Menu
• Indhold

Ciruela (Mombinblommer)

Spondias purpurea eller Spondias dulcis og Spondias mombin eller Spondias lutea



5 hele og 1 åben frugt
 

Generelt

Ciruela (Mombinblommer) - 5 hele …

Ciruela dækker over 2 arter, rød ciruela og gul ciruela. De ligner hinanden meget og smager begge godt.

For at det ikke skal være løgn, så findes der gule varianter af rød ciruela og røde varianter af gul ciruela!

Frugterne dukker sandsynligvis ikke op herhjemme, fordi de har så kort en holdbarhed. Men måske kan en juicefabrikant en dag få den geniale idé at lave juice af frugterne, så vi kan få denne fortræffelige smag til landet. Indtil videre må vi 'nøjes' med at tage en tur til især det nordlige Latinamerika eller Filippinerne, hvor frugterne i sæsonen til gengæld ligger i hobetal på markederne og til billige priser.

Ciruela (Mombinblommer) - mange …

Rød ciruela er en aflang eller oval frugt på størrelse med en blomme. Den bliver 2,5-4 cm lang og ca. 2 cm i tværsnit. Det ujævnt bulede skind har en purpurrød, mørkerød eller gul farve. Frugten har ofte flere nuancer.

Gul ciruela er mere ellipseformet med en længde på 3-5 cm og en bredde på 2,5 cm. Farven er orangegul eller rød.

Ciruela (Mombinblommer) - kernen

Indeni ligger det saftige, gule frugtkød. Det omgiver en stor, hård kerne, der bliver ca. 2 cm lang. Ligesom familiemedlemmerne sidder der en smule trævler på stenen. Hvis man skyller stenen ren, ligner den næsten i uhyggelig grad en knogle. Hverken skind eller sten spises med.

Selve frugtkødet er nærmest en flydende pulp. Den udgør kun ca. halvdelen af frugten. Den virker 'grumset' i munden det skal forstås som en mellemting mellem sandet og melet. Når man lige har vænnet sig til denne konsistens, så dukker der en fantastisk smag frem. Den er frisk syrlig og sød på én gang. Samtidig har den en aroma, som minder om en ekstra god mango.

Frugten kan spises frisk, men det vil være klogt at vaske frugten først, da man næsten ikke kan undgå at sutte og suge på ydersiden af skrællen. Det er også klogt at spise frugten foroverbøjet, da den gule, klistrede saft lige så let løber ned på tøjet som i munden. Der findes dog en special-gaffel til at tage stenen ud med, hvis man alligevel er på de kanter, hvor frugterne og gaffelen sælges.

Frugterne kan naturligvis laves til en aldeles fortræffelig juice, der kan fortyndes med vand eller laves til sorbet.

Ofte bruges frugterne til at lave gelé, sirup, marmelade eller kompot. I Costa Rica konserveres rød ciruela sammen med et produkt fra rørsukkerfabrikkerne, så man får produktet 'jocotada'.

Mens frugterne af rød ciruela er grønne og faste, men alligevel modne, kan de laves til pickle eller spises friske, drysset med salt.

Unge blade af gul ciruela kan bruges som en grøntsag. I Mexico sylter man disse frugter i vineddike.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (51 mg pr. 100 g) A- vitamin og B-vitaminer. Desuden et pænt indhold af mineralerne fosfor, jern og kalcium, kalium og natrium.

 

Historisk

 

Historie

Ciruela (Mombinblommer) - plastkasser …

Rød ciruela stammer i naturen fra Mellemamerika. Træet er dog for længe siden blevet spredt ud i den tropiske og varmere subtropiske verden. Allerede i det 16. Århundrede bragte spanierne træet til Filippinerne, hvor planten i dag har stor økonomiske betydning. Andre steder i Sydøstasien er træet dog fortrængt til fordel for otaheiteæble. De to frugter har ligesom delt verden i to lejre. Enten dyrkes den ene, eller også dyrker man den anden.

Gul ciruela stammer fra tropisk Amerika, hvor den også er vidt udbredt. Eksempelvis kan træet danne mindre skove i Venezuela. I resten af verden er den ikke så udbredt som den røde. Den dyrkes dog i mindre omfang på Java og Sumatra i Indonesien samt på den Malajiske Halvø.

 

Historien bag navnet

Ciruela er en hvepserede at kaste sig ud i. Ikke fordi man kan stikke sig på træets torne, men fordi ciruela slet og ret er det spanske navn for blomme. Frugten er slet ikke en blomme, selvom den har samme størrelse og en lige så hård sten indeni.

Ciruela dækker over mindst 3 arter fra slægten Spondias. Den ene, otaheiteæble (Spondias cytherea) skiller sig væsentlig ud fra de 2 andre og har fået sin egen omtale. De andre er: Rød ciruela eller rød mombinblomme (Spondias purpurea). På spansk også jocote og jobo colorado. Gul ciruela eller gul mombinblomme (Spondias mombin). På spansk også jobo.

Står man på et marked i det nordlige Latinamerika og spørger, hvad frugterne hedder, så får man svaret, ciruela. På Filippinerne dyrkes der mange røde ciruelaer. Her hedder de siniguelas, som igen stammer fra det spanske, ciruela. Her har man dog fordelen af, at man næsten udelukkende dyrker den røde ciruela.

Det danske navn mombinblomme følger det engelske, yellow mombin og red mombin samt det tyske, Gelbe Mombinpflaume og Rote Mombinpflaume. Det kommer man dog ikke langt med i felten, hvor frugterne har nogle helt andre navne.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Ciruela (Mombinblommer) - træ

Rød ciruela er et 10-25 m højt løvfældende træ. Stammen kan opnå en diameter på 30-80 cm. Den deler sig i flere hovedgrene længere opad. Barken er grå til brun. Grenene er noget skrøbelige.

De spredte blade er sammensatte og består af 4-12 par af småblade. Et blad bliver 8,5-16 cm lang inklusiv bladstilken. Hvert småblad er aflangt elliptisk eller noget skævt elliptisk. Det har en længde på 2-5 cm og en bredde på 1-2,5 cm. Bladene er lysegrønne.

Ciruela (Mombinblommer) - blade …
Ciruela (Mombinblommer) - blade lige på
Navn: Ciruela (Mombinblommer) Latinsk navn: …
Ciruela (Mombinblommer) - blade …
Ciruela (Mombinblommer) - blade fra siden
Navn: Ciruela (Mombinblommer) Latinsk navn: …

Gul ciruela er et 15-25 m højt løvfældende træ. Stammen kan blive 80-120 cm i diameteren. Grenene går vandret eller skråt opad. Træet har meget store sammensatte blade. Et blad kan blive op til 110 cm lang og består af 5-9 par af småblade. Hvert småblad er aflangt elliptisk og kan blive 10-13 cm langt.

Bladet er mørkegrønt på oversiden.

Ciruela (Mombinblommer) - nøgne …

Typisk for plantefamilien sidder blomsterne i blomsterstande. Hos rød ciruela bliver de kun ca. 4 cm lange, hvorimod blomsterstandene hos gul ciruela kan blive 30-50 cm lange. Træerne går i dvale og smider bladene i starten af en tørtid, hvorved blomster og små frugter sidder på nøgne grene hos rød ciruela. Hos den gule dukker blomsterne op samtidig med bladene.

Ciruela (Mombinblommer) - rødgul …

Botanisk set er frugten en stenfrugt. Træerne er enkønnede, det vil sige, at de enten har han- eller hunblomster.

 

Produkt: Medicin

Et udtræk af barken fra rød ciruela har vist sig effektiv overfor dysenteri og mellemørebetændelse.

 

Produkt: Tømmer

Veddet af gul ciruela er let at arbejde med. Det bruges bl.a. som skafter til redskaber. Barken har man tidligere brugt til at lave stempler af.

Veddet af rød ciruela bruges især til fremstillingen af papir.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planterne stammer fra tropiske egne. I Latinamerika trives rød ciruela fra havets overflade og op til 2.000 meters højde, mens gul ciruela 'kun' kan tåle op til 1.200 meters højde. I andre tropiske egne kan rød ciruela kun trives op til 600 meters højde, hvorimod den gule helst skal vokse i lavlandet.

Det er derfor kun muligt for rød ciruela også at kunne vokse i et varmere subtropisk klima. Træerne trives både i et vådt og et tørt klima, men frugtkvaliteten bliver bedre, hvor der er en længere tørtid.

 

Vækst

Ciruela (Mombinblommer) - grønne …

Kun i planternes naturlige vokseområde (Latinamerika) kan man være heldig, at frøene ikke er sterile. Det er dog så let at bruge ca. 50 cm lange grene som stiklinger, at dette ikke er noget problem.

Faktisk bruger man denne teknik, når der skal laves et levende hegn. Træerne er flotte og så giver de masser af frugt.

I en plantage plantes de ud i en afstand af 7-9 m. Derefter er det sjældent, at der bliver gjort yderligere for planterne. Det anbefales dog, at man gøder og kunstvander lidt mens frugterne udvikler sig.

Det er desuden klogt at beskære træerne, så de ikke bliver for høje og besværlige at høste.

Træerne kan vokse i alle slags jordbundstyper. Faktisk så har rød ciruela ry for at kunne vokse på steder, hvor ingen andre frugttræer kan trives.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Ciruela (Mombinblommer) - grønne …

I starten af en tørtid går træerne i en slags dvale, hvor træerne samler kræfter. En måneds tid senere smider træet alle sine blade, hvorefter blomsterne hos rød ciruela snart begynder at dukke frem. De sidder i små blomsterstande, der er ca. 4 cm lange. De små blomster er rødlige. Frugterne kommer derved til at sidde tæt ind til grenene. Der findes hantræer og huntræer, men blomsterne kan udvikle sig til frugter uden bestøvning. Derved er arvemassen i de op til 5 frø, der ligger inde i stenen, den samme som moderplanten. Disse frø er dog for det meste sterile. Frugterne når ofte at vokse noget, før de nye blade skyder frem.

Hos gul ciruela dukker blomsterne op samtidig med de nye blade. Blomsterstanden er her meget større, fra 30 til 50 cm lange. Her er der mange blomster i blomsterstanden. Blomsterne er cremehvide eller gullige. De bliver lige under 1 cm i diameteren. Hanblomsterne er kraftigt strålende.

Blomsterstanden er grenet. Derfor kommer frugterne til at hænge på stilke hos gul ciruela. Stenen indeholder 3-4 frø.

 

Pasning

Træerne er hårdføre og taknemmelige at passe. Mange steder bruges de som levende hegn. Man stopper en gren ned i jorden og lader grenen selv slå rødder, ja i det hele taget passe sig selv.

Forskellige insekter kan angribe træet og frugterne, men ingen af dem betragtes som en alvorlig plage.

 

Høst og pakning

 

Høst

Ciruela (Mombinblommer) - grøn …

Træerne giver frugt 3-4 år efter udplantning. Der går 4-7 måneder fra blomstring til frugterne er modne.

Ciruela (Mombinblommer) - røde …

Frugterne er klare til høst, når farven begynder at skifte fra grøn til gul eller rød. På dette tidspunkt er frugterne stadig hårde og mindre sarte overfor stød.

Frugterne plukkes normalt i hånden. De øverste er svære at nå. Her benyttes ofte en lang stang, hvor der for enden er en løkke og et net. Løkken føres om bag frugten, hvorefter man rykker i frugten, så den falder ned i nettet. Frugterne modnes ikke samtidigt, så der kan høstes frugter i et par måneder.

Man skelner mellem sorter, der har tidlig eller sen blomstring. Derved kan høstsæsonen forlænges.

Begge arter giver rigeligt med frugt. Et godt træ af gul ciruela kan give 200 kilo frugt om året.

 

Pakning

Så vidt vides er der i øjeblikket ikke nogen eksport af frugterne. Frugterne høstes i kasser og spande til det lokale marked, hvor de sælges efter vægt. Overmodne frugter sorteres fra, da de let flækker, hvorved saften løber ud over de andre frugter.

Ciruela (Mombinblommer) - mand …
Ciruela (Mombinblommer) - mand bukker sig
Navn: Ciruela (Mombinblommer) Latinsk navn: …
Ciruela (Mombinblommer) - mand …
Ciruela (Mombinblommer) - mand tættere på
Navn: Ciruela (Mombinblommer) Latinsk navn: …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Da ciruela har en kort holdbarhed, vil frugterne kun kunne komme hertil med luftfragt (air cargo).

 

Opbevaring

Der foreligger ingen oplysninger om opbevaringen. Når frugterne først er modne, flækker skindet let.

Derved løber saften ud og fordærver de andre frugter. Det tilrådes derfor at spise eller tilberede frugterne med det samme.