Menu
 

Generelt

Ananas - 2 hele frugter

Ser man på malerier, fra tiden før Picasso og andre kunstmalere vred arme og ben af led, vil der ofte være en skål med frugt, hvoraf en ananas udgør 'kronen' på værket. Ananas har altid fascineret mennesket med sin form og pyntelige værdi. Der er en grund til, at frugten har stået på bordet i de fineste hjem, for frugten er et kunstværk i sig selv. Men det er jo sjældent nok med et smukt udseende. Vi vil også gerne have, at der findes noget godt indeni. Også her belønner frugten os så det er intet under, at så mange har forelsket sig i frugternes konge, som den kaldes.

Ananas er en 15-30 cm lang frugt med en bredde på 10-14 cm. Oveni denne længde skal lægges en bladroset, der kaldes kronen. den kan være 4-20 cm høj. Variationen er dog store hos denne frugt. Der findes babyananas, hvor disse mål er stærkt overdrevne. Vægten varierer også fra 600 g til over 2,5 kilo. Frugtdelens form er normalt cylindrisk. Mange frugter har dog en indsnævring ved kronen og babyananas er næsten kuglerunde.

Ananas - mange frugter

Ananas har en vortet overflade, der bedst beskrives som kogleagtig. Den hårde læderagtige skræl har disse (op til 200) vortede felter jævnt fordelt. Følger man mønsteret, kan man få en spiral til at sno sig opad frugten i 2 retninger. Hvert felt er i virkeligheden et bær, der er 'smeltet' sammen med de andre bær og frugten kaldes en frugtstandssamfrugt eller falsk frugt. Vorten består af bægerblade og et dækblad, der som bærrene er smeltet delvist sammen.

Ananas - rød frugt

En umoden frugt er som regel mørkegrøn. Ved modenhed kan frugten forblive grøn, men frugten skifter oftest til gulbrune farver, der kommer nedefra og opefter ved stigende modenhed. Der findes også gyldent gule og røde frugter, som mest kan opleves ude i verden. Frugten er moden, når skællene på vorterne får en brunlig farve og frugten giver efter for et pres. Når frugten afgiver en tydelig ananasduft, er det på høje tid at spise frugten.

Ananas - 4 halve frugter

Indeni er frugtkødet cremehvidt til gulbrunt. På langs af frugten findes der i centrum en akse, som er blomsterstandsaksen, der er smeltet sammen med bærrene og udgørr en del af frugtkødet. Skæres frugten over på tværs, kan aksen ses som en rund skive i centrum. Fra aksen og ud mod skrællen kan man ane sihhouetten af bærrene. Aksen kan spises med, men den skæres ofte fra, fordi den er noget trævlet.

Skrællen sidder fuldstændig fast til frugtkødet og må skæres bort. Der findes mange kunstfærdige måder at gøre det på, men alle er en del besværlige. Man kan derfor vælge at skære frugten i skiver på tværs og så skære skrællen af skiverne bagefter. Man kan eventuelt dele skiverne og så lade folk selv gnave frugtkødet af. Der er også den mulighed at dele frugten på langs i fjerdedele eller ottendedele. Så er det lettere at skære skræl og akse fra. Endelig kan man skære begge ender af cylinderen med en skarp kniv. Derefter laves et snit i skrællen på langs, hvorefter den skarpe kniv kan føres under skrællen hele vejen rundt. Til sidst kan skrællen krænges af.

Ananas - 'ananasblomst'
Ananas - 'ananasblomst'
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - skrællede frugter
Ananas - skrællede frugter
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - frugtstykke med frø

Lige under skrællen kan der være nogle hulrum. Heri kan der i meget sjældne tilfælde ligge nogle små brune frø.

Frugtkødet er fast, saftigt og lidt trævlet. Smagen er ved umodne frugter syrlig og let sød. Ved modenhed er frugten kraftigt sød og let syrlig. Ananas har en typisk aroma, der er beskrevet som en blanding af mange frugter. Det bedste ord for denne aroma er dog ananasaroma.

Ananas bør først og fremmest nydes frisk. De fleste mennesker elsker et stykke ananas. Man får så en del 'irriterende' trævler mellem tænderne og så kan det føles lidt summende eller snerpende i først og fremmest læberne. Det er en del af spillets regler og man glemmer det lykkeligt indtil næste gang, man med glæde kaster sig over et stykke ananas.

Ananas i frugtsalat giver den rigtige eksotiske smag. Stykker af ananas, papaya, vandmelon og banan er ingredienser i en ægte tropisk frugtsalat. Det skader dog ikke at hælde flødeskum (og evt. vanille) eller cremefraiche over på bedste vesterlandske manér.

Ananasskiver eller stykker er fortræffelige som spiselig bordpynt til røgede eller stærkt krydrede retter. Til kager og desserter går de ligeså godt.

I det asiatiske køkken kommes ananasstykker ofte i varme retter, også sovs. Selv på pizza kan man lægge ananasstykker. Der er dog delte meninger om anvendelsen af ananas i varme retter. En del af modstanden kan dog spores tilbage til det uvante ved søde sager i varm mad. Man kan så undre sig over, at folk aldrig protesterer overfor brugen af ketchup, der er ligeså sødt. I Asien laver man også pickles og chutney af frugten.

Frugtkødet kan blendes til mos eller juice. Det er en velsmagende drik i sig selv, men beriger andre typer saft med sin eksotiske aroma.

I mange lande nyder man ofte en skive ananas i forbindelse med tunge retter. Det fremmer fordøjelsen. Ananas indeholder et proteinspaltende enzym, bromelin. Derfor kan man mærke en snerpen i de følsomme læber. Bromelinen er ganske enkelt gået i gang med at spalte proteinen i læbens celler.

Ananas - gul is

Effekten af bromelin forsvinder ved opvarmning. Derfor skal man altid give ananas et kort opkog, når man laver gelé, marmelade eller ananasfromage. Ellers nedbryder bromelinen geléringsmidlet. Mælkeprodukter vil også skille ved tilsætning af frisk ananas. Før nedfrysning skal ananas også have et kort opkog. Der kan laves en udmærket flødeis efter opvarmning af saften.

Ananas indeholder både A-vitamin, C-vitamin (ca. 25 mg pr. 100 g) og flere B-vitaminer. Indholdet af kalium er højt, men der findes bl.a. også jern, fosfor, kalcium, magnesium og natrium.

Aromaen i ananas består af mindst 45 kemiske bestanddele (især estere og alkoholer). Den søde smag består af rørsukker, fructose og glucose. Ananas indeholder en mindre del oxalsyre, der kendes fra rabarber og spinat.

 

Historisk

 

Historie

Ananas - marked

Ananas stammer i naturen højst sandsynligt fra det sydlige Brasilien omkring grænserne til Argentina og Paraguay. Eksperterne er enige om, at det sandsynligvis er i Brasilien, men præcist hvor, er der en del uenighed om. Det skyldes, at indianerne har dyrket planten i lang, lang tid. Derved har planten bredt sig op i Sydamerika til Mellemamerika og ud til øerne i Caribien. Dette er foregået uden at indianerne syntes, det var værd at opfinde blyant og papir, for at kunne skrive årstallene ned.

Det var sandsynligvis Colombus og hans besætning der, som de første europæere, smagte ananas. Det var på hans anden rejse til Amerika i 1493 på øen Guadeloupe i Caribien. Her dyrkede indianerne frugten i deres haver. Godt nok havde Marco Polo i 1299 berettet om denne plante, der voksede i det sydlige Kina. Hvordan de skulle være havnet der, er der ingen forklaring på, for planten og dens familie er amerikansk. Marco Polo's fortællinger var der ingen, der troede på og så vil det være lidt synd for Colombus, hvis han ikke kan få æren for at være den første europæer, der smagte ananas. Vi har jo frataget ham æren for at opdage Amerika.

Ananas - marked

I hvert fald så var det frugterne, som Colombus bragte hjem, der fik betydning for plantens videre historie. Når eftertidens skibe forlod Amerika, tog de ananas med til sejladsen. Det var en lækker spise og så var de et effektivt middel mod skørbug. Det er en sygdom, som mange søfolk har lidt under, på grund af mangel på C-vitamin. Søfolkene må ubevidst om sammenhængen have mærket en effekt af spisningen. De plantede ananas ved alle havnene de anløb. Hvis de slog rod og trivedes, var der proviant til næste gang, de anløb havnen. På denne måde blev planten relativt hurtigt spredt ud til alle tropiske lande. Omkring 50 år efter dens 'opdagelse' var den allerede spredt ud til alle verdensdele altså lige bortset fra Antarktis. På Stillehavsøerne dukkede frugten dog sandsynligvis først op i 1777, da Kaptajn Cook plantede ananas på nogle af øerne.

Der blev skrevet meget godt om planten i Europa. Hurtigt fik den navn som frugternes dronning. Det blev snart ændret til frugternes konge, fordi bladrosetten over frugten kan minde om en kongekrone. Derfor har bladrosetten i dag stadig navnet 'kronen'.

Ananas er ikke en frugt, der kan holde til flere måneders sejlads. Derfor var det kun få eksemplarer, der nåede frem til Europa. På den måde kom navnet 'frugternes konge' til at passe fint til de første frugters tilværelse i Europa. Det var nemlig kun konger og adelsmænd, der havde råd til at servere ananas.

I 1616 forsøgte man sandsynligvis for første gang at dyrke ananas i drivhus. Det skete i Italien. Inden da havde man sikkert fundet ud af, at klimaet i Europa var uegnet til dyrkning på friland. En købmand fra Leyden i Holland var den første, for hvem det lykkedes at få planten til at blomstre og sætte frugt i et opvarmet drivhus. Det skete i 1650. 22 år senere blev den første ananas, dyrket i et engelsk drivhus, præsenteret for det engelske kongehus. Ludvig 14. fik også præsenteret den første franske drivhusananas. Det var dog ingen succes, da han bed i skrællen og fik rifter i læberne. Det var først Ludvig 15., der fik sat gang i fransk drivhusdyrkning.

Selv i Danmark blev der dyrket ananas i drivhus på flere af de største herregårde omkring 1764. I Rosenborg Slotshave havde man endda en større produktion i de såkaldte ananasdriverier.

Hvad adelsfolk og rige har værdsat, har altid været ønskværdigt for os andre (pøbelen). Når en genstand så pludselig er økonomisk overkommelig for hvermand, så bliver den på mærkværdig vis mindre interessant blandt de velhavende. Ananas har dog altid haft en magisk tiltrækning på alle. Alt nyt mad kræver en lang tilvænningsperiode. Denne periode har været kort for ananas. Det er kun frugter som appelsin, banan og kiwi, der er blevet budt velkommen så hurtigt på bordet som tilfældet er med ananas.

I 1865 kom de første friske ananas til andre end adelsfolk. De var dyrket på øgruppen Açorerne i Atlanterhavet. Øerne ligger udenfor plantens vokseområde. Derfor foregik dyrkningen en del af året under glas i det ellers milde klima. Disse frugter havde så kort en transporttid, at de stadig var friske ved ankomsten til Europa. Friske ananas i Europa kom udelukkende fra disse øer helt frem til 2. Verdenskrig.

Inden da havde man forsøgt at gøre ananas til hvermandseje ved konservering. De første syltede ananas kom fra Java (Indonesien) i 1599. Det var dog først i 1813, hvor de første ananas blev plantet på Hawaii, at der begyndte at ske noget. En spansk botaniker har æren for at have plantet dem. De første forsøg på at eksportere frisk frugt til USA mislykkedes. Det gjorde de første forsøg med konserveret ananas også.

I 1898 blev øerne indlemmet i USA, hvorved toldafgifterne forsvandt. Det lokkede forretningsfolk til øerne. James D. Dole investerede i 5 ha jord på øen Oahu. Det endte efter nogle vanskellige år med at blive til Dole Company, der er en afdeling af det multinationale selskab, Castle og Cooke. I 1906 startede Alfred E. Eames på lignende vis et nu multinationalt selskab op, Del Monte. Størstedelen af produktionen blev konserveret.

Ananas - Lanai-skilt

I 1922 købte Dole en af Hawaiiøerne, Lanai. Her blev der en overgang dyrket ananas på 12.000 ha.

På hovedøen Oahu blev frugterne konserveret på den fabrik, der for få år siden var verdens største konservesfabrik ikke kun ananas, men al slags konserves. Produktionen toppede i 1951, hvor hele 75% af alle ananas blev dyrket på Hawaii. Der skete dog det, at arbejderne var godt organiserede i fagforening. Arbejderne fik den højeste løn blandt landbrugsarbejdere i hele USA. Der blev efterhånden en stor konkurrence fra produktionen i fattigere lande. De store selskaber følte sig tvunget til at tage konkurrencen op og flyttede mere og mere produktion til lande, hvor lønomkostningerne var lave.

Ananaskonserves fremstilles nu især i Sydøstasien samt Sydafrika og Kenya. Ved årtusindskiftet eksisterede verdens engang største konservesfabrik ikke mere. Dole-selskabet har dog øje for penge. Fabriksarealet er nu omdannet til et kompleks med biograf, diverse butikker og udstilling om ananasens historie.

Der dyrkes stadig mange friske ananas på Hawaii. På Oahu har Dole i bedste amerikanske stil vendt nedgangen med en forlystelsespark. Japanere og lidt andre turister flokkes for at se, hvad en ananas kan blive til. De køber T-shirts og postkort med motiver af verdens i øjeblikket største labyrint. Den er plantet, hvor der før blev dyrket ananas. Denne turistindustri er sikkert ligeså indbringende som dyrkning af frugt.

Ananas - doleskilt
Ananas - doleskilt
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - labyrint
Ananas - labyrint
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - pige sælger ananas

Med køleskibenes effektivitet har friske ananas i flere årtier kunnet komme hurtigt og holdbart til Europa. For få år siden havde Elfenbenskysten tilkæmpet sig positionen som den største eksportør af frisk ananas. Ghana, Sydafrika, Cameroun og Guinea har også kunnet levere frugterne. Brasilien, Cuba, Dominikanske Republik og Colombia har været andre lande, der har leveret en vis konkurrence. Nu er det dog i Mellemamerika, at den store produktion til eksport foregår. Det er især landene Costa Rica og Honduras, der eksporterer store mængder. De store selskaber råder over en stor flåde af bananskibe. Hvis man skærmer en etage af i køleskibet, kan bådene transportere ananas og banan i det samme skib.

Australien er også en stor producent af ananas, men produktionen forsyner mest hjemmemarkedet. På New Zealand kan der dyrkes en velsmagende Ananas bracteatus. Landet har tidligere haft succes med frugter som kiwi. Hvis denne ananas, der kan dyrkes i subtropiske områder, bliver taget alvorligt, kan det give dyrkningen af ananas helt nye perspektiver. Dyrkningen af victoriaananas i det sydlige Afrika kan også blive en alvorlig konkurrent til den almindelig ananas. Det sidste kapitel i frugtens historie er næppe skrevet.

 

Historien bag navnet

Navnet ananas stammer fra det navn, som indianerne i Latinamerika gav den: Nana meant. Det betyder 'værdifuld frugt'. Det hedder frugten også på tysk og fransk. Nana kan genfindes i frugtens navn på mange sprog.

Colombus kaldte frugten for 'pina des Indes', der betyder indisk kogle. Det skyldes frugtens lighed med en kogle af pinjetræet. Dette går igen i det engelske navn, pineapple, der nærmest kan oversættes som fyrrekogle-æble. Der er dog hverken tale om et fyrretræ eller et æble.

Ananas er undertiden omtalt under det botaniske navn Ananas sativus.

Der findes mange sorter af ananas, men sorten Smooth Cayenne udgør omtrent 90% af de dyrkede ananas. Det skyldes både smagen, men også frugtens cylinderform, som gør den velegnet til konservering. Der er dog variation i smooth cayenne, som på fransk hedder Cayenne Lisse. Man taler derfor om Cayenne-gruppen, hvor man kan finde sortsnavne som Hilo og Baronne de Rothschild. Af andre sorter kan nævnes victoriaananas eller Queen ananas, der har en Queen-gruppe. Herfra kendes Natal Queen, Z Queen og Ripley Queen. Red Spanish er reppræsentant for en gruppe af velsmagende frugter, hvor skrællen er rødlig. Singapore Spanish er en gruppe, der både bruges til konserves og som frisk frugt. Abacaxi er en gruppe af frugter fra især Brasilien, der blandt andet rummer Pernambuco eller Perola. Den nyeste gruppe kaldes Maipure, hvor der findes tornløse sorter som Perolera, Monte Lirio og Bumanguesa. Cabezona dyrkes kun i Puerto Rico.

Der foregår løbende krydsninger mellem grupperne, hvorved nye sorter opstår.

 

Beskrivelse og produkter

 

Beskrivelse

Ananasplanten er en 50-150 cm meter høj flerårig urt. En enkeltstående plante er gennemsnitligt 1 m høj og 1,5 m bred (diameteren). Bladene udgør det meste af planten. De er lange og bliver ofte op til 1 m lange, men kan også blive længere. Bredden er 5-8 cm ved basis, men ender i en spids. Bladene kan være næsten hele i kanten. De fleste planter har dog små, men kraftige torne. Bladene har en fure på oversiden, således at regnvand kan opsamles ved bladfæstet. Den korte 'stamme', som er en akse, er tæt omkranset af bladene, der snor sig i en spiral op ad aksen. Plantens udseende beskrives ofte som agavelignende. Begge planter er i øvrigt sukkulenter.

Ananas - frugt på plante
Ananas - frugt på plante
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - plantage
Ananas - plantage
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - friugter og blade

I tørvejr er ananasplanten sølvgrøn på grund af nogle døde, men vandsugende celler kladet skjoldhår. Ved regn forvandles plantens farve til græsagtigt grøn, fordi cellerne nu er vandfyldte og gennemsigtige.

Ananas - blomst og slips

En plante giver kun 1 frugt, der skyder op i centrum af planten på blomsterstandsaksen. Nederst på denne akse kan der komme nogle sideskud, kaldet 'slips'. Der kan udvikles indtil 12 af disse slips. Længere nede ved jorden kommer der et eller to rodskud, der i fagsproget kaldes for en 'sucker'.

Ananas - gul frugt

Botanisk set er frugten en falsk frugt, kaldet en frugtstandssamfrugt. Det skyldes, at bærrene i frugtstanden er 'sammensmeltede' med hinanden og blomsterstandsaksen til en 'frugt'.

 

Produkt: Konserves

Ananas - hvide damer

Ananas på dåse er et produkt, de ældre generationer udmærket kender. Det var en dessert i mange hjem, eventuelt sammen med syltede pærer og flødeskum, som næsten var en fast ingrediens på søndagsbordet for nogle årtier siden.

Siden har den friske ananas gjort sit indtog i Danmark og frugter på dåse har lidt en kraftig tilbagegang.

Prismæssigt kan konserveret ananas dog let hamle op med de friske frugter og så har fabrikken endda gjort det besværlige arbejde for én med at skrælle og skære ud!

Ananaskonserves kommer især fra Sydøstasien, hvor produktione er stor i Thailand, Indonesien, Malaysia, Vietnam og Filippinerne. Kenya og Sydafrika er andre producentlande.

Ananas - lastbiler set fra oven

Når frugterne ankommer til fabrikken, er kronen som regel vristet af allerede ude i marken. I Thailand, hvor fabrikkerne ligger nær hovedstaden Bangkok, ligger plantagerne ofte flere hundrede kilometer væk. Her ankommer lastbiler fyldt med frugter i løbet af natten og morgentimerne. Ladningen bliver derfor tjekket med et slag på frugten. Det kan for den øvede afsløre, om der er noget galt med frugten indeni. Andre store fabrikker har deres egne plantager tæt ved fabrikken.

Ved ankomsten skal frugterne vaskes, så skidt fra marken ikke kommer ind i produktionen. Hele frugten bliver nemlig anvendt. Frugterne bliver overspulet med kraftige vandstråler. Så skal frugterne sorteres efter størrelse. Det gøres automatisk ved at sende frugterne ud på nogle lange baner, hvor små frugter først falder af, dernæst de næstmindste og så videre indtil kun de største er tilbage. Hver størrelse føres så hen mod en speciel maskine, der er indtillet til netop denne størrelse.

Ananas - ankomst set ovenfra
Ananas - ankomst set ovenfra
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - spuling
Ananas - spuling
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - baner med ananas
Ananas - baner med ananas
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Maskinen kaldes en Ginacamaskine. Den blev opfundet i 1911 af en konservesarbejder ved navn Henry Ginaca. Sidenhen er den blevet forbedret mange gange. Systemet er, at frugten med stor fart 'kastes' på den lange led mod et stålrør, der udvider sig lidt bagud. Derved krænges skrællen af, mens frugtkødet fortsætter som en cylinder ind i røret. Nogle maskiner har et ekstra rør i midten, der samtidig fjerner midteraksen. Disse cylindre af frugtkød fortsætte ind i fabrikken, hvor der står et hold damer og skærer enderne fra, der stadig har skræl på sig. Så fortsætter cylindrene hen til en slags rundsav, der skærer cylindrene i skiver eller ringe. Disse ringe fortsætter nu hen til et nyt hold damer, der undersøger hver eneste ring. Der kan stadig sidde lidt skræl tilbage og der kan være 'øjne' i det yderste af ringene. Det bliver fjernet med en kniv og en pincet. Det kaldes for trimning.

Ananas - skræl og maskine
Ananas - skræl og maskine
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - hvid dame ved cylinder
Ananas - hvid dame ved cylinder
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - hænder ved cylinder
Ananas - hænder ved cylinder
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Hvis den midterste akse ikke blev fjernet ved Ginacamaskinen, sørger en anden maskine derefter for at gøre det. Alle hele ringe bliver nu sorteret fra. Det er den fineste form for konserves, fordi de er sværest at lave. De kommes så i dåser.

Ananas - cylindre og akse
Ananas - cylindre og akse
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - ringe i dåser
Ananas - ringe i dåser
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

De ringe, der ikke er hele, skæres ud i mindre stykker, der får form som en fane. De kaldes for tidbits. Det betyder lækkerbisken. Egentlig bliver ringene ikke skåret ud. De bliver nærmere presset i cylindre gennem tynde og skarpe stålplader.

Ananas - gullige damer
Ananas - gullige damer
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mange små stykker
Ananas - mange små stykker
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - store stykker hældes i …

Alle disse procedurer foretages i en linje ud fra Ginacamaskinerne. Der findes mange af disse rækker, fordi frugterne har forskellig størrelse (diameter). Hver linje har så en dåse, der passer til netop denne størrelse. Ved nogle af rækkerne skæres cylindrene ikke i skiver, men presses på langs mod stålpladerne, så cylindrene deles i lange spyd. De kommes derefter på dåse. Af de største ananas bliver stykkerne større. De kaldes for chunks.

Ved alle båndene bliver der nogle rester tilbage, som hverken kan bruges til det ene eller det andet produkt. Det kan hakkes i en speciel maskine til ananasmos. Det kan endda hakkes yderligere til ananaspuré. Disse produkter kommes i store dåser, da de sælges til fødevareindustrien. Produktet ender i færdiglavede madvarer som børnemad, lagkage, ananasost og yoghurt.

Ananas - dame vejer

Nu er alle produkterne klar til at blive konserveret. Først skal dåserne vejes og derefter påfyldes en saft. Den kan bestå af sukkervand eller ananasjuice. Efter denne påfyldning føres dåserne ad et transportbånd hen til en maskine, hvor dåserne med indhold udsættes for et kort dampbad. Her vil eventuel luft boble ud af saften.

Ananas - maskine

Nu skal dåserne have låg på. Det sørger en anden maskine for. Den vigtigste del af konserveringen foregår i en autoklav. Det er et specielt apparat, hvor dåserne under tryk udsættes for temperaturer nær kogepunktet for en kortere periode. Det dræber eventuelle bakterier og svampe, der ellers kunne trives inde i dåsen. Autoklaveringen må ikke vare for længe, da det ville ødelægge smag og vitaminindhold.

Dåserne bliver derefter sat til afkøling på et lager. Efter 1-2 uger tjekker man på laboratoriet, om kvaliteten er i orden. Derefter skal dåserne have en etikette på med navnet på producenten eller importøren. Det foregår ved et specielt apparat, der klistrer, sætter mærkat på og presser det fast i løbet af tiendedele af et sekund.

Ananas - 2 damer og dåser
Ananas - 2 damer og dåser
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mand ved mikroskop
Ananas - mand ved mikroskop
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mand ved mikroskop
Ananas - mand ved mikroskop
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - dåser med mærkat
Ananas - dåser med mærkat
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

De færdige dåser pakkes dernæst i kasser og sendes i containere ned til havnen.

Ananas - mand ved dåser
Ananas - mand ved dåser
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mænd i container
Ananas - mænd i container
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Enkelte fabrikker bruger disse tidbits til at konservere sammen med litchi eller rambutan. Stykkerne passer lige til at stoppe ind i de udstenede frugter, ligesom man gør med rød peber i oliven. Ananasstykker er også en vigtig ingrediens i såkaldt tropisk frugtcoktail sammen med f.eks. papaya og banan.

 

Produkt: Marmelade

Ananas - marmeladeglas

Af ananasmos kan man fremstille en frisk marmelade. Mosen kan skaffes fra konservesfabrikkerne. Nogle steder bruger man dog hele frugter (uden skræl), der moses. Mosen skal have et kort opkog inden tilsætning af geleringsmidler, da bromeline ellers vil ødelægge dette.

 

Produkt: Juice

Ananasjuice er i modsætning til mange andre slags juice et biprodukt fra konserveringen. Langs alle linjer i konserveringen er der rende, hvor overskydende saft løber ned. Reststykker, der ikke laves til mos eller puré bruges også og så er der midteraksen i frugten. Den er lidt træagtig, men indeholder masser af saft, der dog er lidt tynd i smagen. Alle rester løber ud i en lang 'snegl', der laver det hele til mos. Derefter bliver mosen centrifugeret, så saften bliver adskilt fra fibrene. Førhen blev mosen presset. Skrællen indeholder en fyldig saft. Her presser man ofte skrællerne. Saften bliver derefter filtreret.

Ananas - glas med juice
Ananas - glas med juice
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - 2 damer og rester
Ananas - 2 damer og rester
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - snegl
Ananas - snegl
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - rør og tanke

I et virvar af tanke, rør og damp bliver saften derefter koncentreret til ca. 60%, centrifugeret og opvarmet i få sekunder ved 88-100°C. Koncentratet nedkøles straks, så vitamintabet formindskes.

Ananas - fryserum

I meget teknologiske anlæg varer dette 1-2 minutter. Nu hældes det sirupsagtige koncentrat i fryseposer af metalfolie. De påfyldes inde i en beskyttende tønde, der ligner olietønder. Folieposen lukkes (vakuumpakket) og der sættes låg på tønden. Så skal koncentratet nedfryses i et fryserum.

Det frosne koncentrat sejles nedfrosset til især Rotterdam og Antwerpen, hvor opkøbere blender koncentratet med ananaskoncentrat fra andre lande. Producenter af juice i andre lande kan nu bestille en speciel blanding til netop deres ananasjuice. På deres fabrik påfyldes koncentratet igen vand og dernæst karton.

Der fremstilles også singlestrength juice af ananas. Det betyder, at juicen er blevet konserveret, men uden at have været koncentrat.

Ananasjuice er en vigtig ingrediens i de såkaldte tropefrugtjuice eller multifrugtjuice. Ananas giver ligesom mango, passionsfrugter og guava den 'rigtige' tropiske smag. Selv ren ananasjuice virker næsten mere eksotisk i smagen end frugten selv.

 

Produkt: Tørret frugt og slik

Ananas - tørret frugt

Tørring af tropisk frugt er en forholdsvis ny ting på det danske marked. Tørret ananas til eksport foregår især i Honduras og Thailand. Her kommer ananasstykker ind i en varmluftovn, hvor frugten tørres ved ca. 60°C. Derved bevares en stor del af vitaminerne. Hvis man opbløder den indtørrede ananas i vand, kommer den næsten til at smage som frisk frugt.

Ananas - pasta i bakke

Ananas bliver også kandiseret. Der laves også en slags pasta af frugtmosen. Dette fungerer som en slags sund slik (eller mindre usund).

 

Produkt: Foder

Ananas - 2 køer spiser

Resterne fra konservesfabrikken er i mange år blevet indtørret og bruges som foder til grise og kvæg. På en af de absolut største konservesfabrikker, der ligger på Sumatra i Indonesien, har man et landbrug knyttet til fabrikken. Her spiser køerne resterne fra fabrikken og leverer frisk mælk.

 

Produkt: Victoriaananas

Victoriaananas eller Queen, som den kaldes i Australien, er opkaldt efter Dronning Victoria af England. Denne frugt har en meget fyldig ananassmag. Den har i mange år været australiernes foretrukne ananas og dyrkes nu i ret stort omfang i det sydlige Afrika. På øer i det Indiske Ocean som f.eks. Mauritius dyrkes der nu en betragtelig del af denne kvalitetsfrugt.

Ananas - gul frugt
Ananas - gul frugt
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - bjerge i baggrunden
Ananas - bjerge i baggrunden
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Dyrkningen følger nøjagtig samme mønster som den mere almindelige ananas (Smooth Cayenne). Frugten er lidt mindre end almindelig ananas. Hvis den høstes tæt på fuldmodenhed, er frugten ekstra sød og fyldig. På grund af størrelsen, holdbarheden og den lille produktion på Mauritius, sendes disse frugter med luftfragt.

Ananas - grønlig frugt
Ananas - grønlig frugt
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mand ved gul kasse
Ananas - mand ved gul kasse
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - hænder pakker
Ananas - hænder pakker
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
 

Produkt: Babyananas

Babyananas er et ret nyt produkt. Disse frugter har en ekstra sødme og fyldighed ligesom victoriaananas. Det er da også denne sort, der oftest bruges. Det er dog sådan, at små ananas altid er mere sødlige og smagsfyldte end store ananas.

Ananas - mange små frugter
Ananas - mange små frugter
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - frugt på plante
Ananas - frugt på plante
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mange frugter

Hvis man planter meget tæt i en plantage, bliver frugterne automatisk mindre. Denne teknik udnyttes ved dyrkning af babyananas. En anden teknik benyttes også, hvor selve frugten kappes af, så sideskud leverer små frugter i stedet.

Ananas - 1 hel og 2 halve

Babyananas kommer ofte hertil med luftfragt og bliver derfor relativt dyre. De dyrkes meget i Sydafrika, Kenya og på Mauritius.

 

Produkt: Bromelin

Bromelin er et proteinspaltende enzym, der findes i ananas. Det virker på samme måde som bl.a. papain i papaya. På konservesfabrikkerne kan stoffet udvindes. Det sælges til fødevareindustrien som et middel til at mørne kød. Stoffet kan også laves i pilleform til folk, der har fordøjelsesbesvær. Det gælder især folk, der producerer for lidt mavesyre.

 

Produkt: Vin og eddike

Der fremstilles mindre mængder frugtvin af ananas ved gæring. Gæres denne vin videre, får man ananaseddike.

 

Produkt: Medicin

På grund af frugtens indhold af C-vitamin, er den blevet brugt mod skørbug. Den anvendes også lokalt mod urinvejslidelser, menstruationsproblemer, indvortes orme og nervøsitet. Saften kan bruges som ansigtscreme, men kan dog forværre udslet.

I Sydøstasien troede man tidligere, at ananas kan fremprovokere en abort.

 

Klima og vækst

 

Klima

 

Vækst

Ananas - marker og skyer

Det kan lade sig gøre at formere ananas ved hjælp af frø. Det lyder måske underligt, for der er jo ingen frø i ananas. Det kan der være i frugter fra plantens naturlige vokseområde, hvor bestøverne findes. Man kan også få dem frem ved at håndbestøve blomsterne. Dette bruges dog kun i udviklingen af nye sorter, da frøene er uønskede.

Planten er fra naturens side udstyret med et rodskud, der vokser ud et stykke over jorden. Når planten vælter omkuld, vil dette rodskud slå rødder i jorden og fortsætte plantens vækst. Dette system kan så gentages om og om igen. Det system bruges sjældent i en plantage. Det skyldes, at små rundorme (nematoder) vil vokse eksplosivt i jordbunden og gøre det forbi med planterne.I Malaysia er jordbunden dog så nematode-fri, at man kan høste op til 20 gange, før en nyplantning finder sted.Her samler man disse rodskud ind og fjerner resten af planten. De såkaldte slips, der er sideskud på blomsterstandsaksen, kan også bruges i formeringen. De bruges dog ikke så ofte. Kronen på selve frugten er den bedste plantedel til formering, men den lader man jo sidde på frugten som en vigtig del af frugtens pynteværdi. Den giver den mest perfekte plante. I områder, hvor ananas dyrkes til konserves, bliver der dog mange af disse kroner tilbage, da man selvfølgelig ikke propper dem i dåserne.

Når man ikke bruger frø i formeringen, er der tale om vegetativ formering. Her bliver moderplantens arvemasse ført videre i de nye planter.

Ananas - 2 farverige personer

Hvis man kigger på kronen, der let kan drejes af frugten, kan men se nogle små knopper. De ses let, hvis man fjerner de nederste blade (de kan rykkes af). Disse knopper kan på hele planten vokse ud og blive til sideskud. Det er lykkedes en forsker at få hele 80 planter ud af en enkelt plante, ved at anvende disse knopper. Dette sker dog oftest i laboratorier. Ved at skære kronen i mindre stykker kan man også få mange planter ud af en enkelt krone. Når store arealer skal plantes til, bruger man denne teknik, men nøjes med at lave 6 planter af hver krone. De får i starten lov til at vokse i et såbed. Ved laboratoriedyrkning kan man få ca. 40 planter af en krone.

Hvis man har lyst til at have en ananas som potteplante, kan man tage kronen af en frisk ananas. Bladene skal helst være grønne. Kronen skal ligge til tørre i 1-2 uger. Det fremmer kronens lyst til at slå rod og forebygger forrådnelse. Det er derfor også vigtigt, at man ikke skærer kronen af, som der ellers står i mange bøger, da frugtkødet vil rådne. Nu sættes kronen i et glas vand. Bladene holder kronen oppe, så det kun er det nederste, der står i vand. Med tiden fjernes de nederste blade, der visner. Når planten har slået rødder, kan den plantes i en urtepotte.

I plantagerne lader man også den vegetative del ligge til tørre inden udplantning. En plantage anlægges således, at plantedelene udplantes i 2 rækker, der kommer til at vokse på en lille forhøjning. Det skyldes, at planterne skal have dræn, så rødderne ikke står i alt for meget vand. Jorden fra dræningsgrøfterne smides op og laver derved de lange forhøjninger. Mange rækker er 18 m brede. De fleste høstmaskiner og andet kan række 9 m ind. derfor skal der være en vej i begge ender af rækken.

Ananas - træer i baggrunden
Ananas - træer i baggrunden
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - marker fra luften
Ananas - marker fra luften
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - mand planter

Rodskud (sucker), slip eller krone proppes ganske enkelt ned i jorden. I plantager bruger man så vidt muligt den samme type formeringsmateriale. Det giver ensartethed i plantagen, så blomstring og høst falder nogenlunde samtidigt for planterne.Ved udplantning før og under en tørtid dækker man forhøjningen til med sort plast. Det forhindrer ukrudt i at vokse, fordampning og så holder det på jordbundens fugtighed. Med et prikjern prikkes der hul i plasten, hvorefter plantedelen proppes ned. Et prikjern bruges også ved udplantning uden et dække af plast.

Afstanden mellem de 2 rækker på forhøjningen er 50-60 cm, mens afstanden mellem planterne i rækken er 25-30 cm. Afstanden over til den næste række på forhøjningen ved siden af varierer fra 85 cm til 120 cm. Alle tallene varierer fra sted til sted. Undersøgelser fra Malaysia viser, at den største ydelse her blev nået ved 72.000 planter pr. ha. Andre steder må man 'nøjes' med en god ydelse ved 52.000 planter.

Ananas - mand i mark

En trænet landarbejder kan plante mindst 12.000 planter om dagen. Det kræver en god ryg at skulle 'lægge ryg' til så mange buk og stræk på én dag.

Ananas er en rigtig tropisk plante, der ikke kræver en bestemt årstid for at blomstre og sætte frugt. Derfor plantes der i store plantager ud næsten hver måned. I en kraftig regntid ligger aktiviteterne dog noget stille. Det betyder dog, at der kan være høst ved siden af et areal med udplantning.

Der går 8-10 måneder før planterne har vokset sig store nok til, at blomstringen starter eller sættes i gang.

 

Blomstring og pasning

 

Blomstring

Ananas - kogle set fra siden

Blomstringen starter, når planten er 8-10 måneder gammel. Variationen svinger dog mellem 6 og 16 måneder. Hvis det er helt rigtigt, så sættes blomstringen i gang ved et fald i temperaturen eller en kortere dagslængde. I troperne er disse udsving ikke så udprægede og giver derfor en stor variation i blomstringstidspunkt. Det kan man dog styre ved at sprøjte planterne med etylen eller acetylen. Kalciumkarbid og plantehormoner kan også bruges.

Ananas - rød kogle set ovenfra

Ved at sætte blomstringen kunstigt i gang på denne måde, kan helt op til 95% af planterne blomstre samtidigt. Det sker ca. 45 dage efter tilsætningen. Først skyder et blomsterskaft op af bladrosetten. Når det er ca. 30 cm langt, dukker en lille koglelignende blomsterstand. Oppefra stråler den som en julestjerne (planten). Blomsterstanden har også det tilfælles med julestjernen, at der findes nogle røde højblade lige under selve blomsterstanden. Dette punkt er dog ikke selve blomstringen. den sker først ca. 2 uger senere.

Ananas - gule højblade

Blomsterstanden består af 100-200 blomster, der sidder sammen i et aks. Hver blomst ligger nede ved foden af sit eget dækblad, der også er rødt. Der findes sorter af ananas, hvor højblade og/eller dækblade er grønne eller gule.

Ananas - blomster nederst

Selve blomsten består af 3 korte, kødede bægerblade og 3 lange purpurrøde til violette kronblade, der danner et rør. I røret sidder 6 støvdragere og det 3-rummede frugtanlæg med 1 griffel.

Ananas - bi og blomster

Bier og andre insekter lokkes hen til blomsten, men har svært ved at komme ind til den lokkende nektar. Plantens naturlige bestøvere er kolibrier og til dels nogle specielle sommerfugle, der alle lever i Latinamerika. En bestøvning, der resulterer i frø i frugten, sker derfor kun i Latinamerika hvor det endda sjældent sker.

Ananas - blomster øverst

Frugten udvikles dog uden bestøvning. Blomstringen sker nedefra og opefter. Hver dag åbner 1-10 blomster. Der går så yderligere 5-6 måneder, før frugten er blevet moden. I den tid smelter de mange bærlignende frugter sammen. Samtidig svulmer blomsterskaftet i centrum op og smelter delvist sammen med de små bær. Ovenover denne falske frugt (fordi der ikke er tale om én frugt, men op til 200 frugter) fortsætter blomsterskaftet sin vækst og bliver til det, der kaldes kronen.

 

Pasning

Ananas - vandingskanal

Meget ukrudt i en plantage kan nedsætte høstudbyttet til omtrent det halve. Derfor skal marken jævnligt luges. Man kan også sprøjte med bekæmpelsesmidler.

Ananas - sprøjtekanoner

I tørre tider skal planterne også have vand. Det gør man i ananasplantager med sprøjtekanoner. Bladene har nogle skjoldhår, der suger vandet ind i bladene. Da bladene er furede, leder de vandet ned til bladskederne, hvor bladene så kan 'drikke' vandet i løbet af de næste dage. Samtidig kan rødderne optage vandet, der rammer ved siden af.

Omkring blomstring og høst bliver planterne sprøjtet med etylen eller andet, der sætter gang i processerne. Når kronen er vokset ca. 8 cm over frugten, kan man med et specielt spyd kratte ned i centrum af kronen fra oven. Det bremser kronens vækst. Denne teknik har længe været brugt, fordi kronen på et tidspunkt begynder at tage næring til sin vækst fra frugten. Mange kunder har dog foretrukket frugter med en stor og flot krone. Derfor er brugen af denne teknik ikke så anvendt mere.

 

Høst og pakning

 

Høst

Når planten er 15-18 måneder gammel, er frugten ved at være moden. Her ønsker man igen at styre forløbet, så frugterne modnes samtidig. Det sker ved, at man 10 dage før planlagt høst sprøjter planten med etylen eller et andet stof. Modningen følger samme mønster som blomstringen. Den starter nedefra og opefter.

Ananas - mand høster
Ananas - mand høster
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - frugter og folk
Ananas - frugter og folk
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Nogle steder bruger man at høste frugterne, når den nederste tredjedel er blevet gul i stedet for grøn. Man kan dog ikke altid bruge denne målestok. Nogle frugter er modne, selvom frugten overalt er grøn. frugterne høstes, når de er halvmodne.

Nogle steder går der en høstarbejder og skærer eller vrider frugterne af blomsterskaftet. Der kan så være en bærer med en kurv eller andet, som får frugterne. Bæreren tømmer så frugterne ved et opsamlingssted.

Mange steder har man efterhånden en høstmaskine. Den består af en selvkørende del, hvorpå der sidder 1 eller 2 arme med transportbånd. Disse bånd fører frugterne ind til centrum, hvor de havner i en kasse. Langs transportbåndet går mange høstarbejdere side om side. Da båndet rækker ca. 9 m ind over marken, kan halvdelen af marken høstes på denne måde.

Ananas - transportbånd bagfra
Ananas - transportbånd bagfra
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - folk i gul høstmaskine
Ananas - folk i gul høstmaskine
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - transportbånd
Ananas - transportbånd
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - 2 høstarbejdere

Høstarbejderne går ofte i meget tøj. De har støvler og handsker på. Det er ikke fordi det er koldt. der kan i vore øjne endda være ulideligt varmt. Nej, det skyldes de sværdlignende blade, der ofte har skarpe torne. Dem må man beskytte sig imod. Bladets spids er samtidig skarp som en syl. Ofte har arbejderne endda en hat eller anden hovedbeklædning på, for at beskytte sig mod solens stråler.

Ananas - frugter i lad

Med jævne mellemrum kommer der en lastbil med et lad. Så byttes et fyldt lad ud med en tom. På Hawaii kan det ovenikøbet være lastbilen, der kører høstmaskinen. Når lastbilen så er fyldt op, bliver den afløst af en anden og kan derefter køre afsted til pakkeriet eller konservesfabrikken.

Ananas - transportbånd set fra …

Hvis frugterne skal konserveres, vrider høstarbejderen kronen af frugten og smider begge dele op på transportbåndet. I centrum af høstmaskinen sorteres kronerne fra.

En plante giver kun 1 frugt om året. På en hektar jord kan det give et udbytte på op til 30-60 tons ananas om året. Udbyttet svinger meget på grund af forskellig pasning og planteafstand. Hvis man lader sideskud/rodskud fortsætte væksten uden omplantning, daler høstudbyttet næste år til 30-35 t pr. ha.

 

Pakning

Pakning af ananas kan foregå i mindre pakkerum, men foregår efterhånden i store pakkehaller. I Mellemamerika ankommer frugterne i store lad. Disse hældes op i et stort kar, hvor frugterne bliver vasket. Samtidig bliver de oversprøjtet med vand, fordi frugterne vil flyde ovenpå i karret. Nogle steder bliver de lagt op på et transportbånd, der passerer dyser, der sprøjter vand på frugterne, så de bliver rene. Frugterne bliver derefter lagt på et bånd, hvorpå de vender i samme retning, når de føres ind i hallen.

Ananas - dame pakker
Ananas - dame pakker
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - truck løfter lad
Ananas - truck løfter lad
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - frugter i vand
Ananas - frugter i vand
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - frugt på række
Ananas - frugt på række
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - 4 mænd
Ananas - 4 mænd
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Inde i hallen kan frugterne sorteres efter størrelse af en maskine. De kan dog også sorteres manuelt. Så er der folk, der tager bestemte størrelser fra og sender dem hen til det rette sted. Damerne, der kommer frugterne i kasser, kan også sortere yderligere. De har ofte flere kasser at pakke i, der er beregnet til forskellige størrelser. Damerne sætter ofte et lille mærke på 'halsen' af frugten, det vil sige lige, hvor kronen begynder. Mærket hænger i et elastikbånd.

Ananas - dame pakker
Ananas - dame pakker
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - dame set fra oven
Ananas - dame set fra oven
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - dame sætter mærkat på
Ananas - dame sætter mærkat på
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …

Ananas er efterhånden så store og har store kroner. Derfor kan der ikke være mange frugter i en kasse. Frugterne ligger samtidig i kun ét lag.

De pakkede kasser rulles så videre og opsamles af mænd, der pakker kasserne på paller. Dernæst sættes de i et lagerrum eller kølerum, hvor frugterne gradvist køles ned til ca. 8°C. Det er temperaturen, som frugterne skal have under transporten.

Ananas - mand spænder fast
Ananas - mand spænder fast
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
Ananas - lager
Ananas - lager
Navn: Ananas Latinsk navn: Ananas comosus …
 

Transport og opbevaring

 

Transport

Ananas - truck løfter container

Ved 8°C går modningsprocessen næsten i dvale. Derfor kan holdbarheden nemt klare, at frugterne bliver sendt med køleskib eller containerskib. Det er noget billigere end luftfragt.

Ved temperaturer under 7°C, får frugterne køleskader, mens de ved temperaturer over 8°C bliver for hurtigt modne. Det er derfor vigtigt, at temperaturen er meget nøjagtig under sejladsen. Sejlturen fra Elfenbenskysten varer mindst 8 døgn, mens den er længere fra Mellemamerika.

Ananas - mand læsser lastbil

Frugterne ankommer til de store europæiske havne, hvorfra de fragtes videre i lastbil.

 

Opbevaring

Efter høst kan ananas ved 8-10°C 8og 90-95% RF) holde sig i 2-3 uger i den såkaldte umodne tilstand. Ved modenhed kan frugten ved ved 8°C (og 90% RF) holde sig i 5-7 dage. Ved stuetemperatur er holdbarheden for en moden frugt kun omkring 3 dage.

Ved temperaturer under 7°C kan frugten få køleskader, der ses som brunsorte pletter i frugtkødet. Skaderne viser sig især ved opbevaring i køleskab (5°C).