., at grapefrugt (se denne) blot er en mutation af pomelo. Ugli har fået lidt omtale under Tangor og Tangelo (se denne). Melogold, New Zealand Grapefruit og Tahitian har fået en lille omtale under Sweetie (se denne), men alle de nævnte frugter kunne ligeså godt (eller dårligt!) have hørt under pomelo.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af pomelo er et 5-10 m højt, stedsegrønt træ. I plantager bliver det dog sjældent mere end 5-6 m højt, da det ellers ville være svært at plukke de øverste frugter. Grenene starter lavt på træet. De spredte blade er mørkegrønne, hvorimod unge blade og skud er tydeligt behårede. Bladenes størrelse varierer fra 5-10 cm i længden og 2-5 cm i bredden. Bladets form er oval til elliptisk. Bladranden er ofte svagt takket. Hos citrusfrugterne er der 2 vinger på bladstilken og grenene har torne(især på de nederste grene). Hos pomelo er vingerne på bladstilken op til 7 cm brede. Tornene findes nærmest kun på træer, der er formeret ved frø og bliver her op til 5 cm lange.

Pomelo (Pompelmus) - plantage
Pomelo (Pompelmus) - plantage
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - gul frugt
Pomelo (Pompelmus) - gul frugt
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …

De smukke og velduftende hvide blomster sidder enkeltvis eller i små klaser på grenene.

Pomelo (Pompelmus) - pæreformet …

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Ved

Træet af pomelo bliver sjældent stort nok til at kunne levere tømmer, men veddet bliver dog brugt til fremstillingen af skafter til værktøj.

 

Produkt: Sukat

Pomelo (Pompelmus) - pakke med …

Det tykke lag af hvidt svampet væv, der ligger lige under overfladen i skrællen, kan koges og derefter overtrækkes med sukker. Det kaldes for kandisering. Først skal det yderste lag, der indeholder sække med citrusolie dog fjernes. Produktet går under navnet gul sukat. Skræl fra andre citrusfrugter bruges også i moderne fremstilling af sukat.

Sukat bruges især i bagværk.

 

Produkt: Parfume

I Vietnam bruges de velduftende blomster til at fremstille parfume af.

 

Produkt: Medicin

Hvis man bruger frø til formeringen af pomelo, kan man let risikere at få planter med dårlige frugter. Det spiller dog ikke så stor en rolle i Asien, hvor frugter, blomster, frø og blade bliver brugt i folkemedicinen. Plantedelene bruges bl.a. imod fordøjelsesbesvær, feber og hoste.

 

Klima og vækst

 

Klima

Grapefrugt stammer fra troperne, hvor den trives i lavlandet og op til 400 meters højde. Træerne vokser også højere oppe, men disse frugter går ikke til salg eller eksport. Det spiller ikke nogen rolle for væksten, om klimaet er fugtigt eller tørt, men pomelo kræver mere varme end f.eks. appelsin. Klimaet spiller derimod ind på smagen.

De bedste frugter kommer fra Thailand, hvor de månedlige temperaturer ligger på 25-30°C. Her varer den lidt køligere tørtid 3-4 måneder og den årlige nedbør ligger på 1.500-1.800 mm. Træerne vokser ofte nær floder eller gamle flodlejer.

Der er udviklet sorter, der trives i haltropisk eller varmere subtropisk klima. her vokser træerne næsten altid i fuld sol.

Forvildede citrustræer trives fint i lysninger og langs floder i regnskove, hvor jordbunden er fugtig, men luften ikke alt for fugtig. Træer, der vokser i skygge får dog næsten ingen frugter. Pomelo vokser dog ofte i lettere skygge i troperne.

Alle citrustræer kræver 120-160 mm regn i de varme måneder. Kunstvanding er derfor næsten altid nødvendigt i plantager.

 

Vækst

Pomelo (Pompelmus) - små frugter

I kernen af en pomelo er der kun ét kim. Det kaldes for monoembryoni. Det er meget normalt i planteverdenen, men ikke blandt citrusplanter, hvor der oftest er tale om polyembryoni (flere kim). Men frøplanter giver stor variation i kvaliteten af frugterne. Det gør ikke så meget i Asien, da man her også bruger frugt og plantedele som plantemedicin. Derfor er planterne i haverne ofte formeret ved frø. En frøplante får lange torne og tager 6-8 år om at få frugter.

I frugthaver og plantager dyrker man dog specielle sorter og her benytter man sig af vegetativ formering. Den mest anvendte metode er air layering, hvor en gren får påsat en plasticpose med fugtig jord. Når grenen har slået rod i posen, klippes grenen af og plantes i en potte eller direkte ud i plantagen. Disse planter får frugter allerede efter 2-3 år.

Man kan også formere pomelo ved podning. Den mest anvendte form for podning kaldes for okulering. Lige over hvert blad sidder et lille hak. Dette kan senere udvikle sig til en ny gren. Ved citrusplanter starter man derfor med at fjerne bladene fra en kvist og derefter skære sådan et hak ud. En lille strimmel af barken skal også skæres med.

Ved pomelo bruger man frøplanter af pomelo som podeplanter. En podeplante skal være ca. 8 mm tyk og have brun bark, hvis podningen skal lykkes.

Nu skæres en tilsvarende strimmel af podeplanten, der så skal erstattes med podningen. Man kan også skære et kors i barken, krænge barken lidt ud og så indsætte strimmelen. Når den tynde strimmel er sat fast, bindes der bånd rundt om den tynde stamme over og under knoppen. Derved tvinges podeplanten til at tage imod dette fremmedlegeme.

Pomelotræer plantes ud i en afstand af 8-10 m. Ved en afstand af 9 m giver det 120 træer pr. hektar. De kommes i et hul, der er 60 cm på alle led. I bunden lægges en god portion gødning. Hullet fyldes op med jord, der rager ca. 10 cm over jordens overflade. Det gøres for at være sikker på, at rødderne forbliver dækket, når jorden synker sammen. Hver plante skal have ca. 10 l vand om ugen.

Hvor jorden er fugtig i troperne, bruger man også air layering i formeringen.

Pomelo trives i alt jord fra sandjord til tung lerjord. En næringsrig jord, fri for salt, giver dog de bedste frugter.

Pomelo (Pompelmus) - mange frugter …

Unge træer beskæres ofte, så 3 grene bliver hovedgrene. Den nederste skal begynde mindst 30-40 cm over jorden. De store frugter må ikke kunne tynge grenene ned til jorden, da frugterne let kan blive skadet og inficeret ved berøringen.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

I princippet kan citrustræer blomstre ca. 5 gange om året, fordi træet har vækstperioder af 4-6 ugers varighed. Dette sker dog kun i tropernes lavland. Herved kan blomster hænge i nærheden af frugter med forskellig størrelse.

Pomelo (Pompelmus) - blomster
Pomelo (Pompelmus) - blomster
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - blomst og …
Pomelo (Pompelmus) - blomst og frugter
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …

Pomelo er nok noget af det nærmeste man kommer en sådan cyklus, da den hovedsageligt vokser i tropernes lavland. Her blomstrer pomelo 2-4 gange om året. Den største blomstringsperiode falder sammen med starten af regntiden (monsunen i Asien). Man kan også styre blomstringen ved hjælp af kunstvanding. En stor mængde frugt ved en blomstring nedsætter dog antallet af frugter ved den efterfølgende blomstring. I subtroperne sker blomstringen om foråret, hvor den er sat i gang af regn samt kølige temperaturer.

De smukke hvide blomster kan sidde enkeltvis, men sidder som regel i klaser på nye skud. Når blomsterne sidder i klaser, er den øverste blomst størst. Den åbner sig også først. Derefter åbner den nederste blomst sig, hvorefter blomstringen foregår nedefra og opefter.

En blomst bliver 3-7 cm i diameter. Selv blomsterknoppen er 2-3 cm lang. Blomsten er 5-tallig, det vil sige at antallet af støvdragere og bæger- og kronblade er delelige med 5. De 5 kronblade er cremehvide. De 20-25 støvdragere er også cremehvide, men ender (ligesom frugtanlægget) i en grøngul kugle af pollen. Blomsten er tvekønnet. Støvdragerne ligger i starten tæt op ad støvfanget og frigør sin pollen før blomsten åbner sig.

Man betragter de fleste sorter af pomelo som næsten selvsterile. I en hovedsæson med mange blomster kommer der dog mange frø i frugterne, hvis temperaturen er høj (25-30°C) og bestøvere er tilstede. Nogle mener derfor, at temperaturen har betydning for blomstens udvikling og dermed også for plantens egen mulighed for at formere sig.

Efter bestøvning går der 7-10 måneder, før frugterne er klar til høst afhængig af voksested.

 

Pasning

Pomelo (Pompelmus) - syg frugt

Pomelotræer kræver nogen pasning. Planten kræver meget vand og der må jævnligt kunstvandes. Plantagerne ligger derfor ofte i nærheden af et vandløb eller en dæmning, hvorfra der kan pumpes vand hen til plantagen (ofte via store rørledninger). Alle citrustræer har også brug for store mængder af kunstgødning. Det afsløres lynhurtigt som farveskift på bladene, hvis bare et enkelt mineral mangler. Til gengæld går der lang tid, før bladet får sin normale farve igen, efter tilsætning af gødning.

Mens træerne er unge skal der luges i en ring omkring planten, så ukrudt ikke tager vand og næring fra planten.

Under hele opvæksten og efter høst bliver træet beskåret. Derved får træet solide grene til at bære frugterne på.

Ofte må man understøtte grenene med bambuspæle, så frugterne ikke rører jorden og rådner.

Mange frugter hænger inde mellem grenene. Derfor beskæres træet også i midten.

Pomelo (Pompelmus) - hånd og blad

Pomelo er meget følsom overfor angreb af bakterier og i mindre omfang små svampe. Alle skadedyr, der plager en eller flere sorter af citrustræer, er påvist på pomelotræer.

 

Høst og pakning

 

Høst

Pomelo (Pompelmus) - kasser med …

Når en vegetativt formeret plante er mellem 2 og 3 år gammel kan de første frugter høstes.

En pomelo eftermodner næsten ikke, da den ikke indeholder stivelse som så mange andre frugter. Frugten er derfor allerbedst, lige når den bliver høstet. Nogle mener dog frugten smager bedst, nær skrællen bliver lidt rynket og tør.

Pomelo (Pompelmus) - 2 frugter …

Modenhed bestemmes ved, at frugtens matte skind bliver mere blank efterhånden som de olieholdige porer trækker længefrem og får skindet til at skinne. Denne proces starter nede fra spidsen af og opefter. Når frugten også skinner nær stilken, har frugten fået sin fulde smag.

Man høster normalt pomelo med en speciel tang. De kan også plukkes, men det skal gøres med en speciel håndbevægelse, da skrællen ellers kan blive rykket i stykker. I de fleste plantager har høstarbejderen en skuldersæk til at bære de store og tunge frugter i. Når sækken er fyldt op, må han bære den hen til et samlingssted, hvor frugterne hældes over i store kasser. Bunden af sækken kan så løsnes, når frugterne skal hældes over i kasser. Pomelo hænger ofte inde mellem grenene, hvorved høstarbejderen må rende rundt inde i 'buskadset'. I plantager, hvor træerne er høje, må man bruge en stige til de øverste frugter.

Pomelo (Pompelmus) - mand høster
Pomelo (Pompelmus) - mand høster
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - mand plukker
Pomelo (Pompelmus) - mand plukker
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - mand hælder
Pomelo (Pompelmus) - mand hælder
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - truck + kasser

Når dagens høst er overstået, køres kasserne med pomelo over til pakkehallen i en lastbil, traktor eller lignende.

Den årlige ydelse er f.eks. i Thailand og Malaysia på 20 t pr. ha. Et træ giver 70-100 frugter om året. Nogle få sorter kan dog give op til 200 frugter om året.

 

Pakning

Pakningen af pomelo foregår ofte i store pakkehaller. Mange steder har avlerne slået sig sammen i et kooperativ om pakning og eksport. Ellers er der tale om store firmaer, der opkøber frugter fra forskellige avlere, for derefter at sælge dem videre under deres navn.

Pomelo (Pompelmus) - mand pakker
Pomelo (Pompelmus) - mand pakker
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - pakkehal
Pomelo (Pompelmus) - pakkehal
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - kasser

Inden selve pakningen begynder, bliver høsten vejet. Kasserne bliver forsynet med navnet på avleren, vægten af frugterne og kvaliteten.

Pakningen af pomelo er i det store og hele den samme som for alle citrusfrugter. Mange pakkehaller er da også beregnet til at kunne pakke forskellige citrusfrugter.

I første omgang skal frugterne hældes ud på transportbånd, der fører dem hen til et bassin. Det foregår mange steder maskinelt, hvor maskinen styres ved hjælp af en fjernbetjening. I varmt vand og sæbe bliver de derefter vasket. Nogle steder spules frugterne bare med vand fra dyser.

Pomelo (Pompelmus) - frugter hældes
Pomelo (Pompelmus) - frugter hældes
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - mand
Pomelo (Pompelmus) - mand
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - frugt ruller

Derefter skal frugterne poleres. Det foregår ved, at frugterne ruller over et ujævnt lag (ofte skumgummi), hvorved frugterne hele tiden triller rundt. På dette tidspunkt får størstedelen af alle citrusfrugter sprøjtet et beskyttende lag på sig. Dette består som regel af et lag voks, der indeholder en svag gift (thiabendazol). Laget skal beskytte imod rådangreb.

Undervejs passerer pomelo et hold unge mennesker, der kontrollerer frugterne og sorterer de dårlige eksemplarer fra.

Pomelo (Pompelmus) - rød person …
Pomelo (Pompelmus) - rød person sorterer
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …
Pomelo (Pompelmus) - pige sorterer
Pomelo (Pompelmus) - pige sorterer
Navn: Pomelo (Pompelmus) Latinsk navn: Citrus …

Derefter skal frugterne kalibreres, det vil sige sorteres efter størrelse. Det sker ved, at frugterne ruller ud på hver sin vægtskål, da størrelse og vægt hænger sammen. Vægtskålene passerer hen over flere afdelinger eller kamre, der hver for sig er beregnet til en bestemt størrelse af pomelo. Når en frugt er ud for afdelingen eller eventuelt transportbåndet med netop dens størrelse, tipper vægtskålen, så frugten ruller ud på det rette sted. Pomelo kan også sendes langs en rende (evt. af snore), der hele tiden bliver bredere. Når frugten er for lille til renden, triller den ned.

Pomelo (Pompelmus) - mænd pakker

Pomelo pakkes altid i store kasser, da frugterne sælges stykvis i butikkerne. I kasserne ligger frugterne sjældent i mere end ét lag, da frugterne er så store.

I nogle lande eller hos store firmaer får frugterne klistret en lille etikette på sig inden pakningen. Det sker mange steder med en helt speciel 'etikettemaskine'. I Israel sker dette ofte, mens frugterne kalibreres.

Pomelo (Pompelmus) - kasser

Til sidst sættes kasserne på paller. De spændes fast, så kasserne ikke vælter under transporten.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Pomelo har en lang holdbarhed. Størstedelen af frugterne kommer helt eller delvis hertil med container- eller køleskib. Frugterne kan ved korrekt opbevaring holde sig i lang tid. Fra Israel sejles frugterne det første stykke over Middelhavet i køleskibe eller containerskibe til de store havne som f.eks. Marseille. De kan dog også blive sejlet længere mod nord, eller endda helt til Danmark.

Vi kan også få pomelo fra fjernere egne som Sydafrika og Thailand. Disse frugter vil også kunne blive sejlet til Europa med køle- eller containerskibe og køres evt. det sidste stykke vej med lastbil. De ankommer ofte til de store havne i Antwerpen, Rotterdam og Hamborg. Endelig kan disse frugter flyves hertil med air cargo.

 

Opbevaring

Pomelo indeholder ikke stivelse i frugtkødet og kan derfor ikke eftermodne. Det betyder, at frugten er allermest frisk (moden) på det tidspunkt, hvor den bliver høstet. Nogle foretrækker dog en pomelo, der er lagret et stykke tid (især asiatiske). Det skyldes, at syrligheden er det første, der nedbrydes.

Generelt set har pomelo en lang holdbarhed. Den opfattes og behandles ofte som en grapefrugt. I troperne lagrer man dog pomelo i op til 1-2 måneder uden nedkøling.

Ved 9-14°C (og 85-90% RF) kan frugten holde sig i 2-4 uger efter ankomsten. Fra plukning er holdbarheden dog lidt længere og varierer mellem dyrkningslandene fra 4 uger til 4 måneder ved korrekt opbevaring.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 1-2 uger.