Menu
• Indhold

Morbær

Morus nigra



røde og sorte bær på blad

I oldtidens Ægypten var morbær en populær frugt, i dag er den næsten glemt. Bærrene skal spises, straks efter at de er plukket. De kan også bruges til saft, vin og marmelade. Smagen er kraftig, sur og sød på samme tid. Morbær trives bedst i subtropisk klima, man kan også dyrkes i Danmark. Der findes mange forskellige arter af morbær. De sorte smager bedst, men spiller ingen økonomisk rolle. Det gør de hvide derimod. Det skyldes, at silke-sommerfuglenes larver lever af træets blade.

 

Generelt

Morbær - røde og sorte bær på blad

Sort morbær ligner næsten til forveksling et brombær. Sammenligner man planterne, som de to frugter vokser på, er der dog stor forskel. De fleste har nok set en brombærbusk og måske endda prøvet at hænge fast i et brombærkrat i forsøget på at få fat i de lækre brombær. Til gengæld er sort morbær et indtil 10 meter højt træ uden torne! Det virker nærmest umuligt at plukke disse lækre frugter uden at få den røde saft på sig. Saften kan dog vaskes af og så er det en absolut herlig beskæftigelse.

Morbær bliver ikke en frugt, vi kommer til at se på hylderne herhjemme eller for den sags skyld i butikkerne under varmere himmelstrøg. Frugten har nemlig så kort en holdbarhed, at den bør spises straks efter plukning.

Morbær bliver 2-3cm lang og 1-1,5 cm bred. Farven er mørk purpurrød til sort. Frugten er meget saftfyldt. Det er nærmest umuligt at skære frugten over på en pyntelig måde. Resultatet bliver også bare, at den pragtfulde saft løber andre steder hen end ind i munden. Frugter fra det subtropiske område, som eksempelvis Middelhavsområdet, har en bedre smag end dem fra tropiske eller tempererede egne.

Morbær - overskårne røde frugter

Indeni er frugten mere fast i frugtkødet langs centrum. Ved røde frugter kan denne 'kerne' kendes som hvidt frugtkød. I den samlede masse ligger der bittesmå frø, der spises med. Frugten spises som et bær.

Der findes i alt 10 arter af morbær, hvoraf sort morbær er det mest velsmagende. Smagen er kraftig, krydret og både syrlig og sød på én gang. Sagt på en anden måde: Den er fantastisk! Smagen er afhængig af, hvor varmt der har været omkring modningen. Sorte morbær er meget saftige og vitaminrige.

Ud over morbær som frisk frugt, kan der også fremstilles marmelade, saft og vin af bærrene.

 

Historisk

 

Historie

Morbær - frugter mod blå himmel

Oprindelig stammer morbær i naturen fra Lilleasien (Syrien og Iran). Fund af frø fra gamle ruiner viser, at sort morbær blev dyrket for over 4.000 år siden. Der er også fundet morbærfrø i gravene fra oldtidens Egypten. To steder i bibelen er ordet, en morbærlund, nævnt. En lund med morbærtræer er næppe noget, man vil kunne finde i dag. Hvor de fleste eksotiske frugter stadig spredes og hele tiden, hurtigt eller langsomt, forøges i mængde, er udviklingen nærmest omvendt for morbærtræet.

Morbær var langt mere populær i oldtiden, end det er i dag. Oldtidens grækere dyrkede den og i middel- alderen havde træet langsomt bredt sig op igennem Italien. Senere blev det fornemt at have morbærtræer i de finere haver i Mellem- og Nordeuropa. Nu om dage er antallet af træer svundet kraftigt ind overalt.

Morbær - tidligere indledningsbillede!

Til gengæld kan man dog støde på et par træer både i tropisk, subtropisk og tempereret klima. Antallet af træer kan meget vel være det samme på Cuba som i Danmark. Den største betydning har planten i Middelhavslandene.

 

Historien bag navnet

Det er ikke let at afgøre nøjagtigt, hvor navnet morbær stammer fra. Morus kan henvise til farven rød, som flere af de 10 arters bær har. Det kan også henføres til død. Begge dele passer godt til Ovid's beretning, metamorphoses, fra oldtiden om Pyramus og Thisbe, der begik dobbelt selvmord. Ifølge Ovid flød deres blod ned til rødderne af et morbærtræ, hvorved blodet er blevet suget op af træet og derved har givet frugterne deres røde farve.

Der er så også den mulighed, at frugterne er opkaldt efter maurerne (moro), som spanierne kaldte de muslimske arabere på Columbus' tid.

Der findes 10 arter af morbær, hvoraf sort morbær er det mest velsmagende. Rød morbær, Morus rubra, er efter sigende det morbær, der smager næst bedst. Det stammer fra østkysten af USA, men var allerede spredt over den sydlige del af Nordamerika før europæerne med Columbus havde opdaget dette kontinent.

Træet af rød morbær kan blive hele 25 meter højt.

Hvid morbær, Morus alba, kan også spises, men smagen er kedelig og alt for sød. Ikke desto mindre laves der en fin likør af hvid morbær. I Afghanistan og Syrien laves der mel af frugten til brød. Alligevel er hvid morbær af langt større økonomisk betydning end de andre morbær tilsammen. Det skyldes, at bladene fra træet er føden for silkesommerfuglens larver, silkeormene.

Hvid morbær stammer fra Kina. Omkring kristi fødsel blev frø af hvid morbær samt nogle larver af silkesommerfuglen smuglet ud af Kina af nogle munke i hule bambusrør. Var munkene blevet opdaget, havde det kostet dem livet, da kineserne indtil da havde al produktion af den kostbare silke og derfor gjorde alt for at beskytte denne "guldgrube'. Hvid morbær kan blive 10-12 meter højt.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Træet af sort morbær bliver et 10-12 meter højt og bredkronet træ. Bladene er dunhårede på undersiden og ru på oversiden. De er hjerteformede ved grunden, men ellers ikke særlig regelmæssige i formen. Ofte kan blade på samme gren have vidt forskelligt udseende. Bladene er savtakkede i kanten.

Morbær - træ
Morbær - træ
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - blade
Morbær - blade
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - 2 blade tæt på
Morbær - 2 blade tæt på
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …

Ældre træer er meget smukke. Grenene kan blive smukt knudrede.

Botanisk set er frugten ikke et bær, men en frugtstand. Der er ikke tale om én frugt, men mange frugter, der er vokset sammen. Den kaldes også for en falsk frugt, fordi eksempelvis blosterbladene svulmer op og indgår i 'frugten'.

Morbær - mange frugter og blade
Morbær - mange frugter og blade
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - gruppe af rødgrønne frugter
Morbær - gruppe af rødgrønne frugter
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
 

Produkt: Syltetøj og marmelade

På grund af den ringe holdbarhed, er syltning en god måde at gemme den gode smag på. De syltede frugter får en meget smuk purpurrød farve.

 

Produkt: Saft, vin og alkohol

Da frugterne er meget saftige, bruges de ofte lokalt til fremstilling af saft. Morbærsaft er undertiden en af ingredienserne i hostesaft.

Tidligere blev der fremstillet vin på morbær. Det gør man stadig en smule i varme områder, hvor druer ikke rigtig kan trives. Vinen kan destilleres videre til morbær-likør.

 

Produkt: Farvestof

Førhen blev morbær undertiden tilsat druevin for at give vinen en flottere farve. Saften har så kraftig og flot en farve, at "farvestoffet' er godkendt til levnedsmiddelindustrien.

I Indien bruges morbær også til farvning af stof og fibre.

 

Produkt: Blade

Ligesom de andre familiemedlemmer i slægten Morus, bruges bladene som foder til silkeormens larver.

 

Klima og vækst

 

Klima

Morbær trives bedst i subtropisk klima. I troperne kan træet vokse i lavlandet, men frugterne bliver først gode, når træet vokser i 500-1.500 meters højde.

Der vokser også morbær i tempererede områder som f.eks. Mellemeuropa og Nordamerika. Men træet kan også opleves i Danmark især på Bornholm. Den bedste smag fås dog her, hvis træet dyrkes i drivhus.

 

Vækst

Morbær - rød frugt med sort baggrund

Alle arter af morbær kan let formeres ved stiklinger. Derved føres de gode egenskaber fra et træ videre i den nye plante, da arvemassen er den samme. Ved stiklinger springes plantens ungdomsperiode over. Planten kan derfor blomstre og sætte frugt, så snart planten begynder at skyde. En plante på 30-40 cm kan derved give frugt.

Stiklingerne har i starten karakter af at være en sidegren. Det kan tage flere år, før planten begynder at udvikle en lodret stamme.

Tidligere blev morbær formeret ved frø. Derfor kan frugter fra træer, der står ved siden af hinanden godt have vidt forskellig smag og kvalitet.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Morbær og blomstring hænger fuldstændig sammen med træets vækst. Så snart en grenknop skyder ud, kan man se de første blomster på den nye gren. De første blomster er allerede fremme, før det første blad er foldet ud. Derfor kan man se blomster og frugt på samme tid. I varmere lande kan man endda se frugter fra forrige vækstperiode hænge nær ved blomster fra den nye vækstperiode.

Morbær - klump af blomster
Morbær - klump af blomster
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - frugt med blå baggrund
Morbær - frugt med blå baggrund
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …

På træet findes både han- og hun-blomster. De sidder i adskilte stande. Hunblomsterne er ca. 1 cm lange.

Raklerne med hanblomster er noget længere.

Blomsterne bestøves i al ubemærkethed. Det tyder på, at blomsterne bliver bestøvet ved hjælp af vinden. Efter bestøvning svulmer blomsterne op. I starten har de blomstens lysegrønne basisfarve. Efterhånden dukker der et rødligt skær frem på frugten, der i virkeligheden er en hel gruppe af småfrugter. Umodne, men udvoksede frugter er røde. Først ved modenhed får de den næsten helt sorte farve.

Morbær - klump af grønne blomster
Morbær - klump af grønne blomster
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - enkelt rødgrøn frugt
Morbær - enkelt rødgrøn frugt
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
 

Pasning

 

Høst og pakning

 

Høst

Efter bestøvning svulmer hver rakle med hunblomster op og bliver til én samlet frugtstand. Det er især blosterbladene, der svulmer op. Først bliver frugterne røde, men ved modenhed er de næsten sorte. Derefter skal de hurtigt plukkes. Sorte frugter falder nemlig ned fra træet.

Morbær - hånd plukker
Morbær - hånd plukker
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …
Morbær - røde og sorte frugter
Morbær - røde og sorte frugter
Navn: Morbær Latinsk navn: Morus nigra Familie: …

Frugterne sidder godt fast på grenen. Man kan derfor næsten ikke undgå at få hænderne farvet af saften. Man kan derfor undre sig over, at de falder ned fra træet uden advarsel. Det er umuligt at se, hvornår de sidder løse på grenene.

 

Pakning

Frugterne bliver spist lige efter plukningen, da holdbarheden er meget ringe. Morbær bliver sandsynligvis aldrig en eksportfrugt i frisk tilstand.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Der findes ingen eksport af morbær desværre.

 

Opbevaring

Frisplukkede morbær bør spises straks efter plukningen på grund af ringe holdbarhed.