Menu
• Indhold

Mammei æble

Mammea americana



Mammei æblet er en tung, robust frugt. Sød og dejlig som en solmoden abrikos. Alligevel er frugten næsten ukendt udenfor Latinamerika. Forklaringen kan være, at frugten er vanskelig at dyrke og plukke. Træet vokser langsomt og frugterne sidder så højt, at man må kravle op for at høste dem. Når man endelig står med et mammei æble i hånden, er det besværligt både at skrælle og pille de giftige frø ud. Står man strabadserne igennem, er den friske frugt en nydelse. Den bruges i den caribiske likør "Eau de creolé".

 

Generelt

Det er desværre ikke særlig let for en europæer at sætte tænderne i det lækre frugtkød fra mammei æblet.

For det første er det ikke altid så lige en sag at frigøre frugtkødet fra skræl og frø. For det andet kræver det højst sandsynligt en tur over Atlanten før man overhovedet får chancen for at gøre det.

Mammei æble - hel frugt

Mammei æble er en ofte helt rund (eller en anelse oval) frugt med en diameter mellem 7 og 20 cm det vil sige, den kan i størrelse variere fra en appelsin til en håndbold. Det er en robust, hård og tung frugt, der har en læderagtig, lysebrun eller grågul skal. Skrællen kan minde lidt om bark.

Mammei æble - halv frugt med 2 …

Under skrællen sidder det orange eller gyldent gule frugtkød. Kødet kan variere fra sejt til saftigt og nærmest smøragtigt. Det omslutter 1-4 meget store frø (som regel 2 frø), der kan være svære at adskille fra frugtkødet.

Det er dog nødvendigt at fjerne frøene (op til 6 cm lange), da de er giftige. Skrællen smager bittert og bør heller ikke spises med. Hvis man tilfældigvis har en kartoffelskræller i baglommen, så er det en snild måde at adskille skal og frugtkød på (det er nemlig heller ikke helt let!).

Selve frugtkødet er dog alle strabadserne værd. Smagen er fint afstemt ikke for sød og ikke for syrlig. Den er samtidig meget abrikos-agtig i smagen. Her skal ikke forstås den friske abrikos, men nærmere den smag, der træder frem, når abrikosen er blevet soltørret.

Mammei æble er en sand nydelse, når den spises frisk. Men den friske frugt kan også skæres i tern og give en herlig nuance i en frugtsalat. I Latinamerika laves der ofte marmelade eller kompot på frugten.

Der er også mulighed for at mose frugtkødet i en blender og tilsætte dette til mineralvand, milkshake, is eller diverse former for kager og dessert.

Hvide trævler i frugtkødet bør fjernes, da de kan være bitre.

 

Historisk

 

Historie

Mammei æble - dame holder frugt

Området, hvorfra mammei æblet har sin oprindelse, ligger i de talrige øer i Caribien samt det nordlige

Sydamerika. Herfra har den for flere århundreder siden bredt sig over hele det tropiske Sydamerika og op gennem Mellemamerika samt Florida. De fleste andre spiselige frugter fra denne familie stammer næsten alle fra Sydøstasien. Disse har man uden det store held forsøgt at plante ud i andre tropiske egne.

Grunden er nok, at planterne er meget tilpasset til monsunklimaet i Asien. Det pudsige er så, at man ligeledes ret tidligt har forsøgt det samme med dette amerikanske familiemedlem med samme mangel på succes. Den trives ikke rigtigt udenfor det amerikanske kontinent.

Godt nok vokser der i hvert fald et par træer, der giver frugt på Sri Lanka (det første træ blev plantet omkring 1810). Men udplantningen har aldrig været den succes, man havde håbet på. På Mauritius i det Indiske Ocean findes nogle træer, der giver frugt. Ellers skal man til Filippinerne eller Java (Indonesien) for at finde træer udenfor området, der giver frugt.

I Latinamerika er der heller ikke tegn på, at frugten bliver et eksportprodukt foreløbig. Træet vokser meget langsomt og der findes stadig ikke nogen egentlige plantager med mammei æble. Lægger man alle de træer sammen, der vokser i Latinamerika, er der tale om en temmelig stor produktion. Men træerne vokser ofte enkeltvis i haver og forsyner højst ejerne og de lokale markeder med den ganske lækre frugt. Hvis frugten alligevel dukker op herhjemme, kommer den sandsynligvis fra Florida, der har en lang tradition for at eksportere frugt og andre afgrøder.

På Jamaica og Bahamas siges det i folkemunde, at frugten er lidt giftig og kan skade allergikere. Derfor dypper man her frugtstykkerne i saltvand eller alkohol (aguardiente). Men det er så vidt vides kun frøene, der er giftige.

 

Historien bag navnet

Navnet mammei æble følger det engelske Mammee Apple og det tyske Mammeyapfel. På spansk er det lidt mere forvirrende. Her hedder frugten mamey. Men det er der en frugt mere, der hedder som oven i købet er mere udbredt. I Latinamerika, skal man derfor spørge efter Mamey de Santo Domingo, hvis man vil have et mammei æble. Ellers får man en mamey zapote (som i øvrigt smager ganske godt!).

Der er under ingen omstændigheder tale om et æble. Muligvis er dette ord blot puttet på for at kunne skelne mellem de to typer af mamey. I ældre dansk litteratur kaldes frugten også for San Domingo abrikos eller

Vestindisk abrikos. Frugten har heller intet med abrikos at gøre. Men farven og smagen af frugtkødet minder meget om abrikos.

Hvis mammei skal udtales korrekt, lyder det nogenlunde således: mammæi, hvor trykket bliver lagt på æ'et.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten er et mellem 18 og 25 meter højt, stedsegrønt træ, der vokser meget langsomt. Stammen kan blive 1 m i diameter. Bladene er store, bredt elliptiske, blanke og læderagtige. De bliver op til 20 cm lange og 10 cm brede.

Mammei æble - mand i træ
Mammei æble - mand i træ
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …
Mammei æble - blade + 1 frugt
Mammei æble - blade + 1 frugt
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …
Mammei æble - frugt på træ

Blomsterne og derved også frugterne sidder tæt ind til grenene.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Likør og vin

De stærkt duftende blomster bliver destilleret og giver smagsstof til en likør i Caribien kaldet Eau-de-creole.

Af frugtsaften derimod, kan der laves en udmærket vin. Lokalt kan man også købe juice af mammei æble, men der findes så vidt vides ikke nogen industriel produktion af juice.

 

Produkt: Tømmer

Træet har et fast og tungt ved, der giver udmærket tømmer. Det bruges meget i møbelindustrien. Desværre har det ikke en særlig god modstandsdygtighed overfor termitter.

 

Produkt: Medicin

Af mange plantedele kan man fremstille insektmidler (især fra barkens harpiks). Udtræk fra bladene bruges mod malaria. Pulveriserede frø bruges mod parasitter i huden.

Tannin (garvesyre) fra barken bruges til at garve huder.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne. Træet vokser fint både langs kysten og et stykke op i bjergene tril 1.000 meters højde men næsten kun i Latinamerika. Klimaet skal være tropisk eller varmt subtropisk.

 

Vækst

Mammei æble - 2 brune frø

Mammei-træet formeres ved de 5-6 cm lange frø. Man kan dog også bruge stiklinger, hvorved træets ungdomsfase springes over. Træet vokser meget langsomt i begge tilfælde.

Der findes ingen oplysninger om afstanden mellem planterne ved udplantning. De fleste træer med mammeiæble er enkeltstående træer i haver eller afdelinger af frugtplantager.

Træet trives i mange forskellige jordbundstyper.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Blomsterne dukker frem som små knopper på selve grenene.

Mammei æble - rødlig blomst
Mammei æble - rødlig blomst
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …
Mammei æble - 2 knopper
Mammei æble - 2 knopper
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …
Mammei æble - visne blomster + …

De er små og cremefarvede eller lyserøde. De har en stærk parfumeret duft.

På mange øer i Caribien bliver mange af blomsterne aldrig til frugter, da de bruges til fremstillingen af likøren 'Eau de creolé'.

Blandt blomsterne er der både han- og hunblomster samt tvekønnede.

Mammei æble - små frugter

Efter bestøvningen vokser en lille gråbrun frugt ud, der er en tro kopi af den færdige, men langt større frugt.

 

Pasning

Da der ofte er tale om et enkeltstående træ i en have, gælder det som ethvert frugttræ om at vande jævnligt efter udplantning indtil rødderne har fået godt fat i jorden.

 

Høst og pakning

 

Høst

Når træet virkelig giver mange frugter, er det et meget højt træ. Samtidig sidder mange frugter ofte oppe i den øverste halvdel af træet. Det er derfor ikke ligetil at høste frugterne. Mange haveejere venter derfor indtil de øverste frugter selv falder ned. Ellers må man klatre op i træet. Grenene er dog ordnet på en måde, der gør mammei-træet til et godt klatretræ. Frugterne er rimeligt lette at vriste fri fra stilken.

Mammei æble - mand plukker frugt
Mammei æble - mand plukker frugt
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …
Mammei æble - 5 frugter på træ
Mammei æble - 5 frugter på træ
Navn: Mammei æble Latinsk navn: Mammea americana …

Gode træer giver 300-400 frugter om året.

 

Pakning

De få frugter, der er havnet i Europa, er sendt i kasser med 5-10 frugter i hver kasse. Frugterne er robuste, men alligevel dækket med papir.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis mammei æble nogensinde skulle komme hertil, vil frugten blive sendt med luftfragt (air cargo), da mængden er lille og holdbarheden kort.

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Men det tilrådes at spise frugten senest en uge efter køb.

Når skallen ved et hårdt tryk giver efter, er den moden.