Menu
 

Generelt

Cedrat - 1 hel + 2 halve frugter

Hvis man tager den jødiske Talmud helt bogstavelig, så har vi her med et træ at gøre, der stammer fra tidernes morgen. Ifølge disse overleveringer, der blev nedfældet omkring 400 e.Kr., så er cedraten nemlig 'Kundskabens træ på godt og ondt'. Det betyder med andre ord, at det æble, Eva tog et bid af i Edens Have, var en citrusfrugt.

Der er dem, der siger, at hvis en gravid kvinde tager et bid af denne frugt, så føder hun et drengebarn. Dette fif er da et forsøg værd, hvis man da så brændende ønsker sig en knægt. Eva fik jo som bekendt sønnerne Kain og Abel. Men hvor får man så fat i en cedrat? Der er jo ikke ret mange mennesker, der overhovedet kender frugten. Jo, man køber såmænd bare lidt sukat i den nærmeste butik det er nemlig lavet af cedrat og så må det vel være godt nok for den gravide. Gad vide hvordan man så får pigebørn?

Det er faktisk kun for jøder, at hele frugten spiller en væsentlig rolle. Den indgår nemlig i ritualerne omkring Løvhyttefesten (Løvsalsfesten) i oktober måned sammen med palmeblade, pile- og myrtegrene. Der syltes også en ringe del af denne type cedrat, der kaldes for Etrog.

Frugter, der bruges til fremstilling af sukat er som regel langt større.

Cedrat - mange frugter

Cedrat er en æggeformet eller aflang frugt med en længde på 10-25 cm. Modsat stilkenden munder frugten ofte ud i en spids, der passende kunne kaldes en snude. Overfladen er som regel ujævn og ru. der kan også gå tydelige riller på langs af frugten. de største frugter kan veje op til 2,5 kilo. Det siges endda, at der findes enkelte eksemplarer på hele 4 kilo! Frugter til sukat høstes mens de er umodne og har en lysegrøn farve, men cedrat vil ved modenhed få en gul til orangegul farve som citron.

Cedrat - halv frugt

Indeni en cedrat ligger frugtkødet i 8-13 segmenter med en blegt gul til vandig gul farve. Disse segmenter kan indeholde utallige frø (ofte 60!) og have en sur saft som citron eller sød saft. De kan også være tørre men det spiller ingen rolle. Det er skrællen, der bruges til fremstilling af sukat.

Skrællen udgør 60-70% af frugten. Det hvide væv er jævnt, saftigt og langt mere fast end skrællen på de almindelige citrusfrugter. det er uhyre sundt og har en frisk smag, der dog kan være bitter. Derfor skal den bitre smag udludes i saltvand, hvorefter frugtkødet kandiseres.

Cedrat - sukat tæt på

Det kandiserede produkt kaldes sukat. Det anvendes i det hjemlige køkken især ved juletid, hvor sukat indgår i utallige opskrifter med traditionel julebagværk. Fødevareindustrien anvender også sukat i mange søde lækkerier, selv i is. Man taler både om gul ag grøn sukat. Den gule sukat laves af modne frugter, mens den hyppigste, grøn sukat, er lavet af grønne umodne frugter.

Der er delte meninger om sukat. Mange elsker dette lækre 'krydderi' i kager, småkager, ja næsten alt mens andre ikke kan se, hvad de irriterende 'gummiklumper' har at gøre i en ellers lækker kage. Sukat har det på samme måde som f.eks. rosiner, kommen og oliven. Det deler menneskeheden op i to grupper: Dem, der er for og dem, der er imod.

Hvis man ikke bryder sig om sukat, bør man tænke på, at produktet er ganske uskadeligt. Frugtkødet (skrællen) er ganske næringsrig og så er den bare tilsat sukker!

Der fremstilles marmelade, sirup og drikkevarer af den friske frugt. Saften i syrlige frugter kan anvendes som citronsaft. Sandsynligheden for at støde ind i den friske frugt på vore breddegrader er dog ret ringe.

Måske kommer der en dag en opfindsom sjæl og finder yderligere anvendelsesmuligheder for denne fortræffelige frugt.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (368 mg pr. 100 g). Indholdet af A-vitamin samt B-vitaminer er også højt.

 

Historisk

 

Historie

Cedrat - blomst med humlebi

Cedrat menes i naturen at stamme fra foden af Himalaya Bjergene omkring det nordøstlige Indien og Myanmar (Burma). Under udgravninger ved Mohenjo Daro i Indusdalen, der går igennem det nuværende Pakistan, har man fundet en ørenring, formet som en citron/cedrat. Herfra er den spredt vestover til Persien (nuværende Iran), hvor den blev bragt omkring det 7. Århundrede f.Kr. og senere østpå til Kina.

I Media stiftede grækerne bekendtskab med frugten omkring 320 f.Kr. eller muligvis lidt tidligere. Lyrikeren Aristofanes, der levede 445-385 f.Kr., har nemlig omtalt frugten axioma persicum, som kan have været cedrat. Nogle mener, at frugten kom til Middelhavsområdet fordi israelitterne lærte cedrat at kende under det babyloniske fangenskab i 586-538 f.Kr. Der er endda påstande om, at træet blev dyrket i Egypten i 1300-tallet f.Kr.Under alle omstændigheder så betragter man cedrat som den første citrusfrugt, man kendte til i oldtidens græske og romerske riger. De mere kendte appelsin og citron dukkede sandsynligvis først op omkring 1000-tallet e.Kr. På vægmalerier i Pompeji kan man se træ og frugt afbildet. Det er med al sandsynlighed cedraten og ikke citronen. I romertiden regner man med, at der var plantet cedrattræer fra Persien over Lilleasien til Grækenland og Italien samt i Nordafrika. Der var ikke mange træer, men alligevel nok til at romerne for en høj pris kunne købe frugten. Romerne mente, at frugten var en modgift imod alle gifte. Frugten var derfor god at have, idet man dengang nærmest forgiftede hinanden i flæng i kampen om magt. Dette ry startede sandsynligvis fordi to forbrydere var blevet smidt for giftslangerne. Den ene overlevede, fordi han forinden havde spist af en cedrat.

Udover anvendelsen som 'modgift', så brugte romerne frugten som parfume, til at fordrive møl med (en slags tidlig mølkugle) og en slags krydderi eller smagsforstærker.

Under jødernes første oprør mod romerne i det Første Århundrede e.Kr., prægede oprørerne mønter med cedraten som erstatning for Kejser Nero's profil. Det fortæller noget om cedratens betydning for jøderne.

På denne tid kan man sige, at frugten var på berømmelsens tinde. Siden er det gået gradvist nedad. Produktionen af sukat kombineret med jødernes brug af cedrat ved ritualer har holdt planten i live. I Tyskland og England findes der bagværk, som er så nært forbundet med juletid, at vore julehjerter nærmest falmer ved siden af. Dette har sikret et jævnt forbrug af sukat. Ægte sukat, det vil sige sukat fra cedrat og ikke billigere sukat af pomelo eller melon, har altid været at finde i de finere kredse.

I oldtiden troede man på, at cedrat forøgede frugtbarheden. Denne tro har fulgt frugten langt op i historien. Ifølge et sagn kom Kong Friedrich Wilhelm af Preussen IV først til verden i 1795 efter at hans mor inden undfangelsen havde bidt i stilken af en cedrat. Det var da et forsøg værd for barnløse.

Cedrat - plantage

I 1800-tallet forsøgte de spanske koloniherrer at få europæere til at emigrere til deres daværende ø i Caribien, Puerto Rico. Nogle af emigranterne kom fra den franske ø, Korsika, hvor man havde en lang tradition med dyrkning af cedrat. I starten af 1900-tallet begyndte de at eksperimentere med dyrkningen af cedrat i Puerto Ricos bjergegne. Det blev så stor en succes, at Puerto Rico (tilhører i dag USA) nu producerer over halvdelen af alt cedrat. Øen er derfor den største eksportør i Verden. Denne position blev skabt under 2. Verdenskrig, hvor produktionen i Europa lå stille.

I disse år oplever vi en kraftig søgen tilbage til det oprindelige ja undertiden opfinder vi endda 'gamle' traditioner som f.eks. 25-års fødselsdag, Valentine's Day i Danmark! eller firma-espalier ved bryllup. Derfor er der en tendens til, at bruge sukat i de gode gamle opskrifter.

Cedrat er udbredt i hele det subtropiske og tropiske område, men i meget ringe omfang. Langt de fleste steder har frugten nærmest ingen betydning.

Kommerciel produktion begrænses til Frankrig, Grækenland, Italien, Spanien, Nordafrika, Californien og Puerto Rico.

 

Historien bag navnet

Navnet cedrat hedder på engelsk citron, hvorimod den frugt, vi kalder for citron på engelsk hedder lemon. Det er ikke så godt, da det kan give nogen sprogforvirring.

Heldigvis er vi ikke ene om at kalde frugten for cedrat. På fransk hedder frugten nemlig cédrat og på spansk, cidra og italiensk, cedro. På tysk kan man spore sprogforvirringen. Her hedder den nemlig bl.a. Cedratzitrone. Det skyldes nemlig, at citronen tidligere også havde den latinske betegnelse Citrus medica (nu Citrus limon). Dengang blev de forskellige cedrater bare opfattet som varianter af citron.

At cedrat har fået det botaniske navn medica skyldes, at frugten længe blev opfattet som en frugt der stammede fra Medien (Persien eller Iran). Den blev i oldtiden omtalt som Mediens æble. Der er dog også røster, der siger, at medica hentyder til de medicinske egenskaber, som man siden oldtiden mener at planten besidder.

Man mener i øvrigt at både cedrat og citrus har sin ordlyd tilbage til oldtiden. Muligvis har romerne givet frugten navn på grund af lugten, der kan minde om plantedele fra et nordafrikansk cyprestræ, Tetraclinis articulata. En anden teori peger på det oldgræske ord kedris, der betyder kogle af det libanesiske cedertræ (Cedrus libani). På oldgræsk findes nemlig også et ord for cedrat, kitron. Dette navn skulle så være en forvanskning af kedris, fordi frugten har form som en cederkogle.

Frugten cedrat dækker over en stor variation. Man taler derfor mere om varieteter af frugten end om sorter.

Cedrat - mystisk frugt!

En af de mest underlige specialiteter i frugtverdenen er en sådan varietet. Den kaldes Buddha's Hand (Buddhas hånd). Ved denne frugt inddeles frugtkødet ikke i segmenter indeni frugten. Hvis man skærer en citrusfrugt over på tværs, vil man normalt kunne se inddelingen i segmenter i en ring, der kan minde om et cykelhjul. Hos Buddha's Hand er hvert segment selvstændigt med skræl omkring og kun fæstet sammen omkring stilkenden. Hver sektion buer i en vilkårlig retning og få frugten til at ligne en hånd. Når frugten modnes og bliver gul, bliver indtrykket af en hånd endnu tydeligere. Der kan være mellem 5 og 20 'fingre' i denne hånd, så helt normal er den ikke altid. Frugten er meget populær i Kina og Japan, men også i Sydøstasien, hvor den bruges som pynt ved religiøse ceremonier. Frugten anvendes også til at parfumere værelser og beklædning. Planten er lille og ikke særlig attraktiv. Alligevel er den en populær haveplante i dette område, især på grund af plantens symbolik.

Cedrat - gulgrøn frugt

Etrog (eller Ethrog) har også stor symbolsk betydning for jøderne. I forbindelse med Løvhyttefesten og Forsoningsdagen (Yom Kippur), der er beskrevet i 3. Mosebog Kap. 3 og 23 holdes en periode på 7 dage, hvor frugten serveres (og sælges). Især ved Succoth festen udgår Etrog en fjerdedel af maden. Til disse religiøse ritualer stilles der krav til frugten. Den skal stadig have støvvejen i spidsen af frugten (hvilket kan ses som en 'snude') og så skal den friske frugt være helt uden rifter. frugten skal også komme fra et træ, der er dyrket fra frø eller en stikling (altså ingen podning). Etrog bliver også gul som en citron ved modning. Træet er mindre end almindelig cedrat og giver færre frugter. Derfor kan frugtens pris blive nærmest astronomisk omkring jødiske højtider. Etrog kaldes også for adamsæble, fordi man ofte kan se tydelige mærker i skrællen, der kan minde om bid.

Corsican bliver, som navnet antyder, især dyrket på Korsika, men dyrkes også i Californien. Den kaldes også for sød citron fordi den mangler syrlighed i saften. Frugten er meget ru i udseendet og mangler ofte en 'snude'. I Bastia på Korsica bruges frugten til at give smag i en likør kaldet cédratine.

Diamante er den førende varietet, når det gælder fremstillingen af sukat. Den dyrkes bl.a. i Syditalien og Grækenland.

I Puerto Rico, hvor den store produktion af sukat ligger, dyrkes en lignende sort kaldet Earle. Her dyrkes dog flere sorter og varieteter, både sure og søde.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af cedrat er et indtil 3 m højt, stedsegrønt træ eller en spredt busk. Der findes enkelte eksemplarer (især Buddha's Hand), der kan blive 5 m høje. Barken er lysegrå. Grenene går i starten ud fra stammen som geometriske vinkler, men bøjer efterhånden nedad på grund af de store frugter. Unge grene er ofte rødlige og blanke. Træet har mange torne.

Cedrat - træer og blå himmel
Cedrat - træer og blå himmel
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - hængende frugt
Cedrat - hængende frugt
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …

De spredte blade er mørkt olivengrønne med en lysere underside og matte til halvblanke, hvorimod unge blade er mere blanke. Bladenes størrelse varierer fra 5-20 cm i længden og 3-9 cm i bredden. De er svagt savtakkede i kanten. Formen er lancetformet til elliptisk oval. Hos citrusfrugterne er der 2 vinger på bladstilken og torne på grenene (især på de nederste grene). Hos cedrat er vingerne på bladstilken yderst sjældne næsten usynlige, hvis der er en antydning af vinger. Den korte bladstilk er heller ikke tydeligt leddelt fra bladet, som det normalt er tilfældet. Tornene er hos cedrat kraftige og derved stikkende. De sidder enkeltvis lige over bladfæstet.

De smukke og velduftende hvide blomster sidder enkeltvis eller i små klaser på grenene.

Cedrat - frugt mod himmel

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Medicin

På grund af cedratens ekstremt høje indhold af C-vitamin, anvendes frugten undertiden som middel imod vitaminmangel.

Da frugten har været dyrket så længe og har så stor en udbredelse (ikke i antal!), så er der blevet knyttet mange anvendelser til plantedelene i naturmedicin. Frugt, frø, blade, blomster og friske skud er blevet brugt i behandlingen af astma, ledbetændelse, hovedpine, mavesmerter og parasitter i tarmsystemet. Plantedelene er endda blevet benyttet i behandlingen af sindslidelser som sindsyge og uddrivning af onde ånder!

I Kina siges et udtræk af rødderne at kurere rygsmerter og åndedrætsproblemer.

 

Klima og vækst

 

Klima

Cedrat er både en tropisk og subtropisk plante, der er meget krævende med hensyn til klima. Det er den mest sarte af alle citrusarter. Der må hverken være for varmt eller for koldt og der må heller ikke være for store udsving i temperaturer. Planten er yderst følsom overfor frost samt ekstrem varme og tørke.

I troperne trives planten indtil 1.300 meters højde. Jordbunden skal konstant være fugtig, men samtidig have et godt dræn.

 

Vækst

Cedrat - lille plante

Cedrat bliver ofte formeret ved stiklinger, der tages af 2 til 4-årige grene. Grenene skal være bladfyldte. Ved varieteten Etrog bruger man dog frø. Det samme gælder produktionen i Puerto Rico.

Cedrat - grøn frugt foran sorte …

Cedrat er også blevet podet over på podeplanter. Her har podeplanten været sur og almindelig appelsin, grapefrugt samt rough lemon. Cedrat har dog en tendens til at vokse mere end podeplanten. Samtidig bliver frugtstørrelsen mindre, hvilket ikke er godt for produktionen af sukat.

Når frøplanter er ca. et halvt år gamle, tages de fra såbedet til udplantning.

Træerne plantes ofte ud i en afstand af 3-4 m. De kommes i et hul, der er 30-50 cm på alle led. I bunden lægges en god portion gødning. Hullet fyldes op med jord, der rager ca. 10 cm over jordens overflade. Det gøres for at være sikker på, at rødderne er dækket, når jorden synker sammen.

Et cedrattræ bliver sjældent over 15 år gammelt.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Cedrat - blomster foran grøn frugt

Cedrat er kendetegnet ved at blomstre 3 gange om året. Det giver en stor produktion pr. træ og som regel frugter og blomster på samme træ.

De smukke hvide blomster sidder enkeltvis eller i klaser på nye skud. Når blomsterne sidder i klaser, er den øverste blomst størst. Den åbner sig også først. Derefter åbner den nederste blomst sig, hvorefter blomstringen foregår nedefra og opefter.

Cedrat - blomster og bi

En cedratblomst bliver 2-3 cm i diameter. Blomsten er 5-tallig, det vil sige at antallet af støvdragere og bæger- og kronblade er delelige med 5. Som hos de andre citrusfrugter er de 5 kronblade hvide. De 30-40 støvdragere er også hvide, men ender ligesom frugtanlægget i en (lidt mindre) gullig kugle. Blomsten er tvekønnet og udsender en behagelig duft (for de fleste).

Blomsterknoppen er lyserød til violet. Det er kronbladene derfor som regel også på ydersiden.

Når frøplanterne er omkring 3 år gamle begynder de at blomstre og sætte frugt.

 

Pasning

Cedrattræer kræver en del pasning. Træerne har de samme fjender som andre citrustræer og disse skal helst bekæmpes. Mider og skjoldlus skaber meget besvær. I Puerto Rico, hvor den store produktion af sukat foregår, er det især en svamp, Sphaeropsis tumefaciens, der giver problemer ved at give knudrede grene.

Grenene skal også jævnligt beskæres, så de bedre kan holde til de tunge frugter. Veddet i cedrat er blødt. Alligevel må grenene ofte understøttes, så frugterne ikke kommer til at berøre jorden. Det kan nemlig bl.a. forårsage mug på frugten. De sålakdte elektrikerrør har vist sig at være gavnlige. Man skærer et V i røret, som grenen kan hvile i og så presser grenen med frugt selv røret fast i jorden. Det er dog ikke så lige en sag at kravle rundt mellem de stikkende torne, når arbejdet skal gøres. Samtidig så udvikler frugterne sig ikke samtidigt. Træerne skal derfor jævnligt efterses med hensyn til syge grene, behov for understøttelse og høstmodne frugter.

 

Høst og pakning

 

Høst

Cedrat - mand høster

Træerne begynder at give frugter, når de er 3 år gamle. Der går dog yderligere 2 år, inden frugterne er store nok til produktionen af sukat.

Det kan tage er cedrat 3-4 måneder at skifte farve fra grøn til gul eller gulorange. Frugter til sukat høstes dog, mens de endnu ikke er modne. De høstes efter størrelse og plukkes, når de er 12-15 cm lange og 7-10 cm brede. Mange gange bruges et svagt farveskift dog som indikator til høst. Høstarbejderen kommer nemlig sjældent helt hen til frugten.

Disse frugter høstes med en lang jernstang med en krog i enden. Det gør ikke så meget, hvis skrællen bliver rykket lidt i stykker, da frugten skal i saltlage umiddelbart efter høsten. De mange torne på træerne gør denne form for høst fordelagtig, da høstarbejderen nærmest undgår berøring med træet.

Cedrat - mand kommer frugt i sæk

De plukkede frugter kommes derefter i en sæk og bæres hen til store trækasser. Disse kasser køres dernæst hen til fabrikken, hvor de hældes op på et samlebånd efter vejning. Plantageejeren skal jo have en pris for de høstede frugter.

Den årlige ydelse ligger på ca. 40 kilo frugt pr. træ, men nogle træer giver helt op til 100 kilo.

Cedrat - tern i tønde

Konservering til sukat

Cedrat - kar med frugter

Det er forsvindende lidt cedrat, der anvendes som frisk frugt. Det meste bruges til fremstillingen af sukat. I den største produktion hældes de grønne frugter op i store kar med saltvand (14% salt). Når karret er fyldt op med frugt, lægges der trælåg ovenpå. Lågene føres et stykke ned under vandoverfladen. Derved sikres, at frugterne ikke flyder ovenpå og kommer i forbindelse med luft og sollys.

Cedrat - bobler i vand

Nu skal frugterne fermentere, som det kaldes. I op til 50 dage (normalt ca. 40 dage)ligger de hele frugter nede i saltvandet. I løbet af denne tid sker der en fordampning af vand. Derfor skal der jævnligt påfyldes nyt vand, så frugterne bliver holdt nede under overfladen. Salten fjerner den bitre olie og blødgør skrællen. Derved kan sukkeret lettere trænge ind i skrællen under den senere kandisering. I den lange periode under vand kommer der hele tiden bobler op til overfladen fra fermenteringen. Derfor er der mellemrum mellem brædderne i lågene. Duften af denne proces ville ikke kunne sælges til parfumeindustrien.

Når fermenteringen er overstået, fjernes lågene og frugterne flyder straks på overfladen. Nu kommer en mand og dirigerer frugterne med en rive hen til et transportbånd, der fører over til en metalkasse. Denne kasse transporteres så hen til selve fabrikken.

Cedrat - gule frugter
Cedrat - gule frugter
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - mand skovler frugter
Cedrat - mand skovler frugter
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …

På fabrikken står der mænd, der fjerner de nyankomne frugters stilk. De lægges derefter op på et bånd, der fører frugterne op imod en rundsav. Derved bliver frugten delt i to halvdele. De halve frugter ruller nu videre til en lille gruppe, der fjerner det, man normalt spiser ved en citrusfrugt, frugtkødet.

Cedrat - stilk fjernes
Cedrat - stilk fjernes
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - rundsav
Cedrat - rundsav
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …

Segmenterne og frøene fjernes ved at den halve frugt bliver presset mod en roterende slibemaskine. Slibemaskinen er omgivet af et skjold, fordi dette 'splat' ryger ud til alle sider. Nu er der kun skræl tilbage. Inden skrællerne bliver skåret i tern, bliver de skyllet rene med vand.

Cedrat - mand sliber
Cedrat - mand sliber
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - hænder sliber
Cedrat - hænder sliber
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - halve skræller
Cedrat - halve skræller
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - mand skyller
Cedrat - mand skyller
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - tern og vægt

En speciel maskine hakker lynhurtigt skrællerne i tern af ens størrelse. Maskinen kan indstilles til præcis den størrelse tern, som kunden måtte ønske. Et transportbånd 'ryster' derefter ternene ned i en plastiksæk, der er indhyllet i en tromle. Tromlen står på en vægt, så der kommer den rette vægt i hver tromle. Tidligere brugte man charmerende trætønder fra den lokale produktion af rom. Nu bruges især metaltønder, der har samme størrelse som olietønder.

Til sidst påfyldes sækken i tromlen en bestemt mængde salt og vand (ca. 8% salt), så ternene holdes friske under sejladsen. Sækken bindes til, hvorefter tromlen får låg på. Nu skal ternene sejles til kandisering. Det foregår udenfor Puerto Rico.

Cedrat - mand påfylder vand
Cedrat - mand påfylder vand
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …
Cedrat - mand binder til
Cedrat - mand binder til
Navn: Cedrat Latinsk navn: Citrus medica …

En del tromler sejles til USA og en mindre del til et par europæiske fabrikker, men langt den største del sejles til en fabrik i Holland.

På disse fabrikker afsluttes processen ved, at ternene over en længere periode småkoges i sukkersirup, hvorefter ternene drænes. Inden denne kandisering bliver ternene dog først afsaltet og evt. blødgjort ved kogning.

 

Pakning

Cedrat - pakke med sukat

Pakningen af cedrat er en meget lille aktivitet i forhold til de fleste andre frugter. Etrog er den mest solgte friske frugt af cedraterne. Her pakkes hver frugt ind i hampefibre umiddelbart efter høsten. Derved bevares frugtens kvalitet bedst muligt. Pakning af sukat til danmark foregår næsten udelukkende i Holland. Det kan være i store lukkede beholdere til fødevareindustrien eller importfirmaer, der pakker i egen emballage. Ofte er der dog tale om en lille standardstørrelse, hvor importøren så kan klistre sit eget mærke på eller vælge at få dette gjort samtidigt på fabrikken. På fabrikken i Holland har man en maskine, der kan pakke 200 af disse små beholdere i minuttet!

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Et mindre antal friske cedrater bliver eksporteret fra middelhavslandene. De kommer hertil med lastbil i kasser og sælges stykvis. Størstedelen af sukaten saltes i Puerto Rico og sejles i tønder til enten Holland eller USA, hvor de kandiseres. Derefter køres de i lastbil til modtagerlandene.

 

Opbevaring

Der foreligger så vidt vides ingen oplysninger om frugtens opbevaring, da dette er lidt irrelevant. Står man med en frugt i hånden, er det klogest at anvende den indenfor en uge. Frugten skal være grøn eller gul uden synlige ældningstegn.

Holdbarheden for sukat er generelt meget lang. Holdbarheden er normalt angivet på indpakningen.