Menu
• Indhold

Otaheiteæble (Ambarella)

Spondias cytherea eller Spondias dulcis



6 hele + 2 halve frugter
 

Generelt

Otaheiteæble (Ambarella) - 6 hele …

Otaheite er det gamle navn for Tahiti. Derfor tror mange, at frugten stammer derfra eller i hvert fald Stillehavsøerne. Den stammer dog fra Syd- og Sydøstasien. Selvom frugten er ret ukendt herhjemme, så har frugten så mange navne, at man kan blive helt svimmel. Desværre dækker navnene ofte over andre frugter på samme tid, hvilket kan være noget forvirrende.

Otaheiteæble (Ambarella) - hele …

Otaheiteæble er en rund eller oftest oval frugt, der bliver 4-10 cm lang og 3-8 cm i tværsnit. En umoden frugt er grøn. Ved modenhed skifter farven til gul. Ofte får frugten så mange brune pletter, at den ender med at blive brun. Dette har ingen betydning for frugtkødet. På lokale markeder kan frugterne være meget beskidte. Først efter vask kan man se, at skindet er blankt samt at der ofte går enkelte striber på langs af frugten. Skrællen er noget tyk og spises ikke med.

Otaheiteæble (Ambarella) - 2 hele …

Indeni er frugtkødet hos umodne frugter meget hårdt, næsten træ-agtigt. Det omgiver 1-2 frø med et højst besynderligt udseende. Frøet har, ligesom mange af frugtens familiemedlemmer, nogle trævler. Men hos otaheiteæble er trævlerne hårde som træ og breder sig ud i frugtkødet som et rodnet. Først når frugten er fuldstændig moden, slipper frøet frugtkødet. Frugtkødet er først hvidt og bliver senere orangegult. Det giver næsten sig selv, at man ikke spiser frøet med.

Frugten anvendes både umoden og moden. Smagen i en umoden frugt er syrlig. Ved modenhed bliver smagen både sur og sød med en aroma, der beskrives som en blanding af æble og mango. På dette tidspunkt udsender frugten en duft, der kan minde om overmodne ananas. Nogle frugter kan have en svag duft af terpentin, men de dukker sandsynligvis ikke op herhjemme. Modsat de fleste frugter, så er frugtkødet sødere i midten af frugten end det yderste lag.

Grønne frugter bruges i Asien til at lave en grøn salat ('rujak'). De laves også til tilbehør med stærke krydderier som chili og karry eller som pickles ('sambal').

Den modne frugt kan spises rå, men det kræver nogen tålmodighed på grund af det generende frø. Det saftige frugtkød skal nærmest suges ud af frøets 'grene'. Frugtkødet kan også presses til saft.

Ofte koges frugterne til marmelade, gelé, kompot eller sauce. Umodne frugter indeholder 10% pektin.

Endvidere kan unge blade dampes som en slags grøntsag.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (ca. 50 mg. pr. 100 g) og jern.

 

Historisk

 

Historie

Otaheiteæble (Ambarella) - marked

Otaheiteæble stammer i naturen fra Syd- og Sydøstasien. Træet er især i Sydøstasien plantet så ofte i ryddede skovområder, at det næsten er umuligt at skelne mellem vilde planter og forvildede planter.

Frugten spiller en stor rolle for befolkningerne på øerne i Stillehavet, især Samoa. Dette er grunden til, at frugten bliver kaldt tahitiæble.

I dag er frugten spredt ud over hele det tropiske område samt dele af det frostfri subtropiske område.

Det virker som om, at otaheiteæble og dens nære slægtninge, mombinblommerne (ciruela), har delt verden op. Hvor der vokser otaheiteæble, vokser der næsten ikke mombinblommer og omvendt.

Otaheiteæble (Ambarella) - grønne …

Undertiden dukker der frugter op herhjemme i specialbutikker. De stammer næsten alle fra Thailand.

 

Historien bag navnet

Otaheiteæble, tahitiæble, ambarella, cytheraæble og guldblomme er alle danske navne for frugten.

De er alle direkte oversættelser for frugtens engelske, tyske og franske navne. Det er næsten lige før, at frugten har flere navne, end der er folk, der kender frugten.

Otaheite er det gamle navn for Tahiti. Det er forklaringen på, at frugten både kaldes tahiti- og otaheiteæble.

Frugten er ikke et æble og stammer ikke fra Tahiti, men frugten er meget populær og dyrkes meget på øerne i Stillehavet.

Ambarella er nok det mest gennemgående navn på de forskellige sprog. Importerede frugter vil tit komme fra Thailand, hvor frugten hedder Ma-kok-farang.

Et af de engelske navne for frugten er jew plum (jøde-blomme). Det hedder frugten på Jamaica. Pudsigt nok har det resulteret i, at frugten flere steder i Mellemamerika yuplón som et resultat af, hvordan en spansk talendes ører opfatter det lidt besynderlige engelsk, der tales på Jamaica.

Det sjoveste navn for frugten er nok det malajiske, kedongdong. For den fantasifulde er det nemlig lyden af en serv i bordtennis.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af otaheiteæble er et 25-45 m højt stedsegrønt træ. I sjældne tilfælde kan træet for en kort tid tabe bladene (stress). Stammens diameter bliver op til 45-90 cm. Barken er grålig til rødbrun med lave revner eller furer. Undertiden kan træet lave sin egen form for støttepiller, hvilket ikke er ualmindeligt for tropiske træer. Grenene går næsten vandret.

Otaheiteæble (Ambarella) - stort …
Otaheiteæble (Ambarella) - stort træ i sol
Navn: Otaheiteæble (Ambarella) Latinsk navn: …
Otaheiteæble (Ambarella) - træ …
Otaheiteæble (Ambarella) - træ i sol
Navn: Otaheiteæble (Ambarella) Latinsk navn: …

De mørkegrønne blade er store. De bliver 11-20 cm lange plus bladstilken på 9-15 cm og består af 4-10 par af småblade.

Småblade er det botaniske navn for disse bladdele, uanset hvor store de end kan blive. Hvert småblad bliver nemlig 5-25 cm lang og 1,5-5 cm bred hos otaheiteæble. Formen af et småblad ligner meget et mangoblad. Det er aflangt oval eller lancetformet og noget papiragtigt.

Blomsterstandene sidder for enden af en gren og dukker ofte op før bladene bagved. Hver enkelt blomst i blomsterstanden er meget lille, men der er uendeligt mange af dem og hver blomsterstand kan blive 35 cm i længden.

Otaheiteæble (Ambarella) - frugter …

Botanisk set er frugten en stenfrugt. Udvoksede frugter hænger i grupper på lange stilke overalt i træets krone.

 

Produkt: Medicin

Barken, bladene og frugten bliver brugt medicinsk på forskellige måder rundt omkring i verden. Behandling af forbrændinger, sår og ømme steder er et gennemgående træk.

 

Produkt: Tømmer

Det lysebrune ved holder sig flydende i vand og bruges derfor undertiden til kanoer. Ellers må man sige, at veddet er meget lidt brugbart.

 

Produkt: Blade og foder

Unge blade kan dampes og spises som en grøntsag. Ældre blade bliver brugt som kvægfoder.

Endvidere bliver frugterne også brugt som foder til grise.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske og varmere subtropiske egne, hvor klimaet helst skal være semi-arid (halvørken). I troperne vokser træet i indtil 700 meters højde.

Træet kræver meget lys og giver næsten ingen frugter, hvis det vokser i skygge. Til gengæld kan træet tåle tørke i længere tid. Det kan dog ende med, at træet smider bladene for en kort tid.

Det er vigtigt, at træet vokser i læ, da grenene er skrøbelige og let knækker.

 

Vækst

Otaheiteæble (Ambarella) - grønne …

Ved formeringen bruges normalt frø. De spirer i løbet af en måneds tid. Frøplanter er kraftigere end podede planter.

Nogle frø har flere kim, hvilket betyder, at der godt kan skyde flere planter op ved siden af hinanden.

I sådanne tilfælde lader man normalt kun den kraftigste plante få lov til at vokse.

Der er dog ingen problemer med at formere planten vegetativt. Det kan ske ved air layering, forskellige former for podning eller ved stiklinger. Det siges endda, at nogle bare stopper grenstykker ned i jorden som en slags levende hegn.

Den vegetative formering anbefales af nogle, fordi man her er sikker på at få de samme egenskaber i træet, som moderplanten har (hvorfra man har taget plantedelene). Man har dog endnu ikke kunnet udpege sorter, der skulle have specielle gode egenskaber.

Otaheiteæble trives både i surbund og kalkrig jord. Det er langt vigtigere, at jorden er godt drænet.

Otaheiteæble (Ambarella) - træer

Træerne plantes ud i en afstand af 7,5-12 meter. De vokser hurtigt og bærer normalt frugt efter 4 år.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

I princippet kan træet blomstre og sætte frugt hele året rundt. Det sker i fugtigt tropisk klima.

Hvis der er en udpræget regntid og tørtid, sker blomstringen hovedsageligt i tørtiden, hvor træerne ofte står med få blade.

I subtroperne falder blomstringen i stedets forår.

Otaheiteæble (Ambarella) - blomster

De små blomster sidder i store blomsterstande, der kan blive op til 35 cm lange. De skyder ud for enden af en gren, ofte før bladene bagved bryder frem. Blomsterne er hvide eller cremefarvede.

 

Pasning

Otaheiteæble er et hårdført træ, der ikke kræver så megen pasning. Det vokser hurtigt og bærer mange frugter.

Gødning med jævne mellemrum samt vanding i tørtiden fremmer væksten. Ellers kan man sige, at det er langt vigtigere at plante træet et sted, hvor der er læ og det ikke støver for meget.

I fugtigt tropisk klima svækkes de i forvejen svage grene yderligere.

 

Høst og pakning

 

Høst

Otaheiteæble (Ambarella) - frugter …

Når planten er 4 år gammel kan de første frugter høstes. Der går 6-8 måneder i troperne fra blomstring til frugterne kan høstes. Muligvis er denne periode kortere i varmere subtropisk klima. I Australien går der kun 3,5-4,5 måneder.

Frugter til eksport høstes mens de er grønne og umodne. Derved forlænges holdbarheden. En del af anvendelsen er også baseret på, at frugterne netop er umodne. Derfor bliver nogle frugter til det lokale marked også høstet grønne, mens andre får lov til at modne færdig på træet.

En blomsterstand kan i forhold til familiemedlemmet mango give temmelig mange frugter. Derved kommer frugterne ofte til at hænge i en klase. Hele klasen kan normalt høstes på en gang.

 

Pakning

Otaheiteæble (Ambarella) - frugter …

Gode frugter vokser ofte på steder, hvor der er tørt og støvet. Derfor skal frugter til eksport næsten altid vaskes. Derefter bliver de lange stilke klippet væk, så frugterne kommer til at ligge hver for sig.

Frugterne pakkes ofte 5-10 stykker sammen i en bakke og dækkes til med plastfolie. De kan dog også sendes i større kasser.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da otaheiteæble har en kort holdbarhed og kun sælges i ringe omfang, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo). Frugterne høstes mens de er grønne og før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten.

 

Opbevaring

Grønne frugter kan gemmes ved stuetemperatur indtil farven bliver gul eller brun. Så er de modne og bør spises hurtigst muligt eller konserveres.