Menu
• Indhold

Bilimbi

Averrhoa bilimbi



Frugt hel og gennemskåret

Bilimbi-frugten er ekstremt syrlig: tager man en bid af den friske frugt, vil det nærmest svare til at bide i en rabarber. Bilimbi dyrkes i mange køkkenhaver i Indien og Sydøstasien, og bruges blandt andet til chutney og pickles. Frugtsaften indeholder meget oxalsyre. Derfor bruges den både som pletfjerner, rensemiddel og til at polere messing med. Man kan også vaske hænder i saften, hvis sæbe ikke er nok til at fjerne skidtet. I Malaysia bruges bilimbi som medicin, og inderne betragter frugten som et elskovsmiddel.

 

Generelt

Bilimbi - Frugt hel og gennemskåret

Bilimbi (eller belimbi) har en fætter, der er noget mere berømt, carambole (stjernefrugt). Sådan vil det nok også fortsætte på vore breddegrader, da bilimbi er meget sur og slet ikke har stjernefrugtens spændende form.

Frugten er 5-10 cm lang. Bredden er nogenlunde det halve af længden. På langs er frugten kun en anelse kantet eller ribbet og et tværsnit giver ikke som hos carambole den karakteristiske stjerneform.

Næsten alle frugter har 5 kanter, men de kan være så bløde i formen, at frugten ofte minder om en sylteagurk. Udover bilimbi hedder træet da også cucumber tree (agurketræ) på engelsk.

Bilimbi - hele frugter

Det tynde skind er glat og skinnende og nærmest voksagtigt. En umoden bilimbi er lysegrøn (vårgrøn).

Når modningen starter, skifter farven til gulgrøn eller gul.

Frugtkødet er lyst gult, sprødt og saftigt og meget syrlig. Den syrlige smag kommer fra oxalsyre, der kendes fra rabarber og skovsyre (dens slægtning), men også lidt fra det høje indhold af C-vitamin.

I meget store mængder, vil oxalsyren være skadelig og binde madens kalk. Syren kan neutraliseres med kalciumklorid og salt. Hos carambole er oxalsyren ganske uskadelig i de små mængder, vi spiser. I denne frugt er der højst 1% oxalsyre, hvorimod der i en bilimbi kan være 6%. Der findes dog også forskere, der hævder, at syreindholdet i bilimbi hovedsageligt består af citronsyre. Uanset hvad der er rigtigt, så er frugten ganske sur at sætte tænderne i.

Da frugten er ekstremt syrlig, spises den sjældent frisk. Det svarer nærmest til at bide i en rabarber.

Derimod anvendes den i Asien til syltning i olie, eddike eller sirup. Derved fås forskellige slags til- behør som f.eks. pickles, chutney og sambal.

Den syrlige smag udnyttes også i sovs, især til karryretter med eller uden kød.

Her nydes frugten også blendet som en forfriskende drik eller laves til syltetøj. I begge tilfælde tilsættes store mængder sukker. Syltetøjet minder lidt i smagen om syltede stikkelsbær.

De syrlige frugter passer godt til fisk og skaldyr.

Frugten har et pæntt indhold af C-vitamin og Provitamin A. Desuden et indhold af mineralerne fosfor, jern, kalcium og magnesium.

Hele frugter egner sig ikke til nedfrysning, men skiver kan lægges i fryseren og bruges som isterninger i mange slags sødlige forfriskninger som f.eks. drinks.

 

Historisk

 

Historie

Bilimbi - markedsbillede

Bilimbi menes at stamme fra Sydøstasien. Det eneste sted, hvor den stadig er vildtvoksende, er på Molukkerne i Indonesien. Mange forskere hælder til, at frugten stammer fra Malaysia, men det er også blevet påstået, at den skulle stamme fra Amerika (Brasilien).

Det er stadig kun en plante, der dyrkes i køkkenhaverne i Malaysia, Indonesien, Indien, Sri Lanka og Thailand. Ofte sælges frugterne på markederne i store plasticposer. Enkelte gange har man dog forsøgt at eksportere frugterne, men uden den store succes.

Hvor der findes en indisk del af befolkningen, kan man ofte finde bilimbi på det lokale marked. Det skyldes bl.a. at mange indere betragter bilimbi som et elskovsmiddel. Hvordan dette skal forstås, er der vist ingen, der har undersøgt nærmere. Men det er dog et faktum, at indere generelt set får mange børn!

Bilimbi findes især i Asien, men dyrkes dog i mindre omfang overalt i tropernes fugtige områder.

 

Historien bag navnet

Navnet staves lige så ofte belimbi som bilimbi. Det skyldes, at navnet stammer fra det malajiske og indonesiske Belimbing, der udtales blimbing. Men spørger man efter belimbing i dette område, tror de, man mener carambole (stjernefrugt). Den hedder Belimbing Manis (sød), hvorimod bilimbi hedder Belimbing

Asam (malajisk) eller Belimbing Buluh (indonesisk).

Man skal lige være opmærksom på, at på steder, hvor der både findes bilimbi og star gooseberry (Phyllantus acidus), kaldes begge frugter ofte for bilimbi. Her kaldes den rigtige bilimbi for en lang bilimbi, hvorimod star gooseberry kaldes for en rund bilimbi.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Planten af bilimbi er et 7-10 meter højt og slankt træ. Den smukke stedsegrønne plante har sammensatte blade med ovale småblade, der får det til at ligne et mimosa-træ. Hvert blad bukker lidt, så midten ligger i en kløft.

Bilimbi - træ uden frugter
Bilimbi - træ uden frugter
Navn: Bilimbi Latinsk navn: Averrhoa bilimbi …
Bilimbi - bladgruppe med 'himmelsk' …
Bilimbi - bladgruppe med 'himmelsk' baggrund
Navn: Bilimbi Latinsk navn: Averrhoa bilimbi …

Ligesom carambole er der tale om et smukt træ. Træet kan kendes fra carambole ved, at de sammensatte blade hos bilimbi har 10-38 småblade med en endnu mere lys vårgrøn farve. Hos bilimbi er grenene mere oprette

Bilimbi - frugter i grupper

Frugterne hænger i store grupper på små stilke, der sidder direkte på stammen og store grene.

Bilimbi - 2 grupper af frugt

Botanisk set kaldes frugten for et bær.

 

Produkt: Rense- og pudsemiddel

På grund af det høje syreindhold, bruges saften som pletfjerner til stof samt til at polere messing i. Samtidig kan man vaske hænder i saften, hvis sæbe ikke er nok til at fjerne skidtet.

 

Produkt: Medicin

Ligesom carambole bruges saften også som et febernedsættende middel. I Malaysia bruges et afkog af bladene mod udslag på huden.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne med et typisk monsunklima. Der er tale om en rigtig regnskovsplante.

Bilimbi trives bedst i lavtliggende varme områder og afløser derved carambole, der vokser højere oppe. På Java (Indonesien) vokser bilimbi i indtil 500 meters højde over havet.

Bilimbi tåler ikke tørke, oversvømmelse og kraftig blæst. Træet er meget følsom overfor saltindhold i jorden og luften (havgus).

 

Vækst

Bilimbi - frugter og blomster

Træet formeres ved frø. Disse har et fedtet lag og spirer bedre, hvis frøene først vaskes i sæbe.

Træerne vokser godt i drænet sandjord. Der er tale om et hurtigtvoksende træ.

Afstanden mellem planterne anbefales at være ca. 6 m.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Bilimbi - røde blomster

Planter fra frø begynder at blomstre allerede et par år efter såning.

Bilimbi - stilke med blomster

Det lille træ blomstrer hele året rundt, men især i tørre perioder. Blomsterne dukker op overalt på træet på små stilke, der sidder tæt ind til stammen og ældre grene.

De små blomster er højrøde og er meget smukke. Botanisk set er blomsterne 5-tallige og sidder i en mangeblomstret stand og frugten kaldes et bær. Blomsterne bestøves af forskellige insekter. Blomsterne er åbne for bestøvning fra klokken 8 til 10 om morgenen og skal krydsbestøves med blomster fra en anden bilimbiplante. Lange støvdragere er sterile.

 

Pasning

Bilimbi - 4 frugter + 1 blomst

Der er tale om et taknemmeligt træ, der højst skal vandes lidt i tørtiden. Planten er ganske modstandsdygtig overfor mange sygdomme. Det samme er frugterne, muligvis på grund af det høje syreindhold.

 

Høst og pakning

 

Høst

Bilimbi - skrå gren med frugter

Frugterne høstes, når farven skifter fra grøn til gulgrøn. De plukkes ligesom æbler.

 

Pakning

Bilimbi bliver ikke eksporteret som tilfældet er med dens slægtning, carambole. Frugterne bliver i stedet solgt på det lokale marked i plastikposer til en billig pris. Hvis den igen forsøges eksporteret, bliver indpakningen nok nogenlunde som hos carambole (pakket i papir), da modne frugter er ret skrøbelige.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Hvis frugten skulle dukke op herhjemme, er den højst sandsynligt kommet hertil med luftfragt (air cargo).

Frugten er let og har en kort holdbarhed.

 

Opbevaring

Ved 5-10°C (og 85-95% RF) kan frugten holde sig i ca. 3-4 uger.

Ved stuetemperatur er holdbarheden kort.

Hele frugter egner sig ikke til nedfrysning.