Menu
• Indhold

Javaæble

Syzygium javanicum eller Syzygium samarangensemange frugter

Javaæbler stammer fra Malaysia eller Indien. I det asiatiske køkken bruges de i krydrede, sammenkogte retter. Den friske frugt smager ikke særlig godt, men den virker forfriskende i varmen og passer godt i frugtsalat eller sammen med grøntsager. Kun sjældent kan man købe javaæbler i Europa. Men når det sker, er det ofte omkring juletid. Frugten kan kun holde sig et par dage, efter at den er købt. Træet har smukke, hvide blomster og giver mange frugter. Det plantes ofte på grund af sin skønhed.

 

Generelt

Javaæble - mange frugter

Hvis man ikke lige kender denne frugt, javaæble, eller dens fætter, vandæble, skulle man tro, at der var tale om en slags peberfrugt. Vi har efterhånden erfaret, at peberfrugter kan have vidt forskellige former, farver og størrelser (og selvfølgelig styrke i smagen!). Men peberfrugter er grøntsager, der tilhører samme familie som tomat og vokser på små planter. Javaæble (og vandæble) er derimod spisefrugter, der vokser på store træer.

Frugten har som regel en form, der minder om en pære, men der findes også ovale frugter. Modsat stilkenden sidder de kødede bægerblade og får en til at tænke på en knytnæve eller en lukket mund hos en tandløs.

Frugten er som regel ca. 5 cm lang (3,5-5,5 cm) og 4,5-5,5 cm i diameteren ved bægerbladene, hvor den er bredest. Overfladen er blank og voksagtig. På nogle frugter kan man ane nogle svage længdestriber eller riller. Umodne frugter er lyst grønne. Farven ved modenhed varierer alt efter, hvilken sort, der er tale om. Nogle er helt røde, andre er rødbrune og nogle er hvidgule eller lysegrønne.

Javaæble - frugter med længdestriber
Javaæble - frugter med længdestriber
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - røde frugter
Javaæble - røde frugter
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - lyse frugter set fra …
Javaæble - lyse frugter set fra siden
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - 1 hel + 2 halve

Skæres frugten over i to halvdele på langs, minder frugten om en klokke. Frugtkødet er i den yderste del lysegrønt, sprødt og saftigt. Mod centrum bliver frugtkødet gradvist mere et hvidt, svampet væv.

I centrum er der et hulrum, hvori et eller to mørke, runde frø ligger. Et frø kan blive op til 8 mm i diameter, men er findes også frugter uden frø.

Frøene bør man undgå at spise. Resten kan spises, men det er klogere at skrælle det yderste lag af med en kartoffelskræller eller skylle frugten meget grundigt. Især hulrummet bag bægerbladene kan gemme på skyllevand af tvivlsom kvalitet.

Smagen er ikke himmelråbende god. Den er mildt syrlig og sød med en svag aroma, der lugter og smager på samme måde. Men frugten virker forfriskende i varmen og så passer den fint sammen med næsten alle andre frugter i frugtsalat eller sammen med grøntsager.

Små stykker frugt kan kommes i sammenkogte retter. Javaæble er meget benyttet i det asiatiske køkken til kraftigt krydrede kød- og fiskeretter.

Endelig kan frugten laves til kompot.

Frugten har undertiden et rimeligt højt indhold af C-vitamin (omkring 20 mg pr. 100 g). Et lille indhold af A- og B-vitaminer kan lige nøjagtig spores.

 

Historisk

 

Historie

Javaæble - båd med frugt

Javaæble stammer i naturen sandsynligvis fra Malaysia eller Sydindien. Andre siger Sydøstasien.

Javaæble - marked

I dag er den udbredt over hele Sydasien og Sydøstasien samt øerne i Stillehavet og det Indiske Ocean. Der vokser nogle få træer i Latinamerika. Produktion med salg for øje foregår især i Thailand og på Hawaii.

Javaæble er meget populær i Sydøstasien og foretrækkes ofte frem for slægtningene vandæble, rosenæble og malayæble.

 

Historien bag navnet

Navnet javaæble følger det engelske, Java Apple og det tyske, Javaapfel. Frugten stammer nok ikke fra Java i Indonesien, selvom der vokser mange træer der. Det er heller ikke et æble. Hvis det endelig skulle være, så har det mere form som en pære.

På engelsk har frugten også navnet Wax Apple (voksæble). Det hentyder til frugtens overflade, der kan minde om en klump voks eller stearin.

Ligesom nogle af sine slægtninge bliver den, meget forvirrende! også kaldt rosenæble og vandæble på forskellige lokaliteter og sprog. Det skyldes, at variationen i udseende er stor blandt arterne og hos arterne indbyrdes. I det hele taget er det svært at skelne mellem disse frugter men skidt med det! De er alle forfriskende at sætte tænderne i.

Der findes to varianter af javaæble, en rød frugt (rubra) og en lysegrøn (alba).

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Javaæble - lyse frugter på grene

Det pyntelige stedsegrønne træ bliver 5-15 meter højt med en bred, uregelmæssig krone. Stammen er kort og kroget med en diameter på 25-50 cm. Den er ofte delt i grene tæt ved jorden.

Javaæble - 4 frugter og blade

De modsatte blade er store og elliptiske eller lancetformede. De bliver 10-25 cm lange og 5-12 cm brede. De olivengrønne til mørkegrønne blade (lysere på undersiden) er læderagtige, men tynde i randen. Bladene har ofte gennemsigtige pletter. Bladstilken er kort (3-5 mm) og tyk. Bladet udsender en kraftig duft, hvis det knuses.

Træet har smukke blomster og senere frugter, der hænger i grupper. Det plantes også på grund af sin skønhed. Træet bærer ofte mange frugter.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Medicin

Forskellige dele af træet bruges i traditionel medicin. Det har vist sig at nogle dele har en antibiotisk virkning.

 

Produkt: Ved

Veddet af javaæblet er hårdt med en rødlig farve. Det bruges meget som byggemateriale.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske lande, hvor den vokser i varmt og rimeligt fugtigt lavland op til 1.200 meters højde. Javaæble trives bedst, hvor der er en rimelig lang tørtid. Planten kræver dog adgang til vand året rundt og plantes derfor ofte nær ved vandløb og damme.

 

Vækst

Der findes ikke store plantager med javaæble. Men lægger man alle de træer sammen, der vokser i haver og frugtplantager med blandede træer, ville det blive en gigantisk plantage.

Til formeringen kan man bruge frø. De mister hurtigt deres spireevne og skal helst sås direkte fra frugten. Men folk ønsker sig for det meste en bestemt type javaæble og køber derfor planter, der er formeret vegetativt.

Den vegetative formering kan ske ved air layering eller podning. Som podeplanter bruges ofte plantens familiemedlemmer, der har en bedre modstand overfor angreb af termitter eller bare har en større modstandskraft.

De små planter plantes som regel ud i en afstand af 8-10 meter og skal have rigeligt med vand og gødning under opvæksten. Javaæble vokser bedst i en tung, fugtig jord.

Frøplanter begynder at blomstre i en alder af 3-7 år, mens vegetativt formerede planter blomstrer i en alder af 3-5 år.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Javaæble blomstrer 2-3 gange om året. Det sker tit i starten og slutningen af en tørtid, men tidspunktet varierer fra år til år.

Når træet blomstrer, er det let at forstå, hvorfor mange mennesker også dyrker træet for pyntens skyld. Træet har ligesom mange af sine slægtninge nogle særprægede og smukke blomster. De hænger i grupper på 3-30 i enden af grenene og ved bladaksen af nedfaldne blade. Hver blomst bliver 3-4 cm i diameter.

De cremehvide blomster har mange og lange støvdragere (ca. 3 cm), der stråler ud som nåle i en nålepude.

Efter bestøvning drysser støvdragerne ned og kan danne et hvidt tæppe under træet. I midten af støvdragerne sidder griffelen, der også er ca. 3 cm lang. Efter bestøvning svulmer bægeret og dets flige op. Fligene buer som regel ind over en åbning, hvori griffelen ofte sidder tilbage ved modning som en klokkesnor.

Træet blomstrer og sætter frugt i en periode, der varer 3-4 måneder. I denne periode kan der sidde grupper af modne frugter tæt ved en gruppe med nyudsprungne blomster.

Træet er sandsynligvis selvbestøvende. Der går 30-40 dage fra bestøvning, til frugterne er modne.

 

Pasning

Javaæble skal jævnligt vandes og gødes i det første leveår eller to. Her skal der også luges omkring planten og jorden dækkes ofte med halm eller strå. Alt dette skal sikre en hurtig vækst hos planten. derefter får træet som regel lov til at passe sig selv.

Det anbefales dog at gøde efter høst og i mindre omfang når træet begynder at blomstre.

 

Høst og pakning

 

Høst

Et enkelt træ kan give masser af frugt. Frugterne plukkes normalt med hænderne, da skindet er tyndt og frugterne skrøbelige. I høstperioden gennemses træet ca. 2 gange om ugen for modne frugter.

Javaæble - mand holder kurv
Javaæble - mand holder kurv
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - lyse frugter tæt på
Javaæble - lyse frugter tæt på
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - mand ved kurve

De høstede frugter læsses på biler og køres til store frugtmarkeder, hvorfra de sendes videre rundt i landet eller eksporteres.

I en alder af 5 år kan et træ give omkring 700 frugter om året.

 

Pakning

Det er ikke mange frugter, der i tidens løb er blevet eksporteret til Europa. Når det sker, er det ofte fra Thailand omkring juletid. De pakkes ofte i små bakker, pakket ind i plastfolie, så frugterne ikke beskadiges under transporten.

Javaæble - dame vejer
Javaæble - dame vejer
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - dame pakker
Javaæble - dame pakker
Navn: Javaæble Latinsk navn: Syzygium javanicum …
Javaæble - kurv med frugt

Frugterne kan eventuelt sendes i store kurve, men det sker sjældent.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da javaæble har en kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Det tilrådes at anvende frugterne i løbet af et par dage efter køb. Holdbarheden forlænges lidt, hvis frugterne opbevares i en plasticpose i køleskabet. Men frugterne har det med at væske og synke sammen lige pludselig.