Menu
 

Generelt

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Maracuja eller gul passionsfrugt, som den også kaldes, er en indtil 12 cm (i længde) rund eller oval (ægformet) frugt med en bredde på 4-7 cm. Normalstørrelsen ligger omkring 5-7 cm i længden.

Farven og overfladen varierer alt efter, hvor moden frugten er. Efter høst og under transport er den grøn med en voksagtig blank overflade. Derefter bliver den grøngul med samme overflade.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

En moden maracuja er lys gul. Kort derefter skrumper overfladen lidt og bliver ujævn med lysebrune pletter. Den gule farve på overfladen fortæller, at frugtkødet indeni er modent og klar til at blive spist eller drukket. Om overfladen er jævn eller ej, er ligegyldigt, blot må farven ikke være alt for brun og indtørret.

Skæres frugten over i to halvdele, findes der en hinde med hvidt væv under skallen, der er 0,5-1 cm i tykkelsen. Inderst findes så selve frugtkødet, der er grøngult og består indtil 200 bær samlet i et kernehus.

Hvert bær har et sort frø, der kan spises med. Det er dog selve frøkappen, der er svulmet op og geleagtig, som giver denne fantastiske tropiske smag.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Maracuja er mere syrlig i smagen end de andre passionsfrugter. Det er den dejlige aroma og syrligheden, der gør frugten perfekt til søde sager og saftblandinger. Til gengæld er den ikke så god som frisk frugt, da den mangler den søde smag. Bærrene fra de overskårne frugter kan let graves ud med en teske. De kan blandes i en frugtsalat, hvor de andre frugter en søde eller neutrale i smagen. Frøene spises med og bidrager med en del protein. Bærrene kan også kommes i lagkager eller på en marengsbund med fløde.

De passer også fint sammen med ost, kylling (hønsesalat) og svinekød.

Det er dog mest almindeligt at blende bærrene til saft. Her sies frøene fra, da de ellers virker som forstyrrende grums i drikken. Den orangegule saft kan så nydes med sukker og vand eller blandet sammen med andre frugtsafter af f.eks. Ananas, guava og appelsin. Maracujasaft er som skabt til terrassen i sommermånederne.

Resten af året, hvor frugten også fås, må man så lukke øjnene og drømme om sommer eller en tropisk strand.

Saften kan også blandes i en longdrink, den kan kommes i creme, yoghurt og is. Fødevareindustrien kommer hele tiden med produkter, hvor smagen anvendes. Dette kan bruges som inspiration til saftens talrige anvendelses- muligheder.

Maracuja indeholder en del C-vitamin, niacin og B2-vitamin. Af mineraler findes især jern og kalium.

Frugten egner sig ikke til nedfrysning.

 

Historisk

 

Historie

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Både maracuja og purpurgrenadil stammer i naturen fra det sydlige Brasilien. Man antager at indianerne i

Sydamerika i flere hundrede år har dyrket og forædlet disse passionsfrugter.

Den gule variant, der er en mutation af purpurgrenadil, viste sig mere kraftig i smagen, når der skulle laves saftdrikke. I løbet af det 20. Århundrede er saften hele tiden blevet mere og mere populær. Det skyldes, at saften nærmest er identisk med folks opfattelse af, hvad en smag fra troperne er for noget. Allerede før Anden Verdenskrig var der en ret betydelig produktion af maracujajuice på Hawaii især beregnet til USA's hjemme- marked.

Likøren Maracuja fra Brasilien er nok det produkt, der har reklameret mest for frugten. Brasilien har længe været førende i produktionen af maracujajuice. Men da det er blevet meget moderne i juiceindustrien, at lave blending (her forstået som blanding af forskellige slags juice), er der efterhånden plantet maracuja og/eller purpurgrenadil overalt i den tropiske verden, hvor der er produktion af juice. I de senere år har det så igen smittet af på salget af den friske frugt. Først har der været en lokal produktion i troperne til restauranter o.l., der har fremstillet deres egne drikkevarer. Derefter har lokalbefolkningen gjort det samme. Samtidig kan man i troperne se folk på gaden stå og suge frugtkødet op.

Med dette for øje, har leverandørerne til juiceindustrien for 10-15 år siden forsøgt at eksportere de friske frugter til os. Det har været en stadig stigende succes, således at vi i dag næsten altid kan købe 'passionsfrugt' og selv suge frugtkødet op eller lave vores egen saftblanding.

 

Historien bag navnet

I handelen betegnes denne frugt lige så ofte passionsfrugt eller grenadil. Omvendt benævnes mange af de andre sorter for maracuja i spansktalende lande eller på portugisisk. Det skyldes, at alle ordene er navnet på denne families frugter på forskellige sprog. Men maracuja er nok det mest korrekte navn til denne frugt, da det netop er denne type, der bliver brugt til fremstillingen af likøren maracuja.

Navnet gul passionsfrugt går igen i mange landes betegnelse for frugten (engelsk: Yellow Passionfruit og Gelbe Passionsfrucht på tysk). Det hentyder til, at frugten ved modning bliver gul.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Maracuja er en flerårig klatreplante ligesom vi kender fra klematis og kaprifolie, eller i frugtverdenen fra vinplanten. Fra selve 'stammen', der kan blive lidt træagtig, skyder der sidegrene eller lianer ud til siden. Disse lianer kan blive helt op til 15 m lange (normalt 3-10 m). Lianerne hægter sig fast til omgivelserne ved hjælp af klatretråde, der kan ses på planten som små spiraler. Dette udnyttes i plantagerne ved at lade lianerne vokse langs wirer.

De mørkegrønne blade er trefligede. Unge blade er dog hele. Bladene bliver 10-15 cm lange og 12-25 cm brede.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Juice og likør

Maracuja er frugten, hvoraf man fremstiller likøren maracuja. Det var Brasilien, der startede produktionen af denne drik. Da saften senere har fundet anvendelse i mange produkter på grund af sin eksotiske smag, er det stadig Brasilien, der producerer de største mængder saft.

Efterhånden er der dog mange producenter, der fremstiller tropisk frugtjuice (eller hvad det nu kaldes).

Maracuja er en væsentlig bestanddel af den tropiske smag. Ofte er det ligeså tit ananas og guava, der giver en eksotisk smag. Men juicefabrikkerne i troperne har efterhånden næsten alle store arealer med maracuja, for også at kunne levere denne vare til eksport og den lokale fødevareindustri.

På danske juicekartoner står der oftest passionsfrugt. Det navn klinger åbenbart bedre i forbrugernes ører.

Maracujasaft i sig selv er ret surt. Derfor passer den fint som likør, hvor der er masser af sukker i. Ellers bruges saften som juice altid sammen med saft fra frugter med en sød smag som et blandingsprodukt.

 

Produkt: Smag

Maracujasaften har talrige anvendelsesmuligheder i fødevareindustrien på grund af den eksotiske aroma.

Det kan være i marmelade, drinks, is, yoghurt og andre syrnede mælkeprodukter eller færdiglavede kager, slik og desserter.

 

Produkt: Foder og gelé

Da skallen udgør ca. 50% af frugtens vægt, bliver der en stor mængde affald, når der fremstilles juice. Derfor er der forsket en del i at udnytte dette affald. Man har bl.a. fundet ud af, at skallen indeholder store mængder pektin. Pektiner danner i varmt vand en opløsning, der størkner ved afkøling. Stoffet udvindes industrielt til fremstilling af geleringsmidler, der igen bruges til frugtgelé og syltetøj.

Samtidig indeholder skallen store mængder kulhydrat og en del protein, der gør det muligt at fremstille dyre- foder ud af skallen, endda af en god kvalitet. Oven i købet er skallen godt tør i forvejen, så der ikke skal bruges så meget varme under indtørringen. Dette er en fordel, når der skal laves foderpiller.

Der kan også laves en fin ensilage ved at lade knuste skaller gære i siloer. Ensilage bruges som kvægfoder.

 

Produkt: Olie

Frøene bliver også tilovers under juicefremstillingen. De indeholder ca. 10% protein og 20% spiselig olie. Denne olie kan presses ud af frøene og skulle have en fin sammensætning af fedtstoffer neget lignende olie fra bomuldsfrø.

Der er bl.a. et højt indhold af linolsyre, der er en vigtig bestanddel i en god kostsammensætning.

 

Produkt: Podning

Da maracujaplanten er meget modstandsdygtig overfor skadedyr, bliver den ofte brugt som podeplante for især purpurgrenadil. Derfor kan man f.eks. se masser af små maracujaer i Afrikas højland, selvom frugterne slet ikke kan udvikles der på grund af for lave temperaturer.

 

Klima og vækst

 

Klima

Sammenligner man de to varianter maracuja og purpurgrenadil, så er maracuja mere tilpasset det tropiske lavland i 0-800 meters højde. Maracuja kan dog vokse fint i 1.500 meters højde i troperne. Den vokser endda fint endnu højere oppe.

Her kan den også blomstre og bier kan bestøve blomsterne. Men blomsterstøvet (pollen) skal have en temperatur på minimum 21°C, hvis der skal udvikles frugter efter bestøvningen.

Ved temperaturer på 30-32°C stimuleres plantens vækst på bekostning af blomstring og frugtdannelse.

 

Vækst

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Maracuja kan formeres på flere forskellige måder. Man bruger ofte frøene, der normalt sås i små polyesterposer (polybags). I hver 'sæk' kommes 2 eller 3 frø. Spirerne dukker op efter 2-4 uger. Når de er mellem 15 og 25 cm høje, er de klar til udplantning. Der plantes normalt ud i starten af en regntid.

De små planter tages ud af poserne og kommes i et hul, der er ca. 30 cm både i dybden og bredden.

Hullet fyldes godt ud med muldjord iblandet organisk gødning eller ½ kilo superfosfat.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Da planterne er lianer, skal de have noget at kravle op og hen ad. Det gøres med pæle, hvor imellem der spændes galvaniserede wirer. Der er mange forskellige systemer at spænde trådene ud på. En almindelig måde er, at sætte pælene på rækker, der er ca. 100 m lange. Ved hver pæl plantes der 2-3 små maracuja- planter. Mellem rækkerne er der en afstand på ca. 3 m.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Denne afstand har der også længe været mellem pælene langs rækken, men nyere undersøgelser har vist, at der bliver en større ydelse pr. plante plus større frugter, hvis afstanden kun er ca. 1,2 m pr. plante i rækken.

Pælene er lige under 2 m høje. Langs rækken spændes nu 2-3 wirer, den øverste wire langs toppen af pælene, den næste ca. 50 cm længere nede ad pælene, trukket gennem borede huller og evt. endnu en wire 50 cm lavere.

En anden metode er at lade en stolpe gå på tværs i toppen af pælen, hvorved pælerækken fra enden af får form som et T. Ved at spænde wirerne langs tværbjælkerne kommer rækken mere til at ligne et tørrestativ med to snore. Når lianerne så er udvoksede langs trådene, kan man gå under en slags halvtag og høste frugterne. Et dobbelt T bliver også brugt, hvorved der bliver 4 wirer.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Endelig kan man spænde wirer på kryds og tværs mellem pælene i ca. 2 meters højde, således at man virkelig har fornemmelsen af at gå under et tag af passionsfrugter. Denne teknik bruges meget i Andesbjergene, hvor terrænet er meget kuperet.

Når man planter passionsfrugter i rækker, går rækkerne som regel i øst-vestlig retning. Så sikres en maksimal indstråling fra solen.

De steder, hvor man sår to frø i hver pose, fjerner man den svageste af planterne og binder den anden op langs pælen. Hvis man sår tre eller flere frø, fjernes stadig de svageste. De to bedste kan man så flette rundt om hinanden, så stænglerne kommer til at ligne et reb. I hvert fald flettes rankerne omkring wiren, så de to planter kommer til at vokse i modsat retning.

Det er dog ikke kun frøene, der bruges til formering. Selve lianen kan også skæres i mindre stykker (stiklinger), der kan kommes i små polybags, hvor de slår rødder. En pose med jord kan også bindes omkring en ranke (air layering), hvorefter ranken klippes af ind mod planten og plantes ud, når er er kommet rødder inde i posen.

Passionsfrugter vokser bedst i jord, der har en pH-værdi på 6.0 eller lidt højere. Den kan kaldes en surbundsplante, der dog behøver en del kalk.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Planten giver frugt allerede når den er ca. et år gammel. Blomsten har form som passionsblomsten i vindueskarmen.

Bæger- og kronblade er også hvide (eller lidt violette). Men i centrum er blomsten violet til mørkerød.

Blomsterne bliver bestøvet af store insekter og i nogle egne også af flagermus. Det er dog højst 5% af blomsterne, der på denne måde giver frugt. Ved håndbestøvning giver derimod op til 90% af blomsterne frugt.

Det meste af dagen er blomsterne tillukkede. De åbner sig først sidst på eftermiddagen omkring skumringstid.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - lukket blomst
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - hånd ved blomst
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …

Efter bestøvning går der mellem 51 og 64 dage, før frugterne er modne.

Når en lian har blomstret og givet frugt, bliver den klippet af ved grundstammen, da den ikke vil yde mere. Ret hurtigt skyder der dog en ny lian ud og giver den næste omgang frugt. Blomstring og høst foregår hele året rundt. Der er dog en tendens til, at planterne har to hovedsæsoner, hvoraf den ene passer fint sammen med vores sommer.

 

Pasning

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Det siger sig selv, at en plante, der skal føres ud ad pæle og wirer, kræver megen pasning. Oven i købet skal lianer, der har båret frugt skæres af bagefter og den nye lian føres ud af en wire.

Mellem planterne bliver der jævnligt luget. Ellers vil ukrudt tage næring og vand fra planterne. Men samtidig vil det være svært at finde modne frugter, der er faldet ned på jorden.

Til gengæld er maracuja den passionsfrugt, der er mest modstandsdygtig overfor plantesygdomme.

 

Høst og pakning

 

Høst

Der går som regel et år, før planten er vokset stor og kraftig nok til at kunne give frugter. Der går dog endnu et år før ydelsen rigtig er høj. Frugter til juiceindustrien og det lokale marked får lov til at modne færdig på planten. Her foregår høsten ved, at man indsamler de modne frugter, der er faldet ned fra planten ca. hver anden dag.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - 2 mand + hest + kasser
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - 4 frugter
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …

Friske frugter til eksport høstes derimod mens de er umodne og grønne. Det er ikke let for et utrænet øje at kunne se, præcist hvornår dette tidspunkt er. Men høstfolkene er erfarne og kan både se og mærke på frugten, når det er den rette tid at høste.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - 2 mænd høster
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - mand plukker
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - 2 mænd plukker
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - mand plukker
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Ydelsen er 20-25 tons pr. hektar pr. år, men ved tættere plantning kan man nå op på 60 tons om året.

 

Pakning

Foreløbig er det ikke de store mængder af maracuja, der kommer på vore hylder. Når frugterne ankommer til pakkestationen, er de ofte noget beskidte på grund af fugt og støv. Derfor står der damer og renser frugterne med en klud. Skallen har et beskyttende vokslag. Når de grønne frugter er blevet 'poleret', kommer de til at skinne lige så flotte. Ofte får hver maracuja sit eget rum i kassen ligesom en bakke med flødeboller.

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - dame i hvidt pakker
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - dame tager frugter op fra kasse
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - 3 damer renser
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - skinnende frugter
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - …
Maracuja (Gul passionsfrugt) - kasser med frugter i rum
Navn: Maracuja (Gul passionsfrugt) Latinsk …

Hver kasse bliver pakket, så alle kasserne har nøjagtig den samme vægt.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Maracuja (Gul passionsfrugt) - …

Da maracuja kun sælges i små mængder, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo). Maracuja høstes før de er helt modne og stadig er grønne. De eftermodner under transporten samt i butikkerne. Frugterne er noget sarte over for lufttransport.

 

Opbevaring

Ved 5-10°C (og 85-95% RF) kan frugten holde sig i 2-4 uger efter ankomsten. I et svaleskab kan frugten holde sig i ca. 2 uger.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 3-5 dage.

Maracuja egner sig ikke til nedfrysning.

Frugter til eksport som frisk frugt høstes umodne og grønne. Ved modning skifter frugten farve til gul. Et par uger efter høst afgiver frugten en del vand således, at overfladen skrumper og bliver ujævn. Det er helt naturligt og kan tages som et tegn på, at nu har frugten fået sin fulde aroma. Hvis skallen derimod virker tør og frugten let, er frugten tørret for meget ud og bør ikke købes.