Menu
• Indhold

Longan

Euphoria longan eller Dimocarpus longanhele og åbnede frugter

Denne lille longan-frugt syner ikke af meget. Men bag den brune skal finder man en dejlig hvid, gul eller rød frugt. Frugten kan spises frisk, i frugtsalat, til is eller i en ret med fjerkræ. Longan stammer fra det sydlige Kina. Træet stiller store krav til klima og jordbund for at kunne trives. Mange insekter holder af frugten, som derfor sprøjtes. Når frugterne hænger på træerne, pakkes de desuden ind i store net. Ellers bliver de plyndret af flagermus, som kommer om natten i store flokke for at spise de aromatiske, friske frugter.

 

Generelt

Denne lille frugt, der er på størrelse med en hasselnød, ser ikke ud af så meget. Men inde bag den brune skal gemmer der sig en fortræffelig smag. Frugten er 1,5-3 cm i diameter og næsten kuglerund. Frugten sælges ofte i et bundt, hvor stilkene er med. Støder man på disse små kugler, er det en fornuftig ting at købe en håndfuld eller to!

Longan - hele og åbnede frugter
Longan - hele og åbnede frugter
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - frugter og blade
Longan - frugter og blade
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - hele frugter

Det virker som om skallen næsten er sammenvokset med den lange stilk. Skallen kan let brækkes af med fingrene eller en kniv. Det hvide, orangegule eller røde frugtkød omgiver et frø, der ikke skal spises med, men let kan pilles ud.

Longan er ikke så sød i smagen som litchi og rambutan, men til gengæld er smagen mere aromatisk. Samtidig siger eksperter, at smagen faktisk ikke forandres ved opvarmning til konserves eller i madlavningen. Andre mener dog, at frugten som konserves er en dårlig erstatning for den friske frugt. Alle er dog enige om, at frugten egner sig bedre til konservering end litchi og rambutan.

Frugten kan nydes frisk. Men den smager ekstra godt afkølet og strøet med lidt sukker. Det kan også være vanille- eller kanelsukker.

Longan passer fint i en frugtsalat eller sammen med vanilleis eller en ret med fjerkræ.

Frugten kan også blendes til en sirup, der efter sigende passer godt til sirup af granatæble.

Frugten har et ganske højt indhold af mineralerne jern, kalcium og fosfor plus A-, B-vitaminer samt C-vitamin (8 mg pr. 100 g).

 

Historisk

 

Historie

Longan - marked

Longan stammer ligesom litchi fra det sydlige Kina. Den har dog aldrig opnået samme popularitet som litchien i Kina. Da longan er mindst lige så svær at få til at vokse og blomstre som litchi, er spredningen foregået meget langsomt. Det naturlige udbredelsesområde strækker sig ind i bjergområderne i Myanmar (Burma). Der er endda nogle, der mener, at træet også stammer naturligt fra det sydvestlige Indien samt Sri Lanka. Der findes flere underarter af longan. Derfor er arten udbredt over hele Sydøstasien.

I dag dyrkes den i plantager i Australien, USA (Florida), Sydkina, Indien, Taiwan, Kenya og især det nordlige Thailand. Frugtens holdbarhed er meget kort. Derfor har frugten indtil for få år siden kun været dyrket til det lokale marked og konservesfabrikker. På det seneste er der kommet en stigende produktion i gang i Israel. Det forlænger sæsonen for longan. I Thailand har man også satset meget på dyrkning af longan. Derfor findes der nu plantager nærmere Bangkok. Dyrkningen foregår nogle steder under net. Derved giver disse træer frugter udenfor sæsonen, hvorved sæsonen udvides.

 

Historien bag navnet

I Kina hedder longan drage-øje. Navnet stammer nok fra det kinesiske long-yen (drageøje).

Der findes også en mindre variant af longan. Den kaldes så passende for katte-øje.

Da longan er i familie med litchi og rambutan, bliver alle tre frugter undertiden nævnt som kærlighedsfrugt. Det er dog kun litchi, der med rette også kan hedde kærlighedsfrugt. (Se også litchi).

Der findes mange underarter og varieteter af longan, men det er kun longan, der kommer til os. Resten kan man kun støde på i de lokale markeder i Asien.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Longanplanten er et indtil 40 meter højt træ, der kan have en stamme med en diameter på 1m. I plantager beskæres det dog til ca. 5 meter i højden, så frugterne er lettere at høste.

Longan - træ med mange blå net
Longan - træ med mange blå net
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - højt træ
Longan - højt træ
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - blade og klaser

Bladene er sammensatte med 2 eller 4 småblade. Størrelsen varierer kraftigt. Bladstilken kan blive 1-20 cm lang. Småbladene bliver 3-45 cm lange og 1,5-20 cm brede. De er papir- til læderagtige og har ofte små hår omkring bladnerverne.

Longan - frugter i klaser

Botanisk set er det, vi spiser hos longan, en opsvulmet frø-kappe.

 

Produkt: Konserves

Longan - konservesdåse

Longan bliver konserveret på de samme fabrikker i Thailand, der også konserverer litchi og rambutan. Longan bliver også konserveret på Taiwan. Fremgangsmåden er nøjagtig den samme som for litchi. Sæsonen for longan begynder kort tid efter, at litchiens sæson er slut.

Efter ankomsten til fabrikken sendes frugterne straks ind til de damer, der skal pille skallen af longanen. Derefter bliver de små orangegule 'frugtkugler' skyllet i vand tilsat kalcium eller kalium. Det renser, konserverer og gør frugtkødet mere fast.

Frugten bliver nu hældt ud på et transportbånd, der ruller forbi to rækker af damer. I starten af transportbåndet står der damer, der med et specielt redskab piller frøet (kernen) ud.

I den anden ende putter damerne longan i konservesdåser. Samtidig bliver de frugter, der ikke har en ordentlig form sorteret fra.

Inden dåserne bliver fyldt op med væske, bliver hver dåse vejet. Der skal være den samme mængde frugt i hver dåse. På fabrikken kan der være 3 eller 4 forskellige størrelser af dåser.

Derefter påfyldes dåserne en væske. Den kan variere meget alt efter, hvem der skal sælge produktet.

Er saften sødet med sukker, kaldes den som regel let eller kraftig sirup (afhængig af sukker- mængden).

Inden låget kommer på dåsen, passerer dåsen store mængder af damp. Det får luften til at boble ud af dåsen og tager livet af de fleste små svampe og bakterier, der ellers kunne have gjort produktet dårligt. Så fyldes dåserne helt op med kogende vand, hvorefter en maskine sætter låget på.

Nu skal konservesdåserne igen udsættes for varme. I store ovne bliver dåsernes indhold kogt under tryk. Det gøres for at sikre, at alle mikroorganismer er slået ihjel. Det kaldes autoklavering.

Opvarmningen skal dog ikke vare for længe, da frugtsmagen ellers forandres.

Til sidst skal dåserne stå til afkøling og derefter i karantæne i ca. 14 dage. Derved kan fabrikken nå at tjekke, om der er noget galt med produktet, inden det sendes på markedet.

Fabrikkerne i Thailand har deres eget varemærke trykt på konservesdåserne. Men en importør kan også få sit mærke limet på blanke dåser og selv bestemme, hvilken type saft, frugten skal ligge i.

Longan fås også som frugtcocktail sammen med ananasstykker eller sammen med ananas, papaya, guava og vindruer.

Longan - pulp i plast

Der laves endvidere en slags pulp af frugtkødet.

 

Produkt: Te

På grund af sin fine aroma, bliver longan undertiden brugt i frugt-te. Man bruger især knuste tørrede frugter.

 

Produkt: Tørret frugt

Longan - 2 poser med tørret frugt

Ligesom litchi bliver konserveret som tørret frugt, bliver longan også sol- eller ovntørret både med og uden skal. De tørrede 'nødder' er sorte og læderagtige og har en lidt røget smag. De bruges først og fremmest til at fremstille en forfriskende drik.

 

Produkt: Medicin

Både frugtkød og frø anvendes medicinsk på forskellige måder. Bladene indeholder stofferne quercetin og quercitrin, som har medicinske egenskaber. I kinesiske urtebutikker forhandles både blomster og blade. I øvrigt bruges frøene også som shampoo på grund af indholdet af saponin.

 

Produkt: Tømmer

Det hårde røde tømmer af longan er en sjælden vare. Det samme gælder det lidt blødere gule til lysebrune ved af underarten katte-øje (mata kucing).

 

Klima og vækst

 

Klima

Der er fremavlet sorter, så planten nu både hører hjemme i tropisk og subtropisk klima, men der er tale om en subtropisk plante. I troperne kan dyrkningen kun finde sted i højderne, hvor temperaturen er lavere.

Planten trives på steder, hvor der er en varm og fugtig sommer, med 1.500-2.000 mm regn om året og udprægede årstider. I subtroperne skal sommeren være regnfuld og vinteren frostfri samt tør.

Vinterperioden skal helst vare omkring 2-3 måneder med gennemsnitstemperaturer på 15-22°C. Mens frugterne udvikles, skal nattemperaturen helst ikke overstige 20-25°C.

Mata kucing (katte-øje) vokser i mere tropisk klima med en årlig nedbør på 2.500-4.000 mm. Den trives bedst ved temperaturer på 25-30°C og en høj luftfugtighed.

 

Vækst

Indeni hver frugt er der et stort frø, der kunne sås og give en ny plante. Men frøet benyttes kun i forskningen, når der skal avles nye sorter frem. Hvis planten overhovedet kan vokse på stedet, kan man ikke være sikker på, at planten blomster eller får en god frugt. Man får dog en spændende potteplante ved at så frøene efter at have nydt frugterne. Her er det en god idé at lægge skallerne ned i pottemulden.

Longan - 3 frø
Longan - 3 frø
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - potteplante
Longan - potteplante
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …

I stedet for binder man en plasticpose med fugtigt muld omkring gode sidegrene på et godt longan- træ. Efter et stykke tid har grenen slået rødder i posens muld. Nu kan grenen klippes af og plantes ud. Derved fås et nyt træ, hvis arveegenskaber er identiske med moder-træet. (se også under vegetativ formering).

Longan - gren med plasticpose
Longan - gren med plasticpose
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - pose tæt på
Longan - pose tæt på
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …

Når en longan-plantage skal startes op eller et nyt stykke land tages i brug, bliver de små nye træer plantet ud med en afstand på 8 meter mellem hvert træ. Det giver ca. 156 træer pr. hektar.

Som nævnt er longan en meget krævende plante. Træet vokser kun i lermuld (ler, sand og muld) eller kalkrig jord. Plantagerne ligger ofte i nærheden af vandløb, da planten udvikler en pælerod på 2-4 m. Roden stopper sin vækst, når vandspejlet nås.

Longan - klase

Når træerne er 3-5 år gamle, kan de første frugter høstes. I en alder af 15 år, er træerne så brede, at plantagen skal tyndes ud. Det sker ved, at hvert andet træ fældes.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Longan - kvast med blomster

Longantræet stammer fra et område med varme. Men træet blomstrer kun efter en tør og kølig periode på ca. 3 måneder, hvor træet nærmest ligger i dvale. For at blomstringen overhovedet kan finde sted, skal temperaturen ned på mellem 7 og 12°C. Temperaturen varierer alt efter, hvilken sort, der dyrkes.

Longan - blomsterstilke

De små gulligt hvide eller gulbrune blomster sidder på stilke, der skyder ud for enden af træets sidegrene. Der er mange blomster i blomsterstandene. En blomsterstand bliver 8-40 cm lang. Der findes han-, hun- og tvekønnede blomster i blomsterstanden. De åbner på forskellige tidspunkter over 4-6 uger (hos mata kucing kun 1-2 uger).

Blomsterne bliver bestøvet af bier, fluer og myrer. Bestøvningen foregår mest i perioden 8.00-14.00.

Longan - små frugter på stilke

Efter bestøvningen dukker de små brune kugler frem på stilkene. Bestøvningen er ofte vellykket, men mange frugter er faldet af, når frugterne er blevet ca. 1 cm i diameter (2 uger senere).

 

Pasning

Longan - vanding og støttepinde

Longan er et træ, der stiller store krav til klima og jordbund, for at kunne trives. Men plantagen er rimelig let at holde, når først træerne gror.

Efter høsten klippes mange grene ned. Det gøres for at gøre grenene stærke og tætte. Samtidig kan et træ, der i naturen ville blive 10-12 meter højt, holdes nede i en højde på 4-5 meter.

Det er nemmere at høste en tæt busk frem for et højt tyndt træ - endda med større udbytte.

Da longan ikke vokser på steder med høj varme og fugtighed, er antallet af fjender for træ og frugt ikke så stort. Der findes dog frugtfluer, mider, en bille (desperdus) og et borende insekt, der også er interesserede i at spise frugten. Rundorm (nematoder) kan plage rødderne og skjoldlus planten. Derfor sprøjtes der i de fleste plantager med insekticider. Det er derfor ikke klogt at bide i skallen for at få frugtkødet ud.

Der findes dog en fjende, der giver mange plantageejere grå hår. Det er de store flagermus kaldet, flyvende hunde, der i store flokke besøger plantagerne om natten. Derfor bliver klaserne med longan pakket ind i net som beskyttelse mod de frugtelskende dyr. Samtidig spændes store net op på stænger i forsøget på at gøre flyvningen besværlig mellem træerne. Alle disse foranstaltninger er nødvendige, men også meget arbejdskrævende.

Longan - klaser i blå net
Longan - klaser i blå net
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - opstilling af net
Longan - opstilling af net
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
 

Høst og pakning

 

Høst

Longan - dame ved kasser

Omkring 100 dage efter blomstringen er der pludselig travlhed i en plantage med longan.

Der er hentet ekstra mandskab ind, da der er brug for mange hænder lige omkring høsten.

Longan indeholder ingen stivelse ligesom litchi, druer og citrusfrugter. Derfor skal den høstes præcis, når frugten er moden.

Frugterne hænger nu i klaser på stilkene. En klase består af 10-20 frugter.

Holdet høster som regel hele klasen ved at klippe stilkene af med en tang.

En eller to personer bruger stiger for at nå klaserne i toppen af træet, mens andre kan stå på jorden og plukke.

Et godt træ kan have 60-300 kilo frugt. Det er ret mange frugter, da én frugt vejer 11-20 gram.

Den årlige ydelse pr. ha ligger mellem 1 og 12 tons.

Alle frugterne på et træ bliver plukket i to omgange, da de modnes nogenlunde samtidigt.

Når et træ er høstet, går holdet straks i gang med at pakke frugterne. Mange frugter har en lang holdbarhed. Det gælder ikke for longan, der skal sendes af sted så hurtigt som muligt.

 

Pakning

Høst og pakning af longan foregår nogenlunde efter samme principper som for litchi. De høstes ofte i klaser, da frugterne hænger godt fast til stilken. Longan kan pakkes i papkasser, men pakkes også i mindre plastbakker med folie over frugterne.

Longan - bakke med frugter
Longan - bakke med frugter
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - bakke med frugter
Longan - bakke med frugter
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …

Det er også blevet populært at sælge frugterne i net. Her bruges en bøtte uden bund til at udvide nettet. Bøtten eller cylinderen kommes ganske enkelt ned i nettet. Så fyldes 'bøtten' op med frugt, hvorefter cylinderen forsigtigt kan trækkes op igen. Derved bliver nettet fyldt op, uden at frugterne tager skade.

Longan - dame holder net
Longan - dame holder net
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
Longan - hænder ved net
Longan - hænder ved net
Navn: Longan Latinsk navn: Euphoria longan …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

På grund af den korte holdbarhed, kommer longan næsten udelukkende hertil som luftfragt.

Almindeligvis lander flyet i Tyskland eller Holland. Derfra transporteres den videre med lastbil sammen med andre eksotiske varer. Mindre portioner ankommer også direkte til Danmark.

 

Opbevaring

Efter plukning kan longan ved 2-6° C (og 90-95% RF) holde sig i 1-2 uger.

I køleskab kan man have frugten i en plasticpose i op til 1 uge.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 1-2 dage.