Menu
• Indhold

Ligusterfamilien

OleaceaeLigusterfamilien

Ligusterfamilien - hæk

Denne familie hedder også olietræfamilien. Den består af 22-29 slægter og 400-600 arter.

Ligusterfamilien - blade mod himmel

Det danske navn er givet efter liguster (Ligustrum vulgare), der er en velkendt hækkeplante herhjemme. Sidst i 1960'erne og ind i 70'erne skød disse hække op i de danske villakvarterer. Der er dog kun én art fra familien, der hører hjemme i Danmark. Det er ask (Fraxinus excelsior). Asketræet er kendt fra nordisk mytologi som træet Ygdrasil, hvorunder guderne (aserne) samledes og holdt rådslagning. Mange skønne toner er blevet til omkring asketræ, som er et stærkt og smidigt ved. Det bruges derfor også til spader og økseskafte samt trædrejning.

Fra familien er indslæbt mange planter til pryd og velduft i haven. Syren (Syringa vulgaris), forsythia (Forsythia spp.), jasmin (Jasminum nudiflorum) og sneflokketræet (Chionanthus retusus) er ganske velkendte eksempler fra familien. Af jasmin (Jasminum grandiflorum) udvindes der parfume fra blomsterne. Det gør man i mindre omfang også fra syrenblomsterne.

Man behøves derfor ikke gå mange skridt for at se på oliventræets familie. Oliven er den eneste frugt fra denne familie, der har fået en omtale.

Ligusterfamilien - potteplanter

Hvis en ligusterhæk får lov til at blomstre og derved sætte frugt, så dukker der om efteråret nogle sorte bær frem. Dem skal man ikke sætte tænderne i, da de er giftige. Der findes kun en egentlig spisefrugt fra denne familie, som har nået frem i offentlighedens lys og det er oliven (Olea europaea). Denne frugt bør man dog heller ikke bare plukke og sætte tænderne i. Det vil i hvert fald blive en ubehagelig oplevelse, da frugten både er bitter og snerpende. Oliven skal gennemgå en længere behandling før den er spiselig.

At oliven kaldes en frugt kan være svært at forstå. Vi forbinder jo mest en frugt med noget surt eller sødt. Oliven ligger lige på grænsen af, hvad man kan opfatte som en spiselig frugt. Det samme er tilfældet med f.eks. avocado. De to frugter passer bedre sammen med salt og krydderier.

Der er dog andre frugter i denne familie. De kommer næsten alle fra slægten Olea ligesom oliven. Frugterne har spiseligt frugtkød, men der er ingen nærmere angivelse af smag og anvendelse. Fra Afrika kommer Olea africana, O. capensis, O. exasperata, O. hochstetteri, O. laurifolia, O. macrocarpa og O. woodiana. I Indien vokser endvidere Olea cuspidata og O. dioica, der begge har spiselige frugter. Øvrige frugter i familien er Tete (Jasminum bieleri) og Kisjinko (Jasminum spp.). De vokser begge i det centrale Afrika.

Ligusterfamilien - træ

Der findes på Sri Lanka en frugt, der klades Ceylon olive (Eleaocarpus serratus). Det betyder oversat Ceylon oliven. Frugten ligner oliven og anvendes til pickles, som man på en måde kan sige, man gør med oliven. Men frugten tilhører ikke ligusterfamilien. Den har sin egen familie, Eleaocarpaceae, hvorfra mindst 4 mindre kendte frugter fra Sydøstasien også stammer (Eleaocarpus calomala, E. cumingii, E. glaber og E. madopetalus).