Menu
• Indhold

Myrobalan (Amla)

Phyllanthus emblica eller Emblica officinalis



3 hele frugter

På lokale markeder i Asien kan man af og til møde de små myrobalan-frugter. Umiddelbart er de ikke særlig indbydende. De er snerpende sure og hårde som stearin. Det er da heller ikke en frugt, som spises frisk. Derimod bruges den til marmelade eller pickles. Myrobalan er fuld af C-vitaminer og derfor er den så sur. Frugterne siges at være gavnlige mod leverbetændelse og dysenteri. Bark og blade bruges til at farve silkestof. Myrobalan er en rigtig regnskovsplante. Endnu eksporteres den ikke.

 

Generelt

Myrobalan (Amla) - 3 hele frugter

Myrobalan er en lille frugt, som højst sandsynligt aldrig vil dukke op herhjemme. Men er man på en rejse i Asien, vil den undertiden dukke op på det lokale marked.

Frugten er næsten rund med en diameter på 2-3 cm. Farven er lysegrøn, gul eller brungul med et svagt grønligt skær. Mange frugter har brune pletter eller felter på overfladen.

På langs af frugten kan man lige ane 6 streger. Frugten er hård også i moden tilstand. Skindet er glat og lidt voksagtigt.

Myrobalan (Amla) - 2 hele og 2 …

Frugtkødet går nærmest ud i ét med skindet. Det er hårdt og fast, nærmest som stearin.

Efter et bid i det seje frugtkød mister man hurtigt lysten til at spise frugten frisk. Smagen er syrlig på grund af et ekstremt højt indhold af C-vitamin, men også lidt snerpende på grund af garvesyren, tannin.

Myrobalan (Amla) - kerner og frø

I centrum af frugten ligger kernen. Den virker næsten som tømret fast i frugtkødet. Kernen er bemærkelsesværdig, idet den rummer indtil flere frø. På langs af den glatte lysebrune kerne går der nogle skarpe riller. Efter længere tids tørke flækker kernen langs rillerne, så de små sorte frø bliver kastet lidt væk fra hinanden.

Indiske befolkningsgrupper koger frugten på mange måder til marmelade, pickles osv. I Thailand gør man det samme med andre krydderier.Det hele skulle efter sigende smage aldeles fantastisk.

Myrobalan er meget vitaminrig. Indholdet af C-vitamin er på hele 1,5 g pr. 100 g!

 

Historisk

 

Historie

Myrobalan stammer i naturen fra Asien. Det er ikke nemt at sige præcist hvorfra, da det findes vildtvoksende mange steder. Frugten har været kendt af mennesket meget længe. Selv på det gamle sprog sanskrit har frugten et navn, melaka.

Træerne vokser nu overalt i landene omkring det Indiske Ocean, men frugten er ikke så udbredt som slægtningen, Star Gooseberry.

Der er dog ikke tale om egentlige plantager. Myrobalan er en frugt, der ofte indsamles fra vildtvoksende træer.

 

Historien bag navnet

Allerede i 1937 havde frugten det danske navn grå myrobalan, da frugten har en navnebror, myrobalan (Prunus cerasifera) fra rosenfamilien. Denne plante bliver ofte brugt som podningsplante for blommer og fersken.

Det er dog ret misvisende at kalde frugten for grå myrobalan, da frugten i moden tilstand er gul og ikke grå.

Grøn myrobalan eller cermai (Phyllanthus distichus) er en lignende frugt, der virker som en mellemting mellem myrobalan og slægtningen Star Gooseberry. Frugten er grøn i moden tilstand og har Star Gooseberry's stjerneform, men ender i en spids.

Myrobalan (Amla) - 2 hele + 4 halve

Myrobolan (Terminalia chebula) kan også skabe forvirring. Den tilhører familien Combretaceae og spises i salater og lignende. Frugten er også grøn og har et meget fast frugtkød. Her er tale om en bitter frugt, der skal fermenteres inden fortæring.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Myrobalan (Amla) - grene og blade

Det stedsegrønne træ bliver sjældent mere end 5-6 m højt. De elegante og slanke gråbrune grene har små fine blade, der minder om mimoser.

Myrobalan (Amla) - grene med frugter

Der er tale om et meget smukt træ, hvorfor det også bliver plantet i haverne for pyntens skyld.

Botanisk set er frugten en stenfrugt.

 

Produkt: Marmelade

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge frugterne med sukker, så der fremstilles marmelade. Stilken fjernes inden kogning. Kerner fjernes eventuelt efter kogning.

 

Produkt: Medicin

Mange arter fra slægten Phyllantus bliver anvendt i plantemedicin. Frugterne fra myrobalan siges at være gavnlige mod leverbetændelse (hepatitis) og dyssenteri. Endvidere skulle de kunne fordrive bændelorm. Frugterne bruges også til at standse blødende gummer.

 

Produkt: Farve

Bark og blade fra træet bruges til farvning silkestof.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den trives både i det fugtige lavland, i halvørken og op til 1.250 m over havets overflade.

 

Vækst

Myrobalan formeres næsten udelukkende ved frø. Frøene ligger inde i stenen (kernen), der flækker efter længere tids tørke.

Det er dog også muligt at formere ved podning eller rodskud i tilfælde af et ekstra godt træ.

Træet kan vokse i mange forskellige typer af jord.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Myrobalan (Amla) - blade og mange …

Træet blomstrer og giver frugt flere gange om året. Blomstringen er ofte knyttet til en længere periode med regn. Træet har sambo, det vil sige både han- og hunblomster på samme træ.

De små hvide blomster sidder i små klaser i starten af bladenes stilke.

Træet blomstrer ofte samtidig med, at der er modne frugter klar til høst.

 

Pasning

Der er ikke nogle særlige oplysninger om pasningen, da der er tale om et ganske hårdført træ. Blot jorden være fugtig mens frøene spirer og det lille træ får fat.

 

Høst og pakning

 

Høst

Myrobalan (Amla) - frugter på grene

Når de umodne grønne frugter skifter farve til gul eller gulbrun, er det tid til at høste. I Thailand høster man dog frugterne, mens de stadig er lysegrønne.

Der er ikke tale om sarte frugter, så klaserne kan bare rages ned med en rive eller lignende og hældes i poser.

Frugterne modnes nogenlunde samtidigt.

 

Pakning

Der er ikke tale om en eksportfrugt, selvom frugten ellers ville være behagelig nem at pakke, da den er ret hårdfør. Blot skal frugterne ikke være fugtige. Frugter til det lokale marked kommes i poser med mange frugter i hver pose.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Frugten eksporteres ikke, men egner sig godt til lufttransport (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen, men frugten kan udmærket holde sig i flere uger efter høst ved stuetemperatur. Frugterne skal helst ikke være fugtige, da de ellers kan få mug.