Menu
• Indhold

Granatæble

Punica granatum



1 hel frugt + 2 halve

Granatæblet er en spændende frugt. Med de mange små frø er den symbol på frugtbarhed, og den nævnes både i Bibelen, Koranen og orientalske eventyr – altid i en positiv betydning. Frugten har været dyrket i mindst 5.000 år, men har aldrig været særlig kendt i Nordeuropa. Nogle granatæbler er søde og kan spises, som de er, Men man skal tage sig i agt. Andre er hylende sure, men de kan bruges til is, saft og dessert. Granatæble-træet egner sig godt til at dyrke i vinterhaven.

 

Generelt

Granatæble - 1 hel frugt + 2 halve

Granatæblet er på mange måder en besynderlig frugt. Man mener, at mennesket har dyrket planten i mindst 5.000 år. Man kan støde på frugten i alskens ældre litteratur, orientalske eventyr,

Theofrast, Herodot, Homer, Plinius, Det Gamle Testamente, Koranen eller Hamlet.

Alligevel er det ikke ligefrem en frugt, som hverdagsmennesket i Nordeuropa nikker genkendende til. Det skyldes i høj grad, at frugten i begrænset omfang er blevet brugt som pyntefrugt på et veldækket bord. Halveret er frugten da også et smukt syn men den kan altså også smage godt!

Kommer man tilfældigvis forbi en oase (helst ikke kravlende!), så har man virkelig en god chance for at opdage, hvor fortræffelig, frugten kan være.

De frugter, vi kan købe er oftest flotte både udenpå og indvendig. Men mange eksportører og importører regner med, at vi kun vil bruge dem til pynt så udseendet er vigtigere end smagen.

Går man efter smagsoplevelser, er det derfor absolut en god idé at købe frugten i en butik, hvor personalet ved noget om frugten og har et forhold til den.

Granatæble - dynge af frugter

Granatæble er på størrelse med et æble med en diameter på 7-12,5 cm og kan veje op til et halvt kilo.

Formen minder meget om et løg. Det skyldes, at bægerbladene sidder tilbage på den modne frugt i spidsen af frugten. Undertiden kan spidsen ligne en kongekrone.

Granatæble - brunlig frugt
Granatæble - brunlig frugt
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - grøn frugt med krone
Granatæble - grøn frugt med krone
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …

Alt efter sort kan skindet være jævnt eller ujævnt, mat eller glat og med en grøn, gul, gyldenbrun eller rød farve. Skallen er på ydersiden læderagtig (indersiden pergamentagtig) og indtil en halv centimeter tyk.

Halveres frugten (bedst på tværs) åbenbares frugtens smukke indre. I to etager er frugten inddelt i rum med hvide skillevægge. Nederste etage har 3-4 rum, hvorimod der imod spidsen er 5-7 rum.

Granatæble - 2 halve frugter
Granatæble - 2 halve frugter
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - 3 hele + 4 halve frugter
Granatæble - 3 hele + 4 halve frugter
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - frugter med mørkerøde …

Frugtkødet er de flotte geléagtige lyserøde til rubinrøde (sjældnere hvide) kugler, der hver især omgiver et frø. Der findes dog også sorter uden frø.

Smagen i frugtkødet afhænger igen efter sort. Den kan være hylende sur, sur, sur-sød, sød eller oversød. Smagen i frøene varierer også. Som regel er de bitre og bør undgås. Andre sorter har en mere neutral smag der findes endda opskrifter med de ca. 7 mm lange og 2 mm brede frø.

Forskellen i smag afspejler også anvendelsen. Frugtkuglerne kan pilles ud med fingre, ske eller gaffel og spises enkeltvis med eller som regel uden frø. Kuglerne pynter nydeligt op i frugtsalater og på desserter. til dette formål er det lettest at skære frugten ud i både på langs af frugten. Når bådene trækkes af, falder kuglerne ud.

Det saftige frugtkød bruges ofte til saft. Det fås ved at presse de to halvdele i en citronpresse. En anden metode er at presse og rulle den hele frugt mod en hård overflade indtil man tydeligt hører knæk-lyde indefra frugten. derefter skæres et hul i skallen. Saften kan nu presses ud i et glas eller suges/drikkes (evt. med sugerør) direkte af frugten.

Saften er kendt under navnene sherbet, sorbet og grenadine. Saften koges med den halve mængde sukker i 3 minutter og bruges i sovs eller drinks. Med sin smukke farve kan denne sirup også hældes over is.

Endvidere kan saften laves til en smuk gelé.

Vitaminindholdet er ikke særlig højt (C-vitamin eks. 4-12 mg pr. 100 g), men frugten er rig på mineraler, især fosfor.

Det er vigtigt at være forsigtig under behandlingen af frugten. Saften kan give varige pletter. Endnu værre er det med saften i selve skallen.

 

Historisk

 

Historie

Granatæble - træ med gammel bygning

Granatæblet er en kulturplante med mange år på bagen. Så mange, at man end ikke kan tale om vildtvoksende planter i naturen, men snarere forvildede planter, spredt med frø fra opdyrkede planter.

Forskerne hælder til den opfattelse, at planten oprindeligt stammer fra Iran eller Afghanistan (hvor der findes ekstra mange sorter omkring Kabul floden).

Man er også nogenlunde enige i, at frugten i sin tid er blevet spredt ud i et større område fra Mellemøsten.

Allerede omkring 1.500 f.Kr. blev frugten bragt med i gravene og afbildet på gravmalerier i Egypten. Det samme kan siges om fund fra faktisk alle store kulturer fra tidernes morgen i området fra Middelhavet til

Vestasien.

Frugten er da også nævnt i selv den allerførste litteratur fra disse kulturer. Granatæblet er da også nævnt i legender, Bibelen, Koranen og andre fortællinger med et vist religiøst indhold. frugten har endda den ærefulde plads, at den stort set altid omtales positivt af alle trosretninger!

I Bibelen beklagede israelitterne sig over, mens de vandrede rundt i ørkenen, at de savnede de egyptiske granatæbler. De holdt dog modet oppe, da deres spejdere kunne berette, at der bl.a. var masser af granat- æbler i Kanaans land (Israel).

Mange mener, at æblet, som Eva ifølge skabelsesberetningen plukkede fra Kundskabens Træ, må have været et granatæble (mens andre mener, det er kvæde).

Muhammed har sagt, at man skal spise granatæbler, da de renser kroppen for had og misundelse. Hvis det virkelig er sandt, så opfordres der hermed til anlæggelse af store plantager!

I den græske gudeverden, er der stort set ikke guder eller halvguder, der ikke er blevet nævnt sammen med granatæblet. Zeus skabte f.eks. granatæblet af blodet fra Agditis, der var blevet maltrakteret af Dionysos.

Venus plantede de første granatæbletræer i Grækenland og på Cypern. Det gode vejr dukker kun op en del af året, fordi forårets gudinde, Persefone, spiste granatæblefrø i underverdenen og derfor blev dømt til at blive dernede en del af året.

Det vigtigste er dog, at grækerne forbandt frugten med frugtbarhed. Denne opfattelse blev så ført videre til bl.a. etruskerne og romerne. En frugt med mange frø, der hver især er pakket ind på en smuk (næsten fortryllende) måde, måtte knyttes til frugtbarhedsgudinden Afrodite. Det virker ganske logisk.

Endnu i dag forbindes frugten med frugtbarhed. Ved den jødiske nytårsfest kan deltagerne 'læse' ud fra antallet af frø i granatæbler, om et bestemt familiemedlem bliver beriget med særligt mange børn.

Granatæble - frugter på marked

Det er besynderligt, at en frugt med så lang en historie ikke er særlig kendt på vore breddegrader. Frugten er jo spredt overalt i troperne og subtroperne. I Europa vokser den endda helt op til det sydlige Østrig og Schweiz. Men det skyldes nok i væsentlig grad, at frugten smager bedst, når den er dyrket i et tørt og varmt område.

Den europæiske adel har i flere århundreder været bestemmende for, hvad der smagte godt og hvad der ikke gjorde. Da de ikke fik eksemplarer med en god smag, hverken fra friland eller drivhus, endte frugten i stedet med at blive en frugt til bordpynt. Det skyldes frugtens smukke mønster og farve, når den bliver skåret over.

Det smukke mønster har så givet inspiration til et specielt mønster på stof i renæssancetidens Italien samt på finere porcelæn.

Frugten kom til Kina omkring år 100 f.Kr. For kinesiske befolkningsgrupper er granatæblet stadig i dag populært, men mest på grund af sine smukke blomster og pyntelige frugter.

Granatæble kom til Amerika for ca. 500 år siden med spanierne.

Granatæble pynter flot på bordet. I dyrkningsområdet plantes træet ligeså meget som prydplante. Enkelte steder bruger man endda planterne som hækplanter.

Granatæble - planter i ørkenområde
Granatæble - planter i ørkenområde
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - sti og hække
Granatæble - sti og hække
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …

Mange sorter er i tidens løb forsvundet og det er stadig i Mellemøsten, at man kan støde på variation i smag, fra surt til sødt. Det er også her, at granatæblet er ingrediens i talrige opskrifter.

Granatæble - plante foran gammel …

Importerede frugter kommer især fra middelhavslandene Spanien, Tyrkiet, Israel og Egypten, men kan i princippet også komme fra Indien, Thailand og hele det tropiske og subtropiske område. I Chile er der efterhånden kommet en stor produktion op at stå.

 

Historien bag navnet

Granatæble - træ med Granada i …

Det latinske navn betyder 'mange frø fra Punien'. I ældre dansk litteratur blev frugten kaldt for punisk æble. Romerne importerede i sin tid granatæbler fra den fønikiske by Karthago, der lå nær det nuværende Tunis i Tunesien. Da frugten derfor skulle navngives, gik man fejlagtigt ud fra, at den stammede fra Punien (befolkningen i Karthago blev kaldt for punerne). Granatæble er derfor et mere korrekt navn, selvom der absolut ikke er tale om et æble. Frugterne har bare omtrent den samme størrelse som et æble.

Ordet granat kan godt lyde lidt voldsomt i manges ører, men bare rolig! Det latinske navn granatum blev givet længe før den første granat blev lavet eller for den sags skyld, sprængt! Ordet betyder 'mange korn' eller 'fyldt med korn' og hentyder til de mange frø, der findes inde i frugten.

Man mener, at byen Granada i Spanien er opkaldt efter frugten (sikkert: Stedet, hvor der vokser mange granatæbler).

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Granatæble - træ mod blå himmel

Planten af granatæble er et 3-5 meter højt træ eller busk. Det kan dog sjældnere blive op til 10 meter højt.

Det er et stedsegrønt træ, der dog smider bladene om vinteren i koldere egne.

Granatæble - blade og lille mørk …

I forhold til sin størrelse, så er grenen ekstremt tynd. Efterhånden som frugterne udvikler sig, kommer grenene derved til at bue nedad. De smalle og skinnende blade med rødlige årer er ofte let krøllede. De er aflange og lancetformede med en længde på 1-9 cm og en bredde på 0,5-2,5 cm.

De smukke klokkeformede røde blomster og senere frugterne gør planten til en yndet prydplante.

Granatæble - gruppe af blomster
Granatæble - gruppe af blomster
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - 4 frugter
Granatæble - 4 frugter
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Medicin

Skallen indeholder store mængder garvesyre. Derfor benyttes et udtræk af skallen til at garve skind med (de såkaldte saffian-skind). Den sammentrækkende effekt som garvesyren har bruges også medicinsk. Af tørrede skaller kan der laves en urtete, der har en gavnlig virkning i tilfælde af diarré og dysenteri. Samtidig skulle man kunne slippe af med orm i tarmsystemet. I Asien bruges bark og rødder også mod disse orm. Hvis man også har betændelser, så skulle teen endvidere virke mod det. Et afkog af rødder, blade og bark siges at have samme virkning.

Frugtaften, der absolut smager bedre, siges at være virkningsfuld overfor hoste og feber.

 

Produkt: Farve

Et ekstrakt af frugtens skal bruges til farvning af uld. De rødbrune og klare gule farver i ægte orientalske tæpper kommer ofte herfra. Af farven kan der fremstilles blæk og farven blev især tidligere brugt af kvinder til at farve deres tænder sorte …

Desværre har saften fra skallen (og til dels også saften) også denne effekt på ens tøj.

Frugten skal derfor behandles med forsigtighed.

 

Produkt: Saft

Granatæble - glas med juicekoncentrat

Der findes en betydelig saftindustri fra granatæbler. saften koges med sukker og forhandles under navne som sorbet (arabisk) og grenadine (fransk). Et velassorteret udskænkningssted har mindst en af delene på hylden til at blande i drinks. Grenadine fås endvidere som en gæret drik, der indeholder alkohol.

Der laves også en ekstra sød grenadine sirup, der kan anvendes på samme måde eller som almindelig saftdrik.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra subtropisk klima, men vokser i dag overalt i troperne og subtroperne samt endda i mildere tempereret klima. Den trives dog bedst i tørt og ørkenagtigt klima.

Som tommelfingerregel siger man, at granatæblet trives bedst der, hvor der lige nøjagtigt er for tørt til, at appelsintræer kan trives. Sådanne forhold opnås bedst indtil 35. breddegrad.

Træet klarer uden videre problemer en længere periode med tørke og tåler frost ned til -10°C. Man siger, at planten godt kan lide en kold vinter og en varm tør sommer.

I troperne trives planten i indtil ca. 1.600 meters højde.

 

Vækst

Granatæble - små planter

Granatæbletræet formeres ved frø eller stiklinger. Ved at bruge stiklinger sikres en mere ensartet smag i frugterne, selvom frøene har let ved at spire. Et stykke af en gren slår rødder efter ca. 4 uger.

To andre metoder bruges også. Det er almindelig podning og så air layering, hvor en plasticpose med jord bindes omkring en gren. Når der efter 3-4 måneder er rødder i posen, klippes grenen af og plantes ud i en plantesæk.

Træerne plantes ud i en afstand af 2-5 m. Ved udplantning fjernes de nederste grene og skud, så planten mere bliver et træ end en busk.

Granatæble - lad og mennesker under …

Træet er ekstrem tolerant overfor næsten alle jordbundstyper og trives, hvor de fleste andre frugttræer ville bukke under. I Chile dyrkes planten nær Atacama Ørkenen, som er et af de tørreste steder i Verden. Her stråler solen fra en klar himmel det meste af året. Hvis frugterne hver dag bliver udsat for så meget sol, vil de blive forbrændte. Derfor dyrkes de fine eksportfrugter her under net.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Granatæble - rød blomst

Fra det tidlige forår til hen på sommeren kan man i Sydeuropa se de smukke postkasserøde blomster.

Frugterne modnes her hen på efteråret 5-7 måneder efter bestøvning.

I troperne er der ikke så tydelig en sæson og man kan se blomster hænge ved siden af modne frugter.

Blomsterne er ved nogle sorter orangegule, men stadig smukke. De sidder enkeltvis eller i grupper på op til 5 yderst på grenene. En blomst er 4-5 cm i længde og bredde. Det smukkeste er nok de 3-7 krøllede kronblade og de talrige støvdragere.

Efter bestøvning falder de røde blomsterblade af og de røde bægerblade skifter farve til grøn, mens frugtknuden svulmer op. I subtroperne falder blomstringen omkring foråret, hvor træet lige er begyndt at få blade. Mens frugterne vokser ud, får træet en sommertilvækst af nye grene, der så bliver de blomstrende grene det følgende år. I troperne er træet stadig noget afhængig af årstiderne, men her kan man opleve, at træet blomstrer 3 gange om året. Det er dog ikke altid sikkert, at blomsterne også udvikler sig til frugter alle 3 gange.

Granatæble - farveskift
Granatæble - farveskift
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - mindre frugt
Granatæble - mindre frugt
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - hvid blomst

Det skal lige nævnes, at planten også bruges som prydplante, især på grund af sine smukke blomster. Derfor er der, ligesom hos roser, fremavlet planter med eksempelvis hvide blomster. Her har man tænkt mere på blomstens udseende end frugtens smag. I Asien bruger man mere planten som prydplante i smukke potter end på grund af den spiselige frugt.

 

Pasning

Granatæble - rødsprængt grøn frugt

Træet ser sart ud, men er meget robust. Alligevel skal unge planter vandes meget i vækstperioden, da de oftest vokser på steder, hvor fordampningen er stor.

Frugtens værste fjende er larven af sommerfuglen Virachola isocrates, der plager plantagerne i Indien. Sommerfuglen lægger ofte et enkelt æg på blomstens bæger, hvorefter den klækkede larve hurtigt kan bore sig ind i den unge frugt. Larven er lille og hullet i frugten svær at få øje på. Man forebygger angrebet ved bl.a. at pakke de unge frugter ind i papirposer.

Det kan lade sig gøre at have planten herhjemme i f.eks. vinterhaven. Fra forår til oktober kan planten stå ude i haven i en stor potte. Den skal dog være ekstra stor, da planten udvikler et stort rodnet. Jorden skal helst være løs og sandet (som til kaktus), da planten vokser bedst i ørkenjord. Ren pottemuld vil holde for længe på fugtigheden.

Granatæble fås undertiden i en mindre udgave som stueplante.

I troperne dyrkes planten ofte i krukker. Det skyldes, at den dyrkes mere for de smukke blomsters skyld end for frugten. Frugtsmagen er heller ikke for god i det fugtige klima.

 

Høst og pakning

 

Høst

Granatæble - mand i hvid T-shirt …

Frugterne bliver sjældent modne på samme tid. Høsten foregår ved, at stilken bliver klippet over med en tang.

Granatæbler må først høstes, når frugternes overflade har en gul basisfarve. Ellers bliver kvaliteten ringe. Hvis der er tale om meget røde frugter, skal farven være jævnt fordelt. Alt andet tyder på solskoldning.

Granatæble - 3 frugter
Granatæble - 3 frugter
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - mange røde frugter
Granatæble - mange røde frugter
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …

Når frugten er klippet af, må man undertiden lige klippe det sidste stykke stilk af. Nogle frugter er så svære at få fat på, at det i første omgang bare gælder om at få klippet frugten fri.

Granatæble - mand klipper
Granatæble - mand klipper
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - mand rækker op
Granatæble - mand rækker op
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - kasse med frugt

De høstede frugter lægges forsigtigt i kasser. Den hårde skal kan flække, hvis frugterne smides i. Kasserne bliver kørt til pakning i lastbil eller traktor.

I vigtige dyrkningsområder giver et træ 100-150 frugter om året. Det giver 17-25 kilo frugt. En ydelse på 10 t pr. hektar anses for at være godt.

 

Pakning

Granatæble - dame pakker

Skallen på granatæble er en robust indpakning i sig selv. Under pakningen bliver frugterne ofte renset for skidt og støv med en klud. Derved kommer frugterne til eksport ofte 'polerede', hvorved de kommer til at skinne.

På større pakkerier som f.eks. i Spanien hældes kasserne med frugter automatisk ud på et transportbånd. Forinden har frugterne stået på lager ved ca. 19°C (og 100% RF).

Granatæble - mand ved kasser
Granatæble - mand ved kasser
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - kasse med frugt
Granatæble - kasse med frugt
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - maskine og frugt

Langs transportbåndet bliver granatæblerne først pudset af en maskine. Den sørger både for, at frugterne ruller rundt over et ujævnt materiale og børster samtidig med frugterne. Det kan også ske ved, at ventilatorer blæser støvet væk.

Granatæble - damer sorterer

Nu skal de dårlige eksemplarer sorteres fra. Det er lettere at se, når frugterne er rene. Derefter bliver frugterne sorteret efter størrelse. Egentlig er det efter vægt, men vægt og størrelse hænger jo også sammen. Frugterne ruller fra transportbåndet ud på hver sin vægtskål.

De mange vægtskåle passerer herover forskellige rækker, hvor damer står og pakker frugterne i bestemte størrelser. Når en frugt er ud for rækken med dens størrelse, tipper vægtskålen automatisk, så frugten ruller derned.

Granatæble - vægtskåle
Granatæble - vægtskåle
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - dame i hvidblå
Granatæble - dame i hvidblå
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - dame i grønblå

Ved hver række står der flere damer og pakker. De kan godt sortere granatæblerne yderligere i størrelser. Derfor har de forskellige kasser at putte dem i.

Granatæble - mand stabler

Efter pakning stables de forskellige kasser på paller og stilles på lager eller sendes af sted med lastbil.

Frugterne kommer som regel hertil i træ- eller papkasser uden ekstra beskyttelse. Der er tale om ganske robuste frugter.

Et halvt år senere foregår nøjagtig det samme på den sydlige halvkugle i Chile. Her pudses hver frugt i hånden. Frugterne får virkelig en kærlig pleje. Selv den visne blomst fjernes med en pensel. Først bruges enden af penslen til at kratte blomsten med. Derefter bruges hårene til at børste rester og støv væk. Nu pakkes frugterne i kasser, der er beregnet til flytransport. Der kommes filt mellem frugterne, så de ikke kan trille rundt i kassen under transporten.

Granatæble - dame pudser
Granatæble - dame pudser
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - damer med pensler
Granatæble - damer med pensler
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
Granatæble - damer pakker
Granatæble - damer pakker
Navn: Granatæble Latinsk navn: Punica granatum …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Granatæbler har en meget lang holdbarhed. Transportmulighederne er derfor mange. Det er mængden, der bestemmer hvilken transportform, der anvendes.

 

Opbevaring

Ved 0-2°C (og 90-95% RF) kan frugten holde sig i ca. 3 måneder efter ankomsten.

For umodne grønne frugter er holdbarheden endnu længere. Skallen hærdes under lagring.

I en plasticpose i køleskabet kan frugten holde sig i 2-3 uge.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun ca. en uge.