Menu
• Indhold

Carambole (stjernefrugt)

Averrhoa carambolahel frugt + 2 stjerner

Carambolen kaldes også stjernefrugt. Som et drys fra himlen pynter den på desserten eller i en drink. Den kan også bare nydes, som den er, gerne med lidt salt. Men den kan være syrlig på grund af de mange C-vitaminer. Det bedste tidspunkt at spise frugten på, er lige når spidsen af hver kant bliver brun. De brune kanter er ikke et tegn på, at frugten er dårlig. Tværtimod. Stjernefrugten bruges som medicinsk middel mod bl.a. feber og for højt blodtryk. Den er også kendt som et godt middel mod tømmermænd.

 

Generelt

Carambole (stjernefrugt) - hel …

Der er ingen tvivl om, at det bedste navn for denne frugt ville være stjernefrugt. Som et af naturens luner, har den fået sin helt egen form. Skæres frugten i skiver, bliver hver skive til en lille stjerne eller måske nærmere en søstjerne.

Carambole (stjernefrugt) - hel …

Frugten er i handelen 6-12 cm lang, men kan i dens hjemland blive indtil 17,5 cm. Bredden er nogenlunde det halve af længden. På langs er frugten skarpt kantet eller ribbet, så skarpt, at et tværsnit giver carambole den karakteristiske stjerneform. Antallet af kanter (vinger) i stjernen kan variere fra 3 til 6, men næsten alle frugter har 5 kanter.

Det tynde skind er glat og skinnende og nærmest voksagtigt. En umoden carambole er lysegrøn (vårgrøn).

Når modningen starter, skifter farven til gul. En fuldmoden frugt er enten gul eller orange (ravgul). Det korrekte tidspunkt at spise frugten på, er lige når spidsen af hver kant bliver brun. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at de brune kanter ikke er et dårligt tegn på frugtens tilstand. Tværtimod!

Ved modenhed bliver skindet gennemsigtigt og får frugten til at ligne rav. Skindet er så tyndt, at en negl let kan prikke hul i det. Hvis man ønsker det, kan skindet let trækkes af.

Frugtkødet er gult, sprødt og saftigt. Duften beskrives som jasmin. Smagen varierer efter type og modenhed fra let sur til meget syrlig. Ved modenhed er der også en svagt sødlig smag. Den syrlige smag kommer fra oxalsyre, der kendes fra rabarber og skovsyre (dens slægtning), men også lidt fra det høje indhold af C-vitamin.

I meget store mængder, vil oxalsyren være skadelig og binde madens kalk. Syren kan neutraliseres med kalciumklorid eller salt (natriumklorid), men det vil ikke være nødvendigt med de små mængder, vi spiser.

Carambole bliver hos os mest anvendt som dekoration til desserter eller i drinks på grund af sit udseende.

Mod centrum af frugten kan der sidde nogle enkelte flade frø, der er spiselige, men ellers let kan fjernes.

Den yderste brune spids (1-3 mm) af de fem kanter skæres bort med en kniv (eller kartoffelskræller), før frugten skæres ud i de stjerneformede skiver. Spidsen smager ikke så godt, indeholder fibre og pynter ikke.

Resten af skindet spises med. I Sydøstasien spises frugten ofte frisk ved, at frugten skæres i både på langs og drysses med lidt salt. Her nydes frugten også blendet som en forfriskende drik (også tilsat salt).

Udover den pyntemæssige værdi i frugtsalater, drinks og desserter, så kan carambole også forarbejdes til marmelade, kompot, mos og gelé.

Syrlige frugter passer godt til fisk og skaldyr.

I Indien steger man også frugten. Kineserne laver pickles af umodne frugter lagt i eddike.

Frugten har et højt indhold af C-vitamin (26-35 mg pr. 100 g) og Provitamin A. Desuden et indhold af mineralerne fosfor, jern, kalcium og magnesium.

Hele frugter egner sig ikke til nedfrysning, men skiver (stjerner) kan lægges i fryseren og bruges som isterninger i mange slags forfriskninger som f.eks. drinks. Apropos drinks, så er carambole et længe kendt middel mod tømmermænd!

 

Historisk

 

Historie

Carambole (stjernefrugt) - frugt …

Carambole menes at stamme fra Sydøstasien. Det eneste sted, hvor den stadig er vildtvoksende, er på Molukkerne i Indonesien. Der findes et navn for frugten på det gamle indiske sprog, sanskrit. Dette sprog blev især anvendt i perioden fra 400 f.Kr. til 1.000 e.Kr. Det tyder altså på, at der er tale om en gammel kulturplante. Spredningen af planten til hele den tropiske verden er foregået i ubemærkethed.

En forklaring på det kan være, at træet med sine smukke blomster og spændende frugter pynter godt i en tropisk have.

Den originale carambole er kraftigt syrlig. Det er først i de senere år, at man har produceret mildere typer. Dyrkning til eksport i mindre omfang har i en længere årrække foregået i Brasilien, Colombia, Israel og Thailand. Men produktionen i Malaysia overskygger dem alle. Det var på foranledning af regeringen i Malaysia, at man i landet i årene 1985-87 henvendte sig til de store plantageejere (bl.a. det danske selskab ØK) og bad dem lede efter en eksportfrugt, der kunne trives i Malaysia.

Produktionen af naturgummi var efterhånden ikke så rentabel og frugteksporten ringe. Carambole viste sig at være den frugt, der passede bedst og mange hektar med naturgummi er nu blevet afløst med frugten. Planten trives så godt i Malaysia, at selv jorden i udtjente miner kan anvendes. Det kan styrke nogle forskeres tro på, at træet måske oprindeligt stammer fra Malaysia.

 

Historien bag navnet

Her er en frugt, der klart har to navne. Kalder man den for carambole, står mange mennesker og undrer sig, indtil de siger: 'nåeh stjernefrugt!'. Men ligeså tit er det lige omvendt. Carambole følger det latinske navn.

På mange sprog hedder frugten da også carambole eller carambola, men meget ofte har frugten samtidig også navnet stjernefrugt (eng. Star Fruit og tysk Sternfrucht).

Navnet stjernefrugt hentyder til, at frugten skåret over på tværs ligner en stjerne nærmest en søstjerne.

Carambole staves efter forgodtbefindende også carambola eller carambol og alle tre versioner kan have k som begyndelsesbogstav i stedet for c, hvilket absolut ikke gør navneforvirringen bedre! På kasserne står der oven i købet ofte Belimbing, der kan minde meget om frugtens slægtning, belimbi. Det skyldes, at carambole i Malaysia hedder Belimbing Manis.

Carambole er samtidig navnet på et fransk billardspil, men det er svært at se, hvad det har med frugten at gøre.

Derimod betyder det på spansk også: et lykketræf!

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af carambole er et indtil 15 meter højt træ eller busk. I plantagerne holdes den dog nede på en højde af maksimalt 5 meter, så den i stedet er en tæt busk. Den smukke stedsegrønne plante har sammensatte blade med ovale småblade, der får det til at ligne et mimosa-træ. Hvert blad bukker lidt, så midten ligger i en kløft. På et træ i naturen er det meget svært at få øje på umodne frugter, der med den samme grønne farve og ribbede udseende falder sammen med de 'kløftede' blade. I en plantage er frugterne pakket ind i hver sin pose og derved sværere at få øje på.

Carambole (stjernefrugt) - træ …
Carambole (stjernefrugt) - træ med blå himmel som baggrund
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - blade …
Carambole (stjernefrugt) - blade + 3 frugter i centrum
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - grene …
Carambole (stjernefrugt) - grene + masser af poser
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …

Sammenlignet med slægtningen bilimbi, har caramboletræet flere grene, der samtidig buer nedad. De sammensatte, uligefinnede blade består af 2-6 par småblade og så har frøet en kødet frøkappe.

Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Konserves

Carambole (stjernefrugt) - stjernefrugt-marmelade

Der fremstilles en smule konserves af carambole. Produktionen foregår i Malaysia og Taiwan.

Produktet dukker dog sjældent op herhjemme.

Et andet produkt, der også fremstilles i mindre omfang, er en marmelade med stjernefrugt tilsat honning.

 

Produkt: Medicin

Carambole er kendt som et godt middel mod tømmermænd. Saften bruges også som et febernedsættende middel. Kineserne i Sydøstasien bruger frugten som modgift mod et for højt blodtryk. I Malaysia bruges et afkog af bladene mod udslag på huden.

 

Produkt: Pletfjerner og rensemiddel

Saften fra carambole bruges undertiden som pletfjerner. Samtidig er saften god til af polere metal med, især messing.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne med et typisk monsunklima. Der er tale om en rigtig regnskovsplante, der dog i troperne ikke trives så godt i lavtliggende områder. Planten vokser bedst i skygge, hvilket kan være svært at skabe i en stor plantage.

Carambole har det bedst, hvis jorden konstant er fugtig. Derfor kunstvandes der ofte i tørtiden (drypvanding).

Træet har brug for den samme mængde vand hele året. Planten tåler ikke tørke, oversvømmelse og kraftig blæst.

Ellers er carambole en taknemmelig plante, der også er udplantet i frostfrie områder i subtropiske lande.

 

Vækst

Carambole (stjernefrugt) - 2 små …

Tidligere blev alle planter formeret ved frø. Men frugterne fra frø har en tendens til at gå tilbage til den originale syrlige frugt. Derfor bruger man podning (eller okulation) i formeringen, så frugterne bliver mere ensartede.

Træerne vokser godt i drænet sandjord.

De små træer plantes ud i en afstand af 5-7 meter. De plantes ud i et hul, der er ca. 60 cm i dybde og diameter. Det anbefales, at hullet fyldes ud med store dele organisk gødning, men ofte anvendes der lige dele organisk gødning og kunstgødning (superfosfat).

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Carambole (stjernefrugt) - blomster

Planter fra frø begynder at blomstre allerede 18 måneder efter såning. Podede planter blomstrer 14 måneder efter udplantning.

Carambole (stjernefrugt) - gren …

Det lille træ blomstrer hele året rundt. Blomsterne dukker op overalt på træet på små bladfyldte grene.

Blomsterne er purpurfarvede og rosa og meget smukke. Botanisk set er blomsterne 5-tallige og sidder i en mangeblomstret stand. De er kun åbne for bestøvning ca. fra klokken 8 til 10 om morgenen. Blomsterne bestøves af forskellige insekter. I Malaysia, hvor størstedelen af vore stjernefrugter kommer fra, har man dog det problem, at insekterne i starten af året foretrækker naturgummitræets blomster. Det nedsætter antallet af frugter.

Carambole (stjernefrugt) - blomster …
Carambole (stjernefrugt) - blomster + bi
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - Blomster …
Carambole (stjernefrugt) - Blomster + sort insekt
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - 2 frugter …

Der går 40-50 dage fra bestøvning til frugterne begynder at modne. Frugtfluer vil dog let kunne lægge æg i modnende frugter. Derfor bliver frugterne dækket med papir, når de er 3-4 cm lange. Med en pensel eller andet får poserne fra den samme dag den samme farve. Når der senere skal høstes, kan arbejderne lettere finde frugterne blandt de mange poser på træerne, da de blot skal lede efter poser med en bestemt farve.

 

Pasning

Carambole (stjernefrugt) - damer …

Generelt er selve planten ret modstandsdygtig overfor alvorlige plantesygdomme, men den orientalske frugtflue er en konstant trussel mod frugterne. Derfor skal hver frugt pakkes ind, når den er 3-4 cm lang.

Carambole (stjernefrugt) - mange …

Det kan gøres med almindeligt avispapir, der med melklister limes sammen til en pose. Man kan dog også købe poser, der er specielt beregnet til formålet. Da planten sætter frugt året rundt, er det meget arbejds- krævende. Træerne skal jævnligt efterses for frugter i den rette størrelse. Ofte er man nødt til at åbne poserne for at se om frugterne er ved at modne, hvilket også kræver ekstra arbejde. Derfor bruger man ofte det system, at hver runde med indpakning får en bestemt farve malet på papiret. Når der høstes, kan man så nøjes med at høste poser med den samme farve.

Undertiden er der et par borende insekter, der ødelægger op til halvdelen af frugterne. I disse tilfælde bliver frugterne sprøjtet med et insektdræbende middel (Orthene eller Metamidophos). Men ellers må man sige, at carambole er en frugt, der ikke udsættes for alverdens sprøjtemidler. I en længere periode med fugtigt vejr, kan små svampe angribe frugterne og give brune pletter. I dette tilfælde sprøjtes der med fungicider mens kronbladene stadig sidder tilbage.

Omvendt er man ofte nødt til at luge ud i antallet af frugter for at sikre en ordentlig størrelse på de resterende frugter.

I plantagen holdes træerne nede i en højde af maksimalt 5 meter. Det gør arbejdet med poserne lettere.

Grene, der vokser lodret op, bliver bøjet ned og evt. holdt nede med snore.

Der bliver luget rundt omkring træet omtrent hver anden måned. Da mange plantager samtidig kunstvander med det såkaldte drypvandingssystem, kan man alt i alt sige, at carambole er en arbejdskrævende plante.

 

Høst og pakning

 

Høst

Efter 40-50 dage starter modningen. Det kan ses ved, at frugterne skifter farve fra grønne til gulgrønne.

Carambole (stjernefrugt) - dame …
Carambole (stjernefrugt) - dame i træ
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - grøn …
Carambole (stjernefrugt) - grøn + gulgrøn frugt
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …

På dette tidspunkt skal eksportfrugterne høstes, da de eftermodner under transporten og i butikkerne.

Carambole (stjernefrugt) - 2 mænd …

Høstarbejderne høster et træ ad gangen og tager poserne med frugt, hvorpå der er den farvekode, der netop dén dag skal høstes.

Carambole giver let slip fra grenen og plukkes som æbler. Frugterne er dog stadig i poser. Når høst- arbejderen ikke har plads til flere frugter i armene, lægges de i en kurv eller kasse. Andre slæber dem så videre hen til en lastbil.

Carambole (stjernefrugt) - mand …
Carambole (stjernefrugt) - mand med rød skjorte + kasse
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - mand …
Carambole (stjernefrugt) - mand + lastbil
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …

Når lastbilen er fyldt op, kører den hen til første del af pakningen. Det foregår ude i plantagen. Først skal frugterne nemlig pakkes ud af poserne. Derefter lægges de ud på et transportbånd, hvor arbejdere står og sorterer frugterne. Det er jo først når frugterne kommer ud af poserne, at man kan se kvaliteten.

Carambole (stjernefrugt) - 2 mænd …
Carambole (stjernefrugt) - 2 mænd løfter kasser
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - folk …
Carambole (stjernefrugt) - folk ved transportbånd
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …

Nogle frugter er blevet angrebet af frugtfluer eller svamp. De sorteres fra. Der er faktisk et ret stort spild i en carambole plantage.

Carambole (stjernefrugt) - trillebør …
Carambole (stjernefrugt) - trillebør med frugter
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - frugter …
Carambole (stjernefrugt) - frugter tæt på
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …

Frugterne har også forskellig størrelse og modenhedsgrad. For modne frugter kommes i kasser og bliver solgt på det lokale marked. Nogle frugter har også fået støv på sig i posen. Det pudses af med en klud.

Carambole (stjernefrugt) - 2 damer …
Carambole (stjernefrugt) - 2 damer pakker
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - 'hånd' …
Carambole (stjernefrugt) - 'hånd' sorterer frugt
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - damer …
Carambole (stjernefrugt) - damer ved transportbånd
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - dame …

Når frugterne er sorteret, sidder andre damer og pakker hver frugt ind i et stykke papir, der minder om en serviet. Til sidst lægges de i kasser.

Et træ i plantage yder godt i ca. 15 år og kan i nogle år give op til 80 tons frugt pr. hektar. Et træ giver 50-300 kilo frugt om året.

 

Pakning

Selvom meget af pakningen foregår ude i marken, så er denne del stadig ikke helt overstået. Kasserne med carambole bliver nu transporteret ind til en central pakkestation. Hertil kommer der frugter fra forskellige plantager (og ejere). Nu tages hver frugt igen ud af papiret og bliver vejet og kontrolleret.

Carambole (stjernefrugt) - mand …
Carambole (stjernefrugt) - mand i blåt vejer
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - kasser …
Carambole (stjernefrugt) - kasser læsses af
Navn: Carambole (stjernefrugt) Latinsk navn: …
Carambole (stjernefrugt) - dame …

Gennem denne ekstra sortering sikrer eksportøren sig, at kvaliteten er i orden.

På pakkestationen får kasserne stempler og sedler, der fortæller, hvilken størrelse, modenhed og kvalitet, frugterne har i kasserne. Derefter gøres de klar til afsendelse med fly eller container.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Carambole (stjernefrugt) - lastbil …

Da carambole har en kort holdbarhed og lav vægt, kommer den oftest hertil med luftfragt (air cargo). En del bliver dog sendt med containerskib fra Malaysia til Rotterdam i Holland og derfra videre med lastbil.

Carambole høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten. En container med carambole er ca. 21 dage undervejs fra Malaysia til Rotterdam. Disse frugter er høstet lige når de er startet med at modne. Under transporten opbevares de ved 7,5°C og ligger i en slags dvale.

 

Opbevaring

Ved 5-10°C (og 85-95% RF) kan frugten holde sig i ca. 3 uger. Frugter sendt med container har en holdbarhed på 7-10 dage efter ankomst (luftfragt 14-16 dage).

Ved stuetemperatur er holdbarheden kort. Hvis længderibberne er brune, er frugten spiseklar og bør spises rimeligt hurtigt derefter.

Hele frugter egner sig ikke til nedfrysning.