Menu
• Indhold

Canistel (Egg-fruit)

Pouteria campechiana eller Lucuma nervosa



2 hele + 1 halv frugt

Canistelfrugten er skabt under Mexicos varme sol. Den gule frugt har en lidt tør og melet konsistens - men alligevel er den både sød og saftig. Der er mange måder at anvende canistel: den kan spises, som den er eller sammen med is og creme. Den kan blandes i kage- og pandekagedej, koges til en fantastisk marmelade og bruges som grøntsag. Endnu er det nærmest umuligt at købe en canistel i en dansk forretning. Men det ændrer sig nok, da producenterne satser på den som eksportfrugt.

 

Generelt

Canistel (Egg-fruit) - 2 hele + …

Mindst 2 frugter kan gøre krav på navnene canistel og egg-fruit. Det er den omtalte Pouteria campechiana og så lucuma (se denne). Førstnævnte har den største udbredelse og vil derfor være frugten, man med størst sandsynlighed vil støde på under en rejse. Hvis rejsen går til kystområdet mellem Ecuador og det nordlige Chile, vil det dog være lucuma, der bl.a. er Chiles nationalfrugt. Frugterne ligner dog hinanden så meget, at de ofte forveksles.

Frugten kan i udseende godt minde lidt om en mango. Det er en frugt med en oval form og en spids modsat stilkenden, der ofte er krum (som mango). Formen kan dog også være næsten fladtrykt kuglerund som en appelsin eller omvendt oval (det vil sige spids i stilkenden). Længden varierer fra 5 til 8 cm. En normal frugt har en diameter på 6-7 cm. Det tynde skind er jævnt, voksagtigt og sejt (eller blødt).

Canistel (Egg-fruit) - gul frugt …
Canistel (Egg-fruit) - gul frugt mod blå himmel
Navn: Canistel (Egg-fruit) Latinsk navn: …
Canistel (Egg-fruit) - 3 grønlige …
Canistel (Egg-fruit) - 3 grønlige frugter
Navn: Canistel (Egg-fruit) Latinsk navn: …
Canistel (Egg-fruit) - 4 fladtrykte …
Canistel (Egg-fruit) - 4 fladtrykte frugter
Navn: Canistel (Egg-fruit) Latinsk navn: …

En umoden frugt er lysegrøn. Ved modenhed skifter farven til gulgrøn, gul eller orangegul. Der kan ofte være et lyserødt skær over den modne frugt.

Canistel (Egg-fruit) - 1 halv frugt …

Indeni findes det gule (som æggeblomme) frugtkød. Det har en tør, men alligevel saftig, og melet konsistens. Smagen er sødlig med en speciel aroma. På Filippinerne sammenlignes smag og lugt med moskus. I Latinamerika er den mere neutral.

Frugtkødet omgiver 1-5 store skinnende brune frø, der ikke spises med. De minder om kastanjer og bliver 4-5 cm lange samt 1,5-2 cm brede.

I Mellemamerika spises frugten frisk med skind på, da det her er blødt. Det vil dog under alle omstændigheder være klogest at undgå skindet, for vores sarte mavers skyld.

Der er mange måder at nyde denne næringsrige frugt på. Frisk frugtkød af søde frugter kan nydes alene eller sammen med is og i creme. Man kan også purere eller blende frugtkødet og blande det sammen med mælk, flødeskum, lave det til is osv. Et drys citron eller limesaft passer fint.

Canistel kan træde ind som en næringsrig del af kage-, vaffel- eller pandekagedej. Endelig skulle man kunne lave en helt fantastisk marmelade af frugterne, der smøres på brødet. Aromaen i canistel forstærkes ved opvarmning.

Man kan også gå en anden vej og betragte frugten lidt som en grøntsag. Her passer salt, peber, citronsaft og/eller mayonaise fint. Canistel kan også erstatte squash i bageopskrifter.

Der kan laves en spændende kølig drik af canistel, mælk og muskatnød.

Frugten har et pænt indhold af A-vitamin, B-vitaminer og C-vitamin (43-58 mg pr. 100 g). Indholdet af mineraler er også ganske pænt for jern, kalcium og fosfor. Det er samtidig en energirig frugt, der oveni købet indeholder 1,7-2,5 g protein pr. 100 g.

Der er store forventninger til canistel som eksportfrugt, så mon ikke vi en dag får den at se lidt oftere om det så er under navnet canistel eller noget helt andet.

 

Historisk

 

Historie

Canistel (Egg-fruit) - grøn frugt …

I naturen stammer canistel fra Mexico. Herfra er frugten i tidens løb blevet spredt ud i den tropiske del af Amerika. Udover Mexico finder den største dyrkning sted i Cuba, Nicaragua og Panamá. En systematisk dyrkning finder også sted i Florida (USA).

Fra Cuba blev frugten omkring 1915 bragt til Filippinerne (dengang spansk koloni) i Sydøstasien. Frugten er dog foreløbig ikke særlig udbredt i Asien.

Der findes en del træer i Østafrika og øerne i det Indiske Ocean som Mauritius og især Seychellerne. Også på Stillehavsøerne kan man støde på frugten.

I disse år sker der en livlig forskning i udvikling af gode sorter. Der er en stor interesse i at udbrede denne frugt i hele den tropiske verden, fordi den har så høj en næringsværdi og fordi den er så populær i sit hjemland, Mexico. Forskningen foregår i Florida i et samarbejde med Puerto Rico (USA), på Filippinerne og til dels også i Panama.

Frugten anses for at være en af de gode, men oversete frugter. Der stilles store forhåbninger til en forøget dyrkning i det tropiske område. Så måske dukker der regelmæssigt frugter op herhjemme en dag.

 

Historien bag navnet

Canistel, egg-fruit og yellow sapote (gul sapote)er frugtens engelske navne. På spansk hedder den udover canistel også amarilla sapote eller zapote amarilla (begge gul sapote).

Det er dog alle sammen navne, der også dækker andre frugter. Chupa chupa (Matisia cordata) kaldes også for gul sapote. Dette hentyder til, at alle disse frugter ('sapoter') har gult frugtkød. Dette har igen bevirket, at frugten har fået tilnavnet egg-fruit (æg-frugt), fordi frugtkødet kan minde om æggeblommens gule farve.

Canistel og egg-fruit omhandler ligeså meget lucuma (Pouteria obovata). Heldigvis så minder disse to frugter så meget om hinanden, at det ikke gør den store skade, om man står med den ene eller den anden i hånden. De anvendes på nogenlunde samme måde. Lucuma anses dog for at overgå canistel i smagen.

Navnestof omkring denne frugt og dens nærmeste slægtninge er en sand rodekasse. Udover slægtsnavnene Pouteria og Lucuma, er Richardella, Radlkoferella og Vitellaria. Til disse 'slægter' er der så i tidens løb blevet tilknyttet navne som campechiana, glabrifolia, nitida, rivicoa, salicifolia og nervosa nærmest i flæng. En kombination af to slægtsnavne, Pouteria lucuma er også set.

Det officielle botaniske navn er nu endelig slået fast som Pouteria campechiana, men oplysninger om frugten vil man ofte kunne finde under Lucuma nervosa.

Der er efterhånden valgt nogle gode sorter ud, som i disse år plantes ud i den tropiske verden. Sorterne har navne som: Aurea, Bruce, DuPuis, Fairchild #1, Fairchild #2, Ross og Saludo.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Canistel (Egg-fruit) - grene op …

Canistel er et pænt træ, der normalt bliver 12-20 m højt. Der findes dog også eksemplarer på op til 30 meter. Stammen har en diameter på op til 60 cm. Barken er fint ribbet med en mørkegrå farve. Grenene går næsten vandret ud. De har en tendens til at hænge nedad med alderen, især hvis de har båret mange frugter.

Canistel (Egg-fruit) - bladrosetter

De spredte, eliptiske blade er arrangeret pænt i en roset, der snor sig som en spiral, for enden af grenene. Bladene er tilspidsede i begge ender, men mest slanke i stilkenden. De bliver 6-25 cm lange og 2,5-8 cm i bredden (lige over midten og ud mod spidsen). Bladstilken er 5-25 cm lang.

Når en ny gruppe af blade kommer frem, falder de gamle af og efterlader ofte grenen bladløs bagved. det gør træet temmelig åben i kronen.

Hvor flere af familiens træer taber bladene ved frost eller tørke, så bliver de som regel siddende hos canistel.

Canistel (Egg-fruit) - bladkrave …

Blomsterne sidder på stilke ved bladenes basis, hvorved frugterne ofte rager ud af en 'krave' af blade.

Canistel (Egg-fruit) - 2 frugter

Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Opbevaring

Efter høst går der 3-4 dage, før frugterne er helt modne. Det passer lige nøjagtig til lufttransport.

Når frugterne er helt modne, kan de kun holde sig i 2-3 dage.

Hvis man af en eller anden grund står med en ikke helt moden frugt og ønsker at fremskynde modenheden, kan man drysse lidt salt på stilken eller stilkenden.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor den trives bedst i det varme og fugtige lavland. Der er dog tale om en meget tolerant plante, der også kan vokse i subtropisk klima.

Træet kan trives i indtil 1.400 meters højde og kan tåle en kort periode med frost. Unge planter dør efter frost, hvorimod ældre træer hurtigt kommer sig. Nogle steder klarer træerne sig fint i indtil 1.800 meters, såfremt der er et fugtigt klima og jævnligt kraftige regnmængder.

Canistel kræver ikke så meget vand som sine familiemedlemmer og giver frugter selv efter en lang tørtid. Der er dog det besynderlige ved træet, at det får flere frugter end normalt i forbindelse med tørke. Til gengæld bliver frugternes størrelse noget mindre. Det er derfor fornuftigt at kunstvande i en sådan periode samt eventuelt at tynde ud i antallet af frugter, hvis dyrkningen er med salg for øje.

 

Vækst

Canistel kan formeres ved frø og træet er ganske hurtigtvoksende. Frøene mister dog hurtigt spiringsevnen få dage, efter de er fjernet fra frugten. Samtidig er der fremavlet sorter, der har en speciel kvalitet eller er tilpasset et bestemt klima.

Derfor benyttes der også to former for vegetativ formering, air layering og podning (især cleft grafting). Air layering har dog vist sig at være ret vanskelligt ved canistel.Derved kan træet blomstre og sætte frugt allerede efter 2-3 år. Det er ca. et år tidligere end ved frøplanter. Generelt kan man dog sige, at frøene stadig er den mest hyppige form for formering til de mange træer i haver. Det giver da også tit nogle fortræffelige frugter.

Selv ved podning anvender man de et-årige frøplanter som podeplante. Her bruges ofte et endeskud med modne blade. Denne spidses til som en kile og føjes sammen med den kløvede top på frøplanten. En knop (kimknop) bliver dog ofte brugt i Florida. Her føres knoppen i forbindelse med veddet under barken på podeplanten.

De små planter vokser bedst i veldrænet jord, da planterne ikke kan tåle at stå i vand for længe. De plantes ud i en afstand af 7-12 m, når de er ca. et år gamle. Podede træer plantes ofte ud i en afstand af 7 m, da de giver frugter tidligere. Bortset fra dræn, så stiller træerne ingen særlige krav til jordbundstype. Træerne trives i sandjord, kalkholdig jord, tung lerjord m.v.

De udplantede træer skal vandes jævnligt indtil de har fået godt fat i jorden.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Canistel (Egg-fruit) - blomster …
 
 

Pasning

Træet er ganske modstandsdygtigt overfor angreb af skadedyr. Veddet er hårdt og mælkesaften i barken beskytter træet. I en plantage skal der dog luges omkring træet og gødes med jævnlige mellemrum (før en vækstperiode). I plantager beskæres træet i en tidlig alder, så træet får den ønskede form.

Canistel er et træ, der ofte får lov til at passe sig selv, når træet er beskåret til den ønskede form. Det anbefales dog at placere lidt halm eller strå i en ring omkring træet ved jordbunden i tørtide. Derved bliver fordampningen ikke så stor.

Mikroskopiske svampe og et par insekter angriber træet, men det påvirker ikke i væsentlig grad frugternes kvalitet og sjældent træets sundhedstilstand. Frugten er ganske modstandsdygtig angreb fra frugtfluer.

 

Høst og pakning

 

Høst

Canistel (Egg-fruit) - gulgrøn …

Efter blomstring går der 5-6 måneder, før frugterne er modne.

Umodne frugter er lyst grønne. Ved modenhed skifter farven til gul eller orangegul. Frugterne høstes til salg på markeder, når frugterne er helt gule. Derefter går der 3-4 dage før frugterne er helt modne. Eksportfrugter høstes ofte lidt tidligere i farveskiftet, hvorved holdbarheden kan forlænges en smule.

 

Pakning

Canistel til eksport bliver ofte pakket i små bakker og overdækket med plastfolie, så de ikke kan trille rundt. De kan også pakkes i papkasser med papirstrimler mellem frugterne.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

De få frugter, der kommer hertil, er kommet med fly (air cargo). Frugterne høstes før de er helt modne og eftermodner under transporten. Derfor skal de sælges ret hurtigt efter ankomsten.

 

Opbevaring

Efter høst går der 3-4 dage, før frugterne er helt modne. Det passer lige nøjagtig til lufttransport.

Når frugterne er helt modne, kan de kun holde sig i 2-3 dage.

Hvis man af en eller anden grund står med en ikke helt moden frugt og ønsker at fremskynde modenheden, kan man drysse lidt salt på stilken eller stilkenden.