Menu
• Indhold

Nanche (Nanzi)

Byrsonima crassifolia



6 gule frugter i klase

Nanche vil man møde, hvis man rejser i Latinamerika. De syrlige frugter spises, som de er, men bruges også i is og milkshake. Aquardiente, som er den lokale fattigmands-rom, piftes også op med nanche. Længe inden spanierne kom til Amerika, blev nanche dyrket af sydamerikanske indianerne. Det lille træ har smukke, orangegule blomster. Det oprindelige indianske navn betyder "moders lille sure frugt". Frugten eksporteres ikke, men man kan godt forestille sig, at den vil blive udbredt i fremtiden.

 

Generelt

Nanche (Nanzi) - 6 gule frugter …

Nanche eller nance er en af de frugter, man på nuværende tidspunkt sandsynligvis kun vil støde på under en rejse til Latinamerika. Men det kan der hurtigt laves om på, da frugten har sin egen aroma og smag.

I Mellemamerika kan man opleve dynger af de små frugter især i slutningen af en regntid og lidt ind i starten af den efterfølgende tørtid

Nanche (Nanzi) - 2 frugter i hånd

Frugten er kun 1,5-2 cm i diameteren. Med sin gule eller røde farve kan den godt minde om et mini æble. Skindet er blankt.

Indeni er frugtkødet hvidgult til gult. I centrum ligger 1-3 hvide frø indhyllet i en hård sten.

Smagen er frisk syrlig med en speciel aroma, der er god at smage på, men svær at beskrive!

Frugten spises først og fremmest fra hånden. Den har dog talrige anvendelsesmåder i Latinamerika.

Frugterne kan koges med sukker til en lækker marmelade, gelé eller laves til pickles.

Saften kan laves til milk shake eller is og den kan tilsættes rom eller andre drikke.

Nanche har et C-vitamin indhold, der svarer til indholdet i en appelsin eller lidt over (50-70 mg pr. 100 g). Selvom det er flot, så er det dog småting i forhold til dens nære slægtning, acerola.

 

Historisk

 

Historie

Nanche (Nanzi) - 2 blomsterklaser

Nanche er udbredt i naturen fra bjergskråninger ned mod Stillehavet i Mexico og Mellemamerika samt i bjergene i Sydamerika og Antillerne i Caribien.

Da spanierne for ca. 500 år siden kom til Amerika, havde frugten allerede et navn.

Frugten er stadig kun kendt i områderne og ikke for alvor dyrket i plantager. Alligevel er det samlede udbytte ganske stort, da træet både vokser i naturen og haver.

Træet har nogle meget flotte blomster. Da frugterne samtidig er gode, er det en god plante som hegn eller i udkanten af haven.

Da frugten har sin egen smag og aroma, kan dens lidt 'diskrete' liv muligvis gå hen og blive ændret i fremtiden. Nye smagsoplevelser er jo oppe i tiden.

 

Historien bag navnet

Nanche er frugtens spanske navn og navnet, man hyppigst støder på i forbindelse med denne frugt.

Det staves også nance, men udtalen er den samme: nantsje (hvor a'et udtales som a i kaffe). Nanzi er så det engelske navn ud fra, hvordan man på dette sprog synes, at navnet lyder.

Frugtens navn stammer nemlig fra indianersprog, hvor den hedder nantzincuáhuitl eller nantzinxócotl. (Så bliver nanche lige pludselig nemt at udtale!).

Det kan oversættes nogenlunde som: Moders lille sure frugt eller 'De gamles' landbrugsfrugt.

Byrsonima crassifolia er den mest udbredte art, der går under navnet nanche. Men da indianernavnet jo kan dække over mange små frugter, findes der mange andre små frugter med det samme navn:

Bunchosia lanceolata, Bunchosia biocellata, Malpighia mexicana og Malpighia galeottiana er mindre udbredte planter fra samme familie, der også går under navnet nanche.

Udover disse familiemedlemmer, er der også planter fra andre familier, der kaldes nanche: Ximenia parviflora (fam. Olacacea), Laplacea grandis (fam. Ternstremiacea), Adelia oaxacana (fam.

Euphorbiacea), Ziziphus sonorensis (fam. Rhamnaceae) og Vitex pyramidata (fam. Verbenacea) er andre eksempler på de i alt 9 frugter, der bare i Mexico kaldes for nanche!

Der er altså rig mulighed for at støde på en frugt med dette navn, der ikke helt passer til denne beskrivelse.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Nanche er en tæt busk eller et mindre træ, der bliver 10-15 m højt. Barken er skællet, plettet og revner let i rektangulære felter, der løsnes let. Grenene er opadgående og trækronen er ikke særlig regelmæssig.

Nanche (Nanzi) - fritstående buske
Nanche (Nanzi) - fritstående buske
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
Nanche (Nanzi) - 3 grønne frugter
Nanche (Nanzi) - 3 grønne frugter
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
Nanche (Nanzi) - busk med grene …
Nanche (Nanzi) - busk med grene og blade
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
Nanche (Nanzi) - klase og blade

De fleste blade har en elipseform, men der findes også ovale (ægformede). Unge blade er tæt lodne med små hvide eller gule hår, især på undersiden. Størrelsen varierer fra 4 til 15 cm i længden. Ved basis sidder et lille akselblad.

Nanche (Nanzi) - blomster og klaser

Der er tale om et smukt træ, da klaser med blomster er et ekstra flot syn. Botanisk set er frugten en stenfrugt.

I små plantager sørger man ofte for at have unge og derved mindre buske frem for træer. Dette gøres ved at afkorte hovedstammen i en tidlig alder, så sidegrenene tvinges til at tage over. Det omdanner træet til en tæt busk.

 

Produkt: Marmelade

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge frugterne med sukker, så der fremstilles en ekstra lækker marmelade eller gelé. Så vidt vides er der dog ingen industriel produktion.

 

Produkt: Saft

På caféer, restauranter og andre små steder, hvor man i Latinamerika kan få sig en forfriskning, står der tit nanche på menusedlen. Her indgår nanche på linje med bl.a. mango og appelsin som en smag, der findes i mælkedrikke (milk shakes) og is. Der er som regel tale om en lille og meget lokal fremstilling. Men sammenlagt bliver det dog til en ganske betydelig produktion.

I Latinamerika fremstilles der (som det sikkert er velkendt) alkohol på saften af sukkerrør. Det kender vi herhjemme som rom. billige udgaver af rom de kan nok bedst betegnes som 'fattigmands-rom' sælges over hele dette område som aguardiente eller guaro. Så kan fattige folk også få sig en brandert.

Smagen i aguardiente er dog næsten altid temmelig dårlig (eller ubehagelig) i det rene produkt. Der er derfor blevet fundet på mange 'fif' for at forbedre smagen. Mange steder bruges rørsukker og limesaft, men andre steder er saften af nanche meget populær.

Man kan desuden støde på flasker med et mælkelignende indhold på små lokale markeder. Disse kan indeholde en alkohol med nanchesaft og fløde. Denne drik er ikke fremstillet på fabrik.

 

Produkt: Blade og bark

I det nordlige Sydamerika, specielt Venezuela, bruges blade og bark af planten som fiskegift.

Fiskegift dræber eller bedøver fisken, så den er let at fange. Giften er efter tilberedning ikke farlig for mennesker.

Da barken indeholder 17-18% tannin, benyttes den også til at garve skind med samt til at farve stof af uld og bomuld.

 

Produkt: Medicin

Da barken har en sammentrækkende virkning, benyttes den ofte til at standse diarré med.

Mange plantedele benyttes desuden til andre formål som f.eks. mod slangebid, feber og forkølelse.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne og trives bedst ved høj varme. Frugten har det ikke for godt, hvis der

 

Vækst

Nanche formeres ved frø eller stiklinger. Mange træer i naturen er blevet spredt med fugle.

Ved at bruge stiklinger sikres en mere ensartet smag i frugterne. Samtidig vil disse planter blomstre og sætte frugt meget tidligere.

Træerne (eller buskene) plantes ofte med så stor en afstand, at træerne kan få lys fra alle sider. Træet kan dog godt tåle at vokse under større løvfældende træer.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Nanche (Nanzi) - gul klase af blomster

Den træagtige busk (eller det lille træ) kan blomstre hele året rundt.

Nanche (Nanzi) - blomst + frugt

Der kan både være frugter og blomster på én gang. De gule og/eller orange blomster er meget smukke.

Hos nogle af de frugter, der også kaldes nanche, kan blomsterne være rosa.

Blomsterne grupperer sig i klaser (botanisk en top), der skyder op som orangegule fakler rundt omkring på busken. Hver blomst er ca. 1,5 cm i diameter og klasen har en længde på 5-15 cm.

Efterhånden som frugterne udvikler sig i klasen, øges vægten. Frugstanden ender med at blive hængende.

Nanche (Nanzi) - blomst + ung klase
Nanche (Nanzi) - blomst + ung klase
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
Nanche (Nanzi) - hængende klase
Nanche (Nanzi) - hængende klase
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
 

Pasning

Nanche er en busk eller et træ, der helst skal stå frit, så solen kan skinne på busken eller træet fra alle sider.

Ukrudt skal også af denne grund holdes væk i en ring rundt om træet. Samtidig vil det være umuligt at finde nedfaldne frugter, hvis ikke væksterne omkring planten blev holdt nede. frugterne er meget modstandsdygtige, mens de hænger på træet eller ligger på jorden som modne frugter. Derefter er holdbarheden dog kort.

 

Høst og pakning

 

Høst

Høsten foregår ved, at man indsamler de frugter, der er faldet ned. Frugten regnes først for helt moden, når den ligger på jorden.

Nanche (Nanzi) - 1 gul frugt
Nanche (Nanzi) - 1 gul frugt
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
Nanche (Nanzi) - frugter på jorden
Nanche (Nanzi) - frugter på jorden
Navn: Nanche (Nanzi) Latinsk navn: Byrsonima …
 

Pakning

Nanche er ikke en frugt, der bliver eksporteret. Man vil derfor kun i Latinamerika kunne støde på frugterne i haverne eller på det lokale marked. Her sælges frugten ofte i små kurve eller plastikposer.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Det virker ikke sandsynligt, at nanche nogensinde vil blive eksporteret til os. Men frugten har en meget speciel smag og aroma, der træder frem, når frugten blandes med andre produkter. Hvis denne smag slår igennem mere internationalt, så vil friske frugter komme hertil med fly (air cargo), da frugten er noget sart.

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen af nanche. Normalt spises den fra hånden eller laves til saft, marmelade eller gelé med det samme.

Holdbarheden kan forlænges, hvis frugterne behandles varsomt, så de ikke væsker. Under alle omstændigheder skal frugterne opbevares tørt.