Menu
• Indhold

Sæbetræfamilien

SapindaceaeSæbetræfamilien

Sæbetræfamilien - blade af bregnetræ

Sæbetræfamilien er stor med ca. 150 slægter og ca. 2.000 arter.

Der er ofte tale om ganske flotte træer i denne familie. Et eksempel herpå kan være bregnetræ (Filicium decipens) med sine flotte bregnelignende blade. Træet må dog ikke forveksles med træbregnerne, der ligesom medlemmerne fra sæbetræfamilien vokser under varmere himmelstrøg.

Et fællestræk for denne familie er, at arterne i mange dele af planten indeholder saponin, også kaldet sæbestof. Dette stof får vand til at skumme og stoffet er tilsat nogle øl-mærker med det formål, at øllet lettere skummer. I Asien og Latinamerika bruges forskellige frugter fra plante-familien til at vaske tøj med. Familiens latinske navn kommer af Sapindus, der betyder sæbe fra Indien. Selve stoffet saponin ødelægger de røde blodlegemer hos mange dyrearter og kan give hududslet hos mennesker.

Nogle medlemmer af familien er ret giftige. Det gælder dog ikke frugterne fra longan, litchi og rambutan! Det er især slægten paullinia, hvor rødder, frø og blade er benyttet til at udvinde gift til jagt, som fiskegift eller indianernes pilegift.

Fra slægten paullinia kommer også den fredelige busk guaraná (Paullinia cupana), der både findes vildtvoksende og opdyrket i Brasilien. Frøene fra guaraná indeholder store mængder koffein og er meget opkvikkende. I Brasilien er guaraná meget populær. Der laves brasiliansk chokolade og fremstilles sodavand af frøet tilsat sukker.

Sæbetræfamilien - mørke frø
Sæbetræfamilien - mørke frø
Navn: Sæbetræfamilien Latinsk navn: Sapindaceae
Sæbetræfamilien - sodavand
Sæbetræfamilien - sodavand
Navn: Sæbetræfamilien Latinsk navn: Sapindaceae

Blandt frugterne fra denne familie er det helt klart i Sydøstasien, de rigtig gode frugter findes. Herfra er medtaget itchi, rambutan, pulasan og longan. Men longan har f.eks. en meget populær 'lillebror' kaldet mata kucing (Euphoria malaiense), der også hedder cat's eye (katteøje). Mage botanikere regner den som en varietet af longan, hvorved der nok slet ikke er tale om en art. Frugten bliver kun 2 cm i diameteren. Frøet er stort, hvilket gør den spiselige frøkappe mindre end hos de andre frugter (0,5 cm bred). Der er dog store forhåbninger til at denne frugt kan blive en eksportfrugt i fremtiden. Samtidig satses der på at fremavle sorter, der har mere frugtkød.

Slægten Nephelium

Rambutan og pulasan har også nogle fætre, der vokser i Sydøstasiens skove. De omtales generelt som rambutan, men har næsten alle frugtkød, der er mindre spændende:

Nephelium aculeatum kendes kun fra Sabah (Malaysia) på Borneo. Frugten er en skævt ellipseformet kapselfrugt, der bliver ca. 3 cm lang. Den tæt hårede frugt har et spiseligt frugtkød omkring det ene frø. Træet er middelhøjt og har sammensatte blade med 4 par småblade.

Giant rambutan eller rambutan kabung (Nephelium cuspidatum) er en ellipseformet til rund frugt med en længde på 2-4 cm. Den skinnende røde frugt har mange hår, der bliver 2 cm lange. Træet bliver op til 40 m højt og har en stammediameter på 80 cm. De sammensatte blade har 2-9 småblade, der bliver 6-35 cm lange. Blomster og frugter sidder både på grene og stammen. der findes mindst 2 varieteter af dette træ, der vokser i regnskovene i det meste af Sydøstasien.

Kho laen (Nephelium hypoleucum) er en ellipseformet frugt med en længde på 2-3 cm. Den røde frugt har en vortet overflade. Træet bliver op til 30 m højt og har en stammediameter på 1,40 m. De sammensatte blade har 1-4 småblade, der bliver 6,5-30 cm lange. Træet vokser i Burma, Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam i regnskove.

Lungsir (Nephelium juglandifolium) er en ellipseformet kapselfrugt, der bliver 3,5-5cm lang og ca. 2 cm bred. Den skinnende lysegrønne frugt har ca. 4 mm lange vorter i rækker på langs af frugten. frugtkødet omkring frøet er spiseligt. Træet bliver op til 30 m højt med en stammediameter på 90 cm. de sammensatte blade har 3-7 småblade. Træet vokser i regnskov og åben jungle indtil 650 meters højde på den Malajiske Halvø samt Sumatra og Java (Indonesien).

Ridan eller kedin (Nephelium maingayi) er en rød, brun eller sort ellipseformet frugt med en længde på 2-3 cm. Træet bliver op til 40 cm højt og har en stammediameter på 90 cm. Bladene kan være sammensatte med 3-5 småblade, der bliver 6-22 cm lange. Træet vokser på den Malajiske Halvø, Borneo og Sumatra (Indonesien).

Nephelium meduseum er en ellipseformet eller næsten rund kapselfrugt med en længde på 3-4 cm. Den gule til røde frugt er fyldt med 1,5 cm lange trådformede udvækster. Træet bliver op til 21 m højt og har en stammediameter på 40 cm. De sammensatte blade har 2-5 par småblade. Træet er endemisk på Borneo, hvor det vokser fra lavlandet og op til 450 meters højde.

Parih eller kalas (Nephelium melanomiscum) er en ellipseformet kapselfrugt med en længde på ca. 4 cm og en bredde på 2,5 cm. Den lyserøde til røde frugt er tæt besat med 2 mm lange hår. Træet bliver op til 20 m højt og har en stammediameter på 36 cm. Bladene kan være sammensatte med op til 5 par småblade. Det vokser i lavlandet op til 400 meters højde på Borneo og Mindanao (Filippinerne).

Câi truong vái (Nephelium melliforum) vokser som navnet antyder i Vietnam, men også i Malaysia og Thailand. Frugten er en ellipseformet kapselfrugt med en længde på 3-4 cm. Den er tæt besat med 6-9 mm lange hår har en rød farve. Træet bliver op til 27 m højt og har en stammediameter på 60 cm. De sammensatte blade har 1-5 par småblade. Træet vokser i skove op til 800 meters højde.

Buah stagok (Nephelium reticulatum) er en rød ellipseformet kapselfrugt med en længde på 4 cm. Hårene bliver op til 1 cm lange. Træet bliver op til 25 m højt og har en stammediameter på 70 cm. De sammensatte blade har normalt 4 par småblade. Træet vokser kun på Borneo i skovene op til 400 meters højde.

Namun eller mentaokod (Nephelium uncinatum) er en ellipseformet eller næsten rund frugt med en længde på ca. 3 cm. Den røde kapselfrugt har en vortet overflade. Træet bliver op til 24 m højt og har en stammediameter på 45 cm. De sammensatte blade har 3-7 småblade, der bliver 5-11 cm lange. Træet vokser i lavlandets regnskove på den Malajiske Halvø, Sumatra (Indonesien) og Borneo.

Sæbetræfamilien - frugter

I Indonesien dyrkes der en lille rambutan (Nephelium lappaceum) kaldet rapiah. Den er kun 2-3 cm i diameteren, men har ifølge indoneserne en bedre smag end almindelige sorter af rambutan. Hårene hos rapiah er kortere end hos rambutan og det frister ofte sælgerne til at klippe lidt hår af små rambutaner, så disse lidt dårlige eksemplarer pludselig giver en højere pris end selv de flotteste rambutanfrugter.

Der findes endda endnu flere frugter fra denne familie:

Bignai-baker (Allophyllus macrostachys) er en lille endemisk frugt fra Filippinerne. Det er et lille spiseligt rundt bær. Det lille træ har tredelte blade.

Blimbing cina eller perupok (Lepisanthes alata) er et lille spiseligt purpurrødt bær med en diameter på 2,5 cm. Træet bliver op til 10 m højt. De sammensatte blade har 8-12 småblade. Blomsterstanden kan blive op til 55 cm lang. Træet vokser i Malaysia, Borneo og Filippinerne i skove op til 500 meters højde.

Buah sobo (Lepisanthes amoena) er et lille orangebrunt bær med en diameter på 2-3 cm, der indeholder 1-4 frø. Frugten er spiselig, men sammensnerpende. Træet vokser især i Indonesien og Malaysia.

Mojowontu eller setengok (Lepisanthes fruticosa) er et næsten rundt bær med en diameter på op til 4 cm. Frugten er mørtkerød til sort. Det er kun frøet, der spises (ristet). Træet vokser i det meste af Sydøstasien. rambutan pukat (Mischocarpus pentapetalus) er en næsten rund eller ellipseformet rødlig kapselfrugt med en diameter på op til 3 cm. Frøet er omgivet af et kødfuldt spiseligt frugtkød. Træet bliver ca. 15 m højt og har sammensatte blade med 2-12 småblade. Blomsterstanden bliver op til 40 cm lang. Træet vokser fra Indien til og med Sydøstasien i skove op til 2.000 meters højde.

Rambutan pachat (Xerospermum laevigatum) er en rund til ellipseformet kapselfrugt med en længde på 2-4 cm. Den lyserøde frugt er tæt besat med nåleagtige hår. det gule frugtkød omkring frøet siges at være meget velsmagende. Træet bliver op til 36 m højt og har en stammediameter på op til 1 m. Træet vokser i Burma, Malaysia, indonesien og Brunei i tørre områder op til 700 meters højde. Der findes en underart, der vokser i sumpede områder.

Rambutan pacet (Xerospermum noronhianum) er en ellipseformet til næsten rund kapselfrugt med en længde på 2-5 cm. Den røde til mørkebrune frugt har et velsmagende frugtkød omkring frøet. Træet bliver op til 25 m højt og har en stammediameter på 30 cm. Træ og frugt varierer meget, men træet vokser også over et stort område fra Indien til og med Sydøstasien i alle slags skove op til mindst 300 meters højde.

Sæbetræfamilien - frugter

Fra Latinamerika er der kun to frugter, der kan siges at have en betydning, quenepa eller mammoncillo (Genipa americana) og så akeeæblet. Det skal lige siges, at akee er meget udbredt i Latinamerika, men stammer fra Vestafrika. Quenepa har været eksporteret til Europa flere gange, men har vist aldrig været i Danmark. Frugterne sælges som regel i bundter ( som mange af sine asiatiske slægtninge) og har en størrelse på 2-3 cm, men kan dog blive på størrelse med en appelsin.

Udover de nævnte frugter, findes der mindst 32 spiselige frugter i Asien til Australien, 23 i Afrika og 4 i Amerika.