Menu
• Indhold

Laurbærfamilien

LauraceaeLaurbærfamilien

Laurbærfamilien - blade + sorte …

Denne familie består af ca. 32 slægter og ca. 2.500 arter.

Der findes ganske få arter fra familien, som er slyngplanter og parasitter. Ellers er der tale om stedsegrønne træer og buske, der fortrinsvis vokser i troperne og subtroperne.

Familien er opkaldt efter laurbærtræet (Laurus nobilis), som også kan vokse herhjemme, hvis planten tages ind om vinteren. Ifølge græsk mytologi er træet skabt af Moder Jord. Guden

Apollon jagtede en smuk kvinde ved navn Daphne. Da han endelig fik fat i hende, bønfaldt hun Moder Jord om hjælp og blev forvandlet til laurbærtræet.

Lige fra Daphnes forvandling har laurbærtræet haft stor betydning for mennesket. Noget af det fornemmeste man i tidens løb har kunnet have hængende om halsen, er en krans af laurbær. Det betyder, at man er sejrherre, om det så er i krig eller sport. Udover denne symbolske betydning, så spiller bladene stadig en stor rolle i kraft af smagen. Uanset næsten hvor dårligt kødet er, så smager det dejligt, når det er kogt sammen med disse blade. Før køleskabe og frysere blev opfundet, spillede bladene en uhyre stor rolle. I dag bruger vi mere bladene i tørret og eventuelt pulveriseret form som et behageligt krydderi.

Et mindst lige så godt krydderi er kanel. Det er den tørrede og eventuelt pulveriserede bark af 2 træer fra familien, Cinnamomum ceylanicum fra Sri Lanka og Cinnamomum aromaticum fra Kina.

Brugen af kanel har været kendt i ca. 5.000 år. Barken skrælles af træets unge grene og tørres i skygge.

Mange træer indeholder kraftige æteriske olier, som både kan have gavnlige og skadelige virkninger.

Et eksempel herpå er sassafrasolie fra sassafras (Sassafras albidum). Det har en gavnlig virkning på tænderne, hjertet, nogle former for kræft og virker opkvikkende, men mistænkes også for at kunne fremkalde kræft, hvis det indtages i for store doser.

Laurbærfamilien - kamfertræ mod …

Det samme er tilfældet med kamfer fra kamfertræet (Cinnamomum camphora), der ellers bruges medicinsk på mange forskellige måder og har holdt mange skadedyr væk fra klædeskabet i tidens løb.

De æteriske olier, som findes i mange arters ved og blade, beskytter dog træerne mod mange skadedyr.

Derfor leverer mange træer et udmærket tømmer med stor modstandskraft.

Indenfor frugter er familien dog ikke særlig leveringsdygtig i forhold til de mange arter. Det er kun frugten avocado (Persea americana), der spiller nogen rolle. Denne frugt bliver dog af nogle forskere inddelt i 3 varieteter under navnene Persea americana var. drymifolia, P. guatemalensis var. nubigena og P. americana var. americana.

Der findes dog en enkelt frugt, der minder lidt om avocado fra denne familie. Det er malai eller bagnolo (Litsea garciae), der stammer fra Filippinerne, men dyrkes nu også i Indonesien (Java) og Malaysia. Frugten er et næsten rundt bær med en rød farve og en diameter på 2,5-4,5 cm. Træet bliver 10-20 m højt og vokser bedst i bjergområder. Pulpen spises som avocado, men bliver også dampet sammen med ris.