Menu
• Indhold

Silkebomuldstræfamilien

BombacaceaeSilkebomuldstræfamilien

Silkebomuldstræfamilien - duriantræ …

Familien består af 20 slægter og ca. 180 arter.

Silkebomuldstræfamilien - frugter …

Silkebomuldstræfamilien er spredt over hele det tropiske område, men størstedelen af arterne findes i tropisk Amerika. Familien er ikke kendt som en frugt-familie. Faktisk er det kun durian, der har vundet udbredelse, selvom det stivelsesholdige frugtkød fra frugterne hos baobab træet (Adosaria digitata) lokalt i Afrika spises som næringskilde.

Til gengæld hører nogle af de store træer fra troperne, som mange kender eller har hørt om til denne familie som f.eks. ceiba (Ceiba pentandra), kapok (Bombax malabaricum), balsatræ og baobab (abebrødstræ).

Silkebomuldstræfamilien - træ set …
Silkebomuldstræfamilien - træ set nedefra
Navn: Silkebomuldstræfamilien Latinsk navn: …
Silkebomuldstræfamilien - træ mod …
Silkebomuldstræfamilien - træ mod skyfuld himmel
Navn: Silkebomuldstræfamilien Latinsk navn: …

De store træer med deres tykke stammer, springer én i øjnene i det tropiske landskab. Egentlig hører de fleste til i de tætte skove. De har dog fået lov til at blive stående efter rydning på grund af deres anvendelses- muligheder.

Silkebomuldstræfamilien - frø og …

På frøene i denne familie sidder der en frø-uld, der i nogle tilfælde kan anvendes til polstring af puder og f.eks. redningsmateriel. Kvaliteten er dog ikke så god som bomuld. Frøene indeholder samtidig indtil 25% fedt, der især består af linolsyre. Den fine sammensætning gør, at fedtet både kan anvendes til fremstilling af spiseolier og sæbe.

Stor betydning har familien også som leverandør af tømmer. Veddet har en rimelig styrke, men er for det meste utroligt let.

Balsatræ (Ochroma lagopus) er kendt af modelbyggerne på grund af sin lethed samtidig med, at det er hårdt og fast. Veddet bruges også som fyldtræ i finér og eksempelvis som paneler i fly, hvorved vægten ikke forøges ret meget. Titanics forlis og Anden Verdenskrig skabte stor efterspørgsel på balsatræ, da veddet samtidig med sin lethed kan holde sig flydende (nogenlunde som kork) og derved blev brugt især til redningsbælter.

Silkebomuldstræfamilien - dynge …

I sammenhæng med frugt er det dog kun durian (Durio zibethinus), der har betydning fra denne familie. Den har så til gengæld nærmest en gudelig status i tropisk Asien. Det skal lige bemærkes, at to andre arter, (Durio kutejensis/Lahia kutejensis og Durio oxleyanus), også regnes som frugten durian mange steder. Da nogle af disse slægtninge har en lokal betydning, bør de lige nævnes:

Lahong eller durian merah (Durio dulcis) er en rund kapselfrugt med en mørkerød eller rødbrun farve. Den har en diameter på op til 15 cm og udvækster (torne) på 15-20 mm. De brune frø er dækket af en mørk gul frøkappe, der er meget sød og duftende. Træet vokser i regnskovene på Borneo (både Malaysia og Indonesien). Det bliver op til 40 m højt og stammen har en diameter på 80 cm.

Durian munjit (Durio grandiflorus) vokser ligeledes over hele Borneo i regnskovene i op til 500 meters højde. Den ellipseformede kapselfrugt bliver op til 20 cm lang og 15 cm bred. Tornene bliver op til 2 cm lange. De 3 cm lange frø er dækket af en gul frøkappe, der kan spises. Træet bliver op til 20 m højt.

Durian rimba eller durian burung (Durio graveolens) findes udover Borneo også på den Malajiske Halvø og Sumatra (Indonesien). Den runde eller ellipseformede kapselfrugt har en diameter på 10-15 cm. den orangegule frugt har pyramideformede torne på ca. 1 cm. De store brune frø er dækket af en spiselig rød frøkappe, der ikke er ret saftig og heller ikke smager ret godt men det gør durian jo heller ikke, eller hvad? Træet bliver op til 45 m højt og vokser i regnskove i op til 1.300 meters højde.

Durian tinggang eller durian kuning (Durio kutejensis) regnes som nævnt af mange som durian. Den ovale eller ellipseformede, femkantede kapselfrugt har en snavset gul farve. Den bliver op til 20 cm lang og 12 cm bred og har let buede, bløde torne med en længde på 1-1,5 cm. De op til 4 cm lange frø er omgivet af en sødligt duftende gul frøkappe. Træet stammer fra Borneo, hvor det vokser i lavlandet. Det bliver op til 24 m højt med en stamme på 40 cm i diameter. Træet dyrkes nu i store dele af Sydøstasien.

Durian sepeh (Durio lowianus) vokser på Sumatra (Indonesien) og de Malajiske Halvø. Denne kapselfrugt ligner en lille udgave af durian. Tornene er lidt tyndere end almindelig durian (gad vide om det er derfor, den også kaldes for durian au …). Den spiselige frøkappe er mørk gul. Træet bliver op til 40 m højt med en stammediameter på 60 cm. Træet vokser i regnskove i op til 150 meters højde.

Durian kakura (Durio testudinarium) er en grønligt gul, rund kapselfrugt med en diameter på 10-15 cm. Tornene er svagt pyramideformede og har en længde på 7-10 mm. Den gule frøkappe er spiselig. Træet bliver 25 m højt med en stammediameter på 35 cm. Det vokser i lavlandets regnskove på den malaysiske del af Borneo (Sabah og Sarawak).

Øvrige spiselige frugter fra denne familie er Boschia microphylla, Durio carinatus, D. griffithii, D. malaccensis, D. mansoni og D. pinganianus. De kommer alle fra tropiske Asien. Desuden Adansonia madagascariensis fra Madagaskar samt Eriodendron aesculifolium fra Mexico.