Menu
• Indhold

Natskyggefamilien

SolanaceaeNatskyggefamilien

Natskyggefamilien -

Natskyggefamilien består af 90 slægter og ca. 3.000 arter.

Når det drejer sig om at udnytte naturens planter til menneskelige formål (nytteplanter), så er der her tale om en uhyre betydningsfuld familie. Det er især efter opdagelsen af Amerika for ca. 500 år siden, at familien har påvirket vores hverdag med planter som kartoffel, tomat og tobak. Før den tid, er der dog lige et par planter, der også bør nævnes.

Langt størstedelen af familiens planter har plantedele, der er giftige. Det er alkaloiderne hyocyamin og scopolamin og for natskyggeslægten glycosidet solanin, der har været den indirekte årsag til, at menneskeheden har været opmærksomme på planternes egenskaber. Udtræk og afkog af plantedele har været brugt i umindelige tider. Alt afhængig af styrken, har disse planteudtræk været brugt som lægeplanter med bedøvende, opkvikkende, smertestillende virkning, som lumsk opnåelse af større seksuel villighed hos kvinder eller endnu mere lusket, til aflivning af mennesker og dyr.

En plante, der i tidens løb er blevet brugt på mange af disse måder, er bulmeurt (Hyoscyamus niger).

Den findes også forvildet i Danmark og blev allerede nævnt for 6.000 år siden af sumeriske skriftkloge.

Alkaloider er kendte for at give hallucinationer. Derfor er flere planter fra familien også blevet brugt som narkotiske midler. Et enkelt eksempel på det er alrune (Mandragora officinarum), der samtidig i sjælden grad har været forbundet med magiske kræfter. Roden ligner en menneskekrop. Allerede de gamle egyptere afbildede alrune på væggene i grave og pyramider og de døde havde dens frugter med sig om halsen i graven.

Opdagelsen af Amerika betød efterhånden en væsentlig forandring af vores kostvaner. Kartoffel (Solanum tuberosum) og tomat (Lycopersicon lycopersicum) er blot to grøntsager fra denne familie, der vel med rette kan siges at høre til traditionel dansk mad, selvom begge planter stammer fra Andesbjergene. Kar- toffelen har så igen fået stor betydning for Amerika, idet mange irere udvandrede til Nordamerika, da kartoffelhøsten i sin tid slog fejl. Spansk peber eller peberfrugt (Capsicum annuum) stammer fra Mellem- amerika. Den fås i dag i mange varianter og leverer i tørret form krydderiet paprika. Andre pebre i denne slægt leverer en langt stærkere smag som f.eks. chili peber (Capsicum frutescens). Den er så stærk, at selv tanken om smagen næsten kan give én sved på panden.

Turen til Amerika gav os endnu et produkt, tobak (Nicotiana tabacum), der hurtigt fik stor økonomisk betyd- ning i hele verden. Selvom mange ikke-rygere har svært ved at sluge ordvalget, så hører tobak til under begrebet nydelsesmidler.

Natskyggefamilien - grønne planter
Natskyggefamilien - grønne planter
Navn: Natskyggefamilien Latinsk navn: Solanaceae
Natskyggefamilien - tobak til tørre
Natskyggefamilien - tobak til tørre
Navn: Natskyggefamilien Latinsk navn: Solanaceae

Aubergine (Solanum melongena), der stammer fra Asien er efterhånden en velkendt grøntsag fra denne familie.

Det er dog først for nylig, at frugterne fra denne familie er begyndt at dukke op på vore breddegrader. Ananas- kirsebær er nok den mest kendte i øjeblikket. Lulo (Solanum quitoense), pæremelon (Solanum muricatum) og trætomat (Cyphomandra betacea) vil sikkert hurtigt følge efter, da de rummer en masse forskellige muligheder for at give nye smagsoplevelser. Cocona (Solanum topiro) skulle efter sigende også have store muligheder som eksportfrugt og da planterne i denne familie er lette at formere og hurtigt sætter frugt, kan der hurtigt dukke nogle af dem op herhjemme.

Botanisk set er natskyggefamilien kendetegnet ved, at blomsterne er 5-tallige, dvs. at der er fem bægerblade, fem kronblade og fem støvblade (støvdragere). Samtidig er bærrene (eller kapsler) delt op i to eller fire rum.

Der er rig lejlighed til at lære familien nærmere at kende herhjemme. I naturen vokser mindst 9 arter, hvoraf bittersød natskygge og sort natskygge nok er de mest kendte. Kartoffelen kan dyrkes i haven, petunia på terrassen og i drivhuset kan tomat, aubergine og diverse pebre vokse. Endelig er der den mulighed at tage frø fra den eksotiske frugt og på den måde lære frugten nærmere at kende. Der er masser af frø i én frugt, de spirer let og ingen af frugterne vil ende som træer. Der er tale om urter og halvbuske.

I det thailandske køkken bruges Solanum torvum, der er en vild aubergine. Den typiske natskyggeplante får grønne frugter, der anvendes som grøntsager. Solanum trilobatum er en anden gulbrun, håret frugt på 1,5-2 cm i diameter, der også bruges i det thailandske køkken.

Natskyggefamilien - gruppe af hvide …
Natskyggefamilien - gruppe af hvide blomster
Navn: Natskyggefamilien Latinsk navn: Solanaceae
Natskyggefamilien - grønne frugter …
Natskyggefamilien - grønne frugter på bakke
Navn: Natskyggefamilien Latinsk navn: Solanaceae
Natskyggefamilien - 1 hel + 4 halve …
Natskyggefamilien - 1 hel + 4 halve frugter
Navn: Natskyggefamilien Latinsk navn: Solanaceae

Der findes mindst 27 frugter mere, der anvendes lokalt i Amerika.