Menu
• Indhold

Arazá

Eugenia stipitata



4 hele + 2 halve frugter

I Latinamerika drikker man arazá. Blandet med vand eller mælk er det en frisk og syrlig læskedrik. Den umodne frugt minder om en stor, frisk figen. Når den modnes, bliver den gul med en flydende frugtmasse. Arazá stammer fra Amazonas regnskov. Frugten finder man ikke i en dansk frugtforretning. Den er alt for skrøbelig til at kunne klare den lange transport. Pulpen, som er den pressede frugt-ekstrakt, kan man dog købe i Europa og bruge i is eller til en eksotisk drik.

 

Generelt

Arazá - 4 hele + 2 halve frugter

I folks søgen efter nye smagsoplevelser, har man stødt på denne frugt i Sydamerika.

Den er endnu ikke kommet med i nyere litteratur, men mange latinamerikanere tror på, at frugten har en stor fremtid.

Frugten kan minde meget om en stor frisk figen. Den har form som en mandarin, det vil sige som en lidt fladtrykt appelsin. På tværs har den en diameter på 8-12 cm, mens højden er 5-7 cm.

Mens frugten er umoden og grøn, er frugten fast og dækket af små fine hår. Det gør overfladen ru at føle på. Ved modenhed skifter frugten farve til gul, eventuelt med orange eller brune felter.

Når frugten er helt gul, skal den behandles meget varsomt, da skindet let flækker, så den bløde pulp indeni flyder ud.

Indeni ligger frugtkødet, det ved modenhed bliver næsten flydende. Mens den ikke er helt moden, er frugtkødet hvidt og meget syrligt. Jævnt fordelt i frugtkødet ligger de ret store frø, der ikke spises med. De ligger i nærmest usynlige rum. Den modne frugt har en flot gul og flydende frugtmasse.

Arazá - 2 grønne + 4 halve
Arazá - 2 grønne + 4 halve
Navn: Arazá Latinsk navn: Eugenia stipitata …
Arazá - stor hængende frugt
Arazá - stor hængende frugt
Navn: Arazá Latinsk navn: Eugenia stipitata …

Smagen er frisk syrlig, en anelse sød og har en fin aroma.

Frugten er ikke ligefrem let at spise fra hånden. Så er det bedre at halvere frugten og så grave pulpen ud med en teske.

I Latinamerika drikker man dog frugten. Pulpen graves ud, frøene sies fra og pulpen blandes med vand eller mælk. Lidt sukker forstærker den fine smag.

Et andet produkt er is. Det kan være både fløde- og sodavandsis.

Arazá egner sig derimod ikke til opvarmning. Efter bare 5 minutters opvarmning er næsten al smag forsvundet.

Indholdet af C-vitamin er meget højt.

 

Historisk

 

Historie

Guava stammer i naturen fra Sydamerika i det store bassin, kaldet Amazonas, der strækker sig fra foden af Andesbjergene i Peru, Ecuador og Colombia til Brasiliens Atlanterhavskyst.

Her har den levet et ganske ubemærket liv langt ind i 1900-tallet, hvor kun den lokale befolkning har slukket tørsten med den forfriskende drik.

Jagten på nye smagsoplevelser, der kunne give en levevej, har så bl.a. ført latinamerikanerne frem til arazá. Peru er landet, der først satsede på frugten. Her finder den største dyrkning sted.

For nylig har nabolandene så fået øje på frugtens muligheder. Frugten er især blevet spredt op gennem Mellemamerika.

 

Historien bag navnet

Frugten hedder arazá både på engelsk og på spansk.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Arazá - busk

Planten af arazá er et indtil ca. 3 meter højt stedsegrønt træ.

Stammen er grønlig brun med en skællet bark, der falder af i tynde flager. Bladene er matte og læderagtige. De er ovale og indtil 20 cm lange. Bladnerverne (bladstrengene) er tydelige.

Træet har ligesom mange af sine familiemedlemmer smukke blomster med mange støvdragere.

Arazá - stor hængende frugt

Botanisk set er frugten et bær.

 

Produkt: Pulp

Da arazá er et ganske nyt produkt, hvor pulpen bruges til at lave en forfriskende drik eller fryses til is, er det foreløbig med det formål, at frugten dyrkes. Pulpen kan ikke opvarmes, da smagen går tabt ved opvarmning.

I Peru finder den største produktion sted af pulpen. Herfra eksporteres den blandt andet til Europa. Nogle lande i Latinamerika har dog også en mindre industri, der foreløbig går til landene selv.

 

Klima og vækst

 

Klima

Planten stammer fra tropiske egne, hvor temperaturen og luftfugtigheden er høj.

Den stammer fra Amazonas og må siges at være en rigtig regnskovsplante.

Arazá trives bedst i tropisk lavland, hvor den kan vokse i indtil ca. 1.200 meters højde.

Den skal have rigeligt med vand i løbet af året, men kan tåle en kortere periode med tørke.

 

Vækst

Guava kan let formeres ved frø, men stiklinger og air layering kan også bruges.

Den bedste tid for udplantning er i starten af en regntid.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Arazá - hvide uudsprungne blomster

Træet kan blomstre og sætte frugt hele året rundt. Det afhænger dog meget af voksestedet. Generelt kan man sige, at træet blomstrer året rundt nær ved Ækvator i indtil 1.000 meters højde.

De smukke hvide blomster er store, ca. 2 cm i diameter. Botanisk set er de oversædige. Blomsterne har mange støvdragere, der efter bestøvning drysser ned.

 

Pasning

Arazá er en ganske robust plante, hvis den bare får lov til at vokse i tropisk lavland. Selv frugten er modstandsdygtig overfor angreb af skadedyr.

I en plantage bør busken dog beskæres på samme måde som sine amerikanske familiemedlemmer, feijoa og guava.

 

Høst og pakning

 

Høst

Arazá - hænder skærer i gul frugt

Frugterne høstes, når de skifter farve fra grøn til gulgrøn. Når frugten er helt gul, er den næsten umulig at transportere, da skindet let flækker. Under plukningen behandles frugterne meget varsomt.

 

Pakning

Arazá er absolut ikke en eksportfrugt. Dens skind er skrøbeligt og ville aldrig kunne tåle en flyvetur.

Selv frugter til det lokale marked bliver forsigtigt lagt i en kurv.

 

Transport og opbevaring

 

Transport

Arazá kommer til Europa som flydende pulp, der er nedfrosset og sendes med køleskib eller container.

 

Opbevaring

Når arazá først er modnet færdig, har den en meget kort holdbarhed. Gulgrønne frugter eftermodnes ved stuetemperatur.

Det bedste er at presse frugterne gennem en si og sætte pulpen i køleskabet til hurtigt brug.

Pulpen kan også fryses ned.