Menu
 

Generelt

Gandaria - 4 hele + 4 halve frugter

Gandaria kunne egentlig godt kaldes for mini-mango. Den minder i udseendet både det ydre og det indre om en mindre udgave af mangofrugten og smagen snerper også i den samme retning. De to frugter hører da også til den samme plantefamilie, men ikke den samme slægt.

Gandaria er en blommestor frugt med en rund eller oval form. Nogle frugter kan have en buet spids som mangofrugten. Skindet er tyndt og blødt med en mat og jævn overflade. En umoden frugt er grøn. Ved modenhed skifter farven til citrongul. Den gule farve kommer sidst i stilkenden. Senere bliver farven mere orange, brungul eller abrikosfarvet. Frugten bliver 3,5-6,5 cm lang og 2,5-5 cm bred.

Indeni findes det gule til orange frugtkød, der omgiver en trævlet kerne, der har svært ved at slippe frugtkødet.

Gandaria - 4 halve frugter
Gandaria - 4 halve frugter
Navn: Gandaria Latinsk navn: Bouea macrophylla …
Gandaria - 6 frø
Gandaria - 6 frø
Navn: Gandaria Latinsk navn: Bouea macrophylla …

Det saftige frugtkød er blødt og kun en anelse trævlet. Det afgiver en svag lugt af terpentin ved modenhed, men har en fin smag. Skind og frø spises ikke med.

Smagen varierer fra sur til sød. De fleste eksportfrugter er søde i smagen og kun en anelse syrlige. Samtidig har frugten en svag aroma, der minder om mango.

De sødlige eksportfrugter kan spises friske, kommes i frugtsalat eller laves til puré.

Sure frugter bruges i hjemlandene til marmelade, saftdrikke og kompot. Dette kræver tilsætning af sukker.

Her spiller umodne og meget syrlige frugter også en stor rolle, måske endda større end de lækre modne frugter.

De koges sammen med stærke krydderier til pickles ('asinan') eller 'sambal' (med chili). Dette er tilbehør til asiatiske retter og virker ekstra flot, hvis det lilla frø i kernen også benyttes.

En anden måde at benytte umodne eller sure frugter på, er at lægge dem i salt et stykke tid, hvorefter de ligeledes kan serveres til forskellige asiatiske retter, især kød- og fiskeretter.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (op til 75 mg pr. 100 g) A-vitamin og B-vitaminer.

Desuden et højt indhold af mineralerne fosfor, jern og kalcium.

 

Historisk

 

Historie

Gandaria - træ ved hus

Planten stammer i naturen fra den Malajiske Halvø samt det nordlige Sumatra og det vestlige Java i Indonesien. I forhold til mange andre tropiske frugter, er den ikke blevet spredt alverden meget fra dette område.

Gandaria dyrkes nu mere intensivt på Sumatra, Java og især Thailand. Den største spredning er sket til andre øer i Indonesien (Borneo og Ambon). I resten af verden vokser planten næsten kun i botaniske samlinger som f.eks. i Costa Rica, Honduras og Florida (USA).

I Thailand har man satset på frugten som en eksportfrugt og det er muligt at købe den i specialbutikker herhjemme i månederne februar til april. Hvis Indoneserne gør det samme, vil sæsonen kunne strækkes til juni måned.

 

Historien bag navnet

Gandaria er frugtens navn på Java i Indonesien. Dette navn har frugten så fået lov at beholde på internationale sprog som engelsk, tysk og spansk. I specialbutikker går frugten undertiden under dens thailandske navn, Ma Prang.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Gandaria - trætop

Planten af gandaria er et op til 27 m højt stedsegrønt træ. Normalstørrelsen ligger på 10-20 m.

Gandaria - grene og blade

Barken er lys brun med revner eller furer. Træet har mange tynde og let buede grene. Kronen er tæt og kuppelformet. Det store træ giver en pragtfuld skygge under den bagende varme middagssol.

Gandaria - blade set nedefra

De modsat stillede blade er mørkegrønne, aflange og en anelse læderagtige. Form og størrelse varierer meget. De er som regel aflangt ovale eller lancetformede med en længde på 14-30 cm og en bredde på 5-8 cm. Bladets nerver (ribber) træder ofte tydeligt frem.

Nye blade er dybt violette eller skarpt hvide.

Gandaria er et dekorativt træ, der samtidig giver mange frugter og en god skygge. Derfor plantes det i mange haver i Sydøstasien.

Botanisk set er frugten en stenfrugt. Udvoksede frugter hænger i små grupper på lange stilke overalt i træets krone og får de burede grene til at bue endnu mere.

 

Produkt: Blade og unge frugter

Umodne frugter bliver ofte lavet til et stærkt krydret tilbehør, kaldet sambal. Hertil serveres undertiden træets unge blade på grund af deres kraftigt hvide eller violette farve.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den vokser naturligt i lavlandets fugtige regnskovsklima

 

Vækst

Gandaria - potteplanter

Den mest normale måde at formere gandaria på, er at så frøene. Dette giver dog stor variation i frugternes kvalitet og smag. Nogle frugter er hylende sure, mens andre er søde.

Derfor bruger man vegetativ formering i plantagerne. Her benytter man mest air layering, men forskellige former for podning kan også benyttes.

Da planterne ender med at blive store træer, plantes de ud i en afstand af 10-12 meter. De små planter skal vokse i skygge i flere måneder.

Det tager frøplanterne 8-10 år, før de første frugter kan høstes. Ved vegetativ formering kan dette forkortes til 5-6 år. Man har erfaret, at gødning forkorter plantens ungdomsår, således at træet sætter frugt tidligere.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Træet blomstrer over en periode på 5-6 måneder. Alligevel kan der kun høstes i ca. 3 måneder.

Ligesom sine familiemedlemmer sidder blomsterne i en blomsterstand bestående af mange små blomster.

Botanisk set er de fleste blomster 3-tallige. Kronbladene bliver højst 2,5 mm lange. Blomsterne er gullige, men bliver hurtigt brune.

 

Pasning

Træet af gandaria kræver ikke så megen pasning som familiemedlemmet mango. Det kan muligvis skyldes, at træet foreløbig vokser i sit naturlige udbredelsesområde.

Den største pasning ligger omkring plantens første år, hvor den helst skal have skygge, gødning og eventuelt vand i en længere tørtid.

I plantager beskæres træerne ofte, så de ikke bliver alt for høje og besværlige at høste.

 

Høst og pakning

 

Høst

Når planten er 5-8 år gammel kan de første frugter høstes. Fra blomstring til høst går der ca. 9 måneder.

De blommestore frugter hænger nu i små klaser på 2-8 frugter, afhængig af, hvor god bestøvningen har været.

Umodne frugter er grønne. Ved modenhed skifter farven til citrongul og senere en mere orange eller abrikosagtig farve. Frugter til eksport høstes ofte, når frugterne er blevet citrongule, men stadig er faste i frugtkødet.

Ved høst plukker man ofte hele klasen med stilke. Det er bedst at høste frugterne om morgenen, da frugter til eksport helst skal nedkøles hurtigt til 12-15°C.

Et godt træ giver i gennemsnit ca. 1.000 frugter om året. Det svarer til ca. 200 kilo.

 

Pakning

Gandaria - frugter i bakke

Gandaria har ligesom mango en kort holdbarhed. Derfor skal de sendes af sted hurtigst muligt.

Inden frugterne bliver pakket, skal stilkene først fjernes og frugterne eventuelt skylles rene.

Gandaria bliver ofte sendt af sted i en bakke med 8-10 frugter, der dækkes til med plastfolie.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da gandaria har en kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo). frugterne høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten.

 

Opbevaring

Ved 10-16°C (og 85-90% RF) kan frugten holde sig i 2-3 uger efter ankomsten.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun nogle få dage. Når gandaria giver efter for et let tryk, er den moden og bør spises hurtigst muligt.

Gandaria kan få køleskader ved temperaturer under 8°C.