Menu
 

Generelt

Der er ikke mange mennesker, der kender bjergpapaya eller mountain papaya, som den kaldes på det internationele marked. Det kan der dog hurtigt laves om på, da der er tale om en yderst delikat frugt. Chile er det land, der først har fået øje på frugtens muligheder. Herfra kommer både friske frugter og forskellige konserverede produkter til Europa.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Bjergpapaya er en 6-15 cm lang frugt med en bredde på 3-8 cm. Et tværsnit af frugten gør den kraftigt femkantet, hvor kanterne dog er tydeligt afrundede. Overfladen er blank og farven er i starten grøn. Efterhånden som frugten modnes, bliver den mere og mere gul. Den gule farve kommer pletvist og den fuldmodne frugt lyser nærmest op som en citron.

Indeni er frugtkødet cremehvidt eller hvidgult. I Asien er frugtkødet ofte mere orangegult. I centrum findes et hulrum, der er hvidt og fyldt ud med et saftigt svampet væv, der indeholder mange frø. Dette væv med frø og så skindet bør ikke spises med.

Frugtkødet er sejt og meget saftigt. På grund af et stort indhold af C-vitamin, bliver det ikke misfarvet, hvis frugten er skåret ud. Smagen er i den friske frugt sød og noget syrlig. En moden frugt udsender en behagelig duft i retning af æble.

Ligesom papaya har bjergpapaya et stort indhold af papain (papayotin). Det er et proteinspaltende enzym, der har samme virkning som mavens indhold af pepsin. Folk med fordøjelsesbesvær vil derfor have gavn af lidt bjergpapaya efter et stort måltid. Lidt frugt i kødretter vil automatisk gøre kødet mere mørt. I Chile anses den friske frugt dog for at indeholde for meget papain. Derfor konserveres næsten al frugt. Herved nedbrydes enzymet.

I Asien (Sri Lanka og Indonesien) spises frugten også frisk, men smagen er her mindre delikat. Den anses her for at være for syrlig.

Ved kogning træder aromaen tydeligere frem. Smagen er sød med en aroma, der bl.a. kan minde om pære og vanille. De syltede frugtstykker kan nydes alene eventuelt med flødeskum. De kan også lægges på vanilleis. De syltede frugter anvendes hyppigt i konditorvarer.

Friske frugter koges i ca. 10 minutter eventuelt i lidt sukkervand. Derefter skrælles skindet af med en kartoffelskræller eller en meget skarp kniv. Derefter er frugtstykkerne klar til brug. Man kan også komme de kogte stykker i en blender og derefter fremstille en dejlig marmelade, kompot eller sovs (til kage, tærte m.v.). Endvidere kan mosen blandes med vand/mælk, vanille og sukker til en dejlig saft/mælkedrik.

Bjergpapaya har en høj næringsværdi både med hensyn til vitaminer og mineraler.

 

Historisk

 

Historie

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Bjergpapaya vokser naturligt i Andesbjergene fra Bolivia i syd til Panama i nord. I 1880 blev planten bragt til Sri Lanka, hvor den nu dyrkes i bjergområderne. I Indonesien dyrkes den på Java og bali, hvor den ligeledes dyrkes i bjergene.

Foreløbig er plantens udbredelse ikke så stor. Den er bragt til New Zealand og USA (Hawaii og Florida).

Langt den største produktion ligger dog i Chile. Her dyrkes planten ikke særligt højt oppe, fordi klimaet her er subtropisk i lavlandet.

Der findes en betydelig konservesindustri i Chile og en mindre produktion på Java (Indonesien)

 

Historien bag navnet

Navnet bjergpapaya findes vist nok ikke på dansk. Men på svensk hedder frugten bergspapaya, så hvorfor ikke følge broderfolket! På engelsk hedder frugten, mountain papaya, på tysk, Bergpapaya og fransk, papaye de montagne og det betyder alt sammen oversat: bjergpapaya.

Papaya har den fået fra det mere berømte familiemedlem, papaya. Tilnavnet bjerg- har frugten så fået, fordi denne plante i troperne vokser i bjergene, hvor den almindelige papaya ikke kan trives.

Det latinske navn pubescens hentyder til, at bladene har små hår.

I Chile, hvor produktionen er stor, dyrkes der kun bjergpapaya og babaco. Derfor kalder de ofte bjergpapaya for papaya. Når frugten eksporteres, drister de sig endda ofte til at kalde frugten for chilean papaya (chilensk papaya).

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten er et indtil 4 meter højt 'træ'. Den kaldes ofte et træ, mens botanikere beskriver den som en stor træ-agtig urt. Det skyldes meget dens særprægede udseende og det, at veddet er meget blødt. Stammen er til forskel fra papaya og babaco ofte grenet. I toppen af stammen sidder de store håndfligede blade og lige under hænger de melonagtige frugter. 'Træet' skyder hele tiden opad med nye blade samtidig med, at nogle af de nederste blade falder af. Planter med sidegrene får planten til lidt mere at ligne en busk. Bladene er stærkt fligede med fem 'fingre'. Bladstilken er lang og tynd.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - rækker af træer
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - top mod blå himmel
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

Ser man på træet fra oven, spredes de store blade ud til alle sider fra stammen. Imellem bladene sidder blomsterne på små stilke. Nedenunder er der dannet små frugter. Frugterne sidder i en tæt gruppe rundt omkring stammen. sammenlignet med papaya er frugterne mere ens i størrelse, men de nederste frugter er stadig ældst.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Konservering

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Der findes ganske mange produkter af konserveret bjergpapaya. I skrivende stund er produkterne ikke lanceret i Danmark, men det bør der laves om på øjeblikkeligt! Der er simpelthen tale om et alt for lækkert produkt.

Når bjergpapaya skal konserveres, bliver frugterne først vasket. Derefter føres de op til en maskine, der fjerner det meste af det seje skind. Det sker ved, at frugterne bliver udsat for damp, mens frugterne bliver skrællet. Frugterne kan også udsættes for varmt vand og kaustisk soda, da denne opløsning får skindet til at krympe sammen. Disse frugter bliver dernæst skyllet grundigt i vand for at fjerne alle rester af den basiske opløsning.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - frugter vaskes
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - maskine
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

De hele frugter er nu næsten uden skind. De ruller nu hen til folk, der med en tynd skarp kniv fjerner det sidste skind. Så bliver frugterne halveret og frøene skrabet ud. Hele frugter kan også udskrabes og syltes.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - halve frugter på fad
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - frugter skrabes
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

Når frugterne er skyllet rene, skal de koges i op til 10 minutter. Frugterne har nu den dejlige syltede smag og bliver fyldt i dåser eller glas. Beholderen bliver derefter vejet, så man er sikker på, at der er den samme mængde frugt i hver beholder.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - dame hælder frugter op
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - vejning
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

Så hældes der en saft ned i dåsen eller glasset. Denne saft kan bestå af en sukkerlage eller juice af frugten. Nu kommes låget på, hvorefter produktet skal konserveres. Det kan ske i en autoklav, hvor produktet i en periode koges under tryk. Det kan også ske ved, at glas eller dåser dyppes ned i kogende vand i en periode.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - 2 mænd hælder
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - mand og dåser
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

Nu mangler fabrikken bare at afkøle produktet, hvorefter der sættes et mærkat på med firmaets eget navn eller eventuelt importørens navn.

Det meste konserves står på lager i mindst 14 dage, hvorefter der tages et par stikprøver inden forsendelse.

 

Produkt: Marmelade

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Frugtstykker, der ikke er hele eller pæne, bliver under konserveringen sorteret fra. Heraf kan der laves en mos eller puré. Denne mos kan bruges til fremstillingen af juice, men kan også anvendes til fremstillingen af en pragtfuld marmelade. Da frugten under konserveringen bliver meget sødlig i smagen, behøves der ikke så meget sukker til fremstillingen. Marmeladen har farve i retning af abrikosmarmelade, men smagen er helt anderledes og mindst ligeså delikat.

 

Produkt: Juice

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Der findes en meget lille produktion af bjergpapayajuice i Chile. Smagen er ligeså pragtfuld som hos de syltede frugter. Juicen fremstilles ofte af frugtstykker, der ikke er helt perfekte til konservering. Syltningen af bjergpapaya drejer sig jo om hele frugter, halve frugter eller aflange strimler med samme størrelse. Hvis der bare skæres et lille stykke af frugten på tværs, så brydes dette mønster.

Det seje frugtkød laves til puré, der centrifugeres og koges.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra troperne, men vokser i kølige bjergdale i 1.500-3.000 meters højde. Det betyder, at planten kan vokse i subtropisk klima, hvis temperaturerne ikke er alt for høje og der samtidig er frostfrit.

 

Vækst

Det kan lade sig gøre at formere bjergpapaya ved hjælp af frø. I plantager bruges også aflæggere fra gamle planter.

Derved sikres, at de nye planter har de samme gode arveegenskaber. Der går et år før disse aflæggere har vokset sig store nok til at blomstringen starter. Denne tid kaldes for plantens ungdomsperiode.

Da bjergpapaya får sidegrene, plantes den ofte ud i dobbeltrækker. Afstanden mellem planterne i en række er omkring 1 m, mens afstanden mellem de to rækker er ca. 1,5 m. Det får de to rækker til at ligne en bred hæk. Afstanden mellem dobbeltrækkerne kan så være 4-5 m. Derved kan køretøjer køre op mellem rækkerne f.eks. under høst.

Langs rækkerne ligger der vandslanger, så planterne kan drypvandes. Det sikrer en god vækst og gode frugter.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Blomstringen starter, når planten er ca. et år gammel. Den træagtige urt blomstrer derefter året rundt de næste ca. 8 år. Der findes både træer med hunblomster og så tvekønnede træer. De tvekønnede kaldes ofte for hantræer, da de mest bruges til bestøvning, men enkelte frugter udvikles på dem. Disse 'hanblomster' hænger på indtil 15 cm lange grenede stængler, der hænger nedad. Men hunblomsterne hænger på en kort stilk.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - blomster og små frugter
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - mange blomater
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - blomster + 1 frugt
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …

Blomstringen foregår ligesom hos papaya ved, at blomsterne dukker op i toppen af planten på stammen mellem bladene.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Jo længere man kommer ned ad stammen, desto ældre er frugterne. Blomster kan dog senere dukke op længere nede på stammen. Bestøvningen varetages hovedsageligt af bier.

Frugterne når den maksimale størrelse længe før, de er modne. Modenhed kan derfor kun bestemmes ved, at frugten svagt begynder at blive gul.

 

Pasning

Ligesom hos papaya, bliver der ofte lavet dræn rundt om planterne, så overskydende vand kan løbe bort. Rødderne tåler ikke at stå i vand ret længe selvom der er tale om en plante, der har brug for meget vand. Bjergpapaya er modstandsdygtig everfor de virussygdomme, der plager slægtningen papaya. Derfor regner man med, at bjergpapaya i fremtiden vil blive krydset med flere af sine slægtninge, så vi i fremtiden får helt nye smagsoplevelser fra denne familie.

 

Høst og pakning

 

Høst

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

I en plantage med bjergpapaya foregår høsten næsten dagligt. Der modnes hele tiden frugter og frugten har en kort holdbarhed ved modenhed. Frugterne høstes ofte lige når de er begyndt at skifte farve fra grøn til gulgrøn.

Frugterne sidder ofte så højt oppe, at høstarbejderen ikke bare kan plukke dem. Derfor går høstarbejderen rundt med en stang med et net for enden af stangen. Det er altide de nederste frugter, der er ældst og derfor mest modne. Ved at lirke med nettet mod de nederste frugter, vil modne frugter falde af og lande i nettet.

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - dame høster
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - net
Navn: Bjergpapaya (Mountain papaya) Latinsk …
Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Omkring skulderen har høstarbejderen en sæk til frugterne. Frugter i plukkehøjde bliver plukket ved at frugten drejes let til siden og derved løsnes.

Når sækken er fuld, hældes frugterne over i kasser. Disse kasser bliver senere kørt ned til pakkeriet eller konservesfabrikken.

Et træ giver mange frugter i løbet af et år.

 

Pakning

Bjergpapaya (Mountain papaya) - …

Pakningen af bjergpapaya drejer sig egentlig meget om sortering. Frugterne har forskellig grad af modenhed og modnes derfor ikke samtidig. Hvis der til plantagen også er knyttet en konservering af frugterne, bliver frugterne både sorteret efter modenhed og egnethed til konservering eller salg som frisk frugt.

Frugter til eksport og salg til det lokale marked bliver hældt op på et transportbånd. Her bliver frugterne poleret, så overfladen bliver flot blank. Poleringen foregår ved, at frugterne ruller hen over et ujævnt lag skumgummi. De bliver eventuelt sprøjtet med fungicider, der dræber svampe. Frugterne væsker meget ved overmodenhed. Denne saft kan ødelægge en hel sending, hvis svampene får lov at trives deri. Skrællen bliver aldrig brugt, så fungiciderne udgør sandsynligvis ingen fare for sundheden, hvis man bare skyller frugten inden tilberedning.

Derefter ruller frugterne videre forbi damer, der sorterer dårlige frugter fra. Nu skal frugterne kalibreres. Det betyder, at frugterne skal sorteres efter størrelse. Det foregår ved, at hver frugt triller ud på en vægtskål. Når skålen er ud for de damer, der pakker frugtens størrelse/vægtklasse, så tipper skålen frugten ned til damerne.

Disse damer sorterer igen frugterne efter modenhed, så frugterne i en kasse modnes nogenlunde samtidigt. Frugter til eksport er mest gulgrønne, da de skal holde længst. De andre går til det lokale marked.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Friske frugter kommer kun hertil med luftfragt (air cargo) på grund af den korte holdbarhed og de ringe mængder. Al form for konserves har en lang holdbarhed og sejles derfor med containerskib til Europa.

 

Opbevaring

Efter høst kan bjergpapaya holde sig i op til 1-2 uger uanset om der er tale om stuetemperatur eller opbevaring i køleskab. Jo grønnere frugten er, desto mere syrlig er den. Når den er guldgul smager den bedst. På dette tidspunkt bør frugten opbevares i køleskab og holdbarheden er yderligere 3-4 dage. Derefter begynder frugten at falde sammen, væske og gære.

Hvis frugten nogle steder har taget skade på grund af tryk eller andet, påvirker det ikke frugtkødet ved siden af. Det beskadigede skæres derfor bort inden servering.