Menu
• Indhold

Malayæble

Syzygium malaccense eller Eugenia malaccensis4 hele frugter + 2 halve

Malay-æbletræet passer perfekt på et billede af regnskoven. De elegante, røde blomster og senere frugter hænger i små klaser på træet, som ofte plantes på grund af sin skønhed. Malayæblet er en forfriskende frugt, der minder om et fint æble. Frugtkødet er hvidt, svampet og lidt tørt med en svag aroma. I naturen stammer malayæblet fra Malaysia. Herfra er det blevet spredt til mange andre tropiske lande. I Polynesien betragtes malayæbletræet som et helligt træ.

 

Generelt

Hvis man tilfældigvis kommer forbi træet af malayæble, bør man unde sig selv den fornøjelse at stoppe op for at beundre de smukke, nærmest skingrende røde blomster.

Frugten har været dyrket så længe, at der er udviklet forskellige sorter. I et lokalt område er frugterne normalt ens i udseende. Men spredt ud i hele det tropiske område, virker det som om, man har forædlet videre på hver sin variation, så frugterne til sidst slet ikke minder om hinanden i udseende.

Malayæble - rød frugt på gren

Frugtens form kan være kuglerund med udspilede bægerblade modsat stilkenden, aflange med æbleform eller pæreform. Som regel lukker de lidt kødede bægerblade frugten af som munden på en tandløs. Overfladen er blank og minder meget om skrællen på et æble.

Umodne frugter er som regel blegt gulgrønne. Ved stilkenden kan der være et lyserødt skær.

Nogle frugter beholder denne farve ved modenhed, mens andre bliver næsten gule. Den hyppigste farve er dog rød, fra en mellemting mellem lyserød og rød til kraftigt mørkerød.

Malayæble - 2 halve frugter

Indeni er frugterne dog mere ens. Frugtkødet er kridhvidt, svampet og en anelse tørt. Frugtkødet har en tykkelse på 0,5-2,5 cm. I centrum ligger et stort vissenbrunt frø (2,5-3,5 cm i diameter) med flere kim (embryo). Frøet spises ikke med og skindet bør også undgås, da frugten kan være vasket i forurenet vand, med mindre der er tale om importeret frugt.

Ligesom mange af sine slægtninge, har malayæble en speciel aroma. Frugten dufter svagt som roser og smagen virker svagt parfumeret. Frugtkødet er på én gang både fast og blødt. Det virker tørt, men har et stort vandindhold. Alt dette lagt sammen giver fornemmelsen af at spise noget fornemt frugt.

Sødme, syrlighed og aroma er så svag, at det kun lige fornemmes.

Malayæble bliver først og fremmest spist rå. Den passer samtidig fint i frugtsalat, specielt sammen med kraftigt syrlige frugter.

Frugten koges ofte sammen med syrlige frugter for at dæmpe den sure smag i dem.

Frugten kan også syltes. Enten sammen med sukker og citron- eller limesaft, eller også sammen med frugter med en kraftigere smag.

 

Historisk

 

Historie

Malayæble - dame sælger frugter

Malayæble stammer i naturen fra Malaysia eller måske hele den Malajiske Halvø.

Tidligt er den blevet bragt til Indien og Afrika, sandsynligvis af portugiserne.

Den berømte eller måske mere berygtede Kaptajn Bligh, kendt gennem filmen 'Mytteriet på Bounty' bragte frugten til Jamaica sammen med brødfrugt i 1792.

I dag er den udbredt i hele det tropiske område, hvor klimaet er regnskovsagtigt.

I Polynesien (specielt Fiji Øerne) betragtes træet som helligt.

Den største dyrkning finder sted i Sydasien og Sydøstasien samt øerne i det Indiske Ocean, men der er også en betragtelig mængde træer i Latinamerika.

 

Historien bag navnet

Navnet malayæble følger det engelske, Malay Apple og det tyske, Malayapfel. Frugten stammer fra den Malajiske Halvø, så den første del af navnet er godt nok. Det dog ikke et æble. Men nogle frugter har form som et æble og frugtens smag kan også godt snerpe hen i retning af et æble så alt taget i betragtning, er navnet meget passende.

På engelsk har frugten også navnet Otaheite Apple (otaheiteæble). Det hentyder til at frugten skulle stamme fra Tahiti, hvilket den ikke gør! Da der samtidig er andre frugter, der har dette navn, virker det ret misvisende.

Ligesom nogle af sine slægtninge bliver den, meget forvirrende! også kaldt for vandæble på forskellige lokaliteter og sprog. Det skyldes, at variationen i udseende er stor blandt arterne og hos arterne indbyrdes. I det hele taget er det svært at skelne mellem disse frugter men skidt med det! De er alle forfriskende at sætte tænderne i.

I hele Latinamerika kaldes frugten for Manzana de agua (vandæble).

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Malayæble - rød frugt på gren

Det pyntelige stedsegrønne træ bliver 5-20 meter højt. Stammen (20-45 cm i diameter) er opret, men har grene tæt ved basis. Kronens form er oval.

Bladene er meget store og lancetformede. De kan blive 15-38 cm lange (endda en halv meter!) og 7-20 cm brede. Bladene er mørkegrønne på oversiden og lysegrønne på undersiden. De er tykke og læderagtige.

Malayæble - lyse frugter på gren

Træet har elegante og smukke røde blomster og senere frugter, der hænger i små klaser, der sidder tæt ind til stammen og ældre grene.

Det plantes også på grund af sin skønhed samt sin anvendelighed som læhegnsplante.

 

Produkt: Ved

I Polynesien betragtes træet som helligt, hvorfor tempelfigurerne ofte er udskåret af dets ved. Veddet er rødligt og hårdt. Træet opnår tit en tilstrækkelig størrelse til, at veddet kan bruges som byggemateriale.

 

Produkt: Medicin

Bark, rødder og blade bruges imod forskellige sygdomme. Plantedelene anvendes ikke kun i det traditionelle vokseområde, men også i f.eks. USA (Hawaii) og Brasilien. Det er videnskabeligt bevist, at nogle plantedele virker antibiotisk.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske lande, hvor den vokser i lavlandet og et godt stykke op i bjergene til ca. 1.200 meters højde.

Træet trives bedst i regnskovszoner, hvor der samtidig er adgang til vand i de øverste jordlag. Malayæble plantes derfor ofte nær vandløb og damme.

 

Vækst

Malayæble - blade + frugt i plastpose

Der findes ikke ret mange plantager med malayæble. Men lægger man alle de træer sammen, der vokser i haver og frugtplantager med blandede træer, ville det blive en gigantisk plantage.

Til formeringen kan man bruge frø. Et frø har ofte flere kim. Det kaldes polyembryoni og resulterer i flere planter ud af ét frø, men ofte formeres planterne vegetativt. Det skyldes at ungdomsperioden for frøplanter er op til 7 år, hvorimod vegetativt formerede planter får frugter i løbet af ca. 5 år. Air layering er en hyppig brugt metode til at formere planten på. Man binder en plastpose med jord omkring en gren. Når grenen har slået rod i posen, klippes den af og plantes ud. Man kan dog også pode en kvist over på en podeplante fra slægten Syzygium.

De små planter skal have rigeligt med vand og gødning under opvæksten. De plantes ud i en afstand af 6-8 m. Omkring planterne læges halm eller strå. Derved holdes ukrudt ned samtidig med at fugtigheden bevares.

For at forhindre insekter og andre skadedyr i at ødelægge frugterne, bindes en plasticpose eller papirpose ofte omkring frugterne, mens de vokser.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Malayæble - røde blomster

Når træet blomstrer, er det let at forstå, hvorfor mange mennesker også dyrker træet for pyntens skyld. Træet har ligesom mange af sine slægtninge nogle særprægede og smukke blomster. De er 5-7,5 cm i diameteren og hænger i grupper på 1-12 blomster. Hos malayæble er blomsterne ekstra smukke, fordi de sidder så tæt sammen, at blomsterne ofte glider sammen til en samlet 'pude'.

I bunden sidder det 1,5-2 cm lange bæger og 4 røde kronblade, der også bliver ca. 2 cm lange.

De højrøde blomster har mange og lange støvdragere (op til 3,5 cm), der stråler ud som nåle i en nålepude. Efter bestøvning drysser støvdragerne ned og danner et smukt tæppe under træet.

Malayæble - blomster + 1 frugt

Træet blomstrer og sætter frugt i en længere periode. I løbet af perioden kan der sidde grupper af modne frugter tæt ved en gruppe med nyudsprungne blomster. Man ved ikke rigtigt, hvad der sætter blomstringen i gang hos malayæble. Muligvis skyldes det en regnfuld periode, der kommer efter en længere tør periode.

 

Pasning

Malayæble - frugt i plastpose

Frugter, der bliver dyrket med salg for øje, bliver ofte pakket ind i plast eller papir, mens de sidder på træet.

Det gøres for at beskytte frugterne imod insektangreb. Samtidig fjernes nogle af frugterne i en gruppe, så de resterende frugter får bedre muligheder for at vokse sig store. Dette gør dyrkningen noget arbejdskrævende.

 

Høst og pakning

 

Høst

Malayæble - mand høster

Fra bestøvning til frugterne er modne går der ca. 60 dage. Da frugterne modner på forskellige tidspunkter, bliver træet høstet et par gange om ugen.

Frugterne plukkes normalt med hænderne. De er noget skrøbelige og bliver behandlet forsigtigt.

Den årlige ydelse ligger på 20-85 kilo pr. træ.

 

Pakning

Det er ikke mange frugter, der i tidens løb er blevet eksporteret til Europa. Når det sker, er det ofte fra

Thailand omkring juletid. De pakkes ofte i små bakker pakket ind i plastfolie, så frugterne ikke beskadiges under transporten.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da malayæble har en kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Det tilrådes at anvende frugterne i løbet af et par dage efter køb. Holdbarheden forlænges lidt, hvis frugterne opbevares i en plasticpose i køleskabet. Sammenlignet med frugtens slægtninge, javaæble og vandæble, er holdbarheden hos malayæble noget længere, da frugtkødet ikke er nær så vandet.