Menu
• Indhold

Cocona

Solanum topiro (eller Solanum sessiliflorum eller Solanum hyperhodium)



hel og halv frugt

Cocona vokser i Amazonas regnskove. Frugten regnes på de kanter for en af verdens bedste frugter. Foreløbig høstes frugten kun til eget forbrug plus det lokale marked. Mange tror dog, at der er gode muligheder for eksport af cocona. Den umodne frugt er syrlig. Men når den modnes, forvandles den til en sød, blød og aromatisk frugt, som mange er vilde med. Cocona kan spises alene eller bruges til alverdens eksotiske drikke, frugtsalat, marmelade og kagefyld.

 

Generelt

Cocona - hel og halv frugt

Cocona har form og størrelse omtrent som en stor bøftomat. At sammenligne cocona med en tomat er ganske logisk, da de tilhører samme slægt, Solanum. Men cocona er i modsætning til tomat en frugt og der findes en slægtning, der har meget mere tilfælles med frugten end bare udseendet. Det er lulo.

Størrelsen varierer fra 3 til 10 cm i diameter. Frugter til salg ligger i den største ende (8-10 cm).

Cocona - 2 hele gule frugter

Cocona er bredest i stilkenden, hvor bægerbladene sidder tilbage i centrum. Derfra afrundes frugten så gradvist nedad og ender i en (stadig afrundet) spids.

Cocona - 1 hel frugt

En umoden frugt er grønlig med et svagt filtlag. Ved modning skifter farven til gul. Når frugten er orange til orangerød, er frugten spiseklar. Skindet kan ofte have kraftigt røde felter, prikker eller streger, der får skindet til at minde om solskoldet, blodsprængt hud.

Under det tynde, lidt ru skind, der ikke bør spises med, ligger det faste og meget lækre frugtkød. Det er hvidt eller gult og kan ligeledes være lidt 'blodsprængt'.

Cocona - frugtkød tæt på

Skæres frugten over på tværs, kan man ane, at frugtkødet er opdelt i 4 kamre, hvori de små lyse frø ligger. Frøene spises med. De ligger ikke i en geleagtig pulp, som tilfældet er med tomat og lulo.

Hele frugtkødet er temmelig fast, men saftfyldt.

Mens frugtkødet stadig er fast og kun giver svagt efter for et tryk, er smagen syrlig og kun en anelse sød. Når frugten derimod bliver blød, forsvinder det syrlige og frugten forvandles til en sød og aromatisk frugt. Det er tale om en herlig smag, som næsten alle vil elske. Smagen minder meget om den eksotiske smag i lulo. Forskellen er nok, at cocona ikke er helt så syrlig.

Kun fantasien sætter en grænse for, hvad denne frugt kan anvendes til. Skindet kan skrælles af med en kartoffelskræller. Frugtkødet kan spises alene eller skæres i tern og blandes i en frugtsalat. Her vil den give salaten et eksotisk præg på linie med de allerbedste frugter.

Frugtkødet kan også blendes til en pulp, der kan anvendes til alverdens drikke.

Opvarmet bruges den til marmelade, gelé eller lækkert kagefyld. Her gør det ikke noget, hvis frugten stadig er fast og lidt syrlig.

Cocona har et indhold af C-vitamin, der svarer til indholdet i appelsin (40-50 mg).

 

Historisk

 

Historie

Cocona - mange frugter flest grønne

Cocona er en ret ny frugt i sammenhæng med dyrkning og handel. Den stammer fra Sydamerika, hvor den vokser nær flodbredder i Amazonas. I dette område, hvor planten vokser naturligt, regnes frugten for en af de bedste frugter overhovedet.

Efterhånden har den bredt sig til mange egne af Latinamerika, hvor der er mange, der tror på dens gode muligheder som eksportfrugt.

Den er let at formere ved hjælp af frø, så der kan hurtigt startes en produktion op. Det er derfor temmelig sandsynligt, at vi får frugten at se på vore hylder i nær fremtid og det er der absolut ingen grund til at beklage sig over!

 

Historien bag navnet

Navnet cocona lyder ret spansk. På dette sprog har frugten endnu et navn, topiro (som også findes i det latinske navn). Men der er ingen oplysninger, der kan lede tanken hen til, om navnet skulle betyde noget.

Kokon er som bekendt en larves puppehylster, men om der er en sammenhæng, vides ikke.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Cocona - række med planter

Planten er en kraftig staude, der kun bliver ca. 1 meter høj. Bladene er meget store og krøllede langs randen.

Cocona - blomster + lilla skær

De bliver op til 60 cm lange. Ligesom hos lulo, kan nye blade have et lilla skær over sig.

Cocona - grønne og gule frugter

Hele planten er behåret. På umodne frugter ligner det dog mere noget filtet fnug eller gammelt støv.

Dette filtlag på frugten forsvinder oftest af sig selv, når frugten modnes. Ellers fjernes det let med en klud.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Marmelade

Det har længe været en tradition i dyrkningslandene at koge frugterne med sukker, så der fremstilles en lækker eksotisk marmelade. Stilk og skind bør fjernes inden kogning.

 

Klima og vækst

 

Klima

Cocona - plante i sol

Planten stammer fra tropiske egne (Amazonas), hvor den vokser i lavlandet. Her er temperaturen høj

 

Vækst

Cocona - blomst + lille frugt

Cocona kan formeres ved frø, stiklinger eller podning. Ved at bruge stiklinger sikres en mere ensartet smag i frugterne.

De små planter plantes ud i en afstand af ca. 1 meter ofte i lange rækker.

Stedet skal være solrigt. Planterne kan endda stå enkeltvis, så frugterne kan få sol fra alle sider. Starten på regntiden er et godt tidspunkt at plante ud på. Selv i tropisk fugtigt klima vil det nemlig være nødvendigt at vande de små planter jævnligt.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Cocona - lys blomst

Den lille men kraftige staude kan blomstre hele året rundt. Blomsterne dukker op for enden af nye skud.

Cocona - blomst + grøn frugt

Blomsterne er hvidgule eller svagt gule. Ofte sidder der både blomster, grønne frugter og modne frugter på den samme plante.

Botanisk set er blomsterne 5-tallige og sidder i en kvast (også kaldet en svikkel). Blomsterne bestøves af forskellige insekter.

 

Pasning

I plantagen skal jorden helst gødes og luges ret ofte, da planten er hurtigtvoksende og ret næringskrævende.

 

Høst og pakning

 

Høst

Cocona - 2 gule og mange grønne …

Der er i øjeblikket ikke de store mængder cocona, der går til eksport. Man kan nærmest tale om høst af frugter til eget forbrug plus et eventuelt overskud til det lokale marked. Men det kan i løbet af ingen tid ændre sig, da mange tror på mulighederne i denne frugt.

Planterne skal efterses ca. hver anden dag for modne frugter, da planten konstant leverer nye frugter.

 

Pakning

I fremtiden vil cocona til eksport nok blive pakket på samme måde som slægtningen lulo. Frugterne vil blive lagt i små kasser med 8-10 frugter i hver. Omkring frugterne vil det være papirstrimler eller andet, der forhindrer frugterne i at trille rundt.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis frugten en dag dukker op, vil den være kommet til Europa med luftfragt. Frugten ville ikke kunne tåle en længere rejse med skib. Frugterne vil være høstet mens de er gule og stadig faste (syrlige).

 

Opbevaring

Det er svært at sige nøjagtig, hvor længe holdbarheden er.

I køleskab forlænges holdbarheden.

Når frugten er orange og blød, smager den bedst i frisk form.

Til marmelade, kager (opvarmning) og lignende, kan gule og orangegule frugter udmærket benyttes.