Menu
• Indhold

Dragon fruit (Rød pitahaya)

Hylocereus sp., Lemairocereus sp., Acanthocereus sp. m.m.3 hele + 4 halve
 

Generelt

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 3 …

Dragon fruit kaldes også rød pitahaya og pink pitahaya. Med sit specielle ydre, er det en frugt, der vækker nysgerrigheden hos de fleste. Om frugten så er smuk eller ser underlig ud, er op til hver især at afgøre. Men dekorativ, det er den på ethvert bord og det forstærkes ekstra, når man kan se frugtkødet indeni!

Dragon fruit (Rød pitahaya) - skål …

Oversat hedder den dragefrugt. Hvis man en dag fandt nogle drage-æg, så ville man nok heller ikke blive så overrasket, hvis de så netop sådan ud. Men frugterne kommer fra en kaktus, der hverken spyer ild eller bortfører ungmøer hvis de da ikke lige bliver fanget af plantens torne.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 …

Dragon fruit er en rund eller elliptisk frugt med en længde på indtil 12 cm. En umoden frugt er grøn. Ved modenhed skifter farven til pink, orangerød eller mørkerød (rødbede-rød). Jævnt fordelt over hele frugten er overfladen betrukket med aflange skæl. De peger alle fra stilkenden ud mod spidsen. Ved fæstet er de som regel røde. Den del af skællet, der slipper overfladen, kan have samme farve som overfladen, men er som regel lysegrøn eller gullig (eventuelt med et rødligt strejf). Skællenes længde, form og farve varierer. Det skyldes alt sammen, at der findes flere kaktusarter, der leverer disse frugter. Skindet er blødt, fast og læderagtigt. Det spises ikke med, men slipper let frugtkødet.

Skæres frugten over, vil man første gang blive meget overrasket. Det røde skind har en tykkelse på 3-6 mm. Det omgiver så et kridhvidt, pink eller rødbederødt frugtkød fyldt med små sorte frø. Nogle gange er farvespillet så kraftigt, at man nærmest skulle tro, der var tale om syntetiske farver men de er altså ægte nok. Man kan næsten høre dunk fra musik og se spejlkuglen rotere på diskoteket, når man betragter disse skiver.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 2 …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 2 røde + 2 hvide
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 2 …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 2 halve hvide
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 halv rød
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …

Frugtkødet er blødt, sprødt og meget saftigt. Alligevel smelter det på tungen, som man siger. De utallige sorte frø spises med. Man skal lige være opmærksom på, at de virker lettere afførende. Hvis man ønsker en kraftig effekt, skal man bare tygge grundigt på frøene. Indeni findes nemlig et stof der sætter gang i processen. Skal man holde en sammenkomst med mange mennesker og kun har et enkelt toilet, bør man nok overveje at begrænse antallet af frugter.

Smagen i dragon fruit er nærmest neutral. Den er svagt sød og en anelse syrlig. Dette kompenserer frugten så ved at have en fin næringsværdi og en meget høj pynteværdi.

Dragon fruit bør først og fremmest nydes frisk. Frugten kan deles på tværs som pyntelige skiver. Frugtkødet kan derefter brækkes ud af ringen (af skræl). Man kan også skære et kors i spidsen af frugten (ofte en fordybning). Derefter kan skindet trækkes ned, så kuglen med frugtkød kan pilles ud eller man kan lade den sidde med skindet som en pyntelig skål.

Frugtkødet med frø kan moses og serveres eventuelt med et drys citron, vanille og sukker eller overdækkes med chokoladesovs. Dessertvine og stærkere alkoholiske drikke kan også forfine smagen. Mosen kan også pynte kager og tærter eventuelt sammen med flødeskum.

Frugten i skiver vil vække opsigt på ethvert bord. Da smagen er så neutral, vil dette sunde pynt kunne spises sammen med stort set alt. Man kan derfor lægge skiverne på frugtsalat, ved krydrede retter osv.

Frugtkødet kan blendes og bruges i en lækker mælkedrik.

Bartendere og andet godtfolk kan lægge skiverne i alle slags drinks. Med sit farvespil er frugten jo nærmest skabt til bar- og diskoteksmiljøet men man kan jo udmærket nyde farvespillet hjemme og så spare de penge! Man kan eventuelt fryse skiverne et øjeblik og bruge dem som festlige isterninger.

Frugten egner sig fint som pynt på is (især vanilleis). Man kan også lave is af mosen blandet sammen med eksempelvis fløde og vanille plus evt. et drys citron. Dragon fruit og smeltet chokolade er også en herlig ting.

Pitahaya indeholder en del C-vitamin og lidt B-vitaminer samt E-vitamin. Mineralerne fosfor, jern, kalcium, kalium, natrium og jern er alle tilstede.

 

Historisk

 

Historie

Dragon fruit (Rød pitahaya) - marked

Pitahaya'er stammer i naturen fra Colombia og Venezuela i Sydamerika over Mellemamerika og Caribien til Mexico og det sydlige USA i nord. Den største koncentration af arter findes i Mexico og Guatemala. Det er også i disse 2 lande, man længst har værdsat frugterne. Der findes mange arter indenfor udbredelsesområdet med titlen pitahaya. Det skyldes sikkert, at man i tidens løb har erfaret, at disse krybende kaktusser giver spiselige frugter. Man har så givet frugten navnet pitahaya uden at tænke over, at frugten andre steder måske ser helt anderledes ud.

Colombia startede for få år siden en dyrkning af den gule frugt med eksport for øje. Man anså frugten for at have ligeså store muligheder på verdensmarkedet som eksempelvis ananas, mango og papaya. Det store gennembrud er dog ikke sket endnu. Det kan dog skyldes, at efterspørgslen er større end udbuddet. I Colombia sælges der så mange af disse frugter, at det er begrænset, hvad der bliver tilbage til eksport. Vi ser derfor ikke så ofte frugten i Europa. Det betyder igen, at vi ikke har haft den store chance for at 'vænne' os til frugten og dens anvendelsesmuligheder.

Nogenlunde samtidig startede en mindre produktion i Guatemala af røde frugter. Disse frugter vækker mere synlig opsigt i butikkerne. Nicaragua har nu også meldt sig som eksportør og der finder også en mindre produktion sted i Thailand. Vigtigst for salget i Europa er dog produktionen i Israel, der efterhånden er ganske betydelig.

 

Historien bag navnet

Frugter med både hvidt og rødt frugtkød benævnes ofte pitahaya. Det udtales pitaja, da h er stumt på spansk. Der findes dog også en gul frugt med hvidt frugtkød, der hedder pitahaya. I handelen kaldes den undertiden for hvid pitahaya, hvorimod frugter med rødt skind benævnes rød eller pink pitahaya. Dette er dog ikke særlig hensigtsmæssigt, da mange rødskindede jo også har hvidt frugtkød. Hvilken frugt taler man så om, når man siger hvid pitahaya. Derfor lanceres rødskindede pitahaya'er ofte under navnet dragon fruit. Det er engelsk og betyder dragefrugt. Det er forståeligt, når man ser på frugternes udseende. De kan nemt få én til at tænke på dinosaurer og for kineserne, drager.

Det siges, at man i Guatemala har en farve, pitahaya, opkaldt efter den pinkrøde farve i rød pitahaya.

Pitahaya kommer muligvis fra pita, der på spansk betyder agave. Agaven er en sukkulent ligesom kaktus. Den vokser i naturen i samme område.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Dragon fruit (Rød pitahaya) - plante …

Planten af pitahaya er en klatreplante, der i naturen kan blive næsten lige så høj, som det træ, den vokser opad. Planter kaldes epifytter, hvis de vokser på en enden plante, men ikke snylter på værtsplanten. Pitahaya kaldes for halvepifyt, fordi den får vand og næring fra jordbunden.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - tæt …

Planten er en kaktus. Den har en grøn, kødet og saftfyldt stængel, der bruges som vandreservoir. Den kaldes derfor for en sukkulent. Planten har små stikkende torne i stedet for blade. Det gør plantens samlede overflade mindre og forsvarer planten imod fjender.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 2 …

En lille plante vokser hele tiden i længden og udvikler rødder opefter. Når den har fået fast i en værtsplante med rødderne, skyder den opad, indtil den når sollyset. Derefter udvikler den en krone af talrige sidegrene. Dette udnyttes i plantager. Her lader man planten skyde op ad lave hegn eller stolper. Derved når planten hurtigt op til sollyset og forgrener sig. Planter i en plantage er derfor 1,5-2 m høje. Til sammenligning kan en stængel under gunstige forhold skyde omkring 3 m om året og planten med krone kan tilsammen veje flere hundrede kilo!

Dragon fruit (Rød pitahaya) - stængler …

Selve stængelen er kraftig ribbet. Et tværsnit af stængelen ligner en søstjerne med 3 vinger. Undertiden har stængelen områder, hvor der er op til 5 vinger. Stængelen bliver 4-8 cm bred. Ribberne (vingerne) er let bølgede yderst. I dalen af hver bølge (men yderst på vingen) sidder en gruppe af torne med en længde af 1-6 mm. De er stikkende, men ikke voldsomt. Alligevel hænger de fast i tøjet, som i et brombærkrat og resulterer som regel i et par stik ved berøring. Blomster og senere frugter dukker op yderst på vingerne.

Langs centrum af stængelen går 'rodsystemet' og skyder med jævne mellemrum rødder ud med en lysebrun farve. Disse hæfterødder skyder ud mellem vingerne (som regel mod den samme side).

Dragon fruit får nogle aldeles smukke blomster, der åbnes om natten.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 …

Botanisk set er frugten et bær.

 

Klima og vækst

 

Klima

 

Vækst

Dragon fruit (Rød pitahaya) - små …

Det kan lade sig gøre at formere dragon fruit ved hjælp af frø. Men i plantager bruges stiklinger fra gamle planter.

Derved sikres, at de nye planter har de samme gode arveegenskaber. Disse stiklinger er omkring 15 cm lange. De har som regel allerede et par rødder, men slår under alle omstændigheder hurtigt rod i jorden. Man lader dem som regel ligge og tørre et par dage i halvskygge for at fremprovokere vækst ved plantning. De plantes i potter eller små plantesække og stilles i halvskygge. Det 'opfordrer' planterne til at søge opad for at finde lys.

Når disse aflæggere har vokset sig 35-60 cm lange bliver de plantet ud. Hvis dragon fruit skal vokse op ad en stolpe eller søjle, kan der udmærket godt vokse 2-3 planter op ad den samme stolpe. Her placeres stolperne med 2-3 meters afstand. Når planterne vokser langs et hegn som en hæk, plantes de små planter i en afstand af 50-100 cm. Hegnet, der sjældent er over en meter højt, kan bestå af flere wirer spændt fast mellem solide stolper. Mellem hækkene er der 1,5-2 meter.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand med bar overkrop
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - flere …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - flere rækker
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - stolper

Tiden indtil stængelen har dannet en krone af grene i toppen af hækken eller stolpen kaldes for plantens ungdomsperiode. Herefter kan planten begynde at blomstre og sætte frugt.

Pitahaya giver frugter i ca. 10 år. Derefter plantes der om med nye stiklinger.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Dragon fruit (Rød pitahaya) - blomstring …

Blomstringen starter, når planten er 1-2 år gammel, når der bruges stiklinger i formeringen. I troperne blomstrer planterne ofte, når de er 8 måneder gamle. Ved frøplanter ville der gå meget længere tid.

Blomsterne åbnes efter solnedgang og lukkes et par timer efter solopgang. Blomsterne kan beundres med en lommelygte om natten. Ellers er man nødt til at stå tidligt op. For blomsterne er uendeligt smukke. Fra samme familie kommer også den berømte stueplante 'nattens dronning', Selenicereus grandiflorus, hvis latinske slægtsnavn er opkaldt efter den græske månegudinde, Selene. Hun var nemlig også berømt for sin skønhed.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - knop …

Blomsterknoppen vokser ud som et 8-10 cm langt, skælbesat rør. Alt efter, hvilken art rød pitahaya der er tale om, kan disse skæl være lysegrønne som knoppen eller rødlige. I bunden af 'røret' sidder frugtknuden og her udskilles der nektar. Det tyder derfor på, at nataktive sommerfugle og flagermus er plantens naturlige bestøvere. I Israel foretages bestøvningen af dagaktive bier i morgentimerne.

Under blomstringen foldes en smuk hvid blomst ud med en diameter på 12-25 cm. Bag de mange hvide kronblade stråler lange lysegrønne dækblade som en sol. I centrum af blomsten rager støvfanget ud med mange 'horn'. Det kan være lysegrønt eller bleggult. Bagved sidder et hav af støvdragere i en krans om åbningen til nektaren. De har en bleggul til citrongul farve. Blomsten er kun åben denne ene nat. Allerede hen på formiddagen er blomsten begyndt at visne.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - hvidgul …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - hvidgul blomst
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 1 gul blomst fra siden
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - vissen …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - vissen blomst set forfra
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …

Pitahaya kan blomstre hele året. Der findes dog normalt 1 eller 2 hovedsæsoner. I subtropisk klima vil blomstringen normalt foregå fra maj til september.

Afhængig af voksested går der 4,5-5 måneder fra blomstring til frugterne er modne.

 

Pasning

Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand …

De forskellige frugter under navnet pitahaya kræver nogen pasning. Kronen har en tendens til at brede sig og sidegrenene søger hele tiden noget at hægte sig fast på. Hvis man derfor ikke jævnligt beskærer kronen, vil plantagen hurtigt ligne et tornekrat.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - stolpe …

Planterne skal have noget at vokse opad. Derfor skal der anlægges hegn eller stolper. Hvis planterne vokser op ad stolper, binder man ofte stænglerne fast med bånd. Derved sikrer man, at planten ikke vælter under blæst før rødderne har fæstnet sig ordentligt.

Omkring stolpen graves der en dræningsgrøft. Planterne skal have vand til vækst, blomstring og frugtdannelse, men kan ikke tåle alt for meget vand i længere tid.

Tornene beskytter planten imod større fjender. Kaktussens største fjender er små sugende insekter som skjoldlus og bladlus.

 

Høst og pakning

 

Høst

Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand …

Der er stadig ikke tale om særligt mange egentlige plantager med dragon fruit. De fleste er på under 1 hektar. Umodne frugter er grønne. Frugterne høstes, når frugterne er blevet jævnt røde. I Guatemala høster man undertiden frugterne, mens de stadig er grønne. De vil så eftermodne under transporten eller måske først i hjemmene, hvor de gradvist får den røde farve. Det forlænger frugtens holdbarhed, men frugt og frugtkød kan godt se lidt kedeligt ud før modning.

Er man forsigtig, kan det godt lade sig gøre at høste de røde pitahaya'er uden handsker. De klippes af med en speciel tang, der buer og kan gå ind bag frugten.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand klipper
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - hænder …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - hænder klipper
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …

De høstede frugter lægges forsigtigt ned i en kurv. Derefter bringes de hen til pakning.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - kurv
Dragon fruit (Rød pitahaya) - kurv
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - pige …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - pige i sort
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
 

Pakning

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 3 …

Dragon fruit dyrkes ofte så beskyttet, at det ikke er nødvendigt at rense frugten. Ved nogle frugter må man fjerne de nederste dækskæl, da de kan forstyrre synsindtrykket af den smukke røde farve.

Først bliver frugterne sorteret efter størrelse og farve. Frugter til eksport skal helst have nogenlunde den samme holdbarhed. De pakkes i papkasser, der er beregnet til lufttransport. Frugterne lægges så tæt, at de ikke kan trille rundt under transporten.

Dragon fruit (Rød pitahaya) - 3 …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - 3 personer + frugter
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - mand pakker
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - hænder …
Dragon fruit (Rød pitahaya) - hænder pakker
Navn: Dragon fruit (Rød pitahaya) Latinsk …

En plante giver ikke så mange frugter i løbet af et år. Til gengæld får man en høj pris pr. frugt.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Frugterne kommer hertil med luftfragt (air cargo). De har ikke så lang en holdbarhed og mængderne er små.

 

Opbevaring

Som udgangspunkt kan pitahaya holde sig i 12 dage efter ankomst. Det gælder uanset om frugterne opbevares i køleskab eller ved stuetemperatur. Grønne frugter fra eventuelt Guatemala har en længere holdbarhed. Dækskællene skal helst have røde og/eller lysegrønne farver. Når skindet begynder at rynkes og skællene bliver brune, er frugten ved at blive overmoden.