Menu
• Indhold

Nashi (Japanpære)

Pyrus pyrifolia samt Pyrus ussuriensis



3 hele + 2 halve

Nashifrugten kaldes også for æblepære eller Japanpære, Den er sprød som et æble og saftig som en pære. Nashi nydes først og fremmest rå og bruges til frugtsalat, råkostsalat, mos og marmelade. Den kan også skæres ud i ringe til pynt. Nashi stammer fra Sydøstasien. Siden midten af 60´erne er den blevet udbredt også i den vestlige verden. Man mener, at der sælges flere nashi´er end almindelige pærer i den vestlige verden. Endnu er den dog ikke særlig kendt i Skandinavien.

 

Generelt

Nashi (Japanpære) - 3 hele + 2 …

Hvis man lytter til navnet nashi og aldrig har set frugten før, vil man sikkert forvente sig en meget eksotisk frugt. Derfor kan man muligvis blive lidt skuffet, når det viser sig, at der blot er tale om en asiatisk variant af den almindelige pære. Men skuffelsen vender sig som regel til glæde, når man først har taget en bid eller to af frugten.

Formen varierer fra æbleform til pæreform. Størrelsen svarer til et stort Golden Delicious æble eller en stor pære, med en længde på 10-15 cm. Nashi med æbleform kan dog også være små og have en diameter på6-8 cm. Frugten har et gult eller gulbrunt, tyndt skind. Skindet kan have en jævn farve eller være oversået med små prikker.

Nashi (Japanpære) - 2 hele
Nashi (Japanpære) - 2 hele
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …
Nashi (Japanpære) - 3 hele
Nashi (Japanpære) - 3 hele
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …

Selvom der er tale om en pære, så er frugtkødet fast og sprødt som et æble. Frugtkødet er saftigt og sødt, men er i modsætning til almindelig pære også syrligt som æble. Det er derfor ikke underligt, at frugten også kaldes for æblepære. I midten af frugten er der et kernehus med mørke frø. Stilk, kernehus og blomst spises ikke med. Hos sorterne med æbleform er der kun få frø og blomsten er bare en fordybning. Her kan man faktisk spise det hele, lige med undtagelse af stilken. Hvis skindet spises med, skal frugten vaskes først.

Nashi (Japanpære) - 3 hele + 2 …
Nashi (Japanpære) - 3 hele + 2 halve
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …
Nashi (Japanpære) - overskåret …
Nashi (Japanpære) - overskåret frugt
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …
Nashi (Japanpære) - 4 halve
Nashi (Japanpære) - 4 halve
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …

Nashi nydes først og fremmest rå. Hvis man skræller den som et æble, bliver frugten endnu mere saftig.

Frugten kan også skæres ud i æbleringe til pynt eller i tern til frugtsalat. Samtidig kan den anvendes i råkostsalat med eksempelvis radis, blegseleri og nødder.

Nashi kan også forarbejdes til pæremos eller marmelade.

Selvom nashi som regel er sirligt indpakket i butikken, så tåler den langt flere knubs og strabadser end en almindelig blød sydeuropæisk pære på grund af sit fastere frugtkød.

Nashi kan ikke kaldes en vitaminbombe. Frugten indeholder 2 mg C-vitamin pr. 100 g. Desuden et pænt indhold af mineralerne kalcium, jern og magnesium (35 mg pr 100 g!). Mange analyser (næringsindhold) skelner ikke mellem nashipærer og almindelige pærer, som mage sorter af nashi i øvrigt er blevet forædlet (krydset) med.

Det syrlige, som får nashi til at minde lidt om æble, skyldes faktisk æblesyre.

 

Historisk

 

Historie

Nashi (Japanpære) - 2 kasser

Nashi stammer sandsynligvis fra det nordlige Kina, Japan og Korea. Især i Japan har der i dette århundrede foregået et stort udvælgelses- og forædlingsarbejde. Det er en væsentlig grund til, at navnene japanpære og japansk pære ofte bliver brugt. Frugternes nuværende udformninger er altså temmelig nye.

Først omkring 1964 kom de første eksemplarer til Europa. Det virker som om planten trives bedst omkring

Stillehavet. I hvert fald dyrkes den i Amerika langs Californien og Chile, i det sydlige Stillehav i New Zealand samt Australien. I Asien er det i Kina, Korea, Japan og Taiwan.

I løbet af firserne er frugten blevet enormt udbredt i frugthandelen. Man mener endda, at der sælges flere nashi'er i den vestlige verden end almindelige pærer. Dette er dog ikke tilfældet i Skandinavien.

I Europa dyrkes nashi til eksport nu i Spanien (Lerida), Frankrig (Valence) og Italien (Verona).

 

Historien bag navnet

Nashi er en fællesbetegnelse for en række asiatiske pærer. De kaldes også for japanpære, japansk pære, kinesisk pære, koreapære, asiatisk pære, ostepære, salatpære, champagnepære, æblepære, ussuripære og sandpære. Så der er nok af navne at tage af!

Navnet sandpære hentyder til nogle af de ældre sorter af nashi, hvor der kan være 'sten' i frugtkødet, som vi kender fra nogle sorter af pære. Æblepære hentyder til, at nogle af sorterne ligner et stort æble, men også at nashi smager som en blanding af æble og pære.

Nashi fås i mange sorter, ligesom det er tilfældet for bl.a. æbler og citrusfrugter. I en plantage har man ofte forskellige sorter. Derved sikres en bedre krydsbestøvning. Sorterne blomstrer næsten på samme tid, men frugterne modnes forskelligt og giver derved en længere høstsæson. I Sydeuropa kan man bl.a. dyrke følgende sorter: Choju, Tama, Kimisuka-wase, Shinsui, Shinseiki, Kosui, Hosui, Shinko, Chojuro, Nitaka, Okusankichi og Shinsei. Frugterne er nævnt i en rækkefølge, der angiver de tidlige sorter i starten og de sene sorter til sidst.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Nashi (Japanpære) - 2 træer og …

Et nashitræ i naturen kan som andre pærer blive temmelig højt (indtil 15 m). Men træerne holdes i espalier og højden af træet holdes nede i en dejlig plukke-højde på ca. 2 meter. Nashi er løvfældende.

Nashi (Japanpære) - blade tæt på

Træer, der ikke er 'tæmmet' på denne måde har en lidt bredere krone end almindelig pære. Til gengæld er bladene tyndere og mere aflangt ovale. De har en længde på 7-15 cm og en bredde på 4-6 cm. bladstilken bliver 3-4,5 cm lang.

Nashi (Japanpære) - 2 frugter på …

Botanisk set er nashi en falsk frugt ligesom f.eks. æble, da kernehuset er den reelle frugt. Den kaldes også for en kernefrugt.

 

Produkt: Ved

Træet af nashi har et godt ved, der bruges af møbelindustrien.

 

Produkt: Konservering

En ringe del af frugterne bliver konserveret (ligesom halve pærer på dåse). Det er dog foreløbig ikke et produkt, vi kan finde på hylderne herhjemme.

Nashi bliver også tørret i små frugtstykker. En del af den tørrede frugt bliver senere kandiseret.

 

Klima og vækst

 

Klima

Hvor den almindelige pære trives fint i både tempereret og subtropisk klima, så har nashi brug for en del varme. Den trives bedst i varmt tempereret til subtropisk klima, hvor temperaturudsvingene i løbet af året ikke bliver for ekstreme. Vintermånederne må ikke være for kolde og sommeren skal være varm. Sommeren skal samtidig være tør, hvis der er tale om plantagedrift, idet fugtighed giver frugterne en uønsket farve. Frost i løbet af blomstringen samt udviklingen af frugter giver store tab.

Til gengæld kræves der en kølig periode for at knoppernes dvale kan brydes. Derfor dyrkes nashi i tropiske lande kun oppe i højderne, hvor der samtidig skal være en udpræget tørtid.

Om planten har brug for at vokse nær kysten vides ikke. Men alle plantager med succes ligger hele vejen rundt om Stillehavet. I Europa er det anderledes. Her ligger plantagerne et stykke inde i landet.

Nashi skal vokse i læ, da selv bladenes berøring kan beskadige frugternes overflade.

 

Vækst

Nashi (Japanpære) - 2 rækker

Træet kan formeres ved frø, men resultatet vil være ligeså usikkert som for æble og pære. Derfor formeres gode sorter ofte ved podning (okulation). Sorten podes ofte over på en frøplante af nashi. Frøene hertil skal sås direkte fra frugten, da frøene ellers går i dvale ved udtørring. Er frøene først gået i dvale, må de udsættes for en længere kølig periode (stratifikation), før de igen kan vågne op til spiring.

Nashi (Japanpære) - espalier

Nashi dyrkes, ligesom pærer i Sydeuropa, i espalier. Systemet kaldes, japansk pergola. Grenene trækkes ud langs tråde, der er spændt fast mellem pæle. Dette giver lange rækker af træer, der på langs af rækkerne er brede. Grene, der vil vokse ud mellem rækkerne, bliver klippet af. Fra naturens side vil grenene vokse opad. Det er først, når frugterne begynder at tynge grenene, at de helt lader sig 'tæmme' til at vokse vandret.

Træerne plantes normalt ud i en afstand af ca. 4 m mellem planterne i en række, mens afstanden mellem rækkerne er ca. 6 m. I troperne er afstanden på alle led ofte 7 m. På jorden langs rækken går en vandslange, så træerne kan drypvandes i tørre perioder.

Nashi kan i forhold til de fleste andre frugter vokse i mange forskellige jordbundstyper.

I plantagerne tyndes der godt og grundigt ud i antallet af frugter på grenene. Derved får man godt nok færre frugter, men hver frugt bliver til gengæld større. I Japan er det meget almindeligt, at hver frugt bliver pakket ind i vokspapir, mens frugten udvikler sig. Det gøres for at forhindre, at skadedyr skal ødelægge frugterne.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Blomstringen sker lige før eller når de første blade dukker frem af knopperne.

De hvide blomster ligner almindelige pæreblomster, men træet blomstrer tidligere på året end et almindeligt pæretræ. En blomsterstand består af 6-9 blomster, der ofte sidder på små skud. Blomsterstilken er 3-5 cm lang.

Blomsten bliver 3-3,5 cm i diameter. De rødlige støvknapper på de 20 støvdragere gør blomsten ekstra smuk.

Mange sorter kræver krydsbestøvning for at udvikle frugter, mens træer i troperne, der blomstrer en varm solrig sommer, kan udvikle frugter helt uden bestøvning.

Fra bestøvning går der 127-140 dage til frugterne er modne.

 

Pasning

Nashi (Japanpære) - træer med lyseblå …

Nashi kræver temmelig meget pasning og det smitter igen af på prisen. Hver frugt bliver ofte pakket ind i papir for at beskytte den mod insekter. Træerne bliver formet til espalier. Mange frugter bliver endvidere pakket ind i et beskyttende net under transporten. Alt i alt en arbejdskrævende frugt.

I Europa må man ofte beskytte den nederste del af stammen imod kaniner, der elsker at sætte tænderne i den (for kaniner) så lækre bark.

 

Høst og pakning

 

Høst

Nashi (Japanpære) - 1 frugt på …

Når træerne er 6-7 år gamle, begynder de at yde godt. Ved modenhed ændres basisfarven til gul.

De modne frugter kan plukkes ligesom æbler og pærer. Af hensyn til frugten klippes stilken dog som regel af med en tang. På grund af mellemrummene mellem de lange rækker af frugttræer, er det dog også muligt at køre en speciel høstmaskine ind langs rækkerne (ligesom f.eks. fersken og nektarin).

Den årlige ydelse af nashi ligger på 25-40 t pr. ha. I Japan er man dog helt oppe på 45 t om året.

 

Pakning

Der findes mindst to måder at pakke nashi på. I Kina er der tradition for, at hver frugt bliver pakket ind i et skumgummi-net. Samtidig er papkassen inddelt i rum. I hver kasse er der 15 kilo.

Nashi (Japanpære) - pige på lageret
Nashi (Japanpære) - pige på lageret
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …
Nashi (Japanpære) - pyramide af …
Nashi (Japanpære) - pyramide af frugter i net
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …

Et andet system er, at der i bunden af kassen ligger et formstøbt bunddække med 20 'skåle' til i alt 20 frugter. Nogle europæiske frugter er endda så små, at der kan være 32 frugter i en kasse.

Nashi (Japanpære) - grønlige frugter …
Nashi (Japanpære) - grønlige frugter mod blåt underlag
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …
Nashi (Japanpære) - mange frugter
Nashi (Japanpære) - mange frugter
Navn: Nashi (Japanpære) Latinsk navn: Pyrus …

Uanset hvilken metode, der bruges, så et det nærmest umuligt for frugterne at trille rundt under transporten.

Derefter sættes frugterne på lager. Afhængig af sorten, kan nashi lagres 1-7 måneder ved den rette kølighed og luftfugtighed.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da nashi har en lang holdbarhed, kan den sejles hertil i containerskib. Frugterne opbevares ofte i en såkaldt kontrolleret atmosfære, hvor temperaturen er 2-4°C og den relative luftfugtighed er ca. 80%.

Frugter fra Sydeuropa kommer hertil med lastbil.

 

Opbevaring

Ved 5°C (og 90-95% RF) kan frugten holde sig i 3-4 måneder.

Ved 4-8°C, der nogenlunde svarer til køleskabet, kan frugten holde sig ganske længe.

Frugten bør også helst nydes afkølet.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun nogle dage.