Menu
• Indhold

Feijoa

Feijoa sellowiana eller Acca sellowiana



3 frugter i sol

Smagen i en Feijoa kan være helt fantastisk. Sød og let syrlig som en blanding af jordbær og ananas. Feijoa stammer fra Sydamerika. I mange år var det kun den lokale befolkning, der plukkede den til eget brug. Men andre har opdaget den delikate frugt, og nu dyrkes den blandt andet i Israel. Frugten spises frisk, kommes i frugtsalat eller bruges til is, saft og marmelade. De røde Feijoa-blomster er elegante og planten egner sig godt til vinterhaven.

 

Generelt

Feijoa - 3 frugter i sol

Forventningerne til denne frugt har længe været store. Men berømmelsen lader endnu vente på sig.

I hvert fald på vore breddegrader. På New Zealand er frugten mere populær end kiwi og smagen i en feijoa kan da også være helt fantastisk.

Måske skyldes dens manglende popularitet herhjemme, at frugtens udseende ikke er så spændende som smagen. Eller også skyldes det, at frugten modnes på steder og tidspunkter, hvor vi nordboere ikke kommer og kan smage den lokale delikatesse.

Feijoa - 2 frugter i sol

Feijoa er en aflang, oval (ægformet) frugt med en længde på 5-8 cm. I spidsen sidder de visne bægerblade tilbage. Overfladen er fast, læderagtig og oftest ujævn. Den lysgrønne eller grønne farve får frugten til at minde meget om en tynd avocado.

Feijoa - 1 hel frugt + 2 halve

Halveres frugten, ses et tydeligt mønster, især hvis frugten skæres over på tværs. I centrum ligger 4 halvt hule rum med små frø, der også spises med. I et tværsnit danner rummet et + eller kryds.

Den inderste del af frugten med rum, frø og saftigt frugtkød, kan være hvidt, lyst gult eller lyserødt.

Feijoa - 4 halve frugter
Feijoa - 4 halve frugter
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …
Feijoa - 1 hel + 2 halve
Feijoa - 1 hel + 2 halve
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …

Smagen kan være lidt svær at beskrive. Den er let syrlig og sød, med en fin aroma, der minder lidt om ananas og jordbær. Den minder samtidig om en mild guava og mange regner feijoa for at være en lidt finere guava. Ligesom fætteren guava, så kan den første frugt virke skarp, underlig eller parfumeret, hvorimod den næste er fantastisk! fordi man så har vænnet sig til den nye smag.

Hele frugten kan spises, selvom det vil være bedst at undgå skindet. Det fjernes let med en kartoffelskræller.

Frugten kan også halveres, hvorefter frugtkødet kan graves ud med en teske.

Efter åbning farves frugtkødet hurtigt brunt. Dette kan undgås, hvis man drysser lidt citron- eller limesaft på. Det forstærker samtidig smagen. Frugten kan skæres ud i nogle flotte pynteskiver, der ligner små hjul.

Frugten kan spises frisk fra hånden, kommes i frugtsalat eller laves til saft, puré, marmelade, gelé osv.

Det hele kan tilsættes desserter som kager (fyld), is, creme og yoghurt.

Frugtstykker og saft passer fint til drinks, punch, ja alle slags frugtdrikke. Smagen forstærkes af sukker, citronsaft og fløde.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (30-100 mg pr. 100 g).

 

Historisk

 

Historie

Feijoa - mand i plantage

Feijoa stammer i naturen fra det område i Sydamerika, hvor Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay mødes. Her har planten i mange år levet et ganske fredeligt liv, kun plukket af den lokale befolkning.

I løbet af 1900-tallet har verdensmarkedet så fået øje på, at der vist egentlig kunne være muligheder i at dyrke denne plante i større omfang.

Feijoa - dame køber frugt

USA (Californien og Florida) og New Zealand var nogle af de første til at plante større arealer ud med feijoa. I New Zealand har man, ligesom tilfældet er for kiwi'en, lavet en del forædlingsarbejde ved feijoa. Her er feijoa blevet meget populær til stor undren i starten for mange sydamerikanere. Støt og roligt har planten nu bredt sig, så den dyrkes mange steder i Sydamerikas bjergegne især i Chile og Colombia. Her er der i de fleste tilfælde tale om planter, der er bragt tilbage til Sydamerika fra New Zealand (i forbedret tilstand). I mindre omfang findes planten i subtropisk Asien og Nordafrika. Den største eksportør ved Middelhavet er Israel, men der er også en begrænset produktion i Frankrig og Italien.

 

Historien bag navnet

Feijoa er det mest benyttede navn for denne frugt. Det udtales enten portugisisk, nogenlunde fæi schjoah eller spansk feixoa, hvor x skal harkes på bedste spanske manér som x i Mexico. I engelsktalende lande udtales frugten ofte fæi djåa.

Den opfattes som vild guava på sin hjemegn, men det er der også andre frugter i familien, der kaldes.

På andre sprog hedder den udover feijoa også ananasguava. Det skyldes, at denne fætter til guava har en smag, der svagt kan minde om både ananas og guava.

Feijoa dyrkes i forskellige sorter. De mest kendte er Choiceana, Coolidge, Mammooth, Superba og Triumph.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Feijoa - buske

Planten feijoa er en 2-4 meter høj busk, der af nogle betegnes som et træ. Måske skyldes det, at feijoa i plantager bliver kraftigt beskåret, så planten bliver buskagtig og højst et par meter høj.

Den stedsegrønne plante har små, elliptiske til ovale blade, der ligesom frugten (på planten) er lodne. De modsat stillede grågrønne blade peger opad på især nye grene, der ligeledes peger opad og næsten står lodret. De danner 4 rækker, fordi hvert andet par modsatte blade står vinkelret på det forrige. Sidegrene er også modsat stillede.

Feijoa - grene mod blå himmel
Feijoa - grene mod blå himmel
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …
Feijoa - lodrette grene
Feijoa - lodrette grene
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …

På grund af de elegante røde blomster, ville planten være yderst velegnet til en vinterhave. I subtropiske områder som det nordlige New Zealand danner den grågrønne busk et usædvanlig smukt farvespil sammen med de øvrige planters efterårsløv. Efterhånden som frugterne udvikles, tynges grenene nedad.

Feijoa - blade og mange blomster
Feijoa - blade og mange blomster
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …
Feijoa - buske og efterår
Feijoa - buske og efterår
Navn: Feijoa Latinsk navn: Feijoa sellowiana …
Feijoa - 3 frugter set nedefra

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Marmelade

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge frugterne med sukker, så der fremstilles en lækker og populær marmelade. Frugten har et højt indhold af pektin.

Produktet har været en industri i nogle subtropiske lande, især New Zealand, Sydamerika og USA.

Det tilsættes så igen andre produkter, som f.eks. kager og joghurt.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske lande, hvor den dog vokser i bjergegne med et subtropisk klima.

Feijoa trives bedst, hvis den årlige gennemsnitstemperatur ligger på 15°C. Planten kan i kolde måneder gå i en hvileperiode (dvale), hvor den kan tåle frost ned til -10°C. Hvis frosten derimod indtræder i områdets efterår, hvor planten har frugter, kan en enkelt time med -1°C ødelægge hele høsten.

Planten vokser bedst i høj luftfugtighed og skal helst have 1.500 mm regn om året. Den kan tåle tørke, men det går ud over frugtkvaliteten.

 

Vækst

Feijoa - lille plantage

Feijoa kan formeres ved frø, men kvaliteten svinger meget. Derfor benyttes hovedsageligt stiklinger.

Det giver ensartede frugter. I mindre omfang benyttes også air layering og podning.

Busken vokser bedst i godt drænet jord, der helst skal holdes konstant fugtig. Jordbunden må ikke være for kalkrig, da det giver en dårlig smag i frugten.

Der er forskellige måder at dyrke frugten på. Den kan plantes ud i lange rækker som hækplante.

Her er afstanden mellem buskene ca. 2 meter. Imellem hækkene er der 4-5 meter.

De kan også plantes ud som selvstændige buske. Så er afstanden 3-4 meter.

I bjergegne, hvor terrænet er ujævnt, kommer plantagen til at minde om et hedelandskab, hyldet ind i tåge.

Ligesom sin fætter, guava, så holder man hovedstammen fri for sidegrene den første halve meter.

Derefter udvælges 3-4 hovedgrene, der går i hver sin retning.

Der kommer kun frugter på et-årige grene. Busken bliver derfor ofte beskåret.

En plante kan blomstre og give frugt allerede når den er 1 år gammel. Ydelsen bliver dog først høj efter 3-4 år.

Normalt plantes plantagen om, når buskene er ca. 15 år gamle. De kan dog blive ved med at yde, til de er 30 år gamle.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Feijoa - 2 blomster

I bjergegne, hvor temperaturen er nogenlunde konstant hele året, kan busken blomstre og sætte frugt hele året rundt. Blomster og frugt kan hænge på grenene samtidigt.

I subtroperne har busken mere en sæson, som vore frugttræer, med blomster om foråret til sommer og frugter sent på efteråret.

Ikke overraskende for denne familie, er blomsterne yderst elegante.

Feijoa - 1 blomst

De smukke røde blomster er store, ca. 2 cm i diameter. Botanisk set er de oversædige. Blomsterne har mange støvdragere, der efter bestøvning drysser ned.

Der er fremavlet forskellige sorter af feijoa. Nogle er selvbestøvende, mens andre kræver en anden sort for at blive bestøvet. Frugterne i en plantage er derfor ikke altid ens.

Fra bestøvning til høst går der 3-5 måneder.

 

Pasning

Feijoa - vand ved planter

En plantage med feijoa kræver nogen pasning. I områder med tørke en del af året, skal jorden konstant holdes fugtig ved kunstvanding.

Det største arbejde ligger dog i at beskære planten. Der kommer kun frugter på et-årige grene. Derfor skal planten klippes ned til hovedgrenene en gang om året. I bjergegne som f.eks. Andesbjergene varieres beskæringen mellem buskene, så der konstant er frugter at høste.

 

Høst og pakning

 

Høst

Feijoa - 3 frugter på gren

Når planten er lidt over et år gammel, kan de første frugter høstes. Der går dog endnu et par år, før busken yder godt.

Det mest normale er, at frugten plukkes med hånden.

Frugter til eksport plukkes før de er helt modne og stadig er grønne.

Desværre er smagen bedst, når frugterne har fået lov til at modne færdig på træet. Men derefter er holdbarheden kort og modne frugter er meget sarte overfor pakning og transport.

Frugter til det lokale marked høstes, når frugterne skifter farve fra mørk til lys grøn. Nogle venter endda til frugterne selv falder af.

En god plantage med feijoa giver 25 tons frugt pr. ha om året.

 

Pakning

Feijoa - kasse med frugter

Selvom frugterne sjældent skinner og endda har dun, når de hænger på træet, så er eksportfrugterne ofte blanke. Det skyldes, at feijoa bliver pudset med en klud for at fjerne skidt og støv. Derved bliver de samtidig poleret og ekstra flotte.

Feijoa har næsten altid sit eget rum eller 'lomme' i pakken. De kan også sendes i små kasser, hvor frugterne ligger i et lag foret med papirstrimler eller andet, så de ikke triller rundt.

Før de bliver afsendt er de stadig meget hårde. Men under transporten modnes de langsomt og bliver mere og mere sarte og derved følsomme overfor selv lette tryk og stød.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da feijoa har en kort holdbarhed, kommer den kun hertil med luftfragt (air cargo). Selv fra Sydeuropa kan de komme med fly.

Frugterne høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges meget hurtigt efter ankomsten.

 

Opbevaring

Når feijoa først er modnet færdig, har den en kort holdbarhed.

Ved 8-10°C (og 90% RF) kan frugten holde sig i ca. 3 uger efter ankomsten.

I en plasticpose i køleskabet (et svaleskab er bedre) kan frugten holde sig i en uge.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kun 3-5 dage.