Menu
• Indhold

Hornmelon (Kiwano/Melano)

Cucumis metuliferushel og opskåret frugt

Hornmelonen ser mærkelig ud. Med de stikkende pigge på skallen minder den om et våben fra middelalderen. Flækker man frugten, dukker det grønne frugtkød op. Det består af en uendelig mængde af lyse, flade frø i en geléagtig masse, som smager sødt og syrligt. Hornmelonen bruges ofte til pynt. Den kan også spises med flødeskum, vanille og likør og passer godt sammen med is. Planten vokser vildt i det sydlige Afrika, og dyrkes nu i stor stil i New Zealand. Frugten kan holde sig i mange måneder og egner sig derfor godt til eksport.

 

Generelt

Hornmelon (Kiwano/Melano) - hel …

Hvad er det dog for en mærkelig tingest? Dette vil ofte være den indskydelse, man får, første gang man ser denne frugt. På den ene side kommer man til at tænke på UFO'er, håndgranater eller våben fra middelalderen. På den anden side er der også noget pænt, pynteligt og spændende ved dens udseende.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - hel …

Hornmeloner er 10-15 cm lange med en aflang, oval form. I et tværsnit kan den på midten blive ca. 8 cm.

Jævnt fordelt over hele skallen stikker der nogle hornagtige udvækster frem, der kan blive næsten en halv centimeter lange.

I umoden stand er frugten helt grøn. Derefter bliver den marmoreret i skiftevis grøn og orange. En moden hornmelon er enten helt orange eller marmoreret gul og orange. I sjældnere tilfælde kan den modne frugt også være rødlig.

Skallen er meget fast endda hård hos umodne frugter.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - opskåret …

Halveres frugten, dukker det grønne frugtkød op, der består af en uendelig mængde af lyse, flade frø. Hvert frø er omgivet af en geleagtig masse. Det får frugten til at minde om passionsfrugterne, selvom hornmelon er i familie med meloner og agurk.

Smagen er svagt sød og syrlig. Den er beskrevet som en blanding af banan og lime med en anelse smag af agurk.

Hornmelon bruges meget som en pynteting i frugtskålen eller til alle slags buffet i restaurationsbranchen.

Frugten nydes ofte frisk ved at frugten halveres på langs eller tværs eller eventuelt skåret ud i både. Det bruges ofte at drysse en anelse sukker på, inden man graver frugtkødet ud med en teske og spiser det.

Den friske hornmelon harmonerer godt sammen med ananas, banan, æble og nødder.

Hvis frugten halveres på langs, får man to fine skåle ud af skallen, når frugtkødet er gravet ud. I skålene kan kommes f.eks. en mousse, creme eller andet sødt. Frugtkødet kan blandes med likør og vanille og hældes ovenpå som frugtsauce. I det hele taget passer frugtkødet godt sammen med flødeskum og vanille.

Derfor fungerer frugten også godt sammen med is.

Frugtkødet passer også fint i andre salater og drinks på grund af den geleagtige konsistens.

Hornmelon har et lavt indhold af vitaminer og mineraler.

 

Historisk

 

Historie

Hornmelon (Kiwano/Melano) - frugt …

Hornmelon er en meget ny kulturplante og derfor er dens historie kort.

Planten vokser stadig vildt i det sydlige Afrika. Her har den lokale befolkning dyrket og derved spredt planten. Det skal måske lige nævnes, at planten er blevet dyrket i over 3.000 år i Afrika, men det var dog først, da planten blev bragt til New Zealand, at dyrkningen blev kommerciel. Her blev frugten forædlet og har derved ændret udseendet noget i forhold til den oprindelige frugt. Det skete så sent som i 1982.

Fra New Zealand er hornmelon blevet markedsført i hele Verden under navnet kiwano. Det har ligesom for kiwien betydet, at mange mennesker har den opfattelse, at frugten oprindeligt stammer fra New Zealand.

Senere er dyrkningen også blevet ret intensiv i Israel. Frugterne dukker derfor også op herhjemme under et andet handelsnavn, melano.

På grund af den lange holdbarhed, vil man ofte kunne støde på denne frugt i butikkerne.

 

Historien bag navnet

Hornmelon følger navnet på engelsk, Horn Melon, og tysk, Hornmelone. Navnet hentyder de hornagtige udvækster, der stikker ud på skallens overflade.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - kasser …

Frugten har dog også to handelsnavne, kiwano og melano. Kiwano bruges især om hornmeloner fra New Zealand. Navnet minder meget om kiwi, der også blev markedsført kraftigt fra New Zealand. Melano er så handelsnavnet for hornmeloner fra Israel.

Den oprindelige frugt har lige så ofte haft navnet hornagurk. Hornmelon er i samme slægt som agurk og frugten ligger lige præcis på grænsen mellem frugt og grøntsag så man kan vel nærmest kalde den en grøntsagsfrugt.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Hornmelonerne vokser på en klatrende plante, hvis rødder ligger lige under overfladen. Planten er en-årig og dør automatisk, når der bliver koldt. Bare en anelse frost gør ubodelig skade på alle grønne dele. Både blade og stængel er stærkt hårede.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - mange …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mange frugter på plante
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mark
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mark
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - lille …

Fra 'hoved-stammen' breder der sig ranker ud til siderne. På rankerne går der igen omdannede grene ud. De krøller sig i en spiral og er beregnet til at gribe fat i omgivelserne.

Botanisk set kaldes frugten et bær.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten er tilpasset et liv i ørken, halvørken eller steppe. Derfor vokser den også fint i sandjord (ørkensand).

Jorden skal helst være fugtig, mens luften skal være tør og solrig. Når mennesket dyrker en sådan plante, vil det automatisk betyde, at man må kunstvande de fleste steder. I Middelhavsområdet er klimaet perfekt til dyrkning med kunstvanding. Klimaet er subtropisk med en lang tør sommer. Udplantningen sker i det tidlige forår, hvor jorden stadig er fugtig. Derefter følger en periode med masser af sol.

 

Vækst

Da hornmelon ligesom sine slægtninge er en klatrende plante, kan den enten dyrkes som agurk ved at binde planten op i snore, eller ved at lade den klatre langs jorden som meloner. Hornmeloner vejer dog ikke så meget sammenlignet med meloner. Derfor er den mest skånsomme dyrkning for frugten at binde planten op.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - drivhusbillede
Hornmelon (Kiwano/Melano) - drivhusbillede
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mark …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mark med planter
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Hornmelon (Kiwano/Melano) - blomst

Planten udvikler sig ret hurtigt og efter kort tid dukker de første gule blomster op.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - lille …

Planten vil fortsætte med at blomstre indtil den dør. Derfor kan man på planten se både blomster og store og små frugter. Straks efter bestøvningen får den spæde frugt de karakteristiske pigge eller horn.

 

Pasning

Hornmelon (Kiwano/Melano) - sølle …

Pasningen af hornmelon foregår især under forberedelsen af jorden samt omkring udplantningen. Jorden skal vendes og gøres luftig og luges fuldstændig for ukrudt. Ofte tilsættes der en del organisk gødning til jorden. Planten er desværre yderst modtagelig overfor skadedyr.

Hvis det ikke regner, er det vigtigt at vande jorden jævnligt. Hvis planten dyrkes i drivhus, er dette altid nødvendigt.

 

Høst og pakning

 

Høst

Hornmelon (Kiwano/Melano) - 2 damer …

Hornmeloner høstes mens de stadig er umodne og grønne. Derefter vil de ganske langsomt modnes færdig.

 

Pakning

Hver hornmelon bliver pakket separat i en lille bakke, der er på størrelse med en halv jordbærbakke. De små horn er noget spidse og ville ellers kunne ridse eller prikke i de andre frugter. Frugterne pakkes undertiden ude i marken.

Hornmelon (Kiwano/Melano) - mange …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - mange kasser
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - frugter …
Hornmelon (Kiwano/Melano) - frugter i kasse
Navn: Hornmelon (Kiwano/Melano) Latinsk navn: …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Sammenlignet med de fleste eksotiske frugter, har hornmelon en umådelig lang holdbarhed.

Det gør det muligt at sende frugten med container- eller køleskib hertil helt fra New Zealand. Samtidig vejer og fylder frugten dog så lidt, at det også er muligt at sende den med luftfragt uden store omkostninger.

 

Opbevaring

Ved 12-13°C (og 85-90% RF) kan frugten holde sig i flere måneder efter ankomsten.

Opbevares hornmeloner et køligt og tørt sted, kan frugterne stadig holde sig nogle måneder efter køb.

Hornmelon egner sig ikke til opbevaring i køleskab.