Menu
• Indhold

Babaco

Carica pentagona



2 hele + 2 halve frugter

Hvis man er så heldig at få tilbudt en babaco, bør man straks sige ja tak. Den smager som en blanding af æble, jordbær, papaya og ananas. Den modne frugt er gul. Når den bliver poleret, skinner den som guld. Babaco stammer fra Andesbjergene. Nu dyrkes den i New Zeeland og Australien og i mindre omfang i Sydeuropa. Endnu er den lækre frugt ikke så kendt i Danmark. Men mange producenter satser på, at den vil gå sin sejrsgang rundt i verden på samme måde, som kiwi gjorde det i 80´erne.

 

Generelt

Babaco - 2 hele + 2 halve frugter

Det er svært at skjule sin begejstring, når man har med så lækker en frugt at gøre. Hvis man ikke bryder sig om smagen, er det bedst at tie stille, da man helt sikkert er i mindretal. Det eneste negative, der kan siges om frugten, er prisen, der er temmelig høj. Omvendt får man virkelig noget for pengene.

Babaco er en 20-30 cm lang frugt med en bredde på 10-12 cm. Et tværsnit af frugten gør den kraftigt femkantet, hvor kanterne dog er tydeligt afrundede. Overfladen er blank og farven er i starten grøn. Efterhånden som frugten modnes, bliver den mere og mere gul. Den gule farve kommer pletvist og den fuldmodne frugt skinner nærmest som guld.

Babaco - 3 hele
Babaco - 3 hele
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …
Babaco - 2 hele
Babaco - 2 hele
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …
Babaco - 1 hel + 2 halve

Indeni er frugtkødet cremehvidt eller hvidgult. I centrum findes et hulrum, der er hvidt og fyldt ud med et svampet væv, der kan indeholde et par frø. Dette væv er det eneste, der ikke bør spises med, hvis der er frø i frugten. Skindet bør dog vaskes grundigt, hvis det skal spises.

Babaco - frugtkød tæt på

Frugtkødet er blødt og meget saftigt. På grund af et stort indhold af C-vitamin, bliver det ikke misfarvet, hvis frugten er skåret ud. Smagen er sød og en anelse syrlig. Den beskrives som en blanding mellem jordbær, papaya, ananas og æble med andre ord, lækker.

Babaco bør først og fremmest nydes frisk. Frugten kan deles på langs i lange striber af frugtkød eller på tværs som pyntelige skiver (der kan minde om skiver af stjernefrugt). I Ecuador er det populært at dele frugten på midten, så der fremkommer to bægre. Med en ske graver man så ned i bægeret om moser frugtkødet uden at der går hul på skindet (bægeret). Så drysser man lidt sukker samt lidt appelsin- eller limesaft ned og rører rundt.

Derved fås en festlig drink, hvor man kan slutte af med at spise 'bægeret'.

I det hele taget forstærker appelsin, citron, sukker eller honning den gode smag.

Naturligvis smager babaco også godt i frugtsalat. Frugten kan også blendes til frugtsaft eller creme. For at give en eksotisk smag, anbefales det også at erstatte tomat med babaco i sovs eller på pizza.

Ligesom papaya har babaco et stort indhold af papain (papayotin). Det er et proteinspaltende enzym, der har samme virkning som mavens indhold af pepsin. Folk med fordøjelsesbesvær vil derfor have gavn af lidt babaco efter et stort måltid. Lidt babaco i kødretter vil automatisk gøre kødet mere mørt. Til gengæld vil babaco ødelægge effekten i husblas og andre geleringsmidler, så babaco-budding er ikke lige sagen.

Babaco har en høj næringsværdi både med hensyn til vitaminer og mineraler.

 

Historisk

 

Historie

Babaco stammer højst sandsynligt fra det mellemste og sydligste af Andesbjergene i Ecuador. Herfra er planten på et eller andet tidspunkt blevet spredt til bjergegnene i nabolandene Peru og Colombia samt Chile. Babaco har levet en temmelig ukendt tilværelse, indtil den i 1973 blev bragt til New Zealand. Her trivedes planten godt og et betydeligt areal blev beplantet med babaco. Det var dog først i 1980, at babaco blev sendt regel- mæssigt på markedet i Auckland. Senere er plantemateriale ført fra New Zealand til først Italien og senere

Babaco - små frugter og stilke
Babaco - små frugter og stilke
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …
Babaco - plante med frugter
Babaco - plante med frugter
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …

Spanien, hvor planten nu dyrkes i mindre mængder.

I skrivende stund er babaco først lige blevet introduceret i Nordeuropa og ganske få mennesker kender frugten. Men det kan der så sandelig hurtigt blive lavet om på. Mange producenter regner med (eller håber på), at babaco vil tage sin sejrsgang rundt i verden på samme måde, som kiwi gjorde det for år tilbage.

Den bedste smag i frugterne fås dog stadig i plantens hjemland, Ecuador samt Colombia.

 

Historien bag navnet

Navnet babaco er det navn, indianerne eller spanierne har givet frugten i hjemlandet Ecuador. Helt korrekt skal det udtales bavakko (hvor a'erne udtales som a i kaffe), men bliver i handelen, forståeligt nok, udtalt babakko. Det latinske navn pentagona hentyder til, at frugten er femkantet.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Babaco - plante set overfra

Babacoplanten er et indtil 3 meter højt 'træ'. Den kaldes ofte et træ, mens botanikere beskriver den som en stor træ-agtig urt. Det skyldes meget dens særprægede udseende og det, at veddet er meget blødt. Stammen er ugrenet og hul. I toppen af stammen sidder de store håndfligede blade og lige under hænger de melonagtige frugter. 'Træet' skyder hele tiden opad med nye blade samtidig med, at nogle af de nederste blade falder af.

Babaco - stilke og små frugter

I modsætning til papaya, bliver nogle af bladene siddende under frugterne og får planten til lidt mere at ligne en busk. Bladene er stærkt fligede med fem 'fingre'. Bladstilken er lang og tynd.

Babaco - store frugter

Ser man på træet fra oven, spredes de store blade ud til alle sider fra stammen. Imellem bladene sidder blomsterne på små stilke. Nedenunder er der dannet små frugter. Jo længere, man kommer ned ad stammen, desto større bliver ringen af grønne frugter, da de nederste frugter jo er ældst.

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Smag

Foreløbig har fødevareindustrien ikke interesseret sig så meget for babaco. Lokalt i troperne er der dog blevet fremstillet frugtsaft, yoghurt og is med babacosmag.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra troperne, men vokser i kølige bjergdale i 2.-3.000 meters højde. Det betyder, at planten kan vokse i subtropisk klima, hvis temperaturerne ikke er alt for høje og der samtidig er frostfrit.

Planten er hurtigtvoksende og har brug for en del vand. Den ser ud til at trives bedst, hvor der er en relativ høj luftfugtighed.

 

Vækst

Babaco - potteplanter

Det kan lade sig gøre at formere babaco ved hjælp af frø. Der er få frø i frugten og langt de fleste er sterile. Men i plantager bruges aflæggere fra gamle planter.

Babaco - store og små frugter

Derved sikres, at de nye planter har de samme gode arveegenskaber. Der går et år før disse aflæggere har vokset sig store nok til at blomstringen starter. Der bliver altid kun én stamme på en babaco-plante.

Babaco plantes ud i en afstand af 2-3 m.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Babaco - blomster

Blomstringen starter, når planten er ca. et år gammel. Den træagtige urt blomstrer derefter året rundt de næste 8 år.

I subtropiske lande har planten dog især en tendens til at have en sæson på ca. 3 måneder, hvor frugterne modnes.

Babaco - blomster og små frugter

Blomstringen foregår ligesom hos papaya ved, at blomsterne dukker op i toppen af planten på stammen mellem bladene. Men blomsterne hænger på en tynd stilk og frugterne vokser ud uden bestøvning. Derfor er der sjældent frø i frugterne. Jo længere man kommer ned ad stammen, desto ældre og større er frugterne.

Frugterne når den maksimale størrelse 2 måneder før, de er modne. Modenhed kan derfor kun bestemmes ved, at frugten svagt begynder at blive gul.

 

Pasning

Babaco - drivhus i Ecuador

Producenterne af babaco påstår hårdnakket, at planten er besværlig at passe. Det kan godt være lidt svært at forstå.

Man har oven i købet forsøgt at krydse planten med den nære slægtning papaya, netop fordi babaco i modsætning til papaya er modstandsdygtig overfor mosaikvirus.

Babaco dyrkes i sit hjemland ofte i drivhus, så luftfugtigheden er høj og temperaturen mere konstant. Måske regnes opsætningen af drivhuset med, når der tales om besværet med pasningen.

Ligesom hos papaya, bliver der ofte lavet dræn rundt om planterne, så overskydende vand kan løbe bort. Rødderne tåler ikke at stå i vand ret længe selvom der er tale om en plante, der har brug for meget vand.

 

Høst og pakning

 

Høst

Der er stadig ikke tale om særligt mange egentlige plantager med babaco. Ofte dyrker frugtavleren forskellige frugter samtidig med dyrkningen af babaco. Derfor er det som regel overskueligt at kontrollere planterne for modne frugter. Babaco har en lang holdbarhed. Derfor spiller det ingen rolle, hvis man venter et par dage med at høste modnende frugter.

Babaco - dame høster
Babaco - dame høster
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …
Babaco - 2 modne frugter v. stammen
Babaco - 2 modne frugter v. stammen
Navn: Babaco Latinsk navn: Carica pentagona …

En plante giver 25-30 frugter om året. På en hektar jord kan det give et udbytte på op til 45 tons babaco'er om året.

 

Pakning

Babaco - kasse med frugter

Når babaco hænger på planterne, har frugterne et lidt kedeligt mat skær. Inden frugterne sendes af sted, bliver frugterne poleret med en klud, så de ser mere spændende ud. Det er mest almindeligt, at babaco pakkes i papkasser, hvor der er plads til 8 frugter. Mellem frugterne fores der med bast, halm eller papir, så frugterne ikke ruller rundt og tager skade under transporten.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Frugterne høstes, når modningen lige er startet. Derefter har de en temmelig lang holdbarhed for en eksotisk frugt.

Det gør det muligt at sende frugterne hertil med containerskibe, der er billigere end luftfragt. Fra Sydeuropa kan frugterne også køres med lastbil. Alligevel kommer frugterne hertil med luftfragt (air cargo). Det skyldes, at de fleste frugter kommer fra Colombia og Ecuador samtidig med, at mængderne stadig er så små, at de aldrig ville kunne fylde en container op.

 

Opbevaring

Efter høst kan babaco holde sig i op til 4 uger uanset om der er tale om stuetemperatur eller opbevaring i køleskab. Jo grønnere frugten er, desto mere syrlig er den. Når den er guldgul smager den bedst. På dette tidspunkt bør frugten opbevares i køleskab og holdbarheden er yderligere 4 dage. Derefter begynder frugten at gære.

Hvis frugten nogle steder har taget skade på grund af tryk eller andet, påvirker det ikke frugtkødet ved siden af. Det beskadigede skæres derfor bort inden servering.