Menu
• Indhold

Cempedak

Artocarpus integer eller Artocarpus champeden2 hele frugter + 1 åben

I Malaysia vokser cempedak vildt i skovene. Den sælges kun på de lokale markeder, og det er nok tvivlsomt, om vi nogensinde får frugten at se i Danmark. Den lugter! Til gengæld smager cempedak sødt og aromatisk. Den en populær frugt i Sydøstasien, hvor den produceres til de lokale markeder. Den giver også masser af energi uden at fede. Træets ved kan bruges som farvestof. Den smukke, orangegule farve på buddhist-munkenes klæder stammer fra campedak-træet.

 

Generelt

Cempedak - 2 hele frugter + 1 åben

Cempedak er en nær slægtning til jackfrugt. Frugten er dog noget mindre. En cempedak bliver "kun' 20-50 cm lang, hvorimod jackfrugt kan blive lidt over 90 cm lang. Tykkelsen eller diameteren er også mindre hos cempedak, "kun' 10-15 cm. Der er altså stadig tale om en stor frugt!

Ligesom en anden slægtning, durian (og til dels også jackfrugt), har cempedak en karakteristisk og gennemtrængende lugt. Det er derfor tvivlsomt om vi nogensinde får frugten at se i vore butikker. I Sydøstasien er cempedak meget populær. Den har rygte for at smage lidt bedre end jackfrugt (sødere og mere saftig).

Cempedak - 3 hele frugter

Den aflange frugt har en ret hård skal med en pigget overflade. Kigger man nærmere på denne skal eller skræl, er den fyldt med små 4-5-kantede felter, der ofte har bløde torne (eller fremspring) på 2-4 mm. Farven er lys brun, grønorange eller gylden gul. Skallen er ca. 1 cm tyk.

Cempedak - åben frugt

Skæres frugten op, sidder frugtkødet i små samlinger omkring en stok i midten. I hver samling ligger der et frø, der kan spises efter kogning i saltvand (30 minutter). Frøene har nøddesmag. En frugt indeholder mellem 14 og 131 frø

Frugtkødet er, ligesom skallen, enten lys brun eller gylden gul. Det kan dog også være hvidt eller lyserødt.

Hos jackfrugt er frugtkødet ret fast. Hos cempedak er det mere blødt eller cremet. Smagen er sød med en kraftig aroma, der er vanskelig at beskrive. Nogle har beskrevet den som en blanding af durian og mango, dog uden mangoens syrlighed. På trods af et lidt underligt udseende, vil de fleste blive positivt overraskede over smagen.

Cempedak kan nydes frisk. Man brækker segmenterne fra hinanden.

I Malaysia presser man 2-3 segmenter sammen, dypper det i en blanding af vand, mælk, rismel og sukker. Derefter steges det i olie i ca. 10 minutter og nydes som en delikatesse.

Cempedak giver masser af energi uden at fede. Indholdet af kostfibre, C-vitamin og kalium er højt.

 

Historisk

 

Historie

Cempedak stammer sandsynligvis fra Malaysia, hvor den stadig vokser vildt i skovene fra lavlandet op til 1.300 meters højde. I området Burma, Thailand, Malaysia,

Indonesien over til Papua Ny Guinea, trives cempedak bedre end jackfrugt. Den kræver ikke så megen pasning. Den har derfor delvis erstattet jackfrugt i mange områder i denne region. Produktionen er dog mest til det lokale marked.

Cempedak omtales undertiden som forfaderen til andre slags brødfrugt.

 

Historien bag navnet

Frugten hedder også cempedak på engelsk samt chempedak. På tysk hedder den chempedak.

Her kan man aflæse, hvordan frugtens navn skal udtales. C'et udtales nemlig som ch eller tj.

Cempedak bliver ligesom jackfrugt undertiden kaldt fattigmands-brødfrugt. Det er et ret misvisende navn, da de fleste nok ville foretrække disse to frugter frem for brødfrugt.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Cempedak - 3 frugter på træ

Planten ligner meget et jackfrugt-træ. Det stedsegrønne træ kan blive lidt over 20 meter højt. Barken er gråbrun. På de tynde grene er der tydelige runde ar fra gamle akselblade. De ovale akselblade kan bliveop til 9 cm lange. Bladene er omvendt ovale eller elliptiske i formen. De bliver 5-25 cm lange og 2,5-12 cm brede og har en olivengrøn farve. der går 6-10 tydelige par af bladnerver, der langs bladranden buer ud imod spidsen af bladet.

På stammen og hovedgrene er der bump, hvorfra der vokser små kviste ud med få blade. Herpå dannes frugterne, der kommer til at hænge nedad. På træet findes både han- og hunblomsterstande.

Som nævnt er frugterne mindre end jackfrugt. Stilken af blomsten mangler en grøn ring, som findes hos jackfrugt. Små grene og bladstilke har stive brune hår, der kan blive 3 mm lange.

Cempedak - 1 frugt i bast og 1 …

Undertiden bliver frugterne pakket sirligt ind i bast eller flettede palmeblade for at beskytte frugten mod dyr og insekter.

Botanisk set kaldes frugten en frugtstandssamfrugt.

 

Produkt: Farve

Den smukke gule eller orangegule farve på buddhist-munkenes klædedragt fås ved at koge veddet fra et cempedak-træ.

 

Produkt: Frøet

Hvis frugt kødet bliver stegt grundigt i olie, kan det spises med. I rå tilstand er frøet en anelse giftigt. Frøene kan også koges for sig selv i saltvand. De smager lidt i retning af nødder og ægte kastanjer.

 

Produkt: Ved

Veddet af cempedak er stærkt og holdbart. Det har en mørk gul til brun farve og bruges til byggematerialer, møbler og både. Barken kan samtidig bruges til at lave reb af. hele planten indeholder en mælkesaft, der bruges lokalt til at fange fugle med (fuglelim).

 

Produkt: Grøntsag

Umodne frugter koges i kokosmælk og spises som en grøntsag. Det siges også, at unge blade kan koges og spises som en grøntsag.

 

Klima og vækst

 

Klima

Cempedak trives kun i tropisk klima. Træet vokser i regnskovsområder med eller uden tørtid. Tørtiden skal helst ikke være for udpræget. Til gengæld kan træet tåle en kortere oversvømmelse og vokser endda i sure sumpområder på Sumatra (Indonesien). Træet vokser bedst i indtil 500 meters højde, selvom det kan vokse i 1.300 meters højde over havets overflade.

Hvor jackfrugt kan tåle en anelse frost, så lider cempedak alvorlige skader ved temperaturer under 5°C.

 

Vækst

Cempedak - frugt på gren

Cempedak kan formeres både ved frø, podning, okulering og air layering. ved vegetativ formering kan man benytte plantens slægtninge som podeplante. Ved podning bruger man 8-11 måneder gamle podeplanter. Dette kan gøres året rundt, da planten helst skal vokse på steder uden tørtid.

Træet begynder at bære frugt 3-8 år efter spiring, men formeres der ved hjælp af okulering, så begynder blomstringen allerede efter ca. 2 år.

Små træer fra polybags eller potter plantes ud i et hul, der er ca. 60 cm både i diameter og dybde. Hele denne slægt udvikler hurtigt en dyb pælerod, der helst ikke må beskadiges. I hullet kommes der godt med organisk gødning og en anelse kunstgødning. De små planter skal helst vokse i skygge og vandes regelmæssigt. I plantager plantes de ud i en afstand af 12-14 meter.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Blomstringen foregår hele året rundt. Træet leverer dog flere frugter i de to såkaldte højsæsoner (juni og december).

På stamme og hovedgrene findes der bump, hvorfra der vokser små bladfyldte kviste ud. Herpå dannes en blomsterstand. Hanblomsterstande er cylinderformede og bliver 3-5,5 cm lange og 1 cm brede. De er hvidgule og sidder rundt omkring i trækronen, hvorimod hunblomsterstandene sidder på stammen og de største hovedgrene. En sådan blomsterstand består af 1.400-5.000 hunblomster, der vokser ud og bliver til én 'frugt'.

Insekter besøger de duftende hanblomster, men sjældent hunblomsterne, da de mangler duft. Derfor bestøves hunblomsterne sandsynligvis af vinden, selvom hanblomsternes pollen er noget klæbrig.

Efter bestøvning går der 3-6 måneder, før frugterne er modne, afhængig af sort og klima.

 

Pasning

I forhold til jackfrugt er cempedak en taknemmelig plante, der er modstandsdygtig overfor mange plantesygdomme. Jorden rundt om små træer skal dog holdes fri for ukrudt.

 

Høst og pakning

 

Høst

Umodne cempedak er blegt grønne. Ved modning skifter farven til grøngul for til sidst at blive brun.

Modenheden kan også bestemmes ved, at frugten begynder at udsende en kraftig lugt, som asiater beskriver som behagelig.

Skindet hos cempedak er tyndere end hos jackfrugt. Derfor er den mere sårbar overfor strabadser under transport. Frugten bliver derfor ofte pakket ind i papir.

 

Pakning

 

Transport og opbevaring

 

Transport

På grund af lugten vil frugten højst sandsynligt ikke blive eksporteret hertil. Det vil heller ikke være tilrådeligt at prøve at bringe cempedak med hjem fra en rejse. Det er forbudt at medbringe dens slægtning durian i flyet. Den regel gælder sikkert også for cempedak.

 

Opbevaring

Hvis man af en eller anden grund får fat i en cempedak, bør den spises hurtigt.

Frugten får køleskader i køleskab. Man kan med fordel dyppe hele frugten i vand. Det forlænger holdbarheden en smule. I svaleskab kan frugten holde sig i 3-5 dage. Den ideelle temperatur er 13°C.

Luftfugtigheden skal være meget høj.