Menu
• Indhold

Icacoblomme

Chrysobalanus icacohånd med 4 frugter

Kun få danskere kender icacoblommen. Den dyrkes i Sydamerika, men kun til lokalt brug. Nogle af de frugter, man møder, smager sødt og aromatisk. Andre er temmelig flade og kan være snerpende bitre. Så bruges de til en fin kompot eller marmelade, da den specielle aroma træder frem, når de koges med sukker. Frugtkødet er hvidt, tørt og sødt. Kernen spises ikke med. Skallen kan være ujævn og rynket, uden at det er et dårligt tegn. Træet bruges som prydplante i troperne.

 

Generelt

Icacoblomme - hånd med 4 frugter

Icacoblommen er en af de talrige frugter, man kan støde på lokalt i troperne.

Frugterne er ovale (æggeformede) eller runde. Størrelsen og formen er ofte som en blomme, men længden af frugten kan variere fra 2 til 5 cm.

Umodne frugter er grønne. Ved modenhed skifter farven til gulhvid, rød eller sort. Der findes nemlig tre varianter. Overfladen er en anelse blank med længderibber, men kan godt være ujævn eller rynket uden at det er et dårligt tegn.

Icacoblomme - hånd med åbne frugter

Indeni er der et hvidt og temmelig tørt frugtkød, der er meget sukkerholdigt. Frugtkødet omslutter et stort frø (kernen), der ikke spises med.

Smagen varierer meget. Den kan være sød, aromatisk og meget velsmagende. Det er især tilfældet i tropisk Amerika. Men den kan også være temmelig flad og lidt snerpende bitter (endda beskrevet som vammel og flov!). Det snerpende skyldes, at frugten indeholder tannin (garvesyre).

En prøvesmagning af frugten er derfor nødvendig inden anvendelsen. Er frugterne velsmagende, kan de uden betænkning nydes friske. Er de ikke, vil den specielle aroma træde frem efter kogning med sukker til kompot, grød eller marmelade!

Icacoblomme kan også kandiseres.

 

Historisk

 

Historie

Man mener, at icacoblommen oprindeligt stammer fra det nordlige Sydamerika. Der er dog også røster, der påstår, at det kan være tropisk Vestafrika. Der er da også stor forskel i frugternes udseende og kvalitet, så det er da ikke utænkeligt, at den stammer fra begge områder. De to kontinenter hang jo sammen i forhistorisk tid, hvorved områderne tidligere lå klods op ad hinanden.

Spredningen af planten er foregået i al ubemærkethed. I dag findes den spredt ud over hele det tropiske Latinamerika, Caribien og det sydlige USA.

I resten af den tropiske verden findes den også i ganske få eksemplarer. Eksempelvis kom den til Sri Lanka i 1881. I disse egne regnes den dog ikke som en særlig spændende frugt. Her fungerer den mere som en flot prydplante, der så tilfældigvis bærer frugter. På Fiji Øerne og i Singapore er planten forvildet.

Vietnam er det eneste sted i Sydøstasien, hvor planten dyrkes.

I Latinamerika dyrkes den både som frugt og prydplante. Det er også her, de velsmagende frugter fortrinsvis findes. Men det store gennembrud på verdensranglisten lader stadig vente på sig.

 

Historien bag navnet

Denne frugt har hele fire navne på dansk, icacoblomme, cocoablomme, icaquier og kakaoblomme. Alligevel er der kun ganske få mennesker, der kender frugten herhjemme.

Måske er det netop derfor, frugten har forskellige navne. Fire uafhængige mennesker kan have troet, at frugten ikke havde et dansk navn og så har de hver især navngivet den ud fra et lokalt navn.

Icacoblomme er ikke beslægtet med blommer (Prunus), selvom de tilhører samme plantefamilie.

Ordet blomme er nok knyttet til navnet, fordi frugten som regel ligner en blomme og ligesom denne har en kerne i midten.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af icacoblomme er et indtil 5 meter højt træ eller busk. Den stedsegrønne plante har skinnende og glatte blade. Den tætte og afrundede buskagtige plante minder om mange af de planter, der vokser eller er udplantet nær kysten i troperne. Med sine mange blomsterstande med hvide blomster og skinnende frugter, er det en smuk 'busk'.

Icacoblomme - træ eller busk
Icacoblomme - træ eller busk
Navn: Icacoblomme Latinsk navn: Chrysobalanus …
Icacoblomme - blomster og frugter
Icacoblomme - blomster og frugter
Navn: Icacoblomme Latinsk navn: Chrysobalanus …

Botanisk set er det en stenfrugt.

 

Produkt: Konserves

Der konserveres en del icacoblommer i Venezuela, men de har så vidt vides ikke fundet vej til Europa.

 

Produkt: Klitplante

Icacoblomme bruges undertiden til at forhindre sandflugt i klitterne på linie med marehalm og hjelme herhjemme.

 

Produkt: Garvning

Frugten indeholder garvesyre (tannin) og bruges til at garve læder.

 

Produkt: Medicin

Fra gammel tid har man brugt frugten imod diarré.

 

Klima og vækst

 

Klima

Icacoblommen er en tropisk plante og trives kun her. Den vokser bedst nær kysten, hvor der er meget varmt.

Over 1.500 meters højde vokser planten slet ikke. I tørtiden, hvor alt omkring den kan være vissent, står planten stadig med sine smukke blanke blade.

 

Vækst

Icacoblomme - frugt på blå baggrund

Træet kan formeres ved frø, men variationen i kvalitet og smag er stor. Derfor formeres gode sorter ofte ved podning.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Icacoblomme - 1 frugt og hvide …

Træet kan blomstre hele året. Ofte er der blomster samtidig med, at der er frugter.

Icacoblomme - blomster

De små hvide blomster hænger i klynger (blomsterstande) for enden af grenene.

 

Pasning

Når først et træ har fået fat, har træet en forbavsende god evne til at tilpasse sig omgivelserne. En stor del af pasningen foregår derfor mens der plantes ud. Marken skal rengøres for ukrudt, de små planter får godt med vand.

 

Høst og pakning

 

Høst

De modne frugter kan plukkes ligesom slægtningene fersken, abrikos osv.

Der findes tre forskellige farver på modne frugter, gulhvide, røde eller sorte. Selvom alle planter ser ens ud, så findes der kun én farve på hvert træ.

 

Pakning

Der findes ikke et decideret marked for icacoblommen endnu. De fleste frugter bliver spist nær træet eller laves til marmelade, kompot eller konserves.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Icacoblommer har et højt sukkerindhold og frugtkødet er samtidig temmelig tørt. Det gør holdbarheden lang. Hvis der engang starter en eksport op, vil det derfor være muligt at sende frugterne med container- skib. På grund af dens ringe størrelse, vægt og mængden af frugt, vil det dog højst sandsynligt foregå med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Icacoblommer har et tørt og sødt frugtkød, der gør holdbarheden lang. Selvom overfladen kan være temmelig rynket, så behøver det ikke at være et dårligt tegn, hvis blot frugten stadig har en tydelig farve uden pletter.