Menu
 

Generelt

Den første gang man står med en cubo i hånden, kan man godt undre sig lidt. Er det mon en krydsning mellem en blomme og så et vokslys? Står man og ser frugten på den prægtige og smukke søjlekaktus, den kommer fra, så kan man stadig være i tvivl om, hvorvidt den nu også kan spises. Men der er noget tillokkende ved denne frugt!

Cubo - 1 orangerød frugt

Cubo er en 7-10 cm lang frugt med en bredde på 5-7 cm. Et tværsnit af frugten gør den helt rund. Ellers er formen elliptisk til oval (ægformet). Overfladen er jævn, halvblank og voksagtig. Frugten føles blød, men fast. Farven er orangerød eller lyst rød, men der findes også gullige og mørkerøde frugter. I spidsen modsat stilkenden kan frugten være noget rynket som en snørepung eller en utilfreds mund.

Skæres frugten over på tværs, venter der en overraskelse. Det oftest rødlige skind er 3-5 mm tykt. Indeni er frugtkødet, som en kontrast, cremehvidt eller kridhvidt med oceaner af små sorte frø. Frugtkødet er sprødt og meget saftigt. Der findes mellem 600 og 2.000 små frø, der spises med. Det ville ganske enkelt også være tåbeligt at bruge tid på at fjerne dem!

Smagen er meget neutral. Den er svagt sød og kun en anelse syrlig. Det bløde og sprøde frugtkød med frøene smelter nærmest på tungen. Denne fornemmelse kompenserer for den manglende fylde i smagen.

Cubo bør først og fremmest nydes frisk. Frugten kan deles på tværs i skiver, der samtidig kan pynte op på uendelig mange anretninger. Skindet spises ikke med, men det slipper let frugtkødet. Den neutrale smag gør, at man fint kan spise denne smukke pynt til nærmest alle typer af mad.

Skiverne kan lægges ovenpå en frugtsalat. Et drys lime eller citron giver en frisk smag. Man kan køle skiverne ned i fryseren og komme dem i drinks eller saftdrikke som spændende isterninger.

Frugtkødet kan også graves ud, moses og serveres til krydrede retter. Man kan også gå den anden vej og blande det med flødeskum og vanille. Mosen, med eller uden flødeskum, kan pynte kager og tærter.

Frugtkødet kan eventuelt blendes og bruges i en mælkedrik.

Frøene har en lettere afførende virkning, der er karakteristisk for især kaktusfrugter.

Cubo har ligesom pitahaya et pænt indhold af C-, E- og B-vitaminer, samt mineralerne fosfor, jern, kalcium, kalium, magnesium og natrium.

 

Historisk

 

Historie

Cubo - 3 orangerøde frugter

Planten af cubo angives at stamme i naturen fra Peru, men det er endnu ikke lykkedes at finde et vildtvoksende eksemplar. Dens udbredelse er den sydøstlige kyststrækning af Sydamerika, navnlig Argentina og Uruguay. Her dyrkes planten i haver udelukkende på grund af plantens flotte udseende og slet ikke på grund af frugterne.

A. Kadish fra Camarillo i Californien (USA) indsamlede omkring 1987 frø fra frugter i californiske haver. Nogle af disse frø blev sendt til Israel, hvor de blev sået i et forsøg på at se om nogle af planterne kunne trives i dette land. Der fandtes i forvejen planter i israelske haver, men de havde alle små frugter. Frøene blev derfor bragt til landet, fordi det var blevet fastslået, at planten cubo kunne levere frugter af høj kvalitet.

Forsøgene i Israel blev startet i 1988 omkring byen Beer Sheva, der ligger i udkanten af Negev Ørkenen. Her kom man i atarten af 1990'erne frem til, at frugtkvaliteten hang sammen med kvaliteten af blomsternes bestøvning. Den første plantage med kommerciel dyrkning ligger et stykke derfra nær Gaza. De første frugter blev lanceret omkring 1997, så der er tale om en ganske ny frugt på markedet.

Cubo har haft nogle startvanskelligheder. En helt ny frugt behøver markedsføring og det har cubo ikke fået. Mange af de nye frugter, der ligger på hylderne herhjemme, har en lang tradition bag sig i den store verden. De første eksemplarer bliver ofte købt af flygtninge eller indvandrere eller folk, der har været ude at rejse og derved har stødt på frugten.

Cubo har dog nogle fordele i synsindtrykket ligesom sin 'fætter' dragon fruit, at frugten let kan blive et stort hit på markederne i hele Verden. Man må derfor håbe, at flere vil begynde at dyrke planten, kombineret med en massiv markedsføring.

 

Historien bag navnet

Navnet cubo er det navn, som frugten bliver markedsført under. Det lyder meget spansk og har så vidt vides intet med Cuba at gøre. På spansk betyder cubo: spand, rundt fæstningstårn, hjulnav, terning og kubiktal. Her kan man vel med det samme udelukke spand, terning og kubiktal, da hverken frugt eller plante får én til at tænke på disse ting. Planten kan derimod godt minde om et rundt fæstningstårn og frugten (overskåret) kan med fantasi godt minde om et hjulnav.

Det botaniske peruvianus hentyder til, at planten angiveligt skulle være fundet i Peru.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Cuboplanten er et indtil 3 meter højt 'træ'. Der er tale om en meget smuk søjlekaktus uden en decideret stamme. Fra jorden skyder som regel 3-4 leddelte stængler op som høje søjler. Hver søjle har kun en antydning af leddeling, der kan ses som en indsnævring af søjlen med ca. 40-60 centimeters afstand. Op langs de furede søjler vokser der sidegrene ud, der hurtigt stræber opad langs søjlerne som en flerarmet lysestage. Skæres en søjle over på tværs, ligner tværsnittet en søstjerne med 6-8 arme eller et tandhjul med afrundede tænder. Yderst på disse let bølgede længderibber sidder grupper af kraftige torne med en jævn afstand af 3-4 cm. Disse stikkende torne, der i gruppen peger ud i alle retninger, er i virkeligheden 'grenens' blade. De fungerer som forsvar for stængelen. Kaktussen har en grågrøn farve og en voksagtig overflade. Ved at have torne i stedet for blade mindsker planten samtidig den totale overflade og derved fordampning i den bagende sol. Grenene eller stænglerne indeholder i stedet klorofyl under et beskyttende vokslag. Derved sikres den livgivende fotosyntese uden blade. Det forklarer også grenenes grønne farve.

Cubo - mange kaktusser
Cubo - mange kaktusser
Navn: Cubo Latinsk navn: Cereus peruvianus …
Cubo - 2 grønne frugter + torne
Cubo - 2 grønne frugter + torne
Navn: Cubo Latinsk navn: Cereus peruvianus …
Cubo - rød frugt

De smukke blomster og senere frugter sidder som tornene yderst på længderibberne.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra sandsynligvis i naturen fra et varmt og tørt subtropisk til tropisk klima med en regntid, hvor der typisk falder 200-500 mm regn. Planten tåler ikke frost og udviser i sin opbygning mange tegn på tilpasning til et ørkenagtigt klima.

I plantager kunstvander man i tørre perioder for at sikre en god vækst og frugtkvalitet. Planterne drypvandes og får 8 liter vand om ugen de første 2 år og 16 liter fra det tredje år.

 

Vækst

Cubo - kaktusrækker og vej

I formeringen bruger man først og fremmest de talrige små sorte frø, der ligger i det hvide frugtkød. I naturen er formeringen baseret på, at et dyr spiser frugten. Efter at have passeret dyrets tarmsystem, bliver såningen foretaget et andet sted, når dyret efterlader afføringen. På denne måde vokser det spirede frø op i en jord, der har fået en god portion husdyrgødning. Dette system behøver man heldigvis ikke at efterligne til punkt og prikke, når der skal startes en plantage op. Efter tørring vil der altid være nok frø, der spirer uden en tur gennem tarmene.

I løbet af 1 år vil frøplanterne være ca. 30 cm høje. På dette tidspunkt består frøplanten kun af 1 søjle. Arvemæssigt set findes der planter, hvor blomsterne åbnes før solnedgang, mens andre blomster først åbner om natten og derfor kun bliver bestøvet omkring solopgang. Planter med blomster der er længe åbne bliver bedre bestøvet. En plantageejer vil derfor være interesseret i, at der findes planter af denne slags. Derfor vil der være mulighed for at tage sidegrene (stiklinger) fra udvoksede planter, hvor man kender blomstringstiden og frugtkvaliteten. De lægges til tørre et skyggefuldt sted i et par dage inden udplantning. Stiklingerne vil så danne rødder.

Cereus peruvianus bruges som podeunderlag (podeplante) for mange kaktusdyrkere. Derfor vil man sikkert kunne pode gode frugtplanter over på frøplanter. De første undersøgelser peger dog på, at bestøvningen er den vigtigste faktor for en god frugtkvalitet.

De små planter plantes ud i en afstand af ca. 4 meter. Da dyrkningen er baseret på drypvanding, bliver cubo også plantet i rækker med en afstand af 1,5-2 m i rækkerne. Mellem rækkerne kan der være 4-5 m, så køretøjer kan komme rundt i plantagen.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Cubo - blomst forfra

Blomstringen starter, når planten er 2-3 år gammel. Det er et uhyre smukt syn, der dog kræver, at ens døgnrytme forstyrres noget. Blomsterne er nemlig kun åbne i løbet af natten til et par timer efter solopgang. I bunden af blomsten udskilles der nektar. Dette tyder på, at bestøvningen i naturen foretages af natsommerfugle og flagermus, der lokkes til af nektaren. I Israel, hvor frugterne i øjeblikket kun dyrkes, bestøves blomsterne i stedet af bier, der kun er aktive i dagtimerne. Hos nogle planter åbnes blomsterne op til 2,5 time før solnedgang. Disse blomster bliver derfor bestøvet af bierne både om eftermiddagen og om morgenen. Dette giver en bedre bestøvning og derved også større frugter, da et stort antal frø (god bestøvning) giver store frugter.

Cubo - blomst + mange frugter

Blomstringen foregår i Israel i perioden maj-oktober og menes at sættes i gang af højere temperaturer kombineret med længere dagslængde. Blomstringen på en enkelt plante foregår over en periode på 2-7 uger. Nogle planter blomstrer tidligt på året (maj-juli), mens andre blomstrer senere (juli-september). De tidligt blomstrende kan ofte nå en ekstra blomstring i efteråret, mens frugterne fra den første og største blomstring modnes.

Blomsten er, som hos mange kaktusarter, vanvittig smuk. Den bliver 15-20 cm lang. Den nederste (eller bageste) del af blomsten er et lysegrønt rør, hvori frugtknuden sidder og nektaren dannes. Ved åbningen åbenbares en hvid blomst med talrige blosterblade og en diameter på 15-20 cm. Bagved sidder mange skællignende lysegrønne bægerblade. I midten rager støvfanget ud med flere lysegrønne 'horn'. Bagved sidder de mange korte støvdragere omkring indgangen til røret med nektar. Støvdragere er lysegrønne eller svagt gule.

Cubo - 1 åben blomst + 4 lukkede
Cubo - 1 åben blomst + 4 lukkede
Navn: Cubo Latinsk navn: Cereus peruvianus …
Cubo - blomst tæt på
Cubo - blomst tæt på
Navn: Cubo Latinsk navn: Cereus peruvianus …

Det er vigtigt for en plantageejer at have planter, der åbnes før solnedgang, så bierne kan besøge blomsterne både eftermiddag og aften. Samtidig er det vigtigt at have en stor gruppe af planter, der blomstrer tidligt på året samtidig med en gruppe, der blomstrer sent. Derved opnås frugter over en længere sæson. Ved podning kan der eventuelt opnås mulighed for at kombinere disse egenskaber på én og samme plante.

Cubo - røde frugter med kvaste

En plante får mellem 13 og 113 blomster om året. Blomsterne er tvekønnede, men kræver krydsbestøvning. Efter en enkelt nats blomstring lukkes og visner blomsten, men støvfanget bliver ofte hængende i spidsen af frugten frem til modning som en brun kvast på en orientalsk hat. Fra blomstring til høst går der ca. 5 måneder.

 

Pasning

Cubo er en plante, der er tilpasset livet i varme og tørre omgivelser. Den trives der, hvor næsten alle andre frugtplanter må give op. Den klarer sig fint i bagende sol i kraft af sit vandreservoir i stænglerne. Tornene beskytter planten mod større dyr, der hurtigt mister lysten til at hakke i den. Plantens naturlige fjender er mere små sugende bladlus og skjoldlus, der ubesværet kommer forbi tornene og trænger ind i stængelen. De kan medføre svampe, virus og bakterier, der i sidste ende svækker planten.

Vil man have gode frugter, er det væsentligt at kunstvande med jævne mellemrum. Det bedste system er drypvanding, hvor vandet kun afleveres nær rodnettet. Derved forhindres ukrudtet i at trives omkring planten. Kaktussen har også godt af en smule kunstgødning eller naturgødning, da planten ofte vokser i ren sandjord.

 

Høst og pakning

 

Høst

Cubo - 2 røde + mange grønne frugter

Der er stadig tale om yderst få plantager med cubo. Umodne frugter er grønne. Ved modning skifter farven til gul, lyserød eller mørkerød. De lyserøde er mest attraktive i kundernes øjne, fordi det giver det bedste farvespil, når frugten skæres over på tværs. Frugterne høstes først, når farven er trådt helt frem.

Lige over frugten og lige under sidder de sylespidse torne. Det er derfor kun fakirer, der kan finde på at høste frugterne uden at bruge beskyttende handsker. Frugterne klippes af søjlen med en tang. Frugterne modnes ikke på samme tid og plantagen skal derfor jævnligt efterses.

En plante giver gennemsnitligt omkring 56 frugter om året.

 

Pakning

Cubo pakkes i små papkasser, hvor frugterne kun ligger i ét lag. Forinden bliver de renset og sorteret efter størrelse og farve. Orangegule og svagt lyserøde frugter sælger bedst. De bliver eksporteret, hvorimod mørkerøde frugter sorteres fra. De sælges på det hjemlige marked.

Mellem frugterne kan der fores med bast, halm eller papir, så frugterne ikke ruller rundt og tager skade under transporten.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da frugten har en kort holdbarhed og frugterne sælges i mindre mængder, vil frugterne sandsynligvis komme hertil med luftfragt (ari cargo).

 

Opbevaring

Efter høst kan cubo holde sig i op til 3 uger uanset om der er tale om stuetemperatur eller opbevaring i køleskab. Foreløbig findes der ingen oplysninger om opbevaring. Det er derfor klogest at anvende frugten indenfor et par dage efter køb. Skindet skal være frisk og voksagtig glat, da det hvide frugtkød bliver lettere slimet, når skindet begynder at rynke.