Menu
• Indhold

Durian

Durio zibethinus



gruppe af aflange frugter

Durian er den mest populære frugt i Sydøstasien. Men den vil næppe få en plads i det danske køkken, da den lugter forfærdeligt – som en blanding af terpentin og gammel ost. Malayerne siger, at den stinker som helvede - men smager som paradis. Frugtkødet er blødt og cremeagtigt og minder om sød vanillebudding. Enten kan man lide den eller også kan man ikke fordrage den. I Sydøstasien spises den, som den er, eller bruges til chips. Det siges, at de, der spiser durian, får større lyst til erotik.

 

Generelt

Durian varierer meget i størrelse og udseende fra region til region. Formen varierer fra rund til oval og størrelsen mellem 20 og 35 cm i længden, men som regel 18-20 cm i diameter. Skallen er træagtig hård og fyldt med store pyramideformede torne, der peger i alle retninger. En frugt vejer gennemsnitligt 4 kilo, men kan veje op til 9 kilo. Egentlig kunne frugten godt minde lidt om de frygtindgydende kugler, der blev brugt i riddertiden til at smadre skjolde og rustninger med, en morgenstjerne.

Durian - gruppe af aflange frugter
Durian - gruppe af aflange frugter
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - gruppe af runde frugter
Durian - gruppe af runde frugter
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …

Det mest kendetegnende (og det som alle taler om ) ved frugten, er lugten. I tidens løb er der blevet brugt megen energi på at beskrive denne, for vesterlændinge, så 'forfærdelige' lugt. 'Den lugter som en blanding af terpentin og rådne hvidløg eller gammel ost', er blot én af disse beskrivelser.

Inde bag den mat-grønne (frisk) til lysebrune skal findes 4-5 kamre med flødefarvede eller gule segmenter af frugtkød. I hvert segment er der mellem 1 og 7 frø, der har en størrelse på 5-6 cm i længden og 1,5 cm i bredden. Frøene kan spises med eller ristes som kastanjer.

Durian - lyst frugtkød
Durian - lyst frugtkød
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - frø
Durian - frø
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …

Når frugten modnes, revner skallen langs de 4-5 segmenter indeni. Frugtkødet er blødt og cremeagtigt.

Smagen er meget omdiskuteret. Enten kan man lide den eller også kan man ikke fordrage den.

Den smager på den ene sødt som vanillebudding. Samtidig har den en eftersmag, der kort efter høsten er nøddeagtig, men senere bliver kraftigere, lidt i retning af løg.

Durian har ligesom hvidløg den ulempe, at man i et par dage kan lugte på udåndingen, at personen har spist durian.

Næringsværdien hos durian er meget høj. På Borneo har den visse steder så stor betydning, at frugten nærmest kan kaldes hoved-ernæringskilden. Frugten indeholder hele 3 g protein pr. 100 g. Indholdet af C-, B1- og B2 -vitaminer er ret højt, ligesom indholdet af mineralet kalium.

Det siges at være farligt at indtage alkohol i forbindelse med durian.

Durian bør spises hurtigt efter åbning af frugten, da frugtkødet hurtigt bliver surt og brunt på grund af oxydering. Lokalt spises durian helst rå uden nogen tilsætning. Europæiske ganer vil dog oftest finde smagen mildere sammen med sukker, is eller mælk.

Durian passer fint til mange forskellige frugter i frugtsalat. Den bedste kombination skulle efter sigende være mangostan og durian.

 

Historisk

 

Historie

Durian - mand og kvinde ved opstillede …

I naturen stammer durian oprindeligt fra Borneo og Sumatra (Malaysia og Indonesien), hvor frugten stadig kan findes vildtvoksende.

Den har været dyrket i hele det tropiske Asien i flere hundrede år, især i Sydøstasien. Men i resten af den tropiske verden har den stadig ikke vundet nogen udbredelse. Det skyldes nok hovedsageligt den ubehagelige lugt, frugten udsender. Samtidig er den noget vanskelig at få til at vokse.

Til gengæld har den opnået en nærmest gudelignende status i Sydøstasien. Traditioner omkring dyrkning af durian er blevet overleveret fra generation til generation i århundreder. Når befolkningen i høstsæsonerne sætter tænderne i frugtkødet, har de samme salige udtryk som når et lille barn skal pakke sine julegaver op.

Udbredelsen strækker sig fra Sri Lanka og Sydindien over Burma, Thailand, Cambodia, Laos, Vietnam, Malaysia og Indonesien til Filippinerne og Papua New Guinea. Derudover findes få eksemplarer i Australien, Hawaii (USA) og Zanzibar (ved Tanzania).

Den største produktion finder sted i Thailand, skarpt efterfulgt af Indonesien.

 

Historien bag navnet

Navnet durian stammer fra det malajiske ord duri, der betyder torn. Det hentyder til de mange og markante torne, der stikker ud til alle sider på frugtens skal. På mange sprog har den endnu et navn, der hentyder til frugtens karakteristiske lugt: stinkfrugt.

Selve navnet durian dækker over mange forskellige varianter. Durio kutejensis og Durio oxleyanus er arter, der også går under navnet durian. I Sydøstasien går man ikke så meget op i, hvilken art eller sort frugt man spiser. Det er nok at vide, hvilken by eller region, frugten kommer fra.

Disse arter har ikke så stærk en lugt og ville nok have en større chance, når det gælder eksport af durian.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Duriantræet kan blive op til 40 m højt. I plantagerne bliver træerne dog sjældent over 10-20 m høje. Oprette grene gør træet højere, men bærer ikke frugter. Derfor beskæres træet ofte i toppen. Barken er mørk rødbrun. Den falder let af i felter, så man kan se noget af det mørkerøde ved.

Durian - duriantræ og blå himmel
Durian - duriantræ og blå himmel
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - mand bukker sig ned oppe …
Durian - mand bukker sig ned oppe i træ
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …

Grenene går næsten vandret ud fra den lodrette stamme. De vandrette grene får toppen af kronen til at virke som et tæt tag. De spredte blade er fra elliptiske til lancetformede med en længde på 10-15 cm og en bredde på 3-4,5 cm. Bladene har en lys grøn farve. Oversiden er glat og skinnende, mens undersiden er tæt belagt med gyldne eller sølvfarvede skæl og et lag stjerneformede hår.

Durian - 1 frugt foran og 2 bagved

Frugterne hænger i tykke stilke på sidegrenene. Ofte bliver grenene understøttet med pæle eller holdt oppe af reb og bånd.

Botanisk set kaldes frugten en kapselfrugt.

 

Produkt: Grøntsag

Durian - damer sælger durian

Umodne durianfrugter anvendes lokalt som tilbehør til risretter.

Citron, salt, chili, karry og løg er ingredienser, der forandrer duriansmagen i en helt anden retning.

I øvrigt koges durian også i Sydøstasien som grundsmag i suppe eller sovs. Durian koges også til chutney.

 

Produkt: Medicin

Lokalt laves der et udtræk fra blade og rødder til helbredelse af febersygdomme.

Frugten siges at have en gavnlig virkning på lysten til det erotiske (og ydeevnen). Ak ja! - forsøget er da i det mindste mere harmløst end pulveriseret næsehorn.

 

Produkt: Snacks

Durian - poser med chips

Da durian er den mest populære af alle frugter i Sydøstasien, har opfindsomheden været stor med hensyn til at fremstille produkter med durian. Man kan købe durianchips nøjagtig som vi har kartoffelchips. Chipsene er tynde skiver stegt i olie. Sammenlignet med andre durian-produkter er disse chips nok noget af det mest neutrale i smagen for vore ganer.

 

Produkt: Konservering

Durian - durianmasse i plast

Durian fås kun i to perioder i løbet af året fra juni til august og november-februar. Derfor har der i Thailand og Malaysia været arbejdet intenst på at lave konserves med durian til de mellemliggende perioder. Så vidt vides, så har disse anstrengelser stadig ikke givet bonus for alvor. Dåsernes indhold går let i gæring.

Det er dog lykkedes at tørre frugten, så smagen kan tilsættes produkter som f.eks. is og yoghurt.

Der bliver også fremstillet en brun masse af durian, der på mange måder bliver brugt, hvor vi ville have anvendt marcipan i stedet. Det kan være i kager eller andet bagværk, men massen kan også nydes alene.

Thailand har også en eksport af nedfrosne segmenter.

 

Klima og vækst

 

Klima

Durian trives kun i tropisk klima og tæt på Ækvator. Træet vokser i varme, fugtige områder i indtil 800 meters højde over havet. Selv om durian er en rigtig regnskovsplante, kan den dog tåle en tørtid, der varer op til 2-3 måneder. Her er det dog nødvendigt at kunstvande, hvis frugterne skal have en ordentlig kvalitet.

Hvis temperaturen kommer under 22°C stoppes plantens vækst indtil temperaturen er oppe igen.

 

Vækst

Durian - træer fra siden

Der findes forskellige måder at starte en mindre durian-plantage op på. Tidligere blev der især brugt frø til formeringen. Men frøene mister spireevnen allerede en uge efter, at frugten er blevet åbnet. Det betyder bl.a. at man er nødt til at starte udplantningen lige midt i høsttiden.

Nu om dage bruger man i plantagerne især en teknik, der kaldes okulation. Et "øje' - det vil sige en afskåret knop, der vil udvikle sig til en gren eller kvist, podes over på en spiret frøplante, der er ca. 6 måneder gammel. Dette øje vil så vokse ud og have de samme gode egenskaber som det træ, det blev taget fra. Før udplantning bliver frøplantens grene klippet ned, så det er den nye gren, der overtager. Efter en kort tid med tørke efterfulgt af regn, kan de små planter (Ca. 60 cm høje) plantes ud med en afstand på 8-12 m.

Det skal dog understreges, at måden, man formerer durian på, varierer meget fra sted til sted. I Indonesien benytter man sig fortsat mest af frø. Frøene spirer allerede efter 3-8 dage. I det hele taget findes der mange elementer omkring plantens vækst, blomstring og bestøvning, som forskerne har svært ved at finde ud af. Alt imens det foregår, så fortsætter man lokalt med at dyrke durian, som man altid har gjort.

Durianplanter trives bedst i kuperet (bakket) terræn. De små planter skal helst stå i halvskygge. I det hele taget er det næsten umuligt at lave en plantage, hvor der kun er duriantræer.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Durian - gruppe af blomster

Et duriantræ kan blomstre og derved give frugt to gange om året. Blomstringen starter normalt, når regnen begynder lige efter en kort periode med tørt vejr eller efter en kølig periode. Træet blomstrer over en periode på 2-3 uger.

Durian - blomst i sol

Blomsterstanden er en klase af blomster, hvor de 3-30 blomster hænger i næsten samme afstand (op til 15 cm) fra grenen. Blomsterstandene findes næsten altid på ældre grene. Hver blomst har en stilk på 5-7 cm. Den hvidgule eller hvidgrønne blomst er 5-6 cm lang og ca. 2 cm i diameter. Bægeret har 5-6 trekantede tænder. Bæger og kronblade danner ligesom en klokke, hvorfra der hænger talrige støvdragere ud.

Durian - knopper på gren

Blomsterstandene dukker op 6-8 uger, før de åbner sig. Nogle dukker endda op 8 måneder før, men afventer så det rette tidspunkt for åbning.

Blomsterne åbner sig sidst på eftermiddagen. Allerede næste morgen er både bægeret, kronbladene og støvdragerne faldet af. Det er bevist, at flagermus spiller en væsentlig rolle i bestøvningen.

Når en plantage startes op, går det ikke at tage alt podematerialet fra det samme træ, uanset hvor god træets frugter end måtte være. Blomsterne skal ofte krydsbestøves for at danne frugt - det vil sige, at "forældrene' skal have forskellig arvemasse.

Træet får enkelte blomsterstande direkte på stammen, men de bliver ofte fjernet, da frugter her vil tage kraften fra frugterne på ældre grene. I Thailand håndbestøver man ofte træerne for at sikre en fuldstændig frugtdannelse. Her tynder man også ud i antallet af frugter, når de er 4-6 uger gamle, så der kun sidder 1-2 frugter i hver blomsterstand. Det giver 50-150 frugter pr. træ.

Normalt er frugterne modne 95-105 dage efter bestøvning, men der findes også sene sorter, der først modner efter 130 dage eller mere.

 

Pasning

Durian - stor frugt tæt på

Selv om durian ser ud til at være en robust frugt, så har træ og frugt relativt mange fjender. Aber, rovkatte, vildsvin og egern kan forgribe sig på frugterne inden de er helt modne. De kan også rode rundt i jorden tæt ved stammen og forårsage store ødelæggelser. De rødder, der suger mest vand og næring op til træet, ligger tæt ved overfladen.

Derfor er det også vigtigt under pasningen ikke at luge for voldsomt i en stor ring rundt omkring stammen.

Svampen Phytophthora er dog træets værste fjende. Den kan inficere planten og forårsage fodsyge (foot-rot). Der er stor uenighed i, hvordan man forebygger eller bekæmper denne sygdom.

Skjoldlus er lige som hos ananas en stor plage. De bliver bragt til træet af myrer, der lever af den nektar, de udskiller.

Durian - vanding

I f.eks. Thailand og Malaysia gavner det træet at kunstgøde i en ring om træet, hvor regnvand drypper ned fra kronen. Her kunstvander man ofte med et drypvandingssystem. Men begge dele kan være direkte skadelige nær Ækvator.

 

Høst og pakning

 

Høst

Durian - mand i træ med blå himmel

Der går ca. 5-6 år før de første frugter kan høstes. Det er vel at mærke, hvis frøplanten er blevet okuleret. Det vil tage 8-9 år, før en almindelig frøplante bærer frugt.

I Thailand, der har specialiseret sig mest i eksport af durian, høster man gerne frugterne 2-3 dage før frugterne er helt modne. Derved er risikoen mindre for, at skallen flækker før frugten er nået frem og frugtkødet derved bliver iltet. Det er dog ikke et job for nybegyndere at kunne vurdere det rette høsttidspunkt.

Høsten foregår her ved at en mand kravler op i træet og vrider frugten af stilken. Derefter kaster han frugten forsigtigt ned til en anden person, der griber frugten med et stykke lærred. Høsten af durian er ikke helt ufarlig, da de tunge frugter med de kraftige torne let kan slå én fordærvet.

Durian - mand i træ med frugt i …
Durian - mand i træ med frugt i hånden
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - mand med lærred
Durian - mand med lærred
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …

Når dagens høst er samlet sammen, gælder det om at få sendt den af sted hurtigt. Inden afsendelsen bliver frugterne dyppet i vand. Det forlænger tiden før skallen flækker og renser frugterne for skidt og støv.

Durian - bil med frugter
Durian - bil med frugter
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - mange mennesker
Durian - mange mennesker
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - afsendelse
Durian - afsendelse
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …
Durian - 2 damer dypper durian
Durian - 2 damer dypper durian
Navn: Durian Latinsk navn: Durio zibethinus …

I Malaysia er det derimod en tradition at vente til frugterne selv falder til jorden. I skovområder, hvor træerne vokser vildt, er der bygget hytter tæt ved duriantræerne, så frugterne kan samles straks efter at de er faldet ned. Det er der flere grunde til. Glæden og oplevelsen ved at få en nyhøstet durian er så stor, at det er nærmest ubegribeligt for vesterlændinge. Prisen for en durian er høj selv i Sydøstasien. Samtidig er mange dyr interesserede i at sætte tænderne i frugterne. Det gælder rotter, aber, hjorte, bjørne, bøfler og elefanter - ja selv tigre!

Den årlige ydelse pr. hektar er mange steder ringe (3,1-8,3 t), men i Thailand og Malaysia ligger den på 10-18 t.

 

Pakning

Durian - dame pakker

Der kommer ganske få mængder durian hertil. Der er strenge regler med hensyn til afsendelsen, da frugten per definition lugter. At der så findes næsten lugtløse sorter, er der ingen, der tager hensyn til. En durian er en durian. Derfor bliver frugterne sendt i særlige containere (af hvid flamingo), der lukker helt tæt.

Frugterne er store og har forskellig størrelse. De kan være svære at placere i kasserne.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Durian - durian forbudt skilt

Det sker at der dukker et par durianfrugter op i butikkerne herhjemme. Det er ellers strengt forbudt at medbringe durian i flyets kabine på grund af den ubehagelige lugt. Alligevel er frugterne kommet hertil med air cargo, da frugtens holdbarhed er meget kort.

På flere hoteller i Asien kan man se et durian forbudt skilt i forhallen eller ved indgangen. Det fortæller meget om lugtens mangel på popularitet blandt vesterlændinge.

 

Opbevaring

Holdbarheden for en durian er meget kort. Hvis der er revner i skallen, bør man undgå frugten, da frugtkødet højst sandsynligt er oxyderet (iltet) og derved er blevet brunt og surt.

Efter åbning bliver segmenterne harske i løbet af 36 timer.

Den ideelle opbevaring er ved 4-6° C (maks. 8° C) og 85-90% relativ luftfugtighed.

Under disse forhold kan man opbevare en durian i minimum 3 uger og i heldigste fald 7-8 uger.

Andre oplysninger siger, at man kan opbevare durian ved 15°C i op til 3 uger.

Hvis segmenter af durian lynfryses, kan de holde deres smag i 3 måneder.