Menu
• Indhold

Cantaloup meloner (cantaloup og charentais)

Cucumis melo var. Cantalupensis



frugter + overskårne frugter

På en varm sommerdag er det lykken med en kølig cantaloup-melon. Den er en fortrinlig tørst-slukker med en sød og krydret smag. Cantaloup-melonerne anses for de bedste af alle melonerne. Og blandt dem fremhæves Charantais som den fineste. Det kan være svært at skelne Cantaloup-melonerne fra netmelonerne. Hovedreglen er, at cantaloup´en er kugleformet, mens netmelonen er mere oval. Desuden kan cantaloup og charentais have vorter på skallen. Derfor kaldes de også for vortemeloner.

 

Generelt

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Til gruppen cantaloup meloner blandt de ægte meloner hører bl.a. cantaloup og charentais. Generelt har de den mest intensive smag og lugt af alle ægte meloner. De regnes også for de fineste blandt nydere af meloner med charentais som nummer et på hitlisten.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Udseendet varierer meget og mange gange kan det være næsten umuligt at se om det er netmeloner eller cantaloup meloner. Cantaloup meloner har som tommelfingerregel en kugleform, hvor netmelon er mere oval. Cantaloup og charentais har lejlighedsvis vorter på skallen, hvorfor de også kaldes for vortemeloner.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Cantaloup har en grønlig skal, der er nopret og med et mere eller mindre udpræget netmønster. Det sidste kan få den til at ligne en netmelon. Frugten kan have mørkegrønne længdestriber eller mangle dem helt.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Hos charentais er skallen næsten glat. Farven er gul eller lysegrøn med mørkegrønne længdestriber.

Generelt er der tale om små meloner. Cantaloup vejer ca. 1 kilo, mens charentais kan veje op til 2 kilo.

Størrelsen ligger mellem 10 og 15 cm i diameter.

Indeni er det saftige frugtkød abrikosfarvet (cantaloup), gul/orange eller rødt (charentais). I centrum af frugten er der et hulrum fyldt op med frø og undertiden en sirupsagtig væske. Ved halvering af frugten kan den måske lidt slimede masse af frø let skrabes ud med en ske. Frø og skal bør ikke spises med.

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - hel og overskåret frugt
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - hel og overskåret frugt charentais
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …

Smagen er og sød og krydret med en kraftig aroma.

Vandindholdet er over 90%, hvilket gør melonerne til en god tørstslukker i de varme sommermåneder.

Som frisk frugt nydes de som regel ved, at frugten skæres i både på langs af frugten. Det er også blevet moderne at grave små melonkugler ud med en ske eller teske. Der er endda fremstillet en speciel kugleformer til at stikke melonkuglerne ud med. Smagen træder allerbedst frem, hvis frugten er afkølet. Man kan også eksperimentere ved at tilsætte lidt hvidvin, citron eller sukker. Som dessert kan frugtkødet eventuelt marineres i portvin eller cognac.

Melonerne kan (som næsten alle frugter) kombineres med utallige frugter i frugtsalat. De passer også fint sammen med alt røget kød og fisk eller krabbekød. Når meloner spises sammen med krydrede retter, kan man fint drysse dem med peber.

Frugterne har et rimeligt indhold af A-vitamin og C-vitamin samt kalium.

 

Historisk

 

Historie

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Hvor de ægte meloner stammer fra, hersker der nogen usikkerhed. Nogle mener, det må være i Asien, nærmere bestemt i Lilleasien eller Indien. Herfra stammer de første tegn på en kultur af meloner. Andre mener, det må være Afrika, hvor der findes et stort antal vilde meloner. De fleste typer af vild melon har en meget bitter smag. Alligevel må der have været nogle typer, som mennesker har kunnet lide at dyrke, hvorefter mange års dyrkning har frem- avlet melontyper uden den bitre smag.

Første gang man overhovedet hører om melon i litteraturen er i et summerisk heltedigt, hvor helten spiser en melon.

I oversættelsen tyder det på, at der er tale om en cassia melon, der hører under samme gruppe som vor tids honningmelon. Det er også berettet, at der blev dyrket meloner i haverne i den gamle bibelske by Ur omkring år 2.100 f.Kr.

På gamle assyriske relieffer er der afbildet melonlignende frugter og i en gammel assyrisk liste over urter, er melon også nævnt. Dette kan understrege mistanken om, at melonen oprindeligt stammer fra Lilleasien.

Der findes dog også eksperter, der hævder, at der findes meloner på nogle egyptiske vægmalerier fra år 2.400 f. Kr.

I bibelen nævnes israelitternes tid i Egypten som tiden, hvor man kunne spise agurker og meloner.

Det menes, at grækerne dyrkede meloner omkring år 200 f. Kr. På samme tid er der beretninger fra Kina om, at man der holdt meget af melonkerner. Det understreges af, at man i 1973 udgravede liget af en kinesisk adelskvinde. Hun var pakket ind i en kinesisk mumie bestående af 7 æsker af stigende størrelse. Det velbevarede lig, der er dateret til år 125 f. Kr., havde melonkerner i hele fordøjelsessystemet.

Romerne havde for vane at importere meloner fra besiddelserne i Lilleasien, så noget tyder på, at melonen forsvandt fra Europa med Romerrigets fald. Med maurernes (arabernes) erobring af store dele af Spanien, dukkede planten op i Andalusien i 700-tallet.

I 1400- og 1500-tallet skete der en eksplosiv udvikling for melonens vedkommende. Franske konger og adelsfolk blev helt vilde med meloner. Det er kun i Sydfrankrig, at meloner kan vokse i det fri. I resten af landet måtte frugten dyrkes under glas. Når fine folk spiste sammen, var der dynger af meloner på bordene. Derved skete der for melonen det, der er sket for utallige andre kulinariske ting: Hvad der er fint for den franske adel, er fint i resten af Europa.

Utallige melontyper er blevet fremavlet. Mange er forsvundet i tidens løb og er blevet erstattet med nye. Melonen er dog stadig en plante der er tilpasset stepper og halvørken. I Nordeuropa kom meloner i starten udelukkende fra væksthuse og mistbænke. I de senere år er lastvognstransporten dog blevet så effektiv, at det næsten har udkonkurreret drivhusdyrkningen i Nordeuropa. Klimaet ved Middelhavet passer godt til dyrkningen af meloner.

Cantaloup melonen blev indført fra Armenien til Rom af paven i form af nogle melonkerner. På hans jorder ved området Cantalupo blev denne melon forædlet. Denne type melon bliver nu avlet mange steder i Middelhavsområdet.

I Frankrig har man avlet videre på cantaloup melonen og fået en melon, der regnes for den mest smagsfulde af alle meloner, charentais melonen. Charentais melon dyrkes nu overalt i Sydfrankrig.

 

Historien bag navnet

Navnet cantaloup stammer fra området Cantalupo ved Tivoli nær Rom. Paven i Rom indførte i 1500-tallet nogle melonkerner fra Armenien og plantede dem på sine jorder ved Cantalupo. På den tid var der stadig mange ulve på den egn og cantalupo betyder direkte oversat ulvesang det, der på dansk hedder ulvehyl.

Cantaloup udtales kantalup (som det undertiden også staves).

Navnet charentais/charantaise er der ingen oplysninger om (men det lyder da ganske fransk). Det er navnet på den type cantaloup melon, der er fremavlet i Frankrig og som er langt den vigtigste melon i dette land.

Ifølge ordbogen er en charentais en person, der stammer fra byen eller området Charente, der ligger ved den franske vestkyst. Charentais betyder dog også futsko. Uanset hvad, så udtales det nogenlunde: sjaren t´æ.

På mange sprog kaldes charentais melon også cavaillon efter en lille by nær Avignon i Sydfrankrig.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Cantaloup meloner (cantaloup og …

eller cantaloup meloner. Cantaloup meloner har som tommelfingerregel en kugleform, hvor netmelon er mere oval. Cantaloup og charentais har lejlighedsvis vorter på skallen, hvorfor de også kaldes for vortemeloner.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Cantaloup har en grønlig skal, der er nopret og med et mere eller mindre udpræget netmønster. Det sidste kan få den til at ligne en netmelon. Frugten kan have mørkegrønne længdestriber eller mangle dem helt.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Hos charentais er skallen næsten glat. Farven er gul eller lysegrøn med mørkegrønne længdestriber.

Generelt er der tale om små meloner. Cantaloup vejer ca. 1 kilo, mens charentais kan veje op til 2 kilo.

Størrelsen ligger mellem 10 og 15 cm i diameter.

Indeni er det saftige frugtkød abrikosfarvet (cantaloup), gul/orange eller rødt (charentais). I centrum af frugten er der et hulrum fyldt op med frø og undertiden en sirupsagtig væske. Ved halvering af frugten kan den måske lidt slimede masse af frø let skrabes ud med en ske. Frø og skal bør ikke spises med.

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - hel og overskåret frugt
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - hel og overskåret frugt charentais
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …

Smagen er og sød og krydret med en kraftig aroma.

Vandindholdet er over 90%, hvilket gør melonerne til en god tørstslukker i de varme sommermåneder.

Som frisk frugt nydes de som regel ved, at frugten skæres i både på langs af frugten. Det er også blevet moderne at grave små melonkugler ud med en ske eller teske. Der er endda fremstillet en speciel kugleformer til at stikke melonkuglerne ud med. Smagen træder allerbedst frem, hvis frugten er afkølet. Man kan også eksperimentere ved at tilsætte lidt hvidvin, citron eller sukker. Som dessert kan frugtkødet eventuelt marineres i portvin eller cognac.

Melonerne kan (som næsten alle frugter) kombineres med utallige frugter i frugtsalat. De passer også fint sammen med alt røget kød og fisk eller krabbekød. Når meloner spises sammen med krydrede retter, kan man fint drysse dem med peber.

Frugterne har et rimeligt indhold af A-vitamin og C-vitamin samt kalium.

 

Produkt: Konserves

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Cantaloup er den foretrukne melon, når det drejer sig om konservering. Denne industri er i stadig stigende vækst og forhandlerne spår dette produkt en stor fremtid. Det har i nogen tid været på mode at bruge melonkugler i frugtsalater, frugtbowler eller bare som pynt med et par kugler til is eller varme/kolde anretninger. Desværre har cantaloup meloner en kort holdbarhed og en relativ kort sæson. Derved råder melonkugler som konserves bod på mangelen af cantaloup melon uden for sæsonen.

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Det er især Spanien, der har specialiseret sig i at fremstille melonkugler som konserves. Første trin er at halvere melonerne og grave kernerne i midten ud. Dette gøres ofte manuelt, da man således samtidig kan kontrollere frugtens kvalitet. Dernæst stikkes kuglerne ud af frugtkødet med et specielt redskab.

Så ruller kuglerne langs et transportbånd hen til nogle damer, der putter den omtrentlige mængde af kugler i hver dåse. Derefter ruller dåserne videre hen til andre damer, der kontrollerer vægten af hver dåse. De fylder ekstra kugler på eller fjerner overskydende kugler, indtil vægten stemmer.

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - kuglerne ruller
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - dame sorterer set lige på
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - dame sorterer set fra siden
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - dåserne ruller videre
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - 3 stk. damer
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - dåser set fra oven
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …

Så påfyldes dåserne en sukkersaft (vand, sukker og citronsyre), der er med til at konservere kuglerne. Saften kan eventuelt også være en juice med lidt syrlig smag.

Derefter passerer dåserne (kogende) damp, der får luftbobler til at stige til vejrs fra dåsen inden en maskine sætter låget på. Nu er tiden kommet til den egentlige konservering. I en autoklav bliver dåserne kogt under tryk i kort tid. Det gøres for at slå mikroorganismer ihjel, der ellers kunne leve af melonkuglerne inde i dåsen.

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - uklart billede p.g.a. damp
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - dåser på rækker på maskine
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …

Inden dåserne kan sendes på markedet, skal de stå på lager i en uge eller to, for at kontrollere om kvaliteten nu også er i orden. Derefter skal de blanke dåser have påklistret et mærkat med produktets navn, firma osv.

En konservesfabrik kan udmærket godt levere til mange forskellige firmaer, der hver får sit logo og landets sprog klistret på dåserne.

Melonkugler fås også på glas i stedet for dåser.

 

Produkt: Tørret frugt

Et nyere produkt på markedet er tørret cantaloup melon. Her skæres melonen ofte i tynde skiver (halvmåner).

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - tørret melon i plastpose
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - tørret frugt tæt på
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …

Skiverne tørres (dehydreres) derefter i varmluftovne. Tørring har den store fordel, at næsten alle vitaminerne bliver bevaret i det tørrede produkt.

 

Klima og vækst

 

Klima

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Planten er tilpasset et liv i ørken, halvørken eller steppe. Jorden skal helst være fugtig, mens luften skal være tør og solrig. Når mennesket dyrker en sådan plante, vil det automatisk betyde, at man må kunstvande de fleste steder. I Middelhavsområdet er klimaet perfekt til dyrkning med kunstvanding. Klimaet er subtropisk med en lang tør sommer. Udplantningen sker i vintermånederne eller det tidlige forår, hvor jorden stadig er fugtig. Derefter følger en periode med masser af sol.

Mange meloner dyrkes også i troperne på steder med en tørtid. Her udplantes der også i slutningen af regntiden.

I troperne dyrkes meloner ofte et stykke oppe i højderne, hvor klimaet er en anelse mere subtropisk.

 

Vækst

Meloner til eksport bliver altid sået af frø, der er købt ved en frø-producent. Planterne er ofte en F1-hybrid.

Det betyder, at forældrene har forskellige arveanlæg, der kombineret giver de specielle egenskaber, som man ønsker for den næste generation (F1-generationen). Men den næste generation kan rumme en masse skjulte egenskaber i generne, der er helt uden for kontrol, når de krydses med andre meloner. Frøene fra de høstede meloner er derfor ikke anvendelige til næste såning. Frugtavlerne ønsker naturligvis at få en melonhøst med ensartede frugter - og det kan kun lade sig gøre ved at købe frøene.

Inden frøene sås, bliver de lagt i vand i et halvt døgn. Derefter er det klogt at lade dem ligge endnu 12 timer i en fugtig klud. Det fremmer spiringsevnen.

Frøene bliver sået i en afstand af ca. 1,5-2 meter i en rig og porøs jord. Der bliver ofte lavet dræningsgrøfter på langs af marken, der herved bliver til en masse bølgede rækker. Frøene kan sås direkte i marken, men ofte bliver de sået i små plasticsække eller potter med to frø i hver. Efter 7-9 dage er frøene spirede og har to fuldt åbne blade. De kan nu tages ud af sækken/potten og plantes ud. Den svageste plante sorteres fra.

For at sikre, at frugterne udvikler en ensartet størrelse, bliver 'stammen' klippet over efter det femte blad.

På denne stamme udvikler der sig ranker (som på vinplanten og passionsfrugt). Tre af disse får lov til at udvikle sig. Hver af rankerne bliver så også klippet af efter ca. 13 blade.

Rankerne kan udvikle rødder, hvis de kommer i god kontakt med jorden. Derfor bruger man ofte den teknik, at man ca. 1 m fra stammen hælder lidt jord på rankerne, så de på dette punkt udvikler rødder. Det sikrer, at der kommer vand og næring ud til alle frugterne. Man kan sige at selve hovedstammen bliver aflastet.

Det er dog vigtigt, at ranker og blade får fuld sol. Rødderne skal have godt med vand, mens resten skal vokse tørt og lyst.

Meloner er nært beslægtet med agurk. Denne plante kender vi fra drivhus, hvor planten ikke får lov til at kravle langs jorden, men bliver bundet op. Det samme kan man gøre med meloner. Planten udvikler spiraliserede grene, der kan hægte sig fast. Men de er ikke kraftige nok til at kunne holde frugterne. Derfor skal de ligesom agurk bindes op i snore eller støttepinde. Denne teknik bruges i drivhuse af plast eller glas, så arealet udnyttes maksimalt.

Dyrkning af meloner i drivhuse finder også sted langs Middelhavet. Derved kan man dyrke meloner lidt tidligere på året i forhold til meloner på friland og derved forlænge sæsonen. Kvaliteten er dog altid bedst i fuld sol.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Planten udvikler sig ret hurtigt og efter kort tid dukker de første gule blomster op. Der findes typer af meloner, hvor blomsterne er tvekønnede. Mest normalt er det dog, at der på planten er hanblomster på en lang stilk og hunblomster på en kort. Hanblomster udvikler sig før hunblomsterne. Blomsterne er altid gule uanset type faktisk så findes der kun gule eller orange blomster i hele denne plantefamilie.

Planten vil fortsætte med at blomstre indtil den dør. Derfor kan man på planten se både blomster og store og små frugter.

 

Pasning

I plantagen skal jorden helst gødes og luges ret ofte, da planten er hurtigtvoksende og ret næringskrævende.

Marken skal luges ca. hver anden uge og som nævnt er det vigtigt at holde jorden fugtig ved kunstvanding.

Jorden må dog aldrig være fyldt med vand ret længe.

Jorden tilsættes jævnligt superfosfat og kalk.

Ukrudtet fjernes ofte ved sprøjtning. Der findes ikke rigtig økologisk dyrkning af meloner endnu.

Ellers består pasningen af marken mest omkring udplantningen. Her skal jorden være fri for ukrudt og jordvoldene/ dræningsgrøfterne skal laves.

I troperne, hvor der er mange skadedyr, er det nødvendigt at foretage rotation. Det betyder, at man ikke kan dyrke den samme afgrøde på jorden efter høst.

 

Høst og pakning

 

Høst

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Der er stor forskel på, hvor lang tid der går, før meloner er modne. Det kan ske allerede 45 dage efter udplant- ning, men der kan også gå op til 4 måneder afhængig af sort og voksested.

Når et hold cantaloup meloner er modne, går høstholdet først marken igennem og finder de modne frugter.

Som et sikkert tegn på, at frugten er moden, afsnøres frugtens stilk automatisk. Derved forhindrer planten yderligere næringstilførsel til en moden frugt. Samtidig kan man ved disse meloner tjekke modenheden, da frugten giver efter ved et let tryk i stilkenden. De modne meloner lægges så lidt til side, så de senere kan samles op.

På større dyrkningsarealer ruller et langt transportbånd (der går på tværs af marken) derefter langs med marken. Langs transportbåndet har høstarbejderne så hver sin jordvold med meloner at se til. Meloner og kurve med meloner lægges derefter op på transportbåndet, der ruller ud til siden. Ved enden står mænd og løfter melonerne videre op på et traktorlad eller en lastbil, hvorefter frugterne køres til pakkestationen.

 

Pakning

Cantaloup meloner (cantaloup og …

Pakningen af cantaloup meloner i Sydeuropa foregår ofte i gigantiske pakkehaller, hvor der også pakkes andre sorter af meloner. Traktorer og lastbiler kommer hele tiden kørende med et læs meloner.

Ved ankomsten skal læsset først vejes. Derefter bliver størrelsen af melonerne og deres kvalitet bestemt. Leverandøren får så en seddel med disse oplysninger med hjem, da de er afgørende for, hvilken pris, der skal betales for melonerne.

Derefter skal melonerne renses og pudses. Det foregår rent maskinelt. Enten hældes frugterne i et kar med vand eller også oversprøjtes de med vand fra dyser. Poleringen foregår som regel ved, at frugterne ruller over et ujævnt transportbånd belagt med skumgummi. For cantaloup meloner foregår behandlingen ekstra skånsomt. Det skyldes,

At frugterne kan være ret bløde og ikke tåler stød.

De rensede frugter bliver derefter efterset for fejl. Det kan være brune pletter eller revner i skallen. Dårlige eksemplarer sorteres naturligvis fra.

Nu ruller honningmelonerne videre langs transportbånd for at blive sorteret efter størrelse, d.v.s. det er faktisk efter vægt, men størrelse og vægt hænger jo sammen. Et transportbånd med vægtskåle ruller hen over andre transportbånd, der går på tværs. Når en melon er ud for det transportbånd, der modtager netop dens størrelse, sænker vægtskålen sig og melonen triller videre på dette transportbånd.

Langs hvert af disse transportbånd, hvor melonerne har samme størrelse, står der damer og pakker melonerne i papkasser. Kasserne kan godt have forskelligt udseende alt efter, hvilken kunde, de skal sendes til. Samtidig bliver meloner stadig sorteret af damerne i forskellige kategorier af modenhed og kvalitet.

I bunden af emballagen lægges et stykke karton, der er formet, så hver melon har sin egen skål at ligge i. Derved

Forhindres det, at de sarte meloner ruller rundt i kassen under transporten.

Til sidst bliver kasserne samlet på paller og hæftet sammen med plast eller snore, så de ikke falder ned under transporten. Nu skal melonerne ind i et kølerum, hvor de køles ned til ca. 8°C. det er den temperatur, melonerne skal have, når de skal transporteres med lastbil.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Cantaloup meloner (cantaloup og …

I forhold til honningmeloner har cantaloup meloner en ret kort holdbarhed. Fra Sydeuropa foregå al transport dog med lastbil. Derfor gælder det om at få sendt melonerne af sted hurtigst muligt.

Fra troperne sejles frugterne endda til Europa med skib. Frugterne vejer meget og ville koste en formue at sende med fly. Her lægger man nærmest frugterne i dvale ved bl.a. at kontrollere temperaturen. Når containeren med frugterne ankommer til en europæisk havn, bliver de hurtigt sendt videre til os med lastbil.

Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - container flyttes
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
Cantaloup meloner (cantaloup og …
Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) - lastbil fyldes
Navn: Cantaloup meloner (cantaloup og charentais) …
 

Opbevaring

Ved 3-5°C (og 85-90% RF) kan frugten holde sig i 10-14 dage efter ankomsten.

Ved stuetemperatur er holdbarheden maksimalt 6 dage.

Meloner eftermodner ikke og har det største sukkerindhold, lige når de høstes.

Melonstykker opbevares bedst i køleskab ved 5°C.