Menu
• Indhold

Madrono

Rheedia acuminata eller Rheedia madruno



2 hele frugter

Madroño-frugten er en af de mange eksotiske frugter, man møder på lokale markeder i Sydamerika. Frugten har en nopret og hård skal. Den minder om en citron, og er næsten lige så sur. Derfor bruges den mest til saft og marmelade. Madroño bruges dog også som et frisk pift i en frugtsalat eller en drink. I øvrigt er det kun fantasien, der sætter grænsen for, hvordan den kan bruges. I Latinamerika er frugten populær, men i resten af verden er den endnu næsten ukendt.

 

Generelt

Madrono - 2 hele frugter

Madrono er en af disse 'mystiske' frugter, man kan støde på under en rejse.

Det er ikke særlig sandsynligt, at den vil dukke op herhjemme, men man ved jo aldrig.

Har man først én gang set en madrono, vil man altid kunne genkende den.

Madrono - 1 hel + 1 åben

Frugten er citrongul med en nopret overflade. En umoden frugt er grøn. Den er ca. 3-8 cm lang og kan i form og farve minde meget om en citron (der dog ikke har knopper). Stilk og stilkende er grøn og den grønne farve kan godt fortsætte et stykke ind på frugten som striber.

Formen er oval (æg-formet) eller elliptisk. Fra stilkenden bliver den hurtigt ca. 3-4 cm bred og munder så ud i en spids i den anden ende. Skallen er hård og tyk (ca. ½ cm), men kan let brækkes af med en negl.

Madrono - 1 åben + 3 frø

Indeni er frugtkødet hvidt. Det omgiver 3 eller 4 store frø, der kan være svære at vriste fri af frugtkødet.

Smagen er ligesom citron sur, men alligevel behagelig og forfriskende.

Ellers anvendes den først og fremmest til saft og marmelade.

Alene er frugtsmagen for sur for de fleste. Men sammensat med overvejende søde frugter, giver den et frisk pust i en frugtsalat. Som puré kan frugten passe fint til vanilleis eller creme. Ellers er det kun fantasien, der sætter grænser for dens anvendelse som syrlig frugt. Hvor man ville have anvendt citron- eller limesaft, kan madrono træde ind og give en anderledes tropisk smag.

 

Historisk

 

Historie

Madrono har ikke nogen speciel lang dyrkningshistorie. I hvert fald ikke endnu. Træet vokser i naturen i det nordlige Sydamerika. Herfra har den bredt sig til andre dele af Latinamerika. I Colombia finder den største dyrkning sted. Her er frugten meget værdsat.

I sit oprindelige område har man udnyttet den latex (naturgummi), der findes i bladene.

Foreløbig er madrono dog en frugt, man kun vil støde ind i på det lokale marked.

 

Historien bag navnet

Da madrono endnu ikke er særlig kendt uden for Latinamerika, har den foreløbig fået lov til at beholde sit spanske navn. Den hedder dog også bl.a. cerillo og jorco på spansk.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Madrono - 2 træer

Planten er et 8-10 meter højt, busk-agtigt træ. Bladene er mørkegrønne og skinnende.

Går man ind i buskadset for at lede efter frugter, kan umodne grønne frugter godt være svære at få øje på i det sande virvar af blade. Men modne gule frugter danner en fin kontrast til de mørke blade.

Madrono - grøn frugt på gren
Madrono - grøn frugt på gren
Navn: Madrono Latinsk navn: Rheedia acuminata …
Madrono - gul frugt på gren
Madrono - gul frugt på gren
Navn: Madrono Latinsk navn: Rheedia acuminata …

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Men det tilrådes at spise frugten senest en uge efter køb.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne. Her trives den lidt oppe i højderne.

 

Vækst

Madrono formeres ved de store frø.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

(Ingen oplysninger)

 

Pasning

(ingen oplysninger)

 

Høst og pakning

 

Høst

(ingen oplysninger)

 

Pakning

(ingen oplysninger)

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis madrono nogensinde skulle komme hertil, vil frugten blive sendt med luftfragt (air cargo), da mængden er lille og holdbarheden kort.

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Men det tilrådes at spise frugten senest en uge efter køb.