Menu
• Indhold

Jujube (Brystbær)

Ziziphus jujuba



brune og grønne frugter

Jujube har været dyrket i Kina i over 5.000 år. I dag dyrkes den mange steder i verden. Frugten er både sød og syrlig, og egner sig fortrinligt til at spise frisk. Den indeholder meget sukker, og derfor egner den sig godt til konservering. Jujuben kan også tørres og spises som rosiner. Det er en frugt, man lige snupper et par stykker af. Det er sjældent, de friske jujuber dukker op i Danmark. Men vi kender den fine shellak, som laves af træets harpiks.

 

Generelt

Jujube (Brystbær) - brune og grønne …

Jujube med det gamle danske navn brystbær er ikke ligefrem en frugt, man ser på hylderne. Alligevel er det en af de frugter, der virkelig har en lang kulturhistorie bag sig mindst 5.000 år!

I Kina og Indien har man fremavlet over 100 forskellige sorter. Samtidig findes der ved Middelhavet 2 andre arter, der også kaldes for jujube og kun er en anelse anderledes.

Jujube er en aflang lidt cylinderformet frugt med form og størrelse omtrent som en daddel. Farven kan på grund af arters og sorters forskellighed variere fra grøn over gulgrøn til karamelbrun. Mange frugter kan endvidere være gulgrønne med brune pletter eller felter. Frugterne bliver som regel indtil 3 cm i længden. Ved Middelhavet kan forædlede sorter blive 5 cm lange. Skindet er blankt og glat. (Se også badara)

Jujube (Brystbær) - mange grønne …
Jujube (Brystbær) - mange grønne frugter
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - 9 brune frugter
Jujube (Brystbær) - 9 brune frugter
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …

Under det tynde skind findes det hvide eller hvidgule frugtkød. I midten ligger det aflange frø. Det ligner meget stenen fra en daddel. Frugtkødet er lidt melet (eller svampet) og klistret, men alligevel sprødt. Stenen hænger temmelig godt fast i frugtkødet.

Jujube (Brystbær) - 7 hele frugter …
Jujube (Brystbær) - 7 hele frugter + 4 halve frugter
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - 5 frø
Jujube (Brystbær) - 5 frø
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …

Smagen er i troperne som regel noget sød med lidt syrlighed over sig. I Sydeuropa er smagen kraftigere sød, især når frugterne begynder at blive lidt rynkede. Frugterne har dog en friskere smag, når farven ikke helt er skiftet til brun og frugterne derved virker plettede. Smagen er ikke himmelråbende kraftig, men meget delikat! Brune frugter kan have en smag, der minder lidt om en let gæret druesaft.

Mange jujuber bliver spist umiddelbart efter at de er blevet plukket. Når frugten er frisk, smager den bedst.

Der findes dog en ligeså stor gruppe, der foretrækker en lidt rynket frugt. Det er dog ikke en frugt, der bliver anvendt sammen med andre frugter. Jujube er en frugt, man lige 'snupper' et par stykker af.

Omtrent en fjerdedel af frugten er sukker. Det gør den let at konservere. Der findes derfor talrige opfindsomme måder at konservere frugten på rundt om i verden. Frugten kan syltes på samme måder som blommer og mirabeller. Der findes en lang tradition for at tørre frugterne. Frugtkødet er i forvejen noget tørt og bliver efter tørring melet. Tørrede frugter (med eller uden sten) kan spises som rosiner. På grund af årstiden (efteråret for sydeuropæiske frugter) skal frugterne nok ovntørres. På asiatisk vis kan de tørrede frugter også glaseres med sukker eller sirup eventuelt tilsat lidt chili. De tørrede frugter (uden sten) kan desuden males til en mel, der kan kommes i sammenkogte retter eller bages til brød.

Endelig kan både friske og tørrede frugter koges sammen med ris og honning.

Frugten har et meget højt indhold af C-vitamin (70 mg pr. 100 g). Desuden et temmelig højt indhold af mineralerne fosfor, jern, kalcium og kalium.

 

Historisk

 

Historie

Jujube (Brystbær) - marked

Jujuben har været i kultur meget længe. Derfor hersker der en del forvirring om, hvor planten egentlig stammer fra. Der er tale om i alt 4 forskellige frugter, der alle kaldes for jujube. Muligvis kan deres forskelligheder være opstået under forædlingsarbejdet, så der er tale om den samme art.

I hvert fald så har man dyrket jujube i Kina i omkring 5.000 år. Her hører jujube stadig til blandt de 5 vigtigste frugter.

I Asiens vestlige ende har man også kendt frugten længe. Man mener, at assyrerne dyrkede den for omkring 3.000 år siden.

Det var Homers beretning om Odysseus, der for alvor gjorde frugten berømt. Ifølge Homer, kom Odysseus til lotusspisernes land, hvor lotofagerne (befolkningen) kun spiste denne frugt samt drak en gæret drik af saften. Man har beregnet sig frem til, at landet må være øen Djerba i Tunesien.

Denne lotusfrugt har intet med åkandeblomsten lotus at gøre, som er så populær blandt buddhister. Frugten er i stedet en af Middelhavets jujuber, Ziziphus lotus.

Ifølge dette græske sagn, skulle frugterne bringe glemsel og fjerne energien. Så meget, at Odysseus' besætning helt glemte koner og børn derhjemme. Når nutidens folk spiser frugten, er der dog ikke disse bivirkninger.

Der er i hvert fald ingen, der kan huske eller orker at huske, at de har glemt noget …

Der har nok snarere været tale om, at søfolkene var blevet forfaldne til at drikke den berusende jujubevin og måske endnu mere sandsynligt den endnu stærkere daddelvin.

I Asien og Afrika har det længe været tradition at lave mel af de tørrede frugter til brød. Men frugten har endnu ikke fået sit store gennembrud i Europa og for den sags skyld også Amerika.

Plinius fortæller, at jujube kom til Italien (Romerriget) under Kejser Augustus (63 f.Kr. 14 e.Kr.). I dag findes der mindre plantager i Italien, Spanien og Sydfrankrig, men planten dyrkes i hele Middelhavsområdet.

I USA kom der jujuber fra Kina til Florida i 1837 og i 1906 indførtes forædlede sorter til Californien.

Den seriøse produktion finder dog først og fremmest sted i Indien, Kina og Japan.

 

Historien bag navnet

Navnet jujube er det hyppigst brugte om denne lille frugt. Den kaldes også for kinesisk jujube på mange sprog, så man kan skelne frugten fra sin fætter, badara eller indisk jujube.

Jujube har også et dansk navn, brystbær. Det hentyder til, at man især i USA bruger saften i hostepastiller.

I tidens løb er der blevet eksporteret jujuber fra Italien til Nordeuropa, hvor der har stået det italienske navn på kasserne, giuggiole. Mon ikke det for eftertiden bliver rettet til noget, der er lettere at udtale som f.eks. jujube. Det udtales i det mindste som det staves (og så er det da et ganske sjovt lille navn).

Det latinske Ziziphus kunne hentyde til den sagnomspundne græske konge i Korinthos (Korinth og omegn), Sisyfos. Han var kendt som den listigste af alle mennesker. Eksempelvis lænkede han døden fast, da han/den kom for at hente ham. Som straf for dette blev Sisyfos i underverdenen dømt til, for evigt, at rulle en sten op ad et bjerg. Ligeså snart, han nåede toppen, så trillede stenen ned igen, så han måtte begynde forfra. Denne form for beskæftigelse kaldes for sisyfosarbejde.

Jujube (Brystbær) - frugter i solen

Egentlig dækker navnet jujube over mindst 4 forskellige jujuber. Men det er et værre sisyfosarbejde at rede dem ud fra hinanden. Badara (Ziziphus mauritiana) er større end de andre og har fået sin egen omtale.

Ziziphus jujube er frugten, man hyppigst støder på i troperne. Ziziphus lotus og Ziziphus vulgaris er to frugter, der vokser nærmere Middelhavsområdet, men kaldes også for jujube.

Frugten benævnes undertiden også som en dadel. Det skyldes, at de to frugter har omtrent samme størrelse og begge har et aflangt frø. Samtidig kan frugten især i Middelhavsområdet have næsten samme farve som dadel, når den er moden.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Jujube er et indtil 9 meter højt buskagtigt og løvfældende træ. De knudrede grene har mange torne og små lysgrønne blade. Træer ved Middelhavet har store ovale blade. De er mørkegrønne og er svagt savtakkede langs kanten. Der går et karakteristisk mønster af lyse bladnerver langs bladet. Den centrale bladnerve er tydeligst. Så buer/krummer to, næsten ligeså tydelige, nerver rundt på hver sin halvdel af bladet. Fra disse bladnerver går mindre strenge ud og laver et fascinerende mønster. Et blad bliver 3-8 cm langt og 2-4 cm bredt. Med tiden bliver bladene noget krøllede.

Jujube (Brystbær) - et træ
Jujube (Brystbær) - et træ
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - grene og frugter
Jujube (Brystbær) - grene og frugter
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - 2 blade og …
Jujube (Brystbær) - 2 blade og blomster
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - grene og frugter

Træet bærer mange frugter. Botanisk set kaldes jujube for en stenfrugt.

 

Produkt: Marmelade

At lave marmelade af jujube er blot en ud af mange muligheder for at konservere frugten. Der findes ikke en egentlig industri, der fremstiller marmelade. Det foregår i hjemmene efter lokale opskrifter. Ved Middelhavet foregår det nogenlunde som hvis det var blommer eller mirabeller, der skulle syltes. Variationen i disse opskrifter kan derfor afprøves.

I Asien tilsættes ofte krydderier, som vi normalt ikke forbinder med marmelade som f.eks. chili.

 

Produkt: Konservering

Rundt om i verden findes der nogle, lidt specielle metoder til at konservere frugten, så den også kan nydes udenfor sæsonen. Ved Middelhavet er det almindeligt at soltørre jujuber, så man kan spise dem i vintermånederne.

I Kina fjernes stenen inden tørring, hvorved frugterne kommer til at minde om rosiner. Hvis de glaseres med sukker og/eller honning, fås et produkt, der ligner og smager som dadler. Dette er et populært produkt mange steder i Asien, hvor det ligefrem er en betydelig handelsvare.

Koges frugterne, kan man af saften få en te, der bruges mod katar. Laves en sirup, skulle det være godt mod forkølelse, ligesom saften bliver anvendt i hostepastiller.

Endelig bliver frugtkødet ved tørring melet. Males det til mel, kan det anvendes til et specielt brød eller tilsættes en ret.

 

Produkt: Medicin

Nogle gange kan det være svært at skelne om en beskrivelse gælder jujube eller badara. Generelt kan man dog sige om jujube, at frugten ifølge japanske undersøgelser er immunstimulerende. I Kina anvendes frugten da også som et tonikum, der stimulerer hjertet og modvirker forgiftning.

Frø og frugt bruges mod hedeture, svimmelhed, søvnløshed og nervøsitet man kan med andre ord med sindsro spise frugten.

Bladene bruges imod skorpionstik, mens barken anvendes mod feber og diarré.

 

Produkt: Silke

Normalt lever silkesommerfuglens larve, silkeormen, af bladene fra morbærtræet (Morus alba). Der findes dog en enkelt larve, tussah silkeormen, der foretrækker bladene fra jujubetræet. Derfor bliver træet også plantet for at fremstille silke.

 

Produkt: Lak og farve

Insektet Coccus lacca er en lille skjoldlus, der stikker i grenene, så harpiksen løber ud. Dette produkt kaldes for gummilak. Det bruges igen til fremstillingen af den fine shellak. Samtidig udskiller ungerne af skjoldlusen et rødt farvestof, der leverer naturfarven kaldet lac.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten trives både i tempereret og subtropisk klima, men der skal ikke være for meget nedbør, gerne lidt ørkenagtigt.

I troperne vokser planten bedst i højderne, hvor der helst skal være halvtørt.

Mens planten ikke er glad for meget vand, så kan den til gengæld tåle både frost og høj varme.

 

Vækst

Jujube kan formeres ved frø, men ved at bruge podning eller air layering, sikres en mere ensartet smag i frugterne. Planterne kan være over 1 meter høje, når de plantes ud.

Jujube (Brystbær) - blomster og …
Jujube (Brystbær) - blomster og små frugter
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
Jujube (Brystbær) - planter på …
Jujube (Brystbær) - planter på række
Navn: Jujube (Brystbær) Latinsk navn: Ziziphus …
 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Jujube (Brystbær) - flere grupper …

I forårsmånederne skyder nye grene ud fra små forhøjninger på grenene. I disse forhøjninger sidder flere knopper.

Jujube (Brystbær) - blomsterknopper

De små lysegrønne eller gulgrønne blomster dukker op i små grupper ved stilkenden af bladene. I starten folder de lysegrønne bægerblade blomsterknoppen sammen som en knyttet hånd. Senere åbnes bægeret, så man lige kan ane frugtanlægget som en lille kugle i centrum af det lille 'askebæger'. De gullige kronblade kan også kun lige anes som indersider i den skålformede blomst, der har en diameter på 3-4 mm. Blomsterne er ikke særlig velbesøgte af insekter.

Selve med sværme af insekter, ser man ikke nogen besøge de uanselige blomster. Det kunne tyde på vindbestøvning. Blomstringen foregår til langt hen på sommeren.

 

Pasning

Jujube er en robust plante, der ikke kræver nogen særlig form for pasning. Der findes dog frugtfluer, der lægger æg i modne brune frugter, hvorved der senere kommer larver i frugterne. Disse bliver dog sorteret fra under pakningen.

 

Høst og pakning

 

Høst

Jujube (Brystbær) - frugt med brune …

Jujubetræet har, ligesom mirabel herhjemme, nogle 'lumske' torne på grenene. Frugterne bliver derfor plukket med forsigtighed. Der findes dog også sorter uden torne. Træet giver mange frugter. Ved Middelhavet kan man finde vilde planter i naturen eller have forædlede planter i haven. Der er tit tale om plukning direkte fra træ til mund. I Asien dyrkes mange frugter til salg på det lokale marked. De sælges ofte i plastposer.

 

Pakning

Produktionen af jujuber til eksport er i øjeblikket ikke ret stor. Jujube er en frugt, der sælges stykvis eller efter vægt. De pakkes derfor i kasser.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Undertiden dukker der et par kasser op med jujuber fra Sydeuropa om efteråret. De kommer hertil med lastbil.

Frugter fra troperne vil komme hertil med fly (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaring, men frugten har en ganske lang holdbarhed selv ved stuetemperatur. Frugten skal dog helst have luft og være tør, da den ellers let gærer og bliver sur.