Menu
• Indhold

Litchi (Lychee)

Litchi chinensis eller Euphoria litchi5 hele frugter

Kineserne er vilde med litchi, og det er forståeligt. Frugten er sød og frisk, den er smuk og dufter dejligt. Men det er en dyr frugt, der kræver hårdt arbejde. I Kina har man dyrket litchi i flere tusinde år. En af de gamle kejsere var så glad for sin hofdame, Lee Chee, at han plantede et duftende litchi-træ for at behage hendes fine næse. Derfor kaldes lichi også kærlighedsfrugt. Litchi spises frisk og bruges til is, ost, ris, fjerkræ og fisk. Hvis man serverer en drink, er det en god idé at bruge litchi som pyntebær.

 

Generelt

Litchi (Lychee) - 5 hele frugter

Denne frugt er umådelig populær i Det fjerne Østen, især blandt kineserne. Det er nemt at forstå, for den lille elegante frugt er meget velsmagende. Selvom frugten har været dyrket i et par tusind år, så er det først de senere år, at den er dukket op herhjemme.

Litchi (Lychee) - 3 hele og 2 åbnede

Litchi er på størrelse med en blomme (3-4 cm). Skallen er ru og læderagtig med små knopper, der kan minde lidt om vorter. Det er en smuk lille frugt med en rød farve, der hurtigt efter plukningen bliver brunlig. Skallen kan let pilles af. Frugtkødet er geléagtigt eller glasagtigt hvidt med en krydret frisk smag, der både er sød og syrlig. Det omgiver et frø, der ikke bør spises.

Litchi fås både som frisk frugt og konserves. Den friske frugt smager fortrinligt og passer fint sammen med andre frugter, ost, ris, fisk og fjerkræ. Litchi passer godt både i frugtsalater og andre salater. Den anvendes ofte (ligesom rambutan og longan) som 'pyntebær' i drinks, cocktails og andet.

I orientalske retter bliver den ofte brugt til at opbløde den stærke smag og er derfor fortræffelig til de stærke risretter.

Det er svært at beskrive smagen af litchi som andet end sød, frisk og syrlig. Alligevel er den let at genkende i de talrige mælkeprodukter med litchismag, man kan købe rundt om i verden. Det er derfor oplagt at blende frugterne og blande pulpen i yoghurt, koldskål, is osv.

Som konserves passer litchi bedre sammen med krydret mad eller søde desserter.

Seks litchier dækker det daglige behov for C-vitamin (35-42 mg. pr. 100 g). Indholdet af E-vitamin, folinsyre og niacin samt værdifulde mineraler er også ganske flot.

Frugtkødet kan fryses.

 

Historisk

 

Historie

Oprindelig stammer litchi fra det sydlige Kina. Her har den været dyrket i over 2.000 år.

Selvom fersken og appelsin stammer fra samme område i Sydkina, så regnede man i det gamle Kina litchien for at være den fineste af alle frugter. I nogle egne af Kina blev litchi endda brugt som skattebetalingsmiddel. I det sydlige Kina kan litchitræer være dominerende i skove, men dyrkning og forædling af frugten er startet meget tidligt.

Det nordlige Vietnam og Malaysia regnes også for plantens naturlige vokseområde. Man mener, at malajiske befolkningsgrupper dyrkede litchi allerede omkring 1500 f.Kr. altså længe før kineserne spredte sig til disse områder.

Spredningen til andre tropiske og subtropiske egne har dog taget lang tid. Behovet har ellers været der. Der bor jo kinesere i alverdens storbyer (Chinatown). Kinesiske forfattere, der har levet i eksil har udtrykt, at det eneste, der har kunnet give dem trøst, var litchien. En forfatter kalder den endda for "livsglædens budbringer'.

Indien var det første område udenfor Kina, hvor der fandt en betydelig produktion sted. Landet er stadig et meget vigtigt dyrkningsområde for litchi kun overgået af Taiwan.

Først i 1775 nåede frugten over Atlanten og blev dyrket på Jamaica. I USA blev de første litchier til kommercielt brug rapporteret modne i 1916.

Den langsomme spredning skyldes, at planten stiller store krav til voksestedet og pasningen.

Nu om dage dyrkes den med held i Asien, Australien, Israel, USA, Sydafrika, Madagaskar, Mauritius og Reunion.

 

Historien bag navnet

Kært barn har mange navne. Sådan lyder et gammelt ordsprog, der passer fint til denne frugt.

På dansk kan man stave frugtens navn på hele fem måder uden at stave forkert: lichi, litchi, liche, lichee eller lychee. Og ikke nok med det - den kaldes også litchiblomme, kinesisk blomme og især kærlighedsfrugt.

Ifølge en gammel kinesisk fortælling siges det, at en kinesisk kejser engang havde en slank og nydelig hofdame, der hed Lee Chee (deraf navnet). På grund af frugtens liflige duft, befalede den romantiske kejser, at frugten skulle dyrkes, så den kunne behage hendes fine lille næse.

Derfor hedder den også kærlighedsfrugt.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Litchiplanten er et stedsegrønt træ, der kan blive 10-30 meter højt. I plantager beskæres det dog, så det højst bliver 5 meter højt. De sammensatte blade med 2 eller 4 småblade får træet til at ligne en tæt busk. Hvert småblad bliver 8-11 cm lang og 2-4 cm bred. De er skinnende grønne på oversiden og blågrønne på undersiden.

Litchi (Lychee) - træ og blå himmel
Litchi (Lychee) - træ og blå himmel
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - højt træ
Litchi (Lychee) - højt træ
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …

Botanisk set er det, vi spiser hos litchi, en opsvulmet frø-kappe.

 

Produkt: Konserves

Litchi (Lychee) - damer ved transportbånd

I omegnen af Bangkok findes der flere fabrikker, der har specialiseret sig i at konservere litchi. En stor del af eksporten går til Kina, Taiwan og Singapore, hvor kineserne på denne måde kan få deres elskede litchi året rundt. Der konserveres også litchi i Kina og Taiwan, men produktionen kan ikke følge med efterspørgslen. En mindre del af produktionen havner dog også i vore butikker, især i asiatiske specialbutikker.

Den store mængde frugt i den korte høstsæson kræver, lige som i plantagerne, ekstra mandskab på fabrikken. En fabrik har som regel plantageejere, der leverer litchi hvert år. De får en pris, der ligger lidt over prisen på det lokale marked. Derved er fabrikken sikker på at få frugt også i de dårlige år.

Efter ankomsten til fabrikken sendes frugterne straks ind til de ekstra ansatte, der skal pille skallen af litchien. Der er selvfølgelig også fast personale, der fjerner skallerne. Derefter bliver de små hvide "frugtkugler' skyllet i vand tilsat kalcium eller kalium.Det renser, konserverer og gør frugtkødet mere fast.

Litchi (Lychee) - ekstra mandskab
Litchi (Lychee) - ekstra mandskab
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - fast personale
Litchi (Lychee) - fast personale
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - frugterne skylles
Litchi (Lychee) - frugterne skylles
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - hænder piller …

Litchien bliver nu hældt ud på et transportbånd, der ruller forbi to rækker af damer. I starten af transportbåndet står der damer, der med et specielt redskab piller frøet (kernen) ud.

I den anden ende putter damerne litchien i konservesdåser. Samtidig bliver de frugter, der ikke har en ordentlig form sorteret fra. De bliver i stedet brugt til at fremstille litchi-juice.

Litchi (Lychee) - damer 'putter'
Litchi (Lychee) - damer 'putter'
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - ... i konservesdåser
Litchi (Lychee) - ... i konservesdåser
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - damer sorterer …
Litchi (Lychee) - damer sorterer bl.a.
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - dame vejer små …

Inden dåserne bliver fyldt op med væske, bliver hver dåse vejet. Der skal være den samme mængde frugt i hver dåse. På fabrikken kan der være 3 eller 4 forskellige størrelser af dåser.

Litchi (Lychee) - påfyldningsmaskine

Derefter påfyldes dåserne en væske. Den kan variere meget alt efter, hvem der skal sælge produktet.

Er saften sødet med sukker, kaldes den som regel let eller kraftig sirup (afhængig af sukker- mængden). Litchi kan dog også fås i egen saft - det vil sige i litchi-juice.

Litchi (Lychee) - grøn maskine

Inden låget kommer på dåsen, passerer dåsen store mængder af damp. Det får luften til at boble ud af dåsen og tager livet af de fleste små svampe og bakterier, der ellers kunne have gjort produktet dårligt. Så fyldes dåserne helt op med kogende vand, hvorefter en maskine sætter låget på.

Nu skal konservesdåserne igen udsættes for varme. I store ovne bliver dåsernes indhold nærmest kogt. Det gøres for at sikre, at alle mikroorganismer er slået ihjel. Opvarmningen skal dog ikke vare for længe, da frugtsmagen ellers forandres.

Litchi (Lychee) - 2 damer ved dåser
Litchi (Lychee) - 2 damer ved dåser
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - grøn maskine …
Litchi (Lychee) - grøn maskine opvarmer
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - dåser afkøles …

Til sidst skal dåserne stå til afkøling og derefter i karantæne i ca. 14 dage. Derved kan fabrikken nå at tjekke, om der er noget galt med produktet, inden det sendes på markedet.

Fabrikkerne i Thailand har deres eget varemærke trykt på konservesdåserne. Men en importør kan også få sit mærke limet på blanke dåser og selv bestemme, hvilken type saft, litchien skal ligge i.

Litchi (Lychee) - frugter i frostpose

Et nyt produkt er nedfrosne frugter. Her nedfryses hele frugten (med skal og sten). Disse frugter smager optøede næsten som friske frugter, men bør nok mest bruges i desserter eller varme retter.

 

Produkt: Juice

Litchi bliver også brugt til fremstilling af litchi-juice. Den fremstilles på de fabrikker, der i forvejen laver litchi som konserves. Da frugtkødet er meget fast, ville en koncentreret juice af litche blive slimet eller geléagtig at drikke. Derfor er litchi-juice kun 25-28% litchi. Resten er vand tilsat sukker og måske nogle smagsstoffer. Juicen blandes undertiden også med andre slags juice. Blandet juice sælges i kartoner, hvorimod 'ren' juice stort set altid sælges i dåser.

Litchi (Lychee) - juice
Litchi (Lychee) - juice
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - glas juice og …
Litchi (Lychee) - glas juice og dåser
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
 

Produkt: Litchi-nødder

Fra gammel tid er litchi blevet soltørret. Derved kommer frugten til at ligne rosin. Men i modsæt- ning til rosiner og blommer, så forandres smagen ikke ret meget i forhold til den friske frugt.

Litchi (Lychee) - tørret litchi
Litchi (Lychee) - tørret litchi
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - mørke tørrede …
Litchi (Lychee) - mørke tørrede frugter
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
 

Produkt: Frossen frugt

Litchi (Lychee) - frugter i frostpose

En fabrik i Taiwan er begyndt at eksportere den populære frugt i frossen tilstand. Hvor utroligt det end lyder, så er der stort set ikke gået nogen smag tabt efter optøning.

 

Produkt: Medicin

I gamle dage brugte man i Kina kernen som smertestillende medicin. Frugten, kernen og skallerne bruges endnu i dag i traditionel medicin. Afkog af rødder, bark og blomster bruges som gurglevand.

 

Produkt: Tømmer

Veddet af litchi har ry for at være nærmet umuligt at nedbryde. Alligevel er handelen med tømmeret ikke særlig stor.

 

Klima og vækst

 

Klima

Der er fremavlet sorter, så planten nu både hører hjemme i tropisk og subtropisk klima.

Planten trives på steder, hvor der er en varm og fugtig sommer, med minimum 1.200 mm regn om året samt en kort, frostfri og tør vinter. I subtroperne skal sommeren være regnfuld og vinteren ligeledes frostfri samt tør.

Vintertemperaturen skal helst være mindst et par grader varm, men må helst ikke overstige 20-22°C. Om sommeren skal dagtemperaturen helst overstige 25°C. Samtidig skal træerne vokse i læ, da de er følsomme overfor blæst.

Litchi er en af de eksotiske frugter, der stiller de højeste krav til klimaet. Årlige udsving i klimaet på voksestederne betyder, at ydelsen svinger meget. Kommer der blot en anelse regn i vintermånederne, begynder træet at producere nye blade på bekostning af blomstringen.

I troperne kan dyrkningen kun finde sted i højderne, hvor temperaturen er lavere.

 

Vækst

Litchi (Lychee) - mand i plantage

Selvom der dyrkes litchi forskellige steder, så er det især det nordlige Thailand, der forsyner det nordeuropæiske marked med den friske frugt.

Indeni hver frugt er der et stort frø, der kunne sås og give en ny plante. Men frøet benyttes kun i forskningen, når der skal avles nye sorter frem. Hvis planten overhovedet kan vokse på stedet, kan man ikke være sikker på, at planten blomstrer eller får gode frugter.

I stedet for binder man en plasticpose med fugtigt muld omkring gode sidegrene på et godt litchi- træ. Efter et stykke tid har grenen slået rødder i posens muld. Nu kan grenen klippes af og plantes ud. Derved fås et nyt træ, hvis arveegenskaber er identiske med moder-træet. (se også under vegetativ formering).

Litchi (Lychee) - gren med plasticpose
Litchi (Lychee) - gren med plasticpose
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - posen tæt på
Litchi (Lychee) - posen tæt på
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …

Når en litchi-plantage skal startes op eller et nyt stykke land tages i brug, bliver de små nye træer plantet ud med en afstand på 8 meter mellem hvert træ. Det giver ca. 156 træer pr. hektar. Variationen svinger dog mellem 140 og 280 planter pr. ha i dyrkningsområderne. Efter 10-15 år tyndes der ud, så der kun bliver det halve antal tilbage, da træerne efterhånden bliver store.

Litchi (Lychee) - små træer i plantage
Litchi (Lychee) - små træer i plantage
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - små planter
Litchi (Lychee) - små planter
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - små forkrøblede …

Som nævnt er litchi en meget krævende plante. Træet vokser kun i lermuld (ler, sand og muld).

Litchitræets rødder lever samtidig i symbiose med en mycorrhiza svamp - det vil sige, at begge (rod og svamp) er afhængige af hinanden for at overleve. Derfor skal det nye træ plantes i jord, der er taget omkring rodnettet på et gammelt litchitræ blandet med kompost eller halm.

Litchi (Lychee) - klaser

Når træerne er 3-6 år gamle, kan de første frugter høstes. I en alder af 15 år, er træerne så brede, at plantagen skal tyndes ud. Det sker ved, at hvert andet træ fældes.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Litchi (Lychee) - blomster mod …

Litchitræet stammer fra et område med varme. Men træet blomstrer kun efter en tør og kølig periode på 4-6 uger, hvor træet nærmest ligger i dvale. For at blomstringen overhovedet finder sted, skal temperaturen ned på mellem 7 og 12 grader Celsius. Temperaturen varierer alt efter, hvilken sort, der dyrkes.

Litchi (Lychee) - blomster

De små hvide eller gulgrønne blomster sidder på stilke, der skyder ud for enden af træets sidegrene. Blomsterstandene indeholder mange af disse små blomster. En blomsterstand bliver 5-30 cm lang. Der findes både hun- og hanblomster i en blomsterstand, men man skal have luppen frem for at kunne skelne dem fra hinanden. Hos hunblomsterne er støvtrådene meget korte.

Blomsterne bliver bestøvet af bier. Efter bestøvningen vokser små grønne frugter ud. De ligner nærmest små kogler. Først omkring modningen bliver frugterne røde.

Litchi (Lychee) - små grønne frugter
Litchi (Lychee) - små grønne frugter
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - modne røde frugter
Litchi (Lychee) - modne røde frugter
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
 

Pasning

Litchi (Lychee) - visne grene

Litchi er et træ, der stiller store krav til klima og jordbund, for at kunne trives. Men plantagen er rimelig let at holde, når først træerne gror. Ved udplantning skal stængelen nærmest hænge på en blomsterpind. I mange plantager kunstvandes der en del af året.

Efter høsten klippes mange grene ned. Det gøres for at gøre grenene stærke og tætte. Samtidig kan et træ, der i naturen ville blive 10-12 meter højt, holdes nede i en højde på 3-4 meter. Det er nemmere at høste en tæt busk frem for et højt tyndt træ - endda med større udbytte. For meget beskæring kan dog betyde, at næste års høst bliver ringe.

Da litchi ikke vokser på steder med høj varme og fugtighed året rundt, er antallet af fjender for træ og frugt ikke så stort.

Der findes dog frugtfluer, mider, en bille (desperdus) og et borende insekt, der også er interesserede i at spise frugten. Rundorm (nematoder) kan plage rødderne og skjoldlus planten. Derfor sprøjtes der i de fleste plantager med insekticider. Det er derfor ikke klogt at bide i skallen for at få frugtkødet ud.

Andre steder er fuglene meget interesserede i at spise frugterne. Det forsøger man at forhindre ved at dække træerne ind med store net.

Litchi (Lychee) - 2 mænd bærer …
Litchi (Lychee) - 2 mænd bærer net
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - net over træer
Litchi (Lychee) - net over træer
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
 

Høst og pakning

 

Høst

Litchi (Lychee) - 4 høstfolk

Omkring 100 dage efter blomstringen er der pludselig travlhed i en litchi-plantage. Der er hentet ekstra mandskab ind, da der er brug for mange hænder lige omkring høsten.

Litchi indeholder ingen stivelse ligesom druer og citrusfrugter. Derfor skal den høstes præcis, når frugten er moden.

Litchi (Lychee) - klaser

Frugterne hænger nu i klaser på stilkene. En klase består af 10-20 frugter.

Litchi (Lychee) - dame i stribet …

Holdet høster som regel hele klasen ved at klippe stilkene af med en tang.

En eller to personer bruger stiger for at nå klaserne i toppen af træet, mens andre kan stå på jorden og plukke.

Et godt træ kan have 80-150 kilo frugt. Det er ret mange frugter, da én frugt vejer 21-22 gram. Den årlige ydelse svinger dog mellem 2 og 11 tons pr. ha.

Alle frugterne på et træ bliver plukket på én gang, da de modnes samtidigt. De forskellige sorter af litchi modnes normalt i løbet af en uge i et område. Derfor har man ofte forskellige sorter i plantagen, så høstsæsonen kan strækkes over en længere periode med tidlige og sene sorter.

 

Pakning

Når et træ er høstet, går holdet straks i gang med at pakke frugterne. Mange frugter har en lang holdbarhed. Det gælder ikke for litchi, der skal sendes af sted så hurtigt som muligt.

Litchi (Lychee) - folk sidder og …
Litchi (Lychee) - folk sidder og pakker
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - folk der pakker
Litchi (Lychee) - folk der pakker
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …

Det er sjældent, at vi ser frugten sidde på en stilk. Det er ret dekorativt. Alligevel sender eksportøren ofte frugterne af sted med frugterne på stilk. Det har importøren bedt om ved denne sending. Øverst i pakken bliver der lagt et par blade fra træet til pynt.

Litchi (Lychee) - mand i hvid skjorte
Litchi (Lychee) - mand i hvid skjorte
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
Litchi (Lychee) - mand i hvid skjorte …
Litchi (Lychee) - mand i hvid skjorte lægger grene på
Navn: Litchi (Lychee) Latinsk navn: Litchi …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Litchi (Lychee) - frisk litchi …

På grund af den korte holdbarhed, kommer litchi næsten udelukkende hertil som luftfragt.

Almindeligvis lander flyet i Tyskland eller Holland. Derfra transporteres den videre med lastbil sammen med andre eksotiske varer.

 

Opbevaring

Jo rødere eller violet en litchi er, desto mere frisk er den. Den bliver dog hurtigt lys brun uden at være blevet dårlig. Derfor kaldes den i Tyskland også for kinesisk hasselnød. Hvis den er mørke- brun, skyldes det ofte køleskade.

Hvis litchi holdes ved 2-6° C (og 90-95% RF), kan den holde sig i 2-6 uger.

I køleskab kan man have frugten i plasticpose i op til 2 uger.

Ved stuetemperatur er holdbarheden 3-4 dage.

Frugtkødet kan fryses.