Menu
• Indhold

Loquat (Japansk mispel)

Eriobotrya Japonica



3 hele og 1 gennemskåret frugt

Tag til Japan og du vil blive budt på en loquat. Frugten er frisk, sprød og saftig. Den dufter svagt af æble. Loquat har været dyrket i Kina og Japan i mange tusinde år, og dyrkes nu også i mange andre lande. Træet er smukt med duftende, hvide blomster. Træets ved bruges til violiner. Frugten indeholder mange A-vitaminer. Skindet er bittert, så den bør skrælles, før den spises. Frøene smager som mandler og er lige til at spise. Loquat har mange navne. I Danmark bliver den ofte kaldt japansk mispel.

 

Generelt

Herhjemme fås loquat eller japansk mispel som en oval eller pæreformet frugt på 4-5 cm. Der findes dog mange sorter og længden kan derfor variere fra 3 til 8 cm (2-5 cm i bredden) ude i den store verden.

Loquat (Japansk mispel) - 3 hele …
Loquat (Japansk mispel) - 3 hele og 1 gennemskåret frugt
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …
Loquat (Japansk mispel) - lille …
Loquat (Japansk mispel) - lille og grønlig version
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …

Sprogfolk og botanikere har længe diskuteret om man burde blive ved med at kalde denne frugt for japansk mispel, når frugten ikke er en mispel. Defor har man i en periode været enige om at kalde den for loquat. Men nu bliver den igen markedsført som mispel, hvilket gør forvirringen total.

Dette mundhuggeri bør dog helst ikke gå ud over denne friske og lækre frugt, som efterhånden har fundet vej til vore hylder.

Det tynde og seje skind har en fra lys gul til mørk orange farve. Skindet kan undertiden være svagt behåret (uldhår) især i blomsterenden. Skindet indeholder garvesyre og bør ikke spises med.

Loquat (Japansk mispel) - 3 hele …
Loquat (Japansk mispel) - 3 hele frugter
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …
Loquat (Japansk mispel) - mange …
Loquat (Japansk mispel) - mange frugter
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …

Halveres frugten på langs eller tværs, dukker det lækre frugtkød frem, der omslutter nogle store mørkebrune frø. Frøene er omgivet af et pergamentagtigt kernehus.

Frugtkødet er fast, sprødt og saftigt og dufter svagt af æble. Farven er nogenlunde som abrikos, gul til orange. Umodne frugter er hylende sure. Modenheden viser sig ved, at skallen giver efter ved et let fingertryk. Modne frugters smag beskrives som sød-syrlig og en blanding mellem æble og pære.

Der er dog også noget friskt abrikos-agtigt over smagen.

Mange steder spises frugten som en blomme, men smagen er bedre uden det lidt bitre skind. Skindet vaskes og flås derefter let af ved at ridse i skindet med en kniv, hvorefter det let kan trækkes af med kniven fra stilkenden mod blomsterenden (bæger).

Frøene, der kan spises separat, minder om marmorkugler eller brune bønner. Antallet af frø varierer fra 1 til 6. De smager og spises som mandler. Frø og umodne frugter anses dog for at være en anelse giftige.

Udover at være en dejlig frisk frugt i det tidlige forår, så passer loquat fint i frugtsalater og især creme.

Af saften kan der laves en dejlig gelé eller frugtsaft (alene eller blandet med andre frugter).

Halverede og udstenede frugter anbefales ofte som pynt til tærter og desserter. Man bør dog være opmærksom på, at frugtkødet hurtigt kan misfarves. Når frugtkødet iltes, bliver det nemlig let brunt. Det påvirker dog ikke smagen.

Hvis man lyst til nye smagsoplevelser, så kan loquat erstatte blommer og kirsebær i en opskrift.

Loquat kan også bages med i tærter.

For bløde frugter egner sig bedst til kompot eller grød. Citronsaft fremhæver abrikossmagen.

Frugten har et overraskende lavt indhold af C-vitamin, men et betydeligt indhold af A-vitamin. Desuden et pænt indhold af mineralerne fosfor, jern, kalcium, kalium, og magnesium.

 

Historisk

 

Historie

Loquat (Japansk mispel) - marked

Loquat stammer sandsynligvis fra det sydøstlige Kina og muligvis også fra Japan. I dette område har frugten været dyrket i flere årtusinder. Især i Japan er denne urgamle frugt populær og det har resulteret i, at der i dette land findes omkring 50 forskellige sorter af loquat.

Langsomt har frugten så bredt sig gennem Sydøstasien til Nord Indien. Det var først i 1787 at frugten kom til Europa, men det var på grund af træets smukke blomster.

Loquat (Japansk mispel) - blade …

I dag dyrkes loquat på grund af frugterne i mange varme lande. I Asien, Latinamerika, Florida og

Californien samt alle landene omkring Middelhavet.

Loquat (Japansk mispel) - træ med …

Brasilien, Israel, Italien, Spanien og Tyrkiet er alle lande, der har satset på loquat som en fremtidig eksportfrugt. Det tyder efterhånden på, at det vil lykkes for dem at overbevise os nordboere.

 

Historien bag navnet

Loquat hedder på dansk japansk mispel og tidligere også nespolo. Men navnet mispel kan virke noget misvisende, da der findes en frugt i Sydeuropa ved navn mispel (Mespilus germanica). De to frugter er godt nok i samme familie, men har ellers ikke meget med hinanden at gøre. Derfor har man på flere sprog givet den navnet loquat. Spanien har dog for kort tid siden prøvet at lave et fremstød for frugten under navnet Nispero i Spanien, Mispel/Nispeln i Tyskland og mispel i Danmark. Så forvirringen vil nok vare ved lidt endnu.

I Japan hedder frugten biwa. Frugter fra Italien kaldes nespole. På grund af nogle uldhår på blomster- standen, nye grene og bladenes underside kaldes den på flere sprog også for uldmispel. Men det er også misvisende, da frugten ikke er nært beslægtet med mispel.

Loquat må ikke forveksles med limequat og kumquat, der begge tilhører citrusfamilien.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af loquat er et 5-10 meter højt træ eller busk. Den stedsegrønne plante har store aflange lancetformede blade med en bølget eller bulet overflade. De opnår en længde på 12-30 cm og en bredde på 3-8 cm. Bladets overside er mørkegrøn og glat, hvorimod undersiden er uld-agtig håret. Blomsterstanden og nye skud har også disse uldhår.

Loquat (Japansk mispel) - træ med …
Loquat (Japansk mispel) - træ med mange frugter
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …
Loquat (Japansk mispel) - blade …
Loquat (Japansk mispel) - blade og frugt i sol
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …
Loquat (Japansk mispel) - 'fnugget' …
Loquat (Japansk mispel) - 'fnugget' blomsterstand
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …

De store blade har en tendens til at sidde i grupper langs grenene, men er alligevel spredtstillede. Det giver nogle rødbrune mellemrum af nøgne grenstykker.

Loquat (Japansk mispel) - stålgrønt …

Det pæne træ ses ofte i haverne ved Middelhavskysten og er nok plantet ligeså meget på grund af dets pynte-værdi som for dets gode frugter.

Botanisk set er frugten en falsk frugt.

 

Produkt: Ved

Blandt instrumentbyggere står veddet fra loquat i meget høj kurs. Det er især violinbyggere, der er begejstrede for veddets udseende og egenskaber.

 

Produkt: Konserves

Loquat (Japansk mispel) - konserves …

Undertiden dukker der en smule konserveret loquat op på hylderne herhjemme. De afskallede frugter koges og kommes på dåser. I starten kom denne konserves fra Taiwan og Kina, men nu findes der også en produktion i Spanien.

Først fjernes skallen og frøene pilles ud. Frugterne konserveres hele.

Som anden frugtkonserves bliver dårlige eksemplarer sorteret fra før frugterne kommes på dåse. Langs et transportbånd står damerne og putter frugterne i dåser, hvorefter de sendes videre til vejning. Her sikres, at der er den samme mængde i alle dåserne. Derefter fyldes der vand på, hvorefter dåserne i kort tid opvarmes, så luften i dåserne kan boble op. Nu kan en maskine sætte låg på inden dåserne skal steriliseres i en ovn under tryk (en autoklav).

Dåserne står til kontrol i 1-2 uger, hvor det sikres, at indholdet ikke er inficeret af bakterier eller svampe.

Derefter kan der limes fabrikantens mærke på dåserne, hvorefter de er klar til salg. Frugterne, der ofte kaldes mispel, kan nu også købes på glas.

 

Produkt: Tørret frugt

I Kina og Japan tørres der en del loquat på samme måde som abrikoser. Smagen er nogenlunde som tørret abrikos. Denne delikatesse har endnu ikke fundet vej til Europa.

 

Produkt: Frø

Frøene hos loquat har en mandelagtig smag. De bruges til at give smag i drinks samt til bagværk.

 

Produkt: Foder

I Østafrika omkring bjerget Kilimanjaro plantes loquat ofte i skel mellem haverne. Her leverer grene og blade foder til geder men, mon ikke der også ryger et par frugter ned i maverne på befolkningen …

 

Produkt: Medicin

Bladene indeholder tannin (garvesyre), der har en sammensnerpende effekt. De bruges medicinsk imod diarré. I Kina bruges de også til at hele sår.

Blomsterne er slimløsende. De anvendes også til at fordrive insekter med. Kosmetikbranchen anvender også essens fra blomsterne (udtrukket i olie).

Frugtkødet anses for at være et beroligende middel, der samtidig lindrer opkastningsfornemmelser og tørst så man kan roligt byde frugten rundt både ved festlige og mindre festlige lejligheder!

 

Klima og vækst

 

Klima

Loquat (Japansk mispel) - 2 poser …

Planten stammer fra subtropiske egne. I modsætning til mange af sine familiemedlemmer, der trives i tempererede egne, har loquat ikke det samme behov for en kølig periode. Blomstringen, der foregår i vintermånederne, skal helst foregå i en mild og fugtig vinter. Træet kan dog tåle temperaturer ned til -10°C. I troperne dyrkes loquat i 700-2.000 meters højde over havet. Her dyrkes også sorter, der har noget mindre frugter end dem, der kommer fra Middelhavsområdet.

Frugter, der får for lidt sol, forbliver sure ved modenhed. Omvendt får frugterne røde pletter ved for kraftig sol, samtidig med at rødderne kan tage skade. Hvis træerne skal bære frugt, skal de vokse i læ.

I det tropiske højland kan vækstrytmen forstyrres så meget, at resultatet bliver gode solide træer, der næsten ikke bærer frugt.

 

Vækst

Loquat (Japansk mispel) - små planter

Træet kan formeres ved frø, men variationen i kvalitet og smag er stor. Generelt giver frøplanter af loquat små og sure frugter. Derfor formeres gode sorter ofte ved podning eller den såkaldte teknik air layering, hvor en pose med jord bindes omkring en gren. Når grenen har slået rødder i posen, klippes grenen over (ind mod stammen) og plantes ud.

Ved podning bruger man ofte frøplanter af loquat som podeplante, men pære, æble, kvæde og mispel kan også bruges. Her skal podekvisten (selve planten) være mindst 3 måneder gammel.

Inden de små træer kan plantes ud, skal der være mindst 50 cm stamme, hvor sidegrene er skåret væk for at sikre en solid stamme.

De plantes ud i en afstand af 6-8 m. I Israel har man specielle dværgtræer, der kræver en mindre afstand (2-4 m). Loquat trives i en lang række af jordbundstyper. Som hovedregel trives de dog bedre i surbund end kalkrig jord og jorden må ikke være saltholdig. Jordbunden skal være veldrænet og planterne skal vokse i læ.

Planten skal have godt med vand i starten, men tilpasser sig overraskende hurtigt til omgivelserne.

Vegetativt formerede træer blomstrer og giver frugt i en alder af 2-3 år (6-8 år for frøplanter), men der går yderligere et par år, før kvaliteten og mængden er i orden.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Loquat (Japansk mispel) - blomster …

Ved Middelhavet blomstrer træet allerede om efteråret. Det giver frisk frugt på markedet allerede om foråret. Loquat er den tidligste frugt om foråret i subtroperne og kommer lige før abrikoserne. I troperne kan træet blomstre samtidig med at der er modne frugter. Det giver en længere sæson.

De små hvide og velduftende blomster på 1,5-2 cm i diameter sidder sammen i en opad rettet top. En blomsterstand bliver 10-20 cm lang og indeholder 80-150 blomster. Med sine uldhår kan toppene minde lidt om slægtningen spiræa's blomster.

Loquat (Japansk mispel) - opadrettet …
Loquat (Japansk mispel) - opadrettet top
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …
Loquat (Japansk mispel) - blomster …
Loquat (Japansk mispel) - blomster og brunlige uldhår
Navn: Loquat (Japansk mispel) Latinsk navn: …

Loquat har en underlig blomstring. Knopperne dannes efter at træet har været i dvale i sommermånederne (efter høst), når træet igen begynder at skyde. Blomstringen starter så lige før vintermånederne begynder, når temperaturen begynder at dale. Blomstringen varer i flere måneder, men frugterne modnes alligevel nogenlunde samtidigt. Der er en tendens til, at der findes et korrekt tidspunkt for en god bestøvning. Man ved bare endnu ikke, hvornår det er, eller hvad der sætter den korrekte bestøvning i gang. Man kan bare konstatere, at nogle blomster ikke udvikler frugter. Samtidig betyder det også noget, på hvilke grene, at blomsterstanden sidder. Vandrette skud, der ikke er for lange, giver de bedste frugter. Samtidig skal der helst være en gruppe på 7 blade eller mere nær blomsterstanden. Men det behøver vi heldigvis ikke at bekymre os om. De frugter, der kommer, er gode og haveejere har alligevel en smuk plante, hvis der ikke kommer ret mange frugter.

Loquat (Japansk mispel) - blomster …

Nogle varieteter kræver krydsbestøvning (af bier) for at udvikle frugter, mens andre er selvbestøvende.

Man regner med, at der går ca. 3 måneder fra bestøvning til frugterne er blevet modne.

 

Pasning

Når først et træ har fået fat, har træet en forbavsende god evne til at tilpasse sig omgivelserne. En stor del af pasningen foregår derfor mens der plantes ud. Marken skal rengøres for ukrudt, de små planter får gødning og godt med vand.

I varmere egne er dyrkningen mere besværlig, men der er forsket alt for lidt omkring pasning af loquat i troperne.

Senere klippes grenene af i toppen, så træet mere bliver en busk end et højt træ, hvor det er svært at nå de øverste frugter. Grenene i midten af planten bliver også tyndet ud.

Nogle steder bliver frugterne pakket ind i papir for at forhindre 'solskoldning'. Samtidig kan frugtfluer og fugle ikke så nemt angribe frugterne.

 

Høst og pakning

 

Høst

De modne frugter kan plukkes ligesom slægtningene fersken, abrikos osv. Af hensyn til frugten klippes stilken dog som regel af med en tang. Høstarbejderen har ofte en sæk hængende over skulderen til at lægge de høstede frugter i. Når sækken er fyldt op, hældes frugterne direkte i trækasser.

Trækasserne bliver derefter slæbt hen til et lad, hvor de bliver vejet. Her sørges der for, at der er den samme mængde frugt i alle kasserne.

Et godt træ giver normalt 16-20 kilo frugt om året, men det sker, at et træ kan give 100 kilo eller mere. En årlig ydelse på 8 t pr. ha regnes for et godt udbytte. I Israel er man dog kommet op på 25 t pr. ha om året.

 

Pakning

Loquat (Japansk mispel) - 2 kasser …

Den største del af pakningen foregår ude i marken. Foreløbig er plantagerne med loquat ikke så store. I de fleste tilfælde eksporteres de i trækasser, hvor der højst er to lag frugt, så frugterne ikke bliver mast.

Loquats fra Sydeuropa transporteres hertil med lastbil. Kasserne bliver derfor stablet på paller og bundet sammen, så de ikke triller rundt under køreturen.

Loquat (Japansk mispel) - en bakke …

For nylig er vi også blevet præsenteret for 1 kilo frugt i en plastbakke. Den indpakning kender vi i forvejen fra vindruer, nektariner o.s.v.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da loquat har en kort holdbarhed, kommer den fra troperne (Brasilien) kun hertil med luftfragt (air cargo).

Frugternes skind er sart overfor transport, hvilket giver et stort spild og derved høje priser.

Fra Sydeuropa køres de hertil med lastbil.

 

Opbevaring

Ved 0°C (og 90-95% RF) kan frugten holde sig i 2-3 uger efter ankomsten.

Ved 4-6°C (og 90-95% RF), der nogenlunde svarer til en plastpose i køleskabet, kan frugten holde sig i op til 2 uger.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun et par dage.